Feyenoorders in Graz
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Feyenoord-hooligans richten voor kwart miljoen schade aan in Graz

Aanhangers van Feyenoord hebben naar schatting voor een kwart miljoen euro schade aangericht aan de Merkur Arena in het Oostenrijkse Graz. Na de Europa League-wedstrijd tegen Sturm Graz op 27 oktober vernielden hooligans onder andere toiletten en een verkooppunt voor drank en eten.

"We schatten de schade op een bedrag tussen de 250- en 300.000 euro", zegt Gerald Pototschnig van Stadion Graz Liebenau tegen Rijnmond.

Toiletten en wasbakken werden van de muur gerukt en kapot gemaakt. Ook sprongen de waterleidingen als gevolg van het geweld. Het water stroomde vervolgens door het gebouw. Een fitnesszaal, een gedeelte van de tribune van de bijbehorende ijshal raakten door het stromende water beschadigd.

Karatetrappen

Ook het verkooppunt voor drank en eten van het uitvak moest het ontgelden. Twee medewerkers lieten de rolluiken zakken in verband met de ongeregeldheden. "Met karatetrappen hebben de supporters vervolgens de rolluiken kapot getrapt", vervolgt Pototschnig.

"Uit angst hebben de twee dames zich verstopt in een kast, terwijl de supporters alles kapot maakten. In de kast kregen de dames ook nog last van de pepperspray die de politie naar de relschoppers spoten. Ze hebben echt gevreesd voor hun leven."

Tijdens en na de verloren wedstrijd veroorzaakten hooligans veel problemen:

Feyenoord-hooligans houden huis in Oostenrijkse Graz

In de Oostenrijkse plaats zijn vaker voetbalsupporters te gast geweest. Ook Feyenoord speelde al eerder tegen Sturm. Maar wat er 27 oktober gebeurde is nog steeds moeilijk te begrijpen, zegt Pototschnig. "We zijn nog altijd in shock. Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Deze vorm van geweld is onbegrijpelijk. Het leek wel alsof ze het complete stadion wilden slopen."

Nog dagelijks komen experts en aannemers naar de schade kijken. Een gedeelte zal tijdens de winterstop worden gemaakt. Dat gebeurt als dit weekeinde de andere gebruiker van het stadion, Grazer AK, de laatste wedstrijd heeft gespeeld.

"Dan kunnen we een deel van de schade repareren. Maar het water zit zelfs achter de tegelwanden van de toiletgedeelten. Ik verwacht dat die stukken pas in de zomer kunnen worden hersteld."

Rekening naar Feyenoord

Het stadion gaat de rekening van de schade neerleggen bij Sturm Graz, dat de Merkur Arena huurde voor het duel met Feyenoord. "Wij betalen die rekening en leggen die vervolgens voor aan Feyenoord. Betaalt Feyenoord de rekening niet, dan schakelen we de UEFA in", legt een woordvoerder van Sturm Graz uit.

De schade aan het stadion

Het is niet duidelijk of de UEFA naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oostenrijk maatregelen neemt. Volgens een woordvoerder van de Europese voetbalbond komt de tuchtcommissie binnenkort weer bijeen. Naar aanleiding van eerder wangedrag van een deel van de aanhang mochten er dit seizoen al geen supporters mee naar de uitwedstrijd in Rome tegen Lazio.

Aanhoudingen

In het stadion waren tweeduizend Nederlandse fans. Tientallen, vooral jonge hooligans, gingen in de aanval tegen de politie. Zeven van hen werden aangehouden. Tegen 28 mensen werd proces-verbaal opgemaakt.

Advertentie via Ster.nl