WK-selectie Oranje
NOS Voetbal

Dag van de WK-selectie: harde klappen in Oranje-aanval en onder de lat

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

Vandaag is D-Day voor de 39 spelers uit de voorselectie van het Nederlands elftal. Zeker dertien man krijgen een negatief bericht uit Zeist, zij gaan niet met Oranje naar Qatar. Misschien zelfs meer, de Franse bondscoach Didier Deschamps verraste met niet 26 maar 25 namen.

Het is hoe dan ook bijltjesdag. We behandelen per linie de dilemma's. Het is een puzzel, waarbij een keuze voor het een weer een keuze minder is voor het ander. De hardste klappen lijken voorin te vallen.

De grote vraag bij de keepers is niet alleen wie Louis van Gaal meeneemt, maar ook hoeveel doelmannen hij selecteert: drie of vier? "Als we de kans krijgen meer spelers te selecteren, moet daar een keeper bij zitten", zei de bondscoach eerder.

Kijkend naar de selecties van andere landen tot nu toe kiest bijna elke bondscoach voor drie doelmannen. Alleen Zwitserland opteert voor vier, maar dat komt door een blessure voor eerste keus en penaltykiller Yann Sommer. Mogelijk is de keeper van Borussia Mönchengladbach vlak voor het WK fit.

NEC-keeper Jasper Cillessen

Nog voordat het persbericht van de KNVB is verstuurd, is er al een grote verrassing uitgelekt. Jasper Cillessen, die 63 interlands achter zijn naam heeft staan en tijdens het WK van 2014 Van Gaals eerste keuze was, gaat niet mee.

Dat lijkt onder meer goed nieuws voor Remko Pasveer. Na twee overtuigende optredens in de laatste interlands, waarin hij de nul hield, is kandidaat voor de basis. "Ik denk dat Pasveer wel meegaat, ja", zei Van Gaal eerder.

Maar voor de doelman van Ajax is er na een reeks van mindere wedstrijden en fouten in een maand veel veranderd. Mark Flekken en Justin Bijlow toonden recent juist goede vorm. Daarnaast kan de penaltytest nog voor een verschuiving zorgen, ten gunste van Andries Noppert bijvoorbeeld.

Sven Botman, Pascal Struijk en Micky van de Ven kunnen gelden als alternatief voor Nathan Aké als linker schakel in het driemanscentrum van de verdediging. Bruno Martins Indi haakte hiervoor geblesseerd af. Maar, met geen van drieën werkte Van Gaal eerder en dat spreekt in hun nadeel.

De bondscoach kijkt niet alleen naar voetbalkwaliteiten, maar ook naar gedrag. Hoe bewegen spelers zich in een groep? "Tijdens een WK zit je lang op elkaars lip. Ik zoek spelers die dat met elkaar kunnen dragen." Van Botman, Struijk en Van de Ven weet hij dat niet.

Micky van de Ven

Over Van de Ven en Botman kan Van Gaal informatie inwinnen bij Jong Oranje-coach Erwin van de Looi, al zegde Botman voor de laatste interlands van Jong Oranje af. Leeds-verdediger Struijk zou wat dat betreft een onzekere keuze zijn en daarmee onwaarschijnlijk.

Botman is een echte verdediger, maakt indruk bij Newcastle United. Van de Ven was de verrassing in de voorselectie. De ex-speler van FC Volendam is meer een voetballende verdediger en heeft wat minder ervaring dan Botman, maar doet het dit seizoen goed bij VfL Wolfsburg.

De Telegraaf schrijft vrijdagochtend dat Botman en Van de Ven intussen gehoord hebben dat ze tot de afvallers behoren.

Tyrell Malacia mocht in de laatste wedstrijd tegen België (1-0) een helft meedoen op een voor hem ongebruikelijke plek, als linker centrale verdediger. Daley Blind bleef de wingback. Dat was wennen voor Malacia en de bondscoach was niet helemaal tevreden. Als Malacia het helemaal naar de zin van Van Gaal had gedaan, waren Botman, Struijk of Van de Ven als alternatief voor Aké wellicht niet nodig geweest.

Zowel Blind als Malacia verloor in de afgelopen weken zijn basisplaats bij zijn club. Dat zou de deur kunnen openen voor Mitchel Bakker, basisspeler bij Leverkusen, hoewel hij inmiddels door Van Gaal zou zijn afgebeld.

Jeremie Frimpong

Aan de rechterkant is Denzel Dumfries zeker van zijn plek en als back-up komen Devyne Rensch en Jeremie Frimpong in aanmerking. Rensch is volgens Van Gaal een "groot talent", kan met zijn tweebenigheid bovendien ook als linksback spelen. Zijn spel bij Ajax is echter allerminst overtuigend.

De razendsnelle Frimpong toont bij Leverkusen over buitengewone offensieve kwaliteiten te beschikken. Dat liet hij ook bij Jong Oranje zien. De geboren Amsterdammer spreekt geen Nederlands, al begrijpt hij voetbaltaal en wedstrijdbesprekingen wel.

De Telegraaf meldt dat Frimpong inmiddels goed nieuws heeft gekregen. De 21-jarige wingback gaat volgens de krant mee naar Qatar, in tegenstelling tot Rensch.

De middenveldposities lijken aardig vergeven, met Frenkie de Jong als motor en verder Steven Berghuis, Teun Koopmeiners, Davy Klaassen en Marten de Roon die het naar behoren hebben gedaan. Til en Gravenberch zouden niet tot de definitieve selectie behoren.

Kenneth Taylor maakte in de laatste interlandperiode tegen Polen zijn debuut. De bondscoach gaf het talent mee dat hij nog moest werken aan zijn "defensieve oriëntatie". Taylor is een twijfelgeval. De malaise bij Ajax trof ook hem.

Xavi Simons

De roep om een WK-selectie voor Xavi Simons werd de afgelopen maand luider en luider. Met zijn onbevangenheid en onbevreesdheid won de PSV'er de sympathie van voetballend Nederland.

Van Gaal liet eerder al een opening voor Simons. "Als er opeens een groot talent opkomt, selecteer ik hem", sprak de bondscoach, die intussen overtuigd lijkt te zijn. Simons werd vrijdagochtend op de PSV-training uitgebreid gefeliciteerd door ploeggenoot Boy Waterman, wat kan duiden op goed nieuws.

Ook met een mogelijke uitverkiezing van Simons ligt de positie van nummer 10 niet vast. Afhankelijk van de tegenstander zijn Berghuis, Klaassen en de meer aanvallende variant met Cody Gakpo de mogelijkheden.

Een slagveld kan het worden in aanvallend opzicht. Het beoogde aanvalskoppel Steven Bergwijn/Memphis Depay en Cody Gakpo als alternatief of nummer 10 kunnen rekenen op een WK-ticket. Al speelde Depay geen wedstrijd meer voor FC Barcelona sinds de laatste interlands en bleef van de vorm van Bergwijn weinig over.

"Er is geen speler zeker, alleen hebben de basisspelers van de kwalificatiecyclus en de Nations League een plusje voor", sprak Van Gaal. "Die hebben de volledige ontwikkeling meegemaakt. Dat heeft bijvoorbeeld Danjuma amper meegemaakt, dus hij heeft een minnetje. Maar als hij in grootse vorm is, ga ik hem natuurlijk meenemen."

Arnaut Danjuma

Groots is zijn vorm nog niet, maar met vier goals in twaalf wedstrijden voor Villarreal mag Danjuma hopen. Donyell Malen moet vrezen dat hij onvoldoende heeft 'geleverd' bij Dortmund.

En wat te denken van Wout Weghorst? Valt de lange spits door Luuk de Jong buiten de boot als pinchhitter? De Jong speelde deze derde termijn van Van Gaal als bondscoach nog geen minuut in Oranje. De vraag is ook of Brian Brobbey met zijn vijf goals de afgelopen periode genoeg heeft laten zien om Vincent Janssen te verdringen.

Als de eerste geluiden van vrijdagochtend kloppen, gaat Brobbey niet mee. Vincent Janssen en Luuk de Jong zouden wel goed nieuws hebben gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl