NOS Nieuws

Oekraïne: onze militairen staan in Charkov aan Russische grens

Troepen die de Oekraïense stad Charkov verdedigen, hebben de Russen tot aan de grens teruggedrongen, melden Oekraïense autoriteiten. Het ministerie van Defensie heeft een video vrijgegeven waarin militairen bij een meegenomen grenspaal poseren.

Het zou gaan om manschappen van een vrijwilligersbrigade uit Charkov. Ook de gouverneur van de regio Charkov meldt dat de troepen de Russische grens hebben bereikt. Rusland heeft nog niet op de berichten gereageerd.

Het is onduidelijk waar en wanneer deze beelden zijn gemaakt:

Oekraïense militair: 'Meneer de president, we zijn bij de grens'

Charkov is de tweede stad van Oekraïne en had voor de oorlog zo'n 1,4 miljoen inwoners. De stad, die in het noordoosten op zo'n 40 kilometer van de grens met Rusland ligt, is wekenlang zwaar gebombardeerd door de Russen. De afgelopen dagen gebeurde dat niet en meldden de Oekraïners dat het Russische leger zich terugtrok uit het gebied.

Eerder noemde defensiedeskundige Frans Osinga het opmerkelijk, maar niet uitzonderlijk dat de Oekraïners de Russen succesvol terugdringen bij Charkov. "Het is eb en vloed van oorlogvoering. Dorpen worden bezet en terugveroverd."

Bombardementen in Donbas gaan door

De strijd in het oosten van het land gaat ondertussen in alle hevigheid door. Sinds half april hebben de Russen een groot deel van hun vuurkracht gericht op het volledig in handen krijgen van de provincies Donetsk en Loegansk, de regio die bekendstaat als de Donbas.

Die gebieden stonden al grotendeels onder controle van pro-Russische separatisten, die er zelfverklaarde volksrepublieken hebben opgericht. In de aanloop naar de invasie van Oekraïne erkende Rusland in februari de onafhankelijkheid van die republiekjes.

De Britse militaire inlichtingendienst, die dagelijks updates geeft over de ontwikkelingen in Oekraïne, meldde gisteren dat het Russische offensief in de Donbas achterloopt op schema. Het leger zou de afgelopen maand nauwelijks terreinwinst hebben geboekt.

De Britten deelden deze kaart van Oekraïne met daarop de belangrijkste oorlogsinformatie:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl