Erdogan tijdens een NAVO-bijeenkomst in Brussel

Erdogan wil NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland tegenhouden

De Turkse president Erdogan gaat de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO tegenhouden, heeft hij vanavond bekendgemaakt. Vorige week gaf hij al aan geen voorstander te zijn van de toetreding, volgens hem steunen die landen "veel terroristische organisaties", waarmee hij doelde op Koerdische organisaties als de PKK en YPG.

Volgens Erdogan hoeven de Zweedse en Finse delegaties ook niet naar Turkije te komen om hem te overtuigen.

De Finse regering bevestigde gisteren lid te willen worden van de NAVO, in Zweden kreeg premier Andersson vandaag parlementaire steun voor het voorstel. De landen willen het verzoek gezamenlijk indienen.

De houding van Turkije is problematisch, want een aspirant-NAVO-lid heeft toestemming nodig van alle dertig lidstaten en hun parlement. Bovendien is er haast geboden, want de NAVO en de landen in kwestie is er gezien de oorlog in Oekraïne veel aan gelegen om de toetreding snel af te ronden. Voor het militair bondgenootschap is dat belangrijk omdat het de positie in de Oostzee versterkt.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zei gisteren dat hij niet verwachtte dat Turkije - al 70 jaar NAVO-lid - het lidmaatschap van Zweden en Finland zou tegenhouden. "Ik heb er vertrouwen in dat we de zorgen van Turkije kunnen wegnemen zonder dat de toetreding vertraging oploopt."

Grote verandering

Lid worden van een militair bondgenootschap is een grote verandering voor Zweden, dat de afgelopen 200 jaar geen oorlog meer voerde en zich altijd inzet voor het bevorderen van democratie en nucleaire ontwapening. Ook voor Finland is het een gevoelige stap, aangezien het land meerdere oorlogen uitvocht tegen Rusland en uiteindelijk territorium inleverde.

Zo reageren de Zweden zelf:

Zweedse burgers hebben gemengde gevoelens over NAVO-lidmaatschap

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu had afgelopen weekend naar eigen zeggen een "goed gesprek" met Zweedse en Finse diplomaten tijdens een informele NAVO-top in Berlijn. Turkije zou bewijs hebben geleverd dat de landen plaats bieden aan terroristen. Zo zou de PKK afgelopen weekend nog een overleg hebben gehad in Stockholm.

Zweden en Finland hebben vandaag een Turks verzoek om uitlevering van 33 mensen met vermoedelijke banden met Koerdische militanten afgewezen, maakten Turkse staatsmedia bekend.

President Poetin zei vandaag geen probleem te hebben met Zweden en Finland. Wel zal Rusland reageren als de NAVO besluit om de militaire infrastructuur van die landen te versterken, sprak hij. "Wat die reactie zal zijn, zullen we zien aan de hand van de bedreigingen die voor ons worden gecreëerd." De Zweedse premier Andersson stelde dat Zweden ook na toetreding niet van plan is NAVO-bases en nucleaire wapens op zijn grondgebied te plaatsen.

Als Turkije zou instemmen, zou de toetreding tot de NAVO van Finland en Zweden mogelijk binnen enkele weken worden goedgekeurd. Het is onduidelijk wat er nu gaat gebeuren. Ratificatie door de parlementen van de lidstaten kan wel nog een jaar duren, zeggen diplomaten en functionarissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl