Dit zouden beelden zijn van de getroffen trainingsbasis bij Javoriv
NOS NieuwsAangepast

'Rusland neemt risico met raketaanval vlakbij Poolse grens'

Een militair trainingscentrum vlak bij Polen is geraakt door Russische raketten, melden de Oekraïense autoriteiten. Het Russische leger heeft met deze meest westelijke luchtaanval in Oekraïne tot nu toe volgens deskundigen een risico genomen. Als er raketten in NAVO-land Polen terechtkomen kan de oorlog internationaal escaleren.

Het militaire complex ligt hemelsbreed op 18 kilometer van de Poolse grens. Volgens de gouverneur van de Oekraïense regio zijn er zeker 35 doden en tientallen gewonden, maar die aantallen zijn niet geverifieerd. Ooggetuigen melden forse schade en zien grote rookpluimen opstijgen vanuit het International Peacekeeping and Security Center (IPSC) bij Javoriv.

'Terroristische aanval'

"Dit is een nieuwe terroristische aanval op vrede en veiligheid bij de EU- en NAVO-grens", zegt de Oekraïense minister van Defensie op Twitter. Hij stelt dat er buitenlandse instructeurs werken op het IPSC, maar onduidelijk is nog of die er ook waren tijdens het bombardement.

Een satellietfoto van het legercomplex

De gouverneur stelt dat er circa 30 raketten zijn afgevuurd op het legertrainingscentrum. Oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif spreekt in het NOS Radio 1 Journaal van een zeer riskante luchtaanval. "Maar dat risico is het de Russische strijdkrachten kennelijk waard." Het Kremlin heeft nog niet gereageerd op de berichten over de raketaanval op het militaire trainingscomplex.

Artikel 5

Volgens Artikel 5 uit het handvest van de NAVO is een aanval op één lidstaat, zoals Polen, een aanval op alle lidstaten. In theorie kan een afzwaaier van Russische kant de hele NAVO bij het conflict betrekken - maar in de praktijk zal dat volgens De Kruif niet automatisch gebeuren. "Als er wat fout was gegaan had president Poetin vast een excuus achter de hand."

Het zal ongetwijfeld gaan om een precisiebombardement, zegt oud-directeur van de MIVD Pieter Cobelens. Het risico dat de NAVO direct betrokken raakt bij het conflict, "kunnen de Russen zich niet permitteren en zullen ze ook niet nemen".

Het bombardement op het IPSC past binnen de Russische strategie, vervolgt de generaal buiten dienst. Het Kremlin probeert volgens hem zo veel mogelijk militaire doelwitten vanaf grote afstand uit te schakelen. "Overal waar Russische militairen op de korte afstand vechten met Oekraïense strijdkrachten, lijden ze verliezen. Dat willen ze voorkomen."

Bevoorrading voorkomen

Het IPSC is een militair doelwit maar de locatie is mogelijk ook vanwege de ligging vlakbij een NAVO-land aangevallen. "De Russen hebben herhaaldelijk gezegd dat ze dit soort militaire locaties, waar mogelijk ook Westerse wapenleveringen het land binnenkomen, als doelwit beschouwen", zegt correspondent Kysia Hekster vanuit de Oekraïense stad Lviv.

De invasiemacht probeert met dit soort aanvallen de aanvoerlijnen van de Oekraïense strijdkrachten af te snijden, stellen analisten.

Meer bombardementen in West-Oekraïne

Ook elders in West-Oekraïne zijn er afgelopen nacht luchtaanvallen gemeld. Bij Ivano-Frankivsk, op zo'n 130 kilometer ten zuidoosten van de stad Lviv, is volgens de burgemeester een militair vliegveld zeker twee keer gebombardeerd. Over slachtoffers en schade is nog niets bekend.

Ook in Lviv zelf ging het luchtalarm af en waren er explosies te horen. "Juist bij de mensen die het geweld in het oosten zijn ontvlucht zal dit hard aankomen", zegt correspondent Hekster vanuit de stad. Ze schat dat er zo'n 200.000 mensen naar Lviv zijn gevlucht, op een inwonertal van zo'n 730.000.

"Het is een dubbel beeld hier", zegt Hekster. "Het was lekker weer hier de afgelopen dagen en veel cafés waren even open. Maar als je dan met mensen praat merk je dat er heel veel stress is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl