NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Opruimen onontplofte munitie zal jaren duren' • Meer mensen gered uit puin theater Marioepol

 • Welkom in het liveblog over dag 23 van de oorlog in Oekraïne.
 • Nederland stuurt verdedigingssysteem en militairen naar Slowakije.
 • VN: 6,5 miljoen mensen in Oekraïne ontheemd.
 • Oekraïners in opvang krijgen 60 euro leefgeld per week.
 • Hoge olieprijzen leiden tot hogere KLM-ticketprijzen.
 • Chinese president Xi: oorlog in Oekraïne is nadelig voor iedereen.
Liveblog gesloten
 • Blog gesloten

  Dit blog is nu gesloten. Volg de ontwikkelingen van zaterdag 19 maart in ons nieuwe blog.

 • België houdt twee van zeven kernreactoren open, mede om oorlog Oekraïne

  Twee kernreactoren van de Belgische centrales Doel en Tihange blijven tien jaar langer open. Dat heeft de Belgische regering bekendgemaakt op een persconferentie. Volgens minister Van der Straeten van Energie beleven België en Europa momenteel de grootste energiecrisis ooit. "Die legt pijnlijk bloot hoe afhankelijk we zijn van energie uit het buitenland."

 • In Marioepol is er geen tijd voor een waardig afscheid

  In de belegerde stad Marioepol kunnen de doden door de Russische beschietingen niet naar het kerkhof worden gebracht, maar worden ze begraven naast hun kapotgeschoten flats.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Doden Marioepol worden naast hun kapotgeschoten flat begraven
 • 'Opruimen mijnen, onontplofte munitie zal jaren duren'

  De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Monastyrsky zegt dat het nog jaren zal duren voordat alle mijnen en onontplofte munitie in zijn land onschadelijk is gemaakt. Hij roept het Westen alvast op hierbij te helpen als de oorlog voorbij is. "Ze liggen onder meer onder het puin en zijn levensgevaarlijk", zegt Monastyrsky in een interview met persbureau AP.

  Volgens hem is veel Russische munitie niet ontploft. Daar komt bij dat Oekraïense eenheden landmijnen hebben geplaatst bij tal van strategische plekken, zoals vliegvelden en bruggen.

 • Sommige Oekraïners wonen al drie weken in de metro

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Schuilen, slapen en leven op het perron van een metrostation in Kiev
 • Oekraïne: ruim 9000 mensen geëvacueerd uit belegerde steden

  Vandaag zijn 9145 mensen geëvacueerd uit een verschillende belegerde Oekraïense steden, meldt een adviseur van president Zelensky. De meeste mensen, bijna 5000, werden uit de havenstad Marioepol geëvacueerd. De Oekraïners vertrokken via de humanitaire corridors die tussen Oekraïne en Rusland zijn afgesproken. Gisteren konden slechts 3810 mensen worden geëvacueerd.

  Rusland zegt vandaag maar liefst 13.700 bewoners van Marioepol te hebben geëvacueerd. "Het enige waar deze mensen naar vragen is evacuatie naar Rusland, zodat hun veiligheid kan worden gegarandeerd", zegt de leider van het evacuatieprogramma tegen het staatspersbureau RIA Novosti. De genoemde aantallen zijn niet onafhankelijk te verifiëren.

 • Drie Russische kosmonauten komen aan bij ISS, ondanks spanningen

  Drie Russische kosmonauten zijn gearriveerd bij het internationale ruimtestation ISS, te midden van de spanningen tussen Rusland en het Westen vanwege de oorlog in Oekraïne. Op het ISS waren al twee Russen aanwezig, naast vier Amerikanen en een Duitser. De ruimtevaart is een van de laatste terreinen waarop Rusland en de VS samenwerken, hoewel die samenwerking onder druk staat.

  De Sojoez-raket waarmee de drie Russen naar het ISS zijn gereisd had een opvallende naam. Het was vernoemd naar raketbouwer Sergej Koroljev, die geboren is in de Oekraïense stad Zjytomyr.

  De drie Russische kosmonauten voor vertrek EPA
 • Biden waarschuwt Xi voor 'consequenties' bij steun aan Rusland

  De Amerikaanse president Biden heeft de Chinese president Xi Jinping tijdens het twee uur durende telefoongesprek van vanmiddag gewaarschuwd voor "de consequenties" als China besluit Rusland militair te steunen. Dat schrijft het Witte Huis in een korte verklaring over het gesprek. De VS is nog steeds bezorgd dat China Rusland militair zal ondersteunen.

  Verder benadrukte Biden het belang van diplomatie en het onderhouden van goede communicatie tussen de twee grootmachten.

  Eerder liet de Chinese president al weten dat hij hoopt dat de internationale verhoudingen weer worden verbeterd.

 • Britse oud-premier Cameron brengt hulpgoederen voor vluchtelingen naar Polen

  De Britse oud-premier David Cameron is met een vrachtwagen met kleding en ehbo-kits onderweg naar Polen. De goederen worden gedoneerd aan het Rode Kruis. Cameron belooft mensen via Twitter op de hoogte te houden van zijn lange reis.

 • Amsterdamse kermisexploitant geeft Oekraïense vluchtelingen gratis dagje kermis

  Kermisorganisator Frans Stuy heeft Oekraïense vlaggen op de attracties gehangen ANP
 • Reddingsoperatie rond theater Marioepol gaat door

  Twee dagen na de luchtaanval op het theater in Marioepol worden nog steeds mensen levend onder het puin van gehaald. Dat meldt het stadsbestuur van de belegerde havenstad op Telegram. Het is niet bekend of er ook doden zijn gevallen. De reddingsoperatie is nog bezig, aldus het stadsbestuur.

  Het theater werd woensdag grotendeels verwoest na Russische luchtaanvallen. Rusland spreekt tegen dat het verantwoordelijk is voor het bombardement. Volgens de locoburgemeester schuilden op dat moment 1000 tot 1200 mensen in het theater, voornamelijk vrouwen en kinderen. Het is niet bekend hoeveel mensen inmiddels gered zijn. Gisteren werd gemeld dat 130 mensen uit het gebouw zijn gehaald.

  Buiten de updates van het stadsbestuur komt er nauwelijks informatie naar buiten over de situatie rond het theater. Er is geen stroom en internet in de belegerde stad, ook zijn er nauwelijks journalisten in Marioepol.

  Een foto van het theater in Marioepol; de foto zou vandaag zijn gemaakt UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY
 • Italië legt beslag op wooncomplex van ruim 100 miljoen euro van oligarch

  Justitie in Italië heeft beslag laten leggen op een luxe wooncomplex van de Russische oligarch Aleksej Mordasjov op Sardinië. Het complex heeft een geschatte waarde van 105 miljoen euro.

  Eerder werd in het kader van de Europese sancties tegen oligarchen ook al een luxejacht van Mordasjov in beslag genomen. De Rus heeft een vermogen van zo'n 26 miljard euro en is daarmee waarschijnlijk de rijkste Rus.

  Mordasjov had ongeveer een derde van vliegtuigmaatschappij TUI in handen. Hij verkocht zijn aandelen deze maand aan een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden waar zijn vrouw grootaandeelhouder van is, waarschijnlijk om onder de sancties uit te komen. De deal wordt nog onderzocht door de Duitse regering.

 • Rusland: 'Halverwege' compromis over neutrale status Oekraïne

  Volgens Rusland wordt er vooruitgang geboekt in de onderhandelingen met Oekraïne. De Russische delegatieleider Vladimir Medinski, tevens de cultuuradviseur van president Poetin, zei vandaag dat de landen "halverwege" zijn wat betreft het overleg over de eis van het Kremlin dat Oekraïne een neutrale status krijgt. Ook op het terrein van de 'demilitarisering' van Oekraïne zou voortgang zijn geboekt.

  Volgens de Oekraïense onderhandelaar Podoljak geven de verklaringen van Russische zijde alleen weer wat Rusland wil. "Onze standpunten zijn niet veranderd", zei hij op Twitter. "Wapenstilstand, terugtrekking van de militairen en stevige veiligheidsgaranties."

  De onderhandelaars van beide landen overleggen sinds begin deze week dagelijks via online kanalen, nadat fysieke ontmoetingen niets concreets hadden opgeleverd. De hoofdrolspelers in de onderhandelingen lieten zich de afgelopen dagen relatief positief uit over de ontwikkelingen.

 • Macron en Poetin spraken onder meer over Marioepol

  President Macron van Frankrijk heeft vanmiddag opnieuw gesproken met de Russische president Poetin. In een telefoongesprek, dat ruim een uur duurde, heeft hij volgens het Élysée zijn zorgen geuit over de situatie in Marioepol. Die stad in het zuiden van Oekraïne wordt al enkele weken belegerd door Russische troepen. Volgens het stadsbestuur is 80 tot 90 procent van de gebouwen gebombardeerd en zijn er voor zover bekend meer dan 2300 mensen omgekomen.

  Poetin benadrukte in een reactie op Macrons zorgen dat Russische troepen er alles aan doen om de levens van burgers te beschermen, zegt het Kremlin.

  Macron en Poetin spraken ook over de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, maar daarover zijn geen details bekendgemaakt.

 • Russische dirigent Sochiev treedt niet op in New York

  De Russische dirigent Toegan Sochiev treedt in maart en april niet op met de New York Philharmonic. Volgens het orkest is de beslissing in gezamenlijk overleg genomen.

  Sochiev heeft de oorlog in Oekraïne tot nu toe niet veroordeeld. Tot voor kort was de Rus ook de muzikaal directeur van het Bolsjoj-theater in Rusland en de muzikaal directeur van het Orchestre National du Capitole de Toulouse in Frankrijk.

  Hij stapte op in Frankrijk toen er druk op hem werd uitgeoefend om zich uit te spreken tegen de oorlog in Oekraïne. Ook stopte hij in Moskou met zijn werkzaamheden omdat hij stelde geen partij te willen kiezen.

  In New York zou de dirigent 31 maart en 1 en 2 april op het podium staan. Hij wordt vervangen door de dirigent Anna Rakitina, een dirigent met een Russische moeder en een Oekraïense vader. Volgens de New York Philharmonic keert Sochiev volgend jaar terug bij het orkest.

  AFP