President Zelensky geeft minister Hoekstra een hand, in het midden de Duitse buitenlandminister Baerbock
NOS NieuwsAangepast

Hoekstra zegt Zelensky blijvende steun toe, roemt zijn leiderschap

Minister Hoekstra heeft een bezoek aan Oekraïne gebracht. De minister van Buitenlandse Zaken sprak in de hoofdstad Kiev onder anderen met president Zelensky en met zijn collega-minister Koeleba. Het was de eerste keer sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari dat een Nederlandse bewindspersoon Oekraïne aandeed.

Doel van het bezoek was vooral om de Oekraïners een hart onder de riem te steken en opnieuw steun toe te zeggen. Volgens Hoekstra sprak Zelensky zijn dank uit voor de Nederlandse betrokkenheid: "Hij waardeert de wapenleveringen, de sancties en het team dat bewijzen aan het verzamelen is voor oorlogsmisdaden. Aan de andere kant zegt hij: we zijn nog niet klaar, de oorlog duurt voort."

'Moreel torenhoog'

Zelensky had het met Hoekstra ook over de kandidaat-status voor een mogelijke toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. De Europese Commissie komt in juni met een voorstel daarover. Hoekstra zei dat het kabinet daar open naar gaat kijken. "Maar hier is nu het allerbelangrijkst dat we helpen met wapens, sancties en bij de wederopbouw."

De Nederlandse minister noemde het moreel van Zelensky torenhoog. Volgens Hoekstra leidt de president zijn land op een bewonderenswaardige manier.

'Verschrikkelijk om te zien'

Hoekstra ging vanochtend eerst naar Irpin, een zwaar getroffen voorstad van Kiev. Hij werd daar rondgeleid en toonde zich onder de indruk: "We kennen de verschrikkelijke beelden van de televisie. Als je ernaast staat, en je ziet hoe hier is huisgehouden en wat de impact is op de mensen, op de gebouwen, scholen en ziekenhuizen, is dat verschrikkelijk om te zien."

Hij benadrukte dat het Russische leger zich niets aantrekt van het oorlogsrecht en dat de daders voor de rechter zullen moeten verschijnen. Hoekstra voegde eraan toe dat Nederland net zo lang als nodig is Oekraïne wil blijven steunen.

Hoekstra in Oekraïne: verschrikkelijk om te zien

Hoekstra bracht ook een bezoek aan de Nederlandse ambassade in Kiev. De ambassade was om veiligheidsredenen een tijd verplaatst naar de westelijke stad Lviv en opereerde ook een paar weken vanuit Polen. Sinds kort is de ambassade in Kiev weer bezet en Hoekstra heeft de diplomatieke post vandaag officieel heropend.

Donderdag spreekt premier Rutte het Oekraïense parlement toe. Dat gebeurt via een videoverbinding. Eerder richtte hij zich al in een videoboodschap tot de Oekraïënse bevolking. En Zelensky heeft, ook via een beeldverbinding, de Tweede Kamer toegesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl