Jasper Cillessen
NOS Voetbal

Afwezigheid Cillessen verrast Van Hooijdonk: 'Hebben echte reden niet gehoord'

Geen Jasper Cillessen in de WK-selectie van het Nederlands elftal. Het is een van de voornaamste gespreksonderwerpen naar aanleiding van de bekendmaking van het definitieve Oranje-keurkorps op vrijdagmiddag. NOS-analist Pierre van Hooijdonk is "enorm verrast".

"Ik zag Cillessen echt wel als eerste keeper voor dit toernooi", zegt Van Hooijdonk, die de persconferentie van bondscoach Louis van Gaal bijwoonde. "Hij sprak zich op een gegeven moment tegen, met betrekking tot Cillessen. De echte reden hebben wij hier niet gehoord."

"Eerst zei de bondscoach dat Cillessen niet de vorm heeft en ontkende hij dat het iets te maken heeft met zijn manier van bewegen in de selectie", vertelt Van Hooijdonk. "Toen er later gevraagd werd naar Pasveer, die ook niet in vorm zou zijn, zei hij dat het wel gaat om hoe je je beweegt in een groep, omdat je vijf weken op elkaars lip zit."

Van Hooijdonk vermoedt dat er dus wel degelijk meer achter het ontbreken van Cillessen zit. "Het zal met zijn rol in de selectie te maken hebben. Dat vind ik trouwens moeilijk voor te stellen, want ik vind Van Gaal ook een bondscoach die simpel kan zeggen: 'Jasper, als jij niet speelt, kan jij daarmee omgaan? Zo nee, dan selecteer ik je niet.'"

"Dat heeft hij in 2014 ook tegen Klaas-Jan Huntelaar gezegd, die destijds achter Van Persie tweede keuze was. Huntelaar accepteerde toen zijn reserverol. Waarom zou dat niet met Cillessen hebben gekund?"

Wie is eerste doelman?

De grote vraag is welke doelman straks de eerste keuze is: Remko Pasveer, Justin Bijlow of misschien Andries Noppert. "Ik zou het je niet kunnen vertellen", zegt NOS-commentator Arman Avsaroglu. "Pasveer was het de laatste twee interlands, maar die zit in een soort vormcrisis."

"Bijlow was toen niet eens opgeroepen, maar die doet het nu weer goed. Noppert heeft nog geen minuut gespeeld in Oranje en is vooral meegenomen voor de penalty's. Ik denk dat het tussen Bijlow en Pasveer gaat en dan geef ik op dit moment Bijlow de beste papieren."

Lasse Schöne, ploeggenoot van Jasper Cillessen bij NEC, vindt de keuze van Louis van Gaal om Cillessen niet mee te nemen "onbegrijpelijk".

Met Vincent Janssen, Wout Weghorst en Luuk de Jong zitten er drie centrumspitsen bij de groep; spelers met vergelijkbare kwaliteiten. "Dat vind ik er één te veel, ook omdat de bondscoach zei dat hij soms terug wil grijpen op 4-3-3. Aan echte buitenspelers heb je dan best weinig keus", aldus Van Hooijdonk.

De oud-topspits, die 46 interlands voor Oranje speelde, verbaast zich in dat kader ook over het ontbreken van Arnaut Danjuma. "Hij had hier best in de plaats kunnen staan van Weghorst, omdat je die al een soort van dubbel hebt met Luuk de Jong. Dan had je een extra buitenspeler gehad."

Van Hooijdonk: "Ik had ook gedacht dat Danjuma de voorkeur zou krijgen boven Noa Lang. Die laatste heeft geen basisplaats meer. Maar de bondscoach heeft zijn argument, namelijk dat Lang altijd heeft geleverd bij Oranje en dat klopt."

  • NOS
    De WK-selectie van Oranje
  • NOS
    De WK-selectie van Oranje
  • NOS
    De WK-selectie van Oranje

Van Gaal eindigde zijn persconferentie met een doelstelling voor het WK. Het zou de bondscoach niet verrassen als het Nederlands elftal in Qatar een gooi doet naar de wereldtitel. Volgens Van Gaal maakt zijn ploeg zelfs "een grote kans" om wereldkampioen te worden.

"Dat begrijp ik best wel", reageert Van Hooijdonk. "In 2014 ging hij met een selectie waarvan niemand dacht dat we kans hadden om de volgende ronde te halen. Dat pakte totaal anders uit, dat werd een fantastisch WK."

"Zijn voorspelling zal gebaseerd zijn op het toernooi van 2014. Van Gaal zal denken: als we nu als elftal, als team nog sterker zijn dan toen we derde werden, waarom zou je dan nu geen eerste kunnen worden?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl