NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Oekraïne: tot nu toe 264 evacués uit Azovstal • Burgerdoden in Sjevjerodonetsk

 • Welkom in het liveblog van maandag 16 mei over de oorlog in Oekraïne
 • Beelden gepubliceerd waarop evacuatie gewonde Azovstal-militairen te zien zou zijn
 • De videoclip van het winnende Songfestivalnummer uit Oekraïne is populair
 • Schade in regio Cherson vastgelegd op dronebeelden
Liveblog gesloten
 • Oekraïne: tot nu toe 264 evacués uit Azovstal

  53 zwaargewonde mensen zijn geëvacueerd uit de Azovstal-fabriek in Marioepol en naar het ziekenhuis in Novoazovsk gebracht, zegt de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maljar in een videoboodschap. 211 anderen zijn via een humanitaire corridor naar Olenivka gebracht. Beide plaatsen staan onder controle van pro-Russische rebellen.

  Volgens Maljar zullen alle evacués via uitwisselingen met de Russen weer naar gebied komen dat in Oekraïense handen is.

 • '200 tot 300 militairen geëvacueerd uit Azovstal-fabriek'

  Er zouden tussen de 200 en 300 Oekraïense militairen zijn geëvacueerd uit de Azovstal-staalfabriek, twittert Nieuwsuur-verslaggever Gert-Jan Dennekamp. Een journalist van de Russische tv-zender RT zou dat hebben gezegd. Het zou enkel om gewonde militairen gaan, die nu onderweg zijn naar een ziekenhuis ten oosten van Marioepol.

 • Oekraïne wint terrein, maar het is nog te vroeg voor conclusies

  Vandaag kwam het bericht naar buiten dat het 227ste Oekraïense bataljon de Russische grens in de regio Charkov heeft bereikt. Daarmee wordt een belangrijk moment van de strijd om de regio gemarkeerd. Dit weekend zei NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg nog dat Oekraïne deze oorlog kan winnen, maar experts zijn voorzichtiger.

  Volgens de laatste rapporten van het Institute for the Study of War (ISW) behaalt Oekraïne inderdaad successen aan het oostfront. Ook op andere plekken heeft het Oekraïense leger succes in het tegenoffensief. Toch lijkt het niet waarschijnlijk dat Oekraïne een groot tegenoffensief gaat beginnen om bezette gebieden te heroveren, zegt generaal buiten dienst Mart de Kruif. "Op dit moment vechten zo'n 80.000 Russen tegen 60.000 Oekraïners. Voor een succesvol offensief heb je een overmacht van 3 tegen 1 nodig, die is er niet", zegt hij.

  Als het tot stilstand brengen van de Russische troepen een overwinning is, dan is dat grotendeels gelukt. "Maar als het gaat over het terugveroveren van al het door Rusland bezette grondgebied, heeft Oekraïne nog een lange weg te gaan", denkt Oost-Europa-deskundige (Instituut Clingendael) Bob Deen.

  Lees het hele verhaal hier.

 • Clip Oekraïense winnaars Songfestival populair

  De videoclip van het nummer Stefania, van de Oekraïense winnaar van het Eurovisie Songfestival, is sinds gisteren bijna 7 miljoen keer bekeken. De bandleden zijn daarin te zien tussen de ruïnes van door oorlog verwoeste gebieden. De clip is, net als het liedje, een eerbetoon aan alle moeders in Oekraïne.

 • Beelden te zien waarop Azovstal-militairen naar ambulance worden gebracht

  Op beelden die gepubliceerd zijn door Russische media zouden gewonde Azovstal-militairen te zien zijn die naar een ambulance worden gebracht. Er is sprake van een gevangenenruil, melden de Russische media verder. Eerder vandaag werd door het Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt dat er een akkoord was over het evacueren van gewonde militairen uit het complex.

  In de Azovstal-fabriek in Marioepol zitten Oekraïense militairen. Al weken houden ze de Russen op afstand, waardoor de inname van de havenstad niet geclaimd kan worden. Zo'n 600 gewonde militairen zouden er vastzitten onder zeer slechte omstandigheden. Medische zorg is nauwelijks mogelijk.

  Oekraïne heeft nog niets naar buiten gebracht over de evacuatie. President Zelensky komt naar verwachting vanavond met een mededeling, zegt zijn adviseur.

