NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Gouverneur: burgerdoden bij aanval Donetsk • 'Azovstal-strijders overgebracht naar oud-strafkolonie'

Liveblog gesloten
 • 'Zeven burgerdoden bij Russische aanval'

  Bij een Russische beschieting in de Oekraïense regio Donetsk zijn zeven burgers omgekomen. Dat meldt de regionale gouverneur. Hij zegt verder dat zes anderen gewond zijn geraakt.

  Gisteren meldden de Oekraïense autoriteiten ook burgerdoden bij Russische aanvallen in de regio Donetsk en de stad Sjevjerodonetsk.

 • Italiaans energiebedrijf sorteert voor op betaling in roebels

  Energiegigant Eni in Italië gaat een tweede bankrekening openen om in roebels te kunnen betalen voor Russisch gas. De Europese Commissie heeft lidstaten met klem opgeroepen niet in Russische valuta af te rekenen voor gas, wat Poetin per decreet verplicht heeft gemaakt.

  Eni moet volgens Reuters uiterlijk 20 mei betalen aan het Russische Gazprom. Doet het dat niet in roebels, dan riskeert het bedrijf dat het Russische staatsbedrijf de gaskraan dichtdraait. Met het openen van de tweede bankrekening stelt Eni dat het geen Europese sancties tegen Rusland overtreedt.

  Een Commissie-woordvoerder zegt in een reactie tegen Reuters dat ondernemingen weliswaar nog steeds een bankrekening mogen openen bij Gazprom - maar dat betalen in roebels indruist tegen de ingestelde sancties. Europese bedrijven mogen alleen nog betalen voor Russisch gas in de valuta die in het oorspronkelijke contract staan.

 • Oekraïens militair analist: 'Ik denk dat we heel Oekraïne kunnen heroveren'

  Aanvallen is moeilijker dan verdedigen, maar volgens Oleg Zjdanov kan Oekraïne op de lange termijn de strijd winnen van Rusland. Hij is kolonel buiten dienst van de Oekraïense strijdkrachten en militair analist.

  In dit interview legt Zjdanov uit hoe de volgende fase van de oorlog eruit zal zien:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oekraïens militair analist: 'Ik denk dat we heel Oekraïne weer kunnen heroveren'
 • 'Azovstal-strijders overgebracht naar voormalige strafkolonie'

  Zeven bussen met Oekraïense strijdkrachten, die wekenlang het Azovstal-complex in Marioepol hebben verdedigd, zijn volgens ooggetuigen aangekomen op hun bestemming. De krijgsgevangenen zijn door Russische strijdkrachten overgebracht naar een voormalige strafkolonie in Olenivka.

  De plaats Olenivka ligt ten zuidwesten van Donetsk, gebied dat door Russische troepen en pro-Russische milities wordt bezet. In de voormalige strafkolonie daar worden volgens Oekraïne ook burgers uit de zwaar gebombardeerde havenstad Marioepol vastgehouden.

  Een Russisch onderzoekscomité is van plan de groep krijgsgevangen uit het Azovstal-complex te verhoren. Volgens het Kremlin worden ze verdacht van oorlogsmisdaden. Het hooggerechtshof van Rusland gaat naar verwachting volgende week oordelen dat het Azov-bataljon een terroristische organisatie is. Deze van origine extreemrechtse militie is onderdeel van de Oekraïense nationale garde, en speelde de hoofdrol bij de verdediging van de Azovstal-fabriek.

 • VVV van Kiev brengt de verwoesting in beeld

  Hoe is het om nu in verwoeste Oekraïense plaatsen als Irpin of Boetsja rond te kijken? Het officiële toerismebureau van de regio Kiev heeft 3D-beelden van de verwoesting in een vormgeving gegoten die lijkt op de Street View-optie van Google Maps.

  De verwoesting in Borodyanka Kyiv Region Tours
 • Forensisch team van marechaussee ingezet in Oekraïne

  Het forensisch opsporingsteam van de Koninklijke Marechaussee is afgelopen weekend vertrokken naar Kiev. De specialisten gaan mogelijke oorlogsmisdaden onderzoeken voor het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC), meldt de marechaussee.

  De ICC-aanklager kondigde vandaag aan dat het grootste onderzoeksteam ooit naar Oekraïne is gestuurd. Hij dankte de Nederlandse autoriteiten nadrukkelijk voor de hulp. De marechaussee komt nu met aanvullende informatie over wat deze steun onder meer behelst.

  Het team van de marechaussee bestaat uit zo'n dertig experts, zoals forensische, digitale en tactische opsporingsambtenaren. Zij zullen in en rondom Kiev getuigenverklaringen opnemen en onderzoek verrichten naar digitale apparaten zoals camera's en computers. De operatie is volgens de marechaussee niet zonder risico, maar omdat het gebied onder controle staat van Oekraïne wordt een confrontatie met Russische militairen zeer onwaarschijnlijk geacht.

  Het rechercheteam vertrok vanaf Vliegbasis Eindhoven Koninklijke Marechaussee
 • Oekraïense minister: 'Nederlanders zijn klaar voor EU-toetreding Oekraïne'

  De minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Dmytro Kuleba, denkt dat het Nederlandse volk klaar is voor EU-toetreding van Oekraïne en dat de politici het volk daarin moeten volgen. Dat zegt hij in een interview met Nieuwsuur, voordat hij dinsdag met minister Hoekstra en Kaag in gesprek ging.

  "Acht jaar geleden (tijdens het Oekraïne-referendum, red.) zeiden Nederlandse politici dat ze de integratie van Oekraïne in de EU niet konden steunen omdat de publieke opinie ertegen was. Maar nu steunen Nederlanders Oekraïne wel. Moeten politici het volk volgen of moet het volk politici volgen? Ik geloof in democratie: politici moeten het volk volgen."

 • Dronebeelden van gewonde militairen bij Azovstal geverifieerd

  De zogenoemde Osint-redactie van de NOS heeft beelden geverifieerd van gewonde militairen die worden weggedragen bij de Azovstal-fabriek in Marieopol. De beelden zijn inderdaad opgenomen op een weg die langs het industriële complex loopt.

  Een groep van ruim 250 Oekraïense militairen is gisteravond per bus van het terrein geëvacueerd. Azovstal was het laatste verzetsbolwerk tegen de Russische strijdkrachten in de zwaar gebombardeerde havenstad.

 • Pro-Russische militie: 15.000 militairen gevangengenomen

  Pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne beweren dat ze vele duizenden Oekraïense militairen en huurlingen gevangen hebben genomen. Een groep van zo'n 15.000 strijdkrachten is ingesloten in de buurt van de stad Sjevjerodonetsk, stelt een hooggeplaatste functionaris van de zelfverklaarde 'Volksrepubliek' van Loegansk.

  De informatie van het Russische staatspersbureau Ria valt niet te verifiëren. Volgens de rebellen waren hooggeplaatste officieren van de Oekraïense strijdkrachten gevlucht voordat de groep gevangen werd genomen.

 • Strafhof: groot onderzoeksteam naar Oekraïne

  Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een team van 42 onderzoekers ingezet om mogelijke oorlogsmisdaden in Oekraïne te onderzoeken. Het gaat volgens hoofdaanklager Karim Khan om het grootste team dat zijn bureau ooit heeft ingezet in een land.

  De onderzoekers, forensisch experts en het ondersteunend personeel gaan bewijsmateriaal verzamelen in Oekraïne. Moskou en Kiev beschuldigen elkaar van oorlogsmisdaden, maar de meldingen van wandaden door het Russische leger zijn omvangrijker dan andersom.

  Aanklager Khan bedankt de Nederlandse autoriteiten voor hun steun aan het onderzoeksteam. "Deze samenwerking zal de impact van onze team fors vergroten", zegt hij in een verklaring.

 • Leiders Finland en Zweden donderdag naar Witte Huis

  President Biden heeft de Finse president Niinistö en de Zweedse premier Andersson uitgenodigd in het Witte Huis. De ontmoeting is aanstaande donderdag en staat in het teken van verdere NAVO-uitbreiding.

  Zowel Finland als Zweden willen lidmaatschap aanvragen voor het militaire bondgenootschap. Hoewel NAVO-lid Turkije zich gisteren fel heeft uitgesproken tegen het plan, is de Finse president optimistisch. President Erdogan zei dat hij het lidmaatschap van Finland en Zweden wil blokkeren, omdat ze leden van terroristische organisaties als de PKK onderdak bieden.

  Niinistö wijst erop dat het standpunt van Turkije de afgelopen tijd is veranderd. "Ik weet zeker dat we met constructieve discussies een oplossing voor de situatie zullen vinden", zei hij vandaag.

 • Fins parlement over NAVO-lidmaatschap: 188 stemmen voor, 8 tegen

  Het parlement van Finland heeft ingestemd met de geplande aanvraag voor NAVO-lidmaatschap. De voorstanders waren fors in de meerderheid: 188 parlementariërs steunden het plan en 8 stemden tegen.

 • Oekraïense minister looft Nederlandse steun, ziet nog één barrière

  De Oekraïense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken heeft vanmorgen in Den Haag een ontmoeting gehad met zijn Nederlandse "vriend" en collega Hoekstra. Het was de derde keer in een week dat hij en "Wopke", die vorige week in Oekraïne was, elkaar ontmoetten.

  Koeleba vertelde hij na afloop dat hij vol lof is over de steun van Nederland voor Oekraïne. Hij was hier ook in 2016, aan de vooravond van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. "En ik zie een grote verandering in de manier waarop jullie tegen ons aankijken. Wij zijn de laatste drie maanden ook anders naar Nederland gaan kijken. Nederland staat nu naast Oekraïne."

  Wat hem betreft staat er nog maar één psychologische barrière tussen de twee landen en dat is dat Nederland de EU-kandidaatstelling van Oekraïne nog niet steunt. "Het gaat er niet om dat we onmiddellijk lid worden, maar het gaat om erkenning van het feit dat Oekraïne tot de grote Europese familie behoort door het proces van de kandidaatstelling in gang te zetten."

  Hoekstra en Koeleba ontmoeten elkaar in Den Haag ANP
 • Oekraïners in Kiev over strijders Azovstal: 'Het zijn kanjers'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Opgeluchte reacties in Kiev om evacuatie Azov-bataljon: 'Het zijn kanjers'
 • Russische kolonel b.d. op staatstv: 'Het gaat erger worden voor ons'

  Een bekende defensiecommentator heeft op de Russische staatstelevisie ongekend hard geoordeeld over de oorlog in Oekraïne. Kolonel buiten dienst Michail Chodarjonok zei dat gezien de strijdlust van de Oekraïners de situatie voor de Russen veel zwaarder zal worden.

  Dergelijke meningen zijn slechts zelden te horen in de Russische media, die doorgaans volledig de (optimistische) lijn van het Kremlin volgen. Maar daaraan had Chodarjonok gisteravond geen boodschap. "Niemand zou informatie-kalmeringsmiddelen moeten nemen", verklaarde hij zijn openhartigheid.

  Volgens hem kan Oekraïne nog een miljoen mannen mobiliseren en bewapenen. "De situatie gaat kortgezegd nog veel erger voor ons worden."

  Een journalist van de BBC vertaalde de uitspraken van Chodarjonok en zette de beelden op Twitter: