Diaby juicht na zijn treffer, in de achtergrond komt aangever Frimpong aangesneld om hem te feliciteren

Assist Oranje-kandidaat Frimpong bij Leverkusen, Flekken driemaal gepasseerd

Met een assist bij het winnende doelpunt heeft Jeremie Frimpong zich in de Bundesliga weten te onderscheiden bij een 1-2 zege van Bayer Leverkusen op 1. FC Köln. Ook Mitchel Bakker, de andere potentiële WK-ganger van de Duitse club, speelde mee in de derby.

Freiburg-doelman Mark Flekken - eveneens in de voorselectie van bondscoach Louis van Gaal - verloor met met 3-1 van RB Leipzig.

De 21-jarige Frimpong gaf ruim een kwartier voor tijd de beslissende voorzet aan Moussa Diaby. De Fransman stoomde op over de linkerkant, ging een één-tweetje aan met Frimpong en rondde na een lange rush af.

Frimpong speelde nog nooit voor Oranje. Hij strijdt met Devyne Rensch om een plek achter eerste keus Denzel Dumfries als rechter wingback. De 22-jarige Bakker - die ook nog nooit een interland speelde - komt in aanmerking voor een plek op de linkervleugel, net als Daley Blind, Tyrell Malacia en Pascal Struijk.

Pupil Ten Hag scoort

Hoogtepunt van de eerste helft tussen Köln en Leverkusen was een prachtige treffer van Benno Schmitz. De rechtsback van Köln nam de bal op de borst aan en volleerde vervolgens van een meter of twintig snoeihard in de kruising.

Het was nota bene het eerste profdoelpunt van de 27-jarige Schmitz. Hij had in 2014 voor het laatst gescoord in het tweede elftal van Bayern München, dat destijds gecoacht werd door Erik ten Hag.

Feest bij Leverkusen, met bovenaan Mitchel Bakker

Kort na rust kwam Leverkusen op 1-1. Een vrije trap van Nadiem Amiri werd door de muur van richting veranderd, waardoor de doelman van Köln kansloos was. Niet lang daarna zorgde Diaby op aangeven van Frimpong voor het winnende doelpunt.

Trainer Xabi Alonso boekte zo met Leverkusen zijn tweede zege op rij. De Champions League-deelnemer neemt daarmee wat afstand van de degradatiezone.

Flekken onderuit met Freiburg

Mark Flekken is niet langer de minst gepasseerde doelman van de Bundesliga, een status die hij deelde met Manuel Neuer en Sven Ulreich van Bayern München. De keeper van Freiburg moest driemaal vissen tegen RB Leipzig: 3-1.

Flekken wordt gepasseerd door Nkunku

Flekken, die ook in de voorselectie van Oranje zit, werd in een tijdsbestek van twee minuten gepasseerd door Mohamed Simakan en Bundesliga-topscorer Christopher Nkunku. Een kwartier voor tijd moest Flekken ook het antwoord schuldig blijven bij een penalty van Emil Forsberg.

Door de nederlaag moet Freiburg de tweede plaats afstaan aan Union Berlin, de komende Europa League-tegenstander van Ajax. De club uit Berlijn speelde thuis met 2-2 gelijk tegen Augsburg.

Sheraldo Becker opende op fraaie wijze de score. Hij schoot zo'n beetje vanaf de zijlijn raak, nadat Augsburg-doelman Rafal Gikiewicz te ver uit zijn doel was gekomen. Voormalig Vitesse-verdediger Danilo Doekhi speelde de hele wedstrijd mee bij Union.