 • '10 burgerdoden na Russische beschietingen in Sjevjerodonetsk'

  Bij een Russische beschieting van de Oekraïense stad Sjevjerodonetsk zijn volgens de regionale gouverneur minstens tien burgerdoden gevallen. Hij zegt verder dat er na hevige beschietingen branden zijn uitgebroken in de regio Loegansk. Daarbij zouden huizen en ziekenhuizen beschadigd zijn.

  In Donetsk zijn na een aanval negen burgerdoden gevallen, meldt de regionale gouverneur. Zes anderen raakten gewond.

 • 'Turkije gaat NAVO-toetreding Zweden en Finland niet goedkeuren'

  President Erdogan zegt dat Zweedse en Finse diplomaten niet naar Turkije hoeven te komen om te praten over NAVO-toetreding. Naar eigen zeggen gaat het land de uitbreiding van het militaire bondgenootschap niet goedkeuren.

  Ankara is geen voorstander van toetreding van de twee Noord-Europese landen. Volgens Erdogan bieden Zweden en Finland onderdak aan "vele terroristische organisaties", doelend op de Koerdische organisaties PKK en YPG.

  Eerder op de dag zeiden Zweden en Finland een delegatie naar Ankara te sturen voor gesprekken.

 • Dronebeelden van schade in regio Cherson

  Op nieuwe dronebeelden zijn de verwoestingen te zien van het oorlogsgeweld in het stadje Oleksandrivka, in de regio van Cherson.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dronebeeld laat schade zien in de Oekraïense regio Cherson
 • Rutte: kans dat Nederlandse F-35's in Bulgarije blijven is klein

  De kans dat vier Nederlandse F-35's op een Bulgaarse luchtmachtbasis gestationeerd blijven, is klein. Premier Rutte heeft dat gezegd bij een bezoek aan de Nederlandse militairen die daar nu werken.

  Bulgarije had gevraagd om de gevechtsvliegtuigen daar voorlopig te laten. Ze zijn daar voor bescherming van de oostflank van het NAVO-bondgenootschap. "Het verzoek is gedaan en er wordt over gesproken. Maar het is lastig vanwege onze beperkingen bij Defensie", zei premier Rutte. Met de NAVO is afgesproken dat de gevechtsvliegtuigen in ieder geval tot eind deze maand in Bulgarije blijven.

  Na het anderhalf uur durend bezoek aan de basis reisde Rutte door naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Daar spreekt hij premier Petkov. Centraal in dat gesprek staat de oorlog in Oekraïne.

  Rutte bekijkt een F-35 op een luchtmachtbasis in Bulgarije ANP
 • Zweedse en Finse diplomaten naar Turkije voor gesprekken over NAVO

  Zweedse en Finse diplomaten reizen op korte termijn naar Turkije om te praten over het besluit om te te treden tot de NAVO. Turkije had eerder gezegd geen voorstander te zijn van uitbreiding met de Noordse landen. Dat kan roet in het eten kan gooien omdat alle dertig lidstaten moeten instemmen met de toetreding.

  Turkije is geen voorstander van toetreding van Zweden en Finland omdat deze landen onderdak bieden aan "vele terroristische organisaties", zei president Erdogan vrijdag. Hij doelde daarmee op Koerdische organisaties als de PKK en YPG.

 • Poetin: 'NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland geen directe bedreiging'

  President Poetin zegt dat hij geen directe dreiging ziet nu Zweden en Finland hebben besloten om een NAVO-lidmaatschap aan te vragen. Wel benadrukte hij dat Rusland met een reactie komt als de NAVO zou beginnen met het versterken van de militaire infrastructuur in beide landen. Poetin zei niet wat de reactie precies zal zijn.

  In een gesprek met de leiders van Armenië en Belarus, zei Poetin dat de uitbreiding van de NAVO door de Verenigde Staten op een "agressieve" manier wordt gebruikt om de toch al moeilijke veiligheidssituatie in de wereld te verslechteren.

  Gisteren besloot Finland om een NAVO-lidmaatschap aan te vragen en vandaag was het Zweden dat akkoord gaf voor het begin van de procedure. Poetin heeft vaker gezegd dat de uitbreiding van de NAVO de reden was om Oekraïne binnen te vallen.

  Poetin met zijn ambtsgenoten uit Armenië, Belarus, Kirgistan, Kazachstan en Tadzjikistan Reuters
 • Rusland: akkoord over evacueren gewonde soldaten Azovstal-fabriek

  Het Russische ministerie van Defensie zegt dat er een akkoord is bereikt over het evacueren van gewonde militairen uit de zwaar belegerde Azovstal-fabriek in Marioepol. Ze worden naar een medisch centrum gebracht in het plaatsje Novoazovsk, dat wordt bezet door de Russen. Volgens het ministerie is er een humanitaire corridor geopend om de militairen uit het gebied weg te krijgen.

  De Oekraïense viceminister van Defensie zegt in een reactie dat "alles wat we er over zeggen het proces alleen maar kan verstoren".

  Een Oekraïense militair die vastzit op het omsingelde staalcomplex zei afgelopen weekend tegen CNN dat er zo'n 600 gewonden zijn. Volgens hem zijn de omstandigheden verschrikkelijk. "Vandaag was ik in het ziekenhuis van het complex. Strijders liggen daar met geamputeerde armen en benen. Ze sterven in groten getale omdat we geen goede medische zorg kunnen bieden. Er zijn simpelweg geen medicijnen."

  De gewonde soldaten zijn verspreid over het complex, dat 11 vierkante kilometer groot is Reuters
 • Ook Zweden gaat NAVO-lidmaatschap aanvragen

  De Zweedse premier Magdalena Andersson heeft op een persconferentie in Stockholm gezegd dat het land een aanvraag gaat indienen om lid te worden van de NAVO.

  Ze is ervan overtuigd dat er onder de Zweedse bevolking genoeg steun is voor dat besluit, meldt de BBC. Gisteren kondigde Finland aan lid te willen worden van de NAVO.

 • Noorse burgemeester stuurt Russische eremedaille retour

  De voormalige burgemeester van het Noorse stadje Kirkenes heeft een medaille die hij van president Poetin kreeg naar Moskou teruggestuurd.

  Kirkenes ligt in het uiterste noorden van Noorwegen aan de grens met Rusland. Het poolstadje heeft een bijzondere band met Rusland. In de Tweede Wereldoorlog werd het bevrijd door het Rode Leger. De Russische militairen verlieten het land na de Duitse capitulatie. Wat bleef was dankbaarheid en vertrouwen.

  Rune Rafaelsen onderhield als burgemeester van Kirkenes warme banden met de Russische buren. Daarvoor kreeg hij van Poetin een medaille. Hij was er blij mee, totdat Rusland Oekraïne binnenviel. Het duurde een paar dagen, maar toen was het grenzeloze vertrouwen weggevaagd. "Russische burgemeesters rijden rond met een 'Z' op hun auto", zei hij tegen Nieuwsuur. "Hoe kan ik met die collega's om tafel zitten?"

  Rafaelsen stuurde de medaille retour met een brief: "Ik kan geen medaille dragen die is uitgereikt door Vladimir Poetin, een persoon en president die alle principes van samenwerking en vriendschap schendt. Daarom geef ik de Orde van Vriendschap terug."

 • EU stelt economische groeicijfers bij

  De Europese Unie heeft in verband met de oorlog in Oekraïne de verwachtingen voor de economische groei naar beneden bijgesteld. Het bruto binnenlands product groeit dit jaar naar verwachting met 2,7 procent en volgend jaar met 2,3 procent. Eerder ging de Europese Commissie nog uit van 4 procent dit jaar en 2,8 procent volgend jaar.

  "De Russische invasie stelt ons voor nieuwe uitdagingen, net nu we hersteld waren van de economische gevolgen van de pandemie", zegt de Commissie. De EU is voor zijn olie, gas en kolen zeer afhankelijk van Rusland. Omdat de EU Rusland wil straffen importeert het vanaf augustus geen Russische kolen meer. Ook de import van gas moet nog dit jaar aanzienlijk worden teruggebracht. Aan een olieboycot wordt nog gewerkt.

  Daarnaast kampen economieën wereldwijd met een energietekort en razendsnel oplopende inflatie. De Commissie verwacht wel dat de inflatie dit kwartaal een piek bereikt om vervolgens heel geleidelijk aan af te zwakken.