liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax verspeelt punten tegen Vitesse (2-2), PSV koploper • Fans: 'Schreuder rot op!'

Een (inhaal-)duel in de eredivisie en de laatste ontwikkelingen rond het WK in Qatar.

Bekijk hier het WK-blog van dinsdag 8 november.

liveblog gesloten

Slaap lekker en tot morgen!

We besluiten het liveblog van vandaag met de mededeling dat Atlético Madrid inderdaad weer tegen een zeperd aangelopen is: 1-0 tegen Real Mallorca. De laatste overwinning van de ploeg van Diego Simeone is al zes wedstrijden geleden. Inmiddels staat Atléti, dat voor het eerst onder Simeone ook al niet overwinterd in Europa, zesde in La Liga.

Morgenochtend zijn we terug met het WK-blog. En 's avonds kun je op deze plek ook het duel tussen Feyenoord en Cambuur volgen. Bij een overwinning neemt Feyenoord zelfs de tweede plaats over van Ajax.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Publiekslieveling Gernot Trauner viert de zege op Lazio met zijn ploeggenoten.

Bekijk de samenvatting van Ajax-Vitesse

Bekijk de samenvatting van Ajax - Vitesse

Bijltjesdag topclubs in League Cup: Arsenal, Chelsea en Spurs uitgeschakeld

Rob Holding baalt in het League Cup-duel met Brighton.

In de League Cup zijn Arsenal, Chelsea en Spurs in de derde ronde uitgeschakeld. Arsenal verloor thuis met 3-1 van Brighton & Hove Albion, Chelsea ging met 2-0 ten onder bij Manchester City en Tottenham Hotspur verloor met 2-0 bij Nottingham Forest.

Liverpool kwam met de schrik vrij tegen Derby County. Het won na een strafschoppenserie. Ook Newcastel United had strafschoippen nodig tegen Crystal Palace, maar gaat wel verder in het tweede bekertoernooi van Engeland.

Donderdag ontvangt Erik ten Hag met Manchester United nog Aston Villa. Afgelopen weekend stonden beide clubs ook al tegenover elkaar. Toen won Aston Villa.

Mexico ruim langs Irak in oefenduel

Verdediger Jesus Gallardo bracht Mexico op 1-0 in het oefenduel met Irak.

Mexico heeft een oefenduel met Irak in Girona met 4-0 gewonnen van Irak. Alexis Vega (Chivas), Rogelio Funes Mori, Jésus Gallardo (beiden Monterrey)en Uriel Antuna (Cruz Azul) waren trefzeker. Edson Álvarez (Ajax), Santiago Giménez (Feyenoord) en Erick Gutierrez (PSV) waren er nog niet bij, maar mogen wel hopen op een plek in de selectie van de Argentijnse bondscoach Gerardo Martino.

Ook Kameroen oefende in eigen land tegen Jamaica. Het werd 1-1.

Mexico neemt het bij het WK op tegen Polen, Argentinië en Saudi-Arabië. Kameroen is ingedeeld bij Zwitserlans, Servië en Brazilië.

Ondertussen in de Serie A: Inter maakt er zes tegen Schoutens Bologna

Hakan Çalhanoglu viert een treffer van Internazionale tegen Bologna.

Internazionale werkte aan het doelsaldo met een 6-1 overwinning op Bologna. Denzel Dumfries speelde het eerste uur mee, maar had geen aandeel in de treffers, Stefan de Vrij bleef op de bank. Bij Bologna deelde Jerdy Schouten negentig minuten lang in de malaise.

Bologna kwam nog op voorsprong, maar via treffers van Frederico Dimarco (twee), Edin Dzeko, Lautaro Martinez, Hakan Çalhanoglu en Robin Gosens sloeg Inter keihard terug.

Nummer vijf AS Roma liep wel tegen puntenverlies op. Met Rick Karsdorp als invaller kwam de ploeg van José Mourinho niet verder dan 1-1 tegen Sassuolo.

De stand in de Serie A

Ondertussen in de Bundesliga: Flekken drie keer gepasseerd

Flekken wordt gepasseerd door Nkunku

Mark Flekken is niet langer de minst gepasseerde doelman van de Bundesliga, een status die hij deelde met Manuel Neuer en Sven Ulreich van Bayern München. De keeper van Freiburg moest driemaal vissen tegen RB Leipzig: 3-1.

Flekken, die ook in de voorselectie van Oranje zit, werd in een tijdsbestek van twee minuten gepasseerd door Mohamed Simakan en Bundesliga-topscorer Christopher Nkunku. Een kwartier voor tijd moest Flekken, die desondanks een geode wedstrijd speelde, ook het antwoord schuldig blijven bij een penalty van Emil Forsberg.

Door de nederlaag moet Freiburg de tweede plaats afstaan aan Union Berlin, de komende Europa League-tegenstander van Ajax. De club uit Berlijn speelde thuis met 2-2 gelijk tegen Augsburg.

Sheraldo Becker opende op fraaie wijze de score. Hij schoot zo'n beetje vanaf de zijlijn raak, nadat Augsburg-doelman Rafal Gikiewicz te ver uit zijn doel was gekomen. Voormalig Vitesse-verdediger Danilo Doekhi speelde de hele wedstrijd mee bij Union. Jeffrey Gouweleeuw was zoals gebruikelijk aanvoerder bij Augsburg

De stand in de Bundesliga

Cocu zag plannetje uitkomen: 'We bleven gevaarlijk'

Cocu blij met instelling Vitesse tegen Ajax: 'Bleven toch gevaarlijk worden'

Hoe kijkt Manhoef zelf terug op zijn wedstrijd?

Million Manhoef zelf straalde van oor tot oor na zijn twee goals tegen Ajax. Vooral de tweede moest uit zijn tenen komen. "Ik had kramp in beide kuitjes", vertelde hij lachend bij ESPN. "Daarom schoot ik ook wat eerder, want ik kon echt niet meer."

Ook vertelde hij lachend zijn verhaal van de wedstrijd bij verslaggever Joep Schreuder.

Manhoef scoorde twee keer tegen Ajax: 'Als ik weg ben, ben ik niet te stoppen'

Manhoef stal al eerder de show in Johan Cruijff Arena

De meeste vragen na vanavond waren voor Ajax-trainer Alfred Schreuder. Maar de man van de wedstrijd was ongetwijfeld Million Manhoef. Het is trouwens niet de eerste keer dat de kleine man van Vitesse schitterde in de Johan Cruijff Arena.

Dat deed hij ook al in 2010, toen hij naast Lange Frans de show stal voorafgaand aan een gevecht van zijn vader, kickbokser Melvin Manhoef.

Ondertussen in La Liga: negental Sevilla houdt schade beperkt

Ivan Rakitic kreeg in zijn 200ste competitieduel voor Sevilla (en 400ste duel in La Liga) al vroeg de rode kaart.

Eerder deze avond schreven we dat Sevilla een moeilijke avond tegemoet ging. Na 35 minuten tegen Real Sociedad stond de komende tegenstander van PSV al met 2-0 achter tegen en had het ook al twee rode kaarten geïncasseerd. zo beschouwd valt de schade nog mee: het is uiteindelijk 2-1 geworden. Rafa Mir scoorde vlak voor rust en in de tweede helft werd niet meer gescoord.

Atlético Madrid dreigt ondertussen tegen de volgende zeperd aan te lopen. Op Mallorca staat het halverwege de tweede helft met 1-0 achter.

De stand in La Liga.

Stand in de eredivisie: PSV koploper

Schreuder begrijpt emotie supporters: 'Pas als je niets creëert zorgen maken'

"Het resultaat is niet goed. Maar de manier waarop we gespeelde hebben, was uitstekend". Dat zei Ajax-trainer Alfred Schreuder na de volgende dreun voor zijn ploeg in een paar dagen. Tegen Vitesse was niet alles even goed, maar kansen waren er genoeg. "De jongens hebben alles gegeven om kansen te creëren en te domineren. Dat hebben ze goed gedaan."

Wat vooral opviel was dat het Vitesse meer dan een handvol kansen gaf om uit te breken, wat resulteerde in twee doelpunten. "Iedere ploeg die veel op de helft van de tegenstander speelt, overkomt dat", aldus Schreuder. "De eerste keer werd ingeleid door een te korte val van ons. Bij die tweede goal wordt gewoon een fout gemaakt, want iedereen weet dat als je over links aanvalt je op rechts naar binnen moet komen. Dan lijkt het of je tactisch helemaal verkeerd staat. Dat zijn gewoon afspraken en dat gebeurt niet. Maar dan nog moet je deze wedstrijd gewoon ruim winnen."

Wederom liet Schreuder Blind op de bank beginnen. De routinier zou daar niet blij mee zijn geweest. "Ik denk dat hij prima inviel", aldus Schreuder. "Ik heb andere keuzes gemaakt en dat heb ik uitgelegd. Natuurlijk was hij niet blij, maar er is geen ruzie geweest. Helemaal niet. Er is niets voorgevallen."

Na het duel klonk 'Schreuder rot op!' van de tribunes. De trainer zelf was toen al naar binnen gegaan. "Ik begrijp de emotie van supporters. Kijk, als je geen kansen creëert, niet op de helft van de tegenstander speelt en domineert, dan moet je je zorgen maken. Dat is niet zo."

Schreuder gelooft in ommekeer voor Ajax: 'We geven niet op'

Klaassen: 'Geven veel te veel kansen weg'

Natuurlijk had Ajax bijna dertig doelpogingen en raakte het vier keer de paal of lat tegen Vitesse. Toch was Davy Klaassen behoorlijk chagrijnig na de 2-2. "Leuk al die kansen, maar je geeft ook heel veel weg achterin. Dat is gewoon tactisch."

Daley Blind wilde na afloop niet voor de camera verschijnen. Gevraagd of het waar is dat er harde woorden zijn gevallen in de spelersgroep, zei Klaassen: "Als het niet lekker gaat, dan zijn jongens niet blij. Dat hoort ook niet bij Ajax. Als je zo makkelijk goals tegen krijgt, dan kun je niet met een big smile rondlopen. Dat gaat niet."

Klaassen ziet problemen in de omschakeling: 'Het staat nu niet goed'

Even iets anders: WK-selectie Frankrijk bekend

De WK-selectie van titelhouder Frankrijk is bekend. Bondscoach Didier Deschamps heeft in een indrukwekkende 25-koppige selectie ruimte voor de momenteel nog altijd geblesseerde verdediger Raphaël Varane. N'golo Kanté en Paul Pogba zijn niet op fit om mee te gaan naar Qatar.

De selectie kent verder geen grote verrassingen, maar opvallend is dat Deschamps 25 in plaats van 26 spelers heeft geselecteerd. In de spelersgroep is plek voor Aurélien Tchouameni en Eduardo Camavinga, grote talenten van Real Madrid. Voorin kan in Qatar worden gekozen uit tal van topspelers: Kylian Mbappé, Karim Benzema, Olivier Giroud en Antoine Griezmann. Ook Christopher Nkunku is een aanvaller van naam.

AJA-VIT | Fans scanderen: 'Schreuder rot op!'

Veel supporters zijn al voor het laatste fluitsignaal vertrokken. Maar van de Ajax-fans die zijn gebleven, scandeert een flink deel: 'Schreuder rot op!'.

AJA-VIT | AFGELOPEN

Het is afgelopen in Amsterdam. Ajax verspeelt twee punten tegen Vitesse en laat de kans liggen om weer koploper te worden. Het blijft 2-2.

Ajax - Vitesse 2-2

Steven Berghuis en Jurrien Timber kunnen hun ogen niet geloven tegen Vitesse.

AJA-VIT | 90'+6 Vierde keer het aluminium

Opmerkelijk genoeg laat Vitesse in de blessuretijd opeens zien dat het toch ook best aardig kan voetballen. Het houdt de bal lang in de ploeg en voorkomt zo dat Ajax gevaarlijk wordt.

Maar dan ontsnapt Brobbey opeens aan de aandacht van de Vitesse-verdedigers en mikt de bal...op de paal! Dat is al de vierde keer vanavond dat Ajax het aluminium raakt!

Ajax - Vitesse 2-2

AJA-VIT | 89' Tijd begint echt te dringen voor Ajax

Ajax heeft toch echt nog een treffer nodig om de koppositie van PSV over te nemen, maar de laatste minuten is er lang niet zoveel druk meer als eerder. Sterker, door geklungel in de opbouw lijkt Vitesse in deze fase misschien wel dreigender.

Maar Ajax krijgt hulp vanaf de kant, want de vierde man heeft liefst acht (!) minuten extra op zijn bord staan. Dat lijkt rijkelijk veel...

Ajax - Vitesse 2-2

AJA-VIT | 85' Wat een kans voor Vitesse!

Deze wedstrijd kan echt nog alle kanten op. Het is Ajax dat aanvalt, maar bij elke spaarzame uitbraak van Vitesse ligt het ook helemaal open aan Amsterdamse kant. Nu mag invaller Sankoh alleen op Pasveer af, maar wordt onderweg nog wel uit balans gebracht door Bassey en ziet zijn schot vervolgens gekeerd worden door de gisteren 39 jaar geworden Pasveer.

Ajax - Vitesse 2-2

AJA-VIT | 79' GOAL AJAX

Invaller Lorenzo Lucca doet het voor Ajax. Hij kopt een voorzet van Daley Blind in de hoek.

Ajax komt weer naast Vitesse, maar wil meer: 2-2.

Ajax - Vitesse 2-2

Invaller Lorenzo Lucca heeft Ajax weer naast Vitesse gekopt en wil dat weten ook.

AJA-VIT | 78' Wissels

Een hattrick van Manhoef gaat er niet komen, want Manhoef is inmiddels net als Yapi en Wittek naar de kant gegaan. Hun vervangers zijn Ferro, Domgjoni en Sankoh.

En bij Ajax zien we de entree van Lorenzo Lucca. Hij komt voor Bergwijn.

Ajax - Vitesse 2-1

AJA-VIT | 73' GOAL VITESSE

Niet te geloven. Ajax belegert de hele tweede helft al het doel van Ajax, maar bij de eerste de beste uitbraak maakt Milllion Manhoef zijn tweede!

Vitesse leidt - volledig tegen de verhouding in - met 2-1 in de Arena.

Ajax - Vitesse 2-2

Million Manhoef is de man bij Vitesse tegen Ajax na zijn tweede treffer.

AJA-VIT | 72' Blind raakt de lat

En nu is het Daley Blind die met een heerlijke poeier de lat raakt boven doelman Reiziger. Wat een verhaal zou dat zijn geweest. Weer komt Vitesse goed weg.

Ajax - Vitesse 1-1

AJA-VIT | 70' Berghuis raakt de lat

Wat een prachtige pegel van Steven Berghuis. En wat een pech dat de bal op de lat terechtkomt. Ajax doet er echt alles aan om Vitesse op de knieën te krijgen.

Ajax - Vitesse 1-1

AJA-VIT | 65' Conceiçao niet zelfzuchtig (genoeg)

Francisco Conceiçao krijgt de bal op een presenteerblaadje van nota bene Calvin Bassey en hoeft alleen maar te knikken, maar in plaats daarvan probeert hij de bal terug te koppen op Dusan Tadic. Over gemiste kansen gesproken...

Ajax - Vitesse 1-1

Francisco Conceiçao heeft de bal voor het inkoppen, maar probeert toch Tadic te bereiken.

AJA-VIT | 59' Blind, Brobbey en Conçeiçao in de ploeg

Daar zijn dan de wissels bij Ajax, drie in getal meteen. Blind, Brobbey en Conçeiçao komen in het veld voor Klaassen, Kudus en Wijndal. Vitesse reageert met een extra verdediger: Tomas Hajek komt voor Vidovic.

Ajax - Vitesse 1-1

Daley Blind en Brian Brobbey maken zich klaar voor een invalbeurt tegen Vitesse.

AJA-VIT | 55' Al drie grote kansen voor Ajax (en een voor Vitesse)

Wat een begin van deze tweede helft zeg! Ajax speelt met een stuk meer urgentie dan voor rust en kreeg ook al drie enorme kansen. De beste was voor Bergwijn, die alleen opdook voor doelman Reiziger. Zijn stiftje werd gekeerd door de keeper.

Ajax zet Vitesse echt met de rug tegen de muur, maar bij de eerste de beste uitbraak was Vitesse wel meteen levensgevaarlijk.

Ajax - Vitesse 1-1

AJA-VIT | 50' VAR bekijkt strafschopmoment

De VAR bekijkt een tackle van Matus Bero op Steven Bergwijn in het strafschopgebied. De Slowaak lijkt de bal niet te raken, maar het contact is ook zo licht dat arbiter Lindhout en de VAR het niet genoeg vinden voor een strafschop.

Ajax - Vitesse 1-1

Steven Bergwijn valt over het been van Matus Bero, maar arbiter Lindhout ziet er geen strafschop in.

Bale blikvanger selectie Wales

Wales heeft een gewoonte gemaakt van onorthodoxe elftalfoto's, zoals hier voor de achtste finale van het EK tegen Denemarken.

Ook de namen van de spelers, die de komende weken mogen zorgen voor de markante elftalfoto's van Wales zijn bekend. Uiteraard is Gareth Bale is erbij. Afgelopen weekend speelde Bale nog een hoofdrol in de finale van de Major League Soccer door een minuut of tien na zijn invalbeurt LAFC in de 129ste minuut (!!) naar 3-3 te koppen tegen Philadelphia Union. LAFC pakte vervolgens de titel via strafschoppen.

Wales bereikte het WK in Qatar via de play-offs, waarin het afrekende met Oekraïne. Het komt uit in groep B met Engeland, de Verenigde Staten en Iran.

AJA-VIT | Nog geen Blind of Brobbey na rust

Het tempo bij Ajax ligt vanavond veel te laag om Vitesse kapot te spelen en vooral de opbouw is bijzonder matig. Vraag is dus of Ajax-coach Alfred Schreuder Daley Blind een kans geeft in de tweede helft.

Dat is niet het geval voorlopig. Ook Brian Brobbey blijft nog even op de bank zitten, naast Blind.

Lees hieronder een analyse van de situatie rond Daley Blind.

AJA-VIT | Uitgefloten Ajacieden aan de thee

De eerste helft zit erop in Amsterdam, waar Ajax sterker is dan Vitesse maar toch met 1-1 de rust in gaat. De Amsterdammers krijgen genoeg kansen, maar heeft ook moeite met het tactisch plannetje van Vitesse-coach Cocu: afwachten en met veel snelheid uitbreken.

En dus gaan de spelers onder luid gefluit naar de kleedkamer.

Ajax - Vitesse 1-1

Vitesse viert de gelijkmaker van Million Manhoef.

Oranje-opponent Qatar verslaat Albanië in oefenduel

Of Louis van Gaal vanavond zijn spionnen naar Marbella had gestuurd, weten we niet. Maar dat zou de moeite waard kunnen zijn geweest, want Qatar - tegenstander in de derde groepswedstrijd van het WK - oefende in Zuid-Spanje tegen Albanië.

Qatar won met 1-0 door een benutte strafschop kort voor rust door sterspeler Almoez Ali.

Ondertussen in de Serie A: De Roon is terug

Marten de Roon had na een lichte blessure weer een basisplaats bij Atalanta

Met nog twee nachtjes slapen tot de bekendmaking van de WK-selectie van Oranje had Marten de Roon weer een basisplaats bij Atalanta. De controlerende middenvelder verloor met zijn club met 2-1 bij degradatiekandidaat Lecce.

De Roon stond op 23 oktober voor het laatst in de basis van Atalanta. Een bovenbeenblessure hield hem kort aan de kant, maar zaterdag maakte hij als invaller tegen Napoli (1-2 verlies) al zijn rentree. De Roon was aanvoerder van Atalanta, dat binnen een half uur met 2-0 achterstond. Bij de openingstreffer ging de 30-voudig international niet vrijuit.

In de rust werd De Roon gewisseld voor tienvoudig international Teun Koopmeiners, die eveneens in de voorlopige WK-selectie van Louis van Gaal zit. Vrijdag maakt de bondscoach zijn definitieve 26-koppige WK-selectie bekend.

Ondertussen in de Bundesliga: Frimpong stelt kandidatuur Oranje

Diaby juicht na zijn treffer, in de achtergrond komt aangever Frimpong aangesneld om hem te feliciteren

Met een assist op het winnende doelpunt heeft Jeremie Frimpong zich weten te onderscheiden bij de 1-2 zege van Bayer Leverkusen op 1. FC Köln. Ook Mitchel Bakker, de andere potentiële WK-ganger van de Duitse club, speelde mee in de derby.

De 21-jarige Frimpong gaf ruim een kwartier voor tijd de beslissende voorzet aan Moussa Diaby. De Fransman stoomde op over de linkerkant, ging een één-tweetje aan met Frimpong en rondde na een lange rush af.

Frimpong speelde nog nooit voor Oranje. Hij strijdt met Devyne Rensch om een plek achter eerste keus Denzel Dumfries als rechter wingback. De 22-jarige Bakker - die ook nog nooit een interland speelde - komt in aanmerking voor de plek op de linkervleugel, net als Daley Blind, Tyrell Malacia en Pascal Struijk.

AJA-VIT | Eerste fluitconcerten

De gelijkmaker van Manhoef lijkt iets te doen met het broze zelfvertrouwen van Ajax. Want niet veel later breekt Vitesse weer uit op snelheid, maar dit keer komt Vidovic een half metertje tekort om de voorzet van Wittek binnen te tikken.

En dan klinken ook meteen de eerste fluitconcerten in de Johan Cruijff Arena. Dat was te verwachten, al heeft Ajax heeft ook al genoeg kansen gehad om afstand te nemen van Vitesse.

Ajax - Vitesse 1-1

26' GOAL VITESSE | Manhoef sprint Timber eruit en maakt 1-1

De laatste minuten liet Ajax Vitesse al iets meer terugkomen in de wedstrijd. Maar dat de Arnhemmers op 1-1 komen, komt vooral op conto van de snelle Million Manhoef.

Hij profiteert van een foutje van Timber, rent het halve veld over en schiet raak.

Ajax - Vitesse 1-1

Million Manhoef geeft een handkus naar zijn geliefden na zijn gelijkmaker tegen Ajax.

AJA-VIT 20' | Kudus raakt binnenkant paal

Curieus! Na weer een foutje in de opbouw van Vitesse (Bero laat de bal van de voet stuiteren) komt de bal bij Kudus en die schiet hard tegen de binnenkant van de paal. De bal rolt zo'n beetje over de doellijn achter doelman Reiziger terug het veld in. Het blijft 1-0. Voorlopig.

Ajax - Vitesse 1-0

Mohammed Kudus raakt de binnenkant van de paal tegen Vitesse.

AJA-VIT | 15' Enorme kans Klaassen

Om nu te zeggen dat Ajax geweldig speelt...nou nee. Er gaat veel mis in de passing, maar omdat Vitesse al helemaal niet toekomt aan combineren heet Ajax de bal ook snel weer terug. Zoals net, toen Kozlowski van de bal werd gezet en Berghuis daarna een voorzet kon geven op Klaassen.

Die raakt de bal net niet goed, waardoor de bal voorlangs hobbelt. Dat was een heel grote kans.

Ajax - Vitesse 1-0

6' GOAL AJAX | Tadic zet Ajax op voorsprong

Bergwijn geeft de voorzet vanaf links en de op rechts begonnen Tadic kan eenvoudig voor Vitesse-doelman Reiziger kruipen en binnen tikken.

Ajax heeft zijn vroege goal: 1-0.

Ajax - Vitesse 1-0

  • Pro Shots
    Dusan Tadic viert zijn openingstreffer tegen Vitesse.
  • Pro Shots
    Dusan Tadic kruipt voor Vitesse-doelman Daan Reiziger en tikt de 1-0 in het doel.

AJA-VIT |

In de eerste minuten worden de contouren duidelijk van beide ploegen. Bij Ajax valt op dat Dusan Tadic op rechts begint en Steven Bergwijn op links.

Bij Vitesse zien we inderdaad geen echte spits, al duiken Vidovic en Bero om de beurt op in de punt om Manhoef en Yapi op de flank te lanceren. Dat lukte net aardig, maar het schot van Yapi werd makkelijk verwerkt door Ajax-doelman Pasveer.

Ajax - Vitesse 0-0

AJA-VIT | Stand eredivisie

Bij winst neemt Ajax de koppositie over van PSV. Er staat wel iets op het spel vanavond.

De stand in de eredivisie.

AJA-VIT | Aftrap

Vitesse-aanvoerder Matus Bero heeft het duel met Ajax op gang getrapt.

Ajax - Vitesse 0-0

AJA-VIT | Talentje hoor!

Over drie minuten moet de wedstrijd beginnen. Maar of Illiass El Azzari, linksback van Ajax-onder 11, dan al klaar is met hooghouden is de vraag. Na 3464 keer wordt hij van het veld gehaald, want de spelers komen eraan!

Illias El Azzari houdt de 3464 keer hoog voor Ajax-Vitesse.

AJA-VIT | Schreuder licht keuzes toe, Cocu wil nog niets verklappen

Ajax-trainer Alfred Schreuder heeft bij ESPN zijn opstelling voor het duel tegen Vitesse toegelicht. "Daley Blind is een heel goede passer. Maar we hebben tegen Rangers laten zien hoe het ook kan. En dus maak ik een andere keuze."

Phillip Cocu houdt zijn kaarten nog even tegen de borst. "Soms zitten anderen te luisteren of te checken. Dan wil ik geen informatie geven. Maar je moet ook een beetje realistisch zijn en Ajax heeft gewoon heel veel kwaliteiten. Wij hebben gekozen voor iets meer snelheid."

Ondertussen in La Liga: Sevilla na half uur al met 9 man

Sevilla, in de tussenronde van de Europa League tegenstander van PSV, speelt op dit moment thuis tegen Real Sociedad. Sevilla beleeft een rampzalig seizoen en verzamelde pas elf punten, net zoveel als de nummer 19 Cádiz. En ook tegen Real Sociedad, de nummer drie van Spanje, gaat het niet best.

Door een heerlijk lobje van oud-Groningen-spits Alexander Sorloth leiden de Basken met 1-0. Tot overmaat van ramp kreeg Ivan Rakitic - nota bene bezig met zijn 400ste wedstrijd in de La Liga (keurig verdeeld tussen Barcelona en Sevilla: 200 om 200) - net de rode kaart.

En gezien het opgefokte sfeertje zal het daar waarschijnlijk niet bij blijven. Sterker, de tweede rode kaart is al een feit. Tanguy Nianzou plant zijn noppen op de kuit van Brais Mendez en krijgt na het bekijken van de beelden ook rood. En amper twee minuten later ligt ook de 2-0 erin voor Real Sociedad via het slachtoffer van zojuist Mendez.

Dit kon weleens een heel lange avond worden voor Karim Rekik en co.

AJA-VIT | Vitesse zonder echt aanvallers

Vitesse-trainer Phillip Cocu gaat proberen te stunten tegen Ajax met een verrassend elftal. Spits Bartosz Bialek is nog altijd geblesseerd. Tegen Ajax kiest Cocu voor geen enkele pure aanvaller, maar wel voor de snelheid van Yapi en Manhoef.

Hoe de poppetjes precies zullen staan in het veld zien we zo.

De opstelling van Vitesse voor het eredivisieduel met Ajax.

AJA-VIT | Ajax wederom zonder Blind

Alfred Schreuder kiest ook tegen Vitesse niet voor Daley Blind. Ditmaal staat Owen Wijndal op linksachter in het basiselftal.

Verder vervangt Kenneth Taylor de geschorste Edson Álvarez en begint Mohammed Kudus in de spits. Brian Brobbey zit op de bank.

De opstelling van Ajax voor het thuisduel met Vitesse

20.00 uur: Ajax-Vitesse

We maken vanavond een zijstapje in de WK-liveblog, want om 20.00 uur staat de inhaalwedstrijd Ajax-Vitesse op het programma. Beide ploegen zijn uit op eerherstel: Ajax na de 2-1 nederlaag in de topper tegen PSV en Vitesse na de 4-0 oorwassing door Sparta.

Ook houden we een schuin oog op de verrichtingen van de Nederlanders in het buitenland.

Ruiz en Navas weer blikvangers Costa Rica

Bryan Ruiz baalt na zijn gemiste strafschop bij het WK 2014.

De bekendmaking was al eerder, maar we willen je de WK-selectie van Costa Rica niet onthouden. Want daaruit blijkt dat Bryan Ruiz op zijn 37ste voor de derde WK keer op het WK actief zal zijn. De aanvaller, die in de eredivisie furore maakte bij FC Twente en later ook nog voor PSV uitkwam, speelt tegenwoordig weer in eigen land bij Alajuelense.

Ruiz debuteerde in 2005 als 19-jarige al voor Los Ticos en beleefde zonder twijfel zijn hoogte- en dieptepunt bij het WK van 2014 in Brazilië. Bij dat WK maakte hij als aanvoerder de enige goal tegen Italië, waardoor Costa Rica de tweede ronde haalde. In de achtste finales tegen Griekenland (1-1) scoorde hij in reguliere speeltijd en ook in de gewonnen strafschoppenserie, waardoor Costa Rica voor het eerst de kwartfinales van het WK bereikte.

In die kwartfinale tegen Oranje was Ruiz een van de twee Costa Ricanen, wiens inzet in de strafschoppenserie door Tim Krul gekeerd werd. De grootste naam in de selectie in zonder twijfel die van doelman Keylor Navas, die ook zijn derde WK gaat spelen. Costa Rica is ingedeeld in groep E bij Spanje, Japan en Duitsland.

Nog 25.000 hotelbedden beschikbaar in Qatar

Volgens het organisatiecomité van het WK zijn er in Qatar 90.000 accommodaties geboekt door voetbalfans. Er zijn nog zo'n 25.000 bedden beschikbaar.

"De markt is nog steeds open, fans hebben voldoende tijd om een keuze te maken en te boeken", zegt Omar Al-Jaber, die namens het organisatiecomité over de accommodaties voor supporters gaat.

Er zijn niet alleen hotels, maar fans kunnen ook een villa, tent of cabine huren. Qatar heeft circa 6.000 aluminium cabines laten plaatsen in een stuk woestijn vlak buiten hoofdstad Doha. Zo'n cabine kost 200 euro per nacht.

Er is onder meer een supermarkt, eetzaal en voetbalveld bijgebouwd. Op grote schermen kunnen de fans naar de wedstrijden kijken. "Na het WK doneren we deze cabines aan arme landen", meldt Al-Jaber.

  • AFP
    Een cabine als deze kost 200 euro per nacht
  • AFP
    Het interieur van de cabine
  • AFP
    Bedden in de cabine waar de fans slapen
  • AFP
    In deze tent kunnen de fans eten
  • AFP
    Cabines in Qatar worden gereedgemaakt voor de komst van voetbalfans

Slot gunt Bijlow WK-selectie: 'Uitstekend gereageerd sinds hij niet meer is opgeroepen'

Justin Bijlow

Arne Slot zegt het niet hardop, maar als iemand in zijn ogen een plek in de WK-selectie verdient dan is het zijn keeper Justin Bijlow. "Hij heeft uitstekend gekeept vanaf het moment dat hij niet meer werd opgeroepen", aldus de trainer van Feyenoord.

De doelman werd door bondscoach Louis van Gaal vanwege een gebrek aan vorm de voorbije interlandperiode alleen opgeroepen voor specifieke penaltytrainingen. Jasper Cillessen, Remko Pasveer, Andries Noppert en Mark Flekken kregen toen de voorkeur in de wedstrijdselecties. Volgens Slot is Bijlow "aan de slag gegaan" en is het niveau van de doelman omhooggegaan.

Lees verder via onderstaande link:

Duitsland ziet met Nmecha tweede aanvaller wegvallen

Duitsland moet zonder aanvaller Lukas Nmecha naar het WK. De zevenvoudig international liep gisteren een knieblessure op in de wedstrijd van zijn club VfL Wolfsburg tegen Borussia Dortmund.

Het wegvallen van Nmecha is voor bondscoach Hansi Flick een tegenvaller, want eerder liep ook spits Timo Werner een blessure op die hem het WK kost. Morgen maakt Flick zijn 26-koppige selectie wereldkundig.

Sadio Mané mogelijk toch naar WK in Qatar

Sadio Mané

In tegenstelling tot wat vanochtend is gemeld, bestaat er toch een kans dat Sadio Mané kan uitkomen voor Senegal op het WK. FC Bayern is in gesprek met de medische staf van de Senegalese voetbalbond.

Vanmorgen meldde de Franse sportkrant L'Equipe nog dat hij het WK zou missen. De ster van Bayern liep gisteren een kuitblessure op tijdens de Bundesliga-wedstrijd tegen Werder Bremen. Hij moest al na twintig minuten geblesseerd naar de kant. Het is sindsdien de grote vraag of hij beschikbaar zal zijn voor het WK, dat over anderhalve week begint.

Bondscoach Aliou Cissé wil vrijdag zijn 26-koppige selectie bekendmaken. Senegal speelt in een groep met Qatar, Ecuador en Nederland op het WK, dat op 20 november begint. Oranje is op 21 november de eerste tegenstander van het Senegalese elftal.

See you Son!?

Son Heung-min

Een zucht van opluchting in Zuid-Korea: sterspeler Son Heung-min kan gewoon spelen op het WK in Qatar. Althans, daar lijkt het op. Dat zag er vorige week heel anders uit, toen zijn club Tottenham Hotspur meldde dat Son een operatie aan zijn oogkas moest ondergaan.

Het ging vorige week dinsdag mis in het Champions League-duel met Olympique Marseille. Son werd op zijn oog geraakt in een luchtduel en verliet geblesseerd het veld. Een ingreep die de breuk rond zijn linkeroog moest stabiliseren, was noodzakelijk.

Son Heung-min raakt geblesseerd aan zijn oog in de wedstrijd tegen Marseille in de Champions League

Een week later is er plots positief nieuws. Via sociale media lijkt Son zijn landgenoten gerust te stellen. "Dank voor alle steunbetuigingen die ik heb ontvangen de afgelopen week. In een zware periode heb ik veel kracht van jullie ontvangen."

"Op een WK voor je land spelen, is een droom voor veel kinderen. En ik heb die droom nog steeds." Son zegt in een Instagram-bericht dat hij met een masker zal moeten spelen op het WK en dat hij erbij is als het aan hem ligt. "Ik zou het nooit willen missen. Ik kan niet wachten om ons schitterende land te vertegenwoordigen. See you soon."

Zuid-Korea speelt de eerste wedstrijd in groep H op 24 november tegen Uruguay.

20.00 uur: Deschamps maakt Franse WK-selectie bekend

Bondscoach Didier Deschamps van titelhouder Frankrijk maakt vanavond bekend welke spelers hij gaat meenemen naar het WK voetbal. De aankondiging wordt live op televisie uitgezonden.

Deschamps weet in ieder geval dat hij de namen van N'Golo Kante and Paul Pogba niet kan noteren. Het tweetal is geblesseerd.

De uitzending op TV1 begint om 20.00 uur.

EA Sports: Argentinië wereldkampioen

Het gamebedrijf EA Sports, dat onder meer elk jaar de voetbalgame FIFA uitbrengt, heeft Argentinië op basis van een simulatie uitgeroepen tot wereldkampioen in Qatar.

Volgens EA Sport is de kwartfinale het eindstation voor Nederland, waarin Lionel Messi en consorten met 1-0 te sterk zullen zijn. Messi wordt topscorer met acht goals, voor nummer twee Memphis Depay met zes goals.

Allemaal lariekoek die computersimulaties? Misschien wel, misschien niet. EA voorspelde namelijk in 2010, 2014 en 2018 wel de juiste winnaar...

Geen WK-aandacht op Radio 2

De ochtenduitzending van NPO Radio 2 gaat geen aandacht besteden aan het WK voetbal in Qatar, dat over zo'n anderhalve week van start gaat. Dat hebben presentatoren Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte vanochtend besloten in de uitzending, naar aanleiding van uitspraken van WK-ambassadeur Khalid Salman. Die zei in een Duitse documentaire dat homoseksualiteit een vorm van hersenbeschadiging is.

In een gesprek op de radio over het interview noemde Roodbeen die uitspraak schandalig. "Het is geen verrassing, maar het stapelt zich op. Ik neig er steeds meer naar het hele WK links te laten liggen."

Vier keepers in Zwitserse selectie

Murat Yakin, de bondscoach van Zwitserland heeft wegens blessurezorgen vier doelmannen opgenomen in zijn WK-selectie. Eerste doelman Yann Sommer is nog geblesseerd, maar hoopt op tijd fit te zijn voor de eerste groepswedstrijd op 24 november. Ook voor tweede doelman Jonas Omlin is het een race tegen de klok.

Yann Sommer

Dinsdag werd duidelijk dat oud-PSV'er Yvon Mvogo de Zwitserse WK-selectie niet haalt vanwege een knieblessure, die hij afgelopen weekend opliep tijdens een competitieduel van zijn club Lorient met Paris Saint-Germain.

De bekendste namen van de Zwitserse selectie zijn de 30-jarige Granit Xhaka van Arsenal en de 31-jarige Xherdan Shaqiri van Chicago Fire FC. "Ik ben ervan overtuigd dat we met deze 26 spelers onze doelen zullen bereiken", klinkt het uit de mond van bondscoach Yakin.

Vierde WK voor Modric met Kroatië

Luka Modric is zoals verwacht de blikvanger in de selectie van Kroatië voor het WK voetbal. Het is de vierde WK-deelname voor de middenvelder.

De spelmaker van Real Madrid haalde in 2018 in Rusland nog de finale van het mondiale kampioenschap met Kroatië. Frankrijk was in de finale met 4-2 te sterk.

De Kroaten openen op woensdag 23 november hun toernooi in Qatar met een groepsduel met Marokko (11.00 uur).

Uitspraken Salman 'grote persoonlijke blunder, straalt af op WK-organisatie'

"Damage in the mind." Zo noemde Khalid Salman, oud-international en ambassadeur van het WK in Qatar, homoseksualiteit in een documentaire van de Duitse zender ZDF.

Salman noemt homoseksualiteit 'haram', oftewel: wat voor moslims volgens de islam niet is toegestaan. Salman zegt ook dat hij problemen heeft met kinderen die homoseksuele mensen zien. Na deze uitspraken grijpt de persvoorlichter van het WK-organisatiecomité in en breekt hij het interview af. De Duitse journalist Jochen Breyer wil nog doorvragen, maar de WK-persvoorlichter komt tussenbeide.

"Dat is geen uitnodiging om over twee weken naar Qatar af te reizen", zei onderzoeksjournalist Guido van Gorp dinsdagavond op NPO Radio 1 bij NOS Langs de Lijn & Omstreken, waar Van Gorp vertelt over wie Salman is en biedt hij verdere context bij de uitspraken van Salman. "Het lijkt op een grote persoonlijke blunder, maar het straalt wel af op de WK-organisatie. Die roept al jaren: je bent hier welkom. Dat staat helemaal haaks op wat dinsdag naar buiten is gekomen."

Luister hieronder het gesprek terug:

De Ligt weer op het trainingsveld

Goed nieuws voor bondscoach Louis van Gaal: Matthijs de Ligt heeft de teamtraining bij Bayern München hervat. In een tweet van de Duitse club valt te lezen dat de Oranje-international heeft gezegd dat 'de knie prima voelt'.

De Ligt liep de blessure afgelopen 29 oktober op tegen FSV Mainz 05. Later werd bekend dat de 23-jarige verdediger zijn kniebanden licht verrekt heeft. Vorige week had hij nog te maken met een terugval in zijn herstel, maar nu lijkt het erop dat het de goede kant op gaat met het herstel van zijn knie.

'Engeland definitief zonder James naar Qatar'

Engeland kan deze maand bij het wereldkampioenschap voetbal niet beschikken over vijftienvoudig international Reece James.

De 22-jarige verdediger van Chelsea is niet op tijd hersteld van de knieblessure die hij vorige maand opliep in de ontmoeting met AC Milan in de Champions League, zo melden Britse media.

Opvallend bij de Engelsen is de blessuregolf onder rechtsbacks. Naast James kampen ook Kyle Walker van Manchester City (lies) en Trent Alexander-Arnold (enkel) met blessures.

Bondscoach Gareth Southgate maakt zijn definitieve WK-selectie van 26 spelers donderdag bekend. Engeland speelt op 21 november tegen Iran de eerste groepswedstrijd op het WK.

Reece James in duel met Leroy Sané tijdens Engeland-Duitsland op 26 september

Martínez beslist donderdag over Lukaku

De Verenigde Staten en Wales maken vandaag hun WK-selectie bekend. Bondscoach Roberto Martínez van België doet dat op donderdag.

Het is nog onduidelijk of Martínez een plaats reserveert voor Romelu Lukaku. "We gaan dit vlak voor de bekendmaking van de WK-lijst beslissen", vertelt de bondscoach tegen L'Equipe. "Als hij fit genoeg is om één van de drie duels in de groepsfase te spelen, dan nemen we hem mee. Anders niet."

De spits van Internazionale is dit seizoen verre van fit vanwege een hamstring- en dijbeenblessure. Lukaku, 102-voudig international, speelde op 29 oktober zijn laatste wedstrijd, een invalbeurt van 22 minuten namens Internazionale.

België speelt op 23 november zijn eerste WK-duel met Canada.

Lukaku eindigde op het vorige WK in 2018 op de gedeelde tweede plaats van de topscorerslijst met vier goals. Hij won toen met België ten koste van Engeland de strijd om de derde plaats.

Romelu Lukaku

'Mané mist het WK'

De beenblessure van Bayern München- en Senegal-aanvaller Sadio Mané is zwaarder dan werd verondersteld. De sterspeler van Senegal, de tegenstander van Oranje op het WK, gaat volgens L'Equipe het toernooi in Qatar missen.

Mané moest dinsdag al na twintig minuten naar de kant tijdens het Bundesliga-duel van Bayern met Werder Bremen (6-1). "Hij kreeg een tik op de bovenkant van z'n scheenbeen. En dat is een vervelende plek", zei trainer Julian Nagelsmann over de blessure van Mané.

Aanvankelijk meldde Bayern-assistent Dino Topmöller na de wedstrijd dat de kwetsuur van Mané leek mee te vallen.

Bondscoach Aliou Cissé van Senegal maakt komende vrijdag zijn WK-selectie bekend. Op dezelfde dag doet Louis van Gaal dat namens Nederland.

Posterprotest in Amsterdam

Op zeker twee wildplakzuilen in Amsterdam zijn posters geplakt met gefingeerde namen van overleden bouwvakkers in Qatar, als protest tegen het wereldkampioenschap voetbal dat daar op 20 november begint. Dat meldt het Parool dinsdag.

Het ontwerp lijkt te verwijzen naar de populaire spaarkaartjes van voetballers. Alleen zijn het nu de 6.500 bouwvakkers die je 'kunt verzamelen' die om het leven kwamen bij de aanleg van stadions en andere faciliteiten in Qatar.

Bekijk via de onderstaande tweet de afbeelding van de posters:

Netflix komt met miniserie over FIFA

Het WK begint al over anderhalve week en het gaat in aanloop daarnaartoe vooral over gastarbeiders, mensenrechten en klimaatkwesties in het Qatar. Sepp Blatter, voormalig FIFA-voorzitter, liet zich woensdag al ontvallen dat de beslissing voor Qatar als gastland een fout was.

Over die besluitvorming, maar ook over de structuren binnen de wereldvoetbalbond en het ontstaan van een machtsvacuüm gaat het in de miniserie FIFA Uncovered, die streamingsdienst Netflix vandaag publiceert. In de serie komt ook Blatter uitgebreid aan het woord.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter

Blatter noemt WK in Qatar 'grote teleurstelling'

Sepp Blatter gaat bij de ZDF in op de toewijzing van het WK aan Qatar. "Voor mij was dat een grote teleurstelling", aldus de voormalig FIFA-voorzitter over het moment dat hij het blaadje met Qatar uit de envelop trok.

"We dachten dat ze nooit zouden winnen", erkent Blatter. "In het begin wisten we dat zeker. Niemand geloofde dat ze een kans maakten."

"Dan ben ik dus wat naïef", besluit de 86-jarige Zwitser.

Nog elf dagen

Goedemorgen! Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar staat voor de deur.

Welke WK-selecties zijn officieel? Is er nog blessurenieuws? En hoe staat het met de WK-vorm van de spelers?

In dit liveblog houden we je op de hoogte van alles rondom het mondiale voetbaltoernooi, dat voor de 22ste keer gaat worden georganiseerd.

Bekijk via deze link het WK-blog van dinsdag 9 november.