Minister Conny Helder
NOS Nieuws

Kabinet over WK: voorlopig alleen minister bij groepswedstrijd tegen Qatar

Het kabinet stuurt voor één groepswedstrijd een afvaardiging naar het WK voetbal in Qatar. Minister Helder voor Sport zal op dinsdag 29 november bij de groepswedstrijd tegen Qatar zijn. Qatar heeft Nederland officieel uitgenodigd voor deze wedstrijd.

Helder wil namens de regering tijdens het WK aandacht besteden aan mensenrechten en de situatie van arbeidsmigranten. "We gaan kijken wat praktisch haalbaar is als ik er ben."

Duizenden arbeidsmigranten werkten de afgelopen jaren onder erbarmelijke omstandigheden aan de stadions en andere WK-gebouwen, waarbij doden en gewonden vielen. Het kabinet steunt de oproep aan de FIFA om een schadefonds voor de arbeiders en hun nabestaanden te vullen met 440 miljoen euro.

De Nederlandse ambassade in Qatar bereidt het bezoek van Helder voor. Het streven is dat zij de Qatarese autoriteiten en de International Labour Organization (ILO) kan spreken.

Linksbuiten

Maar er zal ook tijd zijn voor het aanmoedigen van het Nederlands elftal, zegt voetballiefhebber Helder, die zelf ooit linksbuiten speelde bij een van de eerste dameselftallen. "Ik ben altijd een enthousiast supporter van Oranje en ik hoop dat de mannen het goed doen", zegt de minister. "Maar het is een omstreden WK, dat is duidelijk."

Als het Nederlands elftal zich kwalificeert voor de knockout-fase dan neemt het kabinet opnieuw een besluit over een afvaardiging. De optie dat premier Rutte of koning Willem-Alexander dan gaat, staat open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl