NOS Nieuws

Delft, Westland en Roosendaal vangen al jaren geen asielzoekers op

  • Ellen Kamphorst

    redacteur Binnenland

  • Ellen Kamphorst

    redacteur Binnenland

Van de vijftig grootste gemeenten zijn er drie die de afgelopen twaalf jaar geen asielzoekers hebben opgevangen. Het gaat om Roosendaal, Delft en Westland. Dat blijkt uit een analyse door de NOS van cijfers die zijn opgevraagd bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. De cijfers gaan over de periode sinds 2010.

Ook nu de oproep voor extra plekken voor asielzoekers steeds luider wordt, hebben de gemeenten zich niet aangemeld. Staatssecretaris Van den Burg heeft de afgelopen tijd meerdere oproepen gedaan aan burgemeesters om ruimte te maken voor asielzoekers.

Delft (101.000 inwoners) heeft naar eigen zeggen geen ruimte voor een asielzoekerscentrum omdat het een "compacte stad" is. Een woordvoerder legt uit dat er geen geschikte ruimte is voor een azc binnen de gemeentegrenzen en dat er bovendien grote ambities zijn om nieuwe huizen te bouwen.

Daarnaast vangt Delft wel Oekraïense vluchtelingen op en voldoet de gemeente aan de wettelijke taakstelling voor huisvesting van statushouders, oftewel voormalige asielzoekers die inmiddels beschikken over een verblijfsvergunning. "Daarmee ontlasten we de asielzoekerscentra ook", zegt de woordvoerder.

Westland en Roosendaal

Ook Westland, niet ver van Delft, wijst er in een reactie op dat de gemeente weliswaar geen asielzoekers opvangt, maar wel Oekraïense vluchtelingen. Sterker nog: volgens een woordvoerder vangt Westland (110.000 inwoners) meer Oekraïners op dan omliggende gemeenten.

Verder zegt Westland prioriteit te geven aan huisvesting van andere doelgroepen, zoals statushouders, arbeidsmigranten, studenten en starters. Daarom is besloten dat er voor de opvang van asielzoekers geen ruimte is.

Gisteren sprak de NOS met asielzoekers die de afgelopen tijd in Ter Apel hebben moeten doorbrengen:

'Het was heel zwaar in Ter Apel, we zaten daar in tenten'

De gemeente Roosendaal (75.000 inwoners) laat eveneens weten wel Oekraïners, volwassen statushouders en alleenstaande minderjarige statushouders op te vangen. "We vangen geen asielzoekers op omdat we geen asielzoekerscentrum hebben", zegt een woordvoerder.

Het Roosendaalse gemeentebestuur kreeg vorig jaar van het COA het verzoek om een asielzoekerscentrum voor 200 tot 400 bewoners op te richten, maar wees dat verzoek af. Zo'n azc zou de samenleving in verschillende wijken onder druk zetten.

Verplichting

Voor Oekraïners hebben veiligheidsregio's de opdracht gekregen om opvang te regelen en voor statushouders zijn gemeenten al jarenlang verplicht om hen te huisvesten. Het kabinet werkt nu aan een wetsvoorstel om gemeenten ook bij asielzoekers tot opvang te kunnen dwingen.

Sander Schaap van Vluchtelingenwerk Nederland vindt dat een goede zaak. Het moet dan wel gaan om kleinschalige asielzoekerscentra, vindt hij. "Vijftig of honderd mensen, dat past in de meeste woonwijken veel beter."

Veiligheidsregio's vragen al een aantal weken om noodwetgeving omdat ze de burgemeesters op korte termijn al willen dwingen om asielzoekers op te vangen. Staatssecretaris Van der Burg ziet zo'n noodwet niet zitten en wijst erop dat het voorstel voor de nieuwe 'echte' wet voor deze zomer af moet zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl