Aanvoerder Virgil van Dijk en Marten de Roon
NOS Voetbal

Oranje 'kijkt verder dan voetbal' en verwelkomt arbeidsmigranten op training

Het Nederlands elftal heeft volgende week donderdag na de training in Doha op het veld een ontmoeting met een groep van twintig arbeidsmigranten.

De internationale vakbond BWI, een zusterorganisatie van FNV, is goed bekend met de arbeidsmigranten en weet dat de meesten van hen aan de WK-stadions in Qatar hebben gewerkt, wat een expliciete wens was van de spelers.

"Oranje wil hiermee op dit podium extra aandacht vragen voor de situatie van de arbeidsmigranten in Qatar", meldt de KNVB in een verklaring. Er staan gesprekken op de agenda en daarnaast wordt er samen gevoetbald.

'Mooie herinnering'

"We gaan in de eerste plaats naar Qatar om wereldkampioen te worden, maar we kijken natuurlijk verder dan alleen voetbal", laat bondscoach Louis van Gaal weten.

"We hebben ons in de afgelopen anderhalf jaar meerdere keren laten bijpraten over de omstandigheden in Qatar. Als team vinden we het belangrijk de mensen om wie het gaat te ontmoeten. We nodigen ze daarom op onze training uit om ze ook een mooie herinnering mee te geven."

Louis van Gaal

Al sinds de toewijzing van het WK aan Qatar, twaalf jaar geleden, pleiten mensenrechtenorganisaties voor betere omstandigheden voor de bijna 2 miljoen migranten uit vooral Azië en Afrika die in Qatar werken. Zij moeten in vaak extreem hoge temperaturen lange werkdagen maken en krijgen soms te laat of helemaal geen loon.

Onder druk van organisaties als Amnesty International en arbeidsorganisatie ILO van de Verenigde Naties hebben de afgelopen jaren heel wat hervormingen plaatsgevonden in Qatar. Zo is onder meer het kafala-systeem van dwangarbeid afgeschaft en is er een hitteprotocol gekomen. Toch valt er volgens deze organisaties nog steeds veel te verbeteren.

Focus op voetbal

De FIFA heeft de deelnemende landen opgeroepen zich tijdens het toernooi op voetbal te focussen en niet bezig te houden met "ideologische en politieke gevechten in de wereld". Diverse deelnemende landen hebben desondanks aangegeven tijdens het WK ook aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie in Qatar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl