NOS Voetbal

Van Gaal had 'tranen in ogen' bij afbellen spelers en vindt Cillessen niet in vorm

Bondscoach Louis van Gaal neemt Jasper Cillessen niet mee naar het WK omdat hij niet in zijn beste vorm is. "Ik weet niet of jij de wedstrijden ziet, maar Cillessen is de laatste weken niet in vorm", sprak de bondscoach op zijn persconferentie over de WK-selectie.

Het feit dat Memphis Depay wel is geselecteerd, terwijl hij al bijna twee maanden geblesseerd is, is eigenlijk tegen zijn visie, zei Van Gaal. "Hij is medisch fit (niet wedstrijdfit) en dat vind ik eigenlijk niet goed. Maar hij is zó belangrijk geweest, daarom heb ik een plaats voor hem opengehouden. Maar ik moet hem wel opbouwen."

Van Gaal verklapte dat Depay in het eerste WK-duel, op 21 november tegen Senegal, daarom op de bank zal beginnen, maar mogelijk wel kan invallen. De vervanger van Depay in de aanval wordt waarschijnlijk Vincent Janssen, aldus de bondscoach.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
    Selectie Oranje

Van Gaal begon zijn persconferentie met de mededeling dat hij niet zou ingaan op vragen waarom spelers wel of niet waren geselecteerd. Hij ging uitgebreid in op het proces, waarbij alle spelers in scoutingsvergaderingen zijn beoordeeld op vier teamfuncties. Samen met de visie van de bondscoach heeft dat tot de selectie geleid, zei Van Gaal.

De bondscoach zei dat het afbellen van de afvallers deze ochtend "een zware kluif" was. "Ik had ook wel tranen in mijn ogen bij bepaalde spelers, met wie je een grotere band hebt. Er zijn spelers die bijna iedere wedstrijd zijn uitgenodigd en er nu niet bij zijn. Daar zit ik wel mee, want het is toch een grote slag voor elke speler", vertelde Van Gaal.

'Noppert de man in vorm'

Van Gaal belde de elf veldspelers, keeperstrainer Frans Hoek de twee afgevallen doelmannen. Over de berichten dat Cillessen woedend zou hebben gereageerd, zei Van Gaal: "Het is logisch dat hij teleurgesteld is. Hij is de meest ervaren keeper en heeft bij mij altijd geleverd. Iedereen reageert dat op zijn eigen manier af."

Wie de eerste doelman op het WK wordt, kon de bondscoach nog niet zeggen: "Justin Bijlow? Dat weet ik niet, hij zou eerste keeper kunnen zijn. Maar dat ligt er ook aan hoe hij binnenkomt. En dat geldt ook voor Remko Pasveer en Andries Noppert. De enige die echt in vorm is, is Noppert. Maar ik weet niet hoe dat volgende week is."

Het coachen van het Nederlands elftal tijdens het WK noemde de 71-jarige Van Gaal "het grootste cadeautje dat ik ooit van mijn leven heb gehad". Volgens de bondscoach zijn Argentinië, Brazilië en Frankrijk de grootste favoriet voor het winnen van de wereldtitel.

Maar Van Gaal was ook duidelijk over zijn eigen doel in Qatar: "We maken grote kans om wereldkampioen te worden. Er zijn weinig trainers die zich zo durven uit te spreken, maar ik zeg dit. Wereldkampioen worden is mijn doelstelling."

'Gesprek met arbeidsmigranten is gekunsteld'

Het Nederlands elftal heeft volgende week donderdag na de training in Doha op het veld een ontmoeting met een groep van twintig arbeidsmigranten, zo werd donderdag bekend. Van Gaal gaf toe dat zo'n gesprek wellicht te geregisseerd is.

"Maar hoe moeten we het anders oplossen? Op het moment dat de sterren met de migranten gaan praten, ís het al gekunsteld. Want normaal vindt zo'n gesprek nooit plaats. Maar het feit dat wij dat willen doen, zegt iets over de gedachte die bij de KNVB leeft. En die gedachte leeft ook in de groep. Daar gaat het om", zei de bondscoach.

"Alleen wij moeten nu zeggen: op de plaats rust", vervolgde Van Gaal, die de focus in Qatar het liefst alleen op voetbal richt. "Eigenlijk is het al tegen mijn principes dat ik toestemming heb gegeven."

Bekijk de reacties op de WK-selectie van Andries Noppert, Luuk de Jong, Xavi Simons en analist Pierre van Hooijdonk:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl