NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Knot: 200 miljoen aan Russische tegoeden bevroren • VS: stilte China over invasie spreekt boekdelen

Liveblog gesloten
 • Blog gesloten

  Dit blog is nu gesloten. Lees de ontwikkelingen van vandaag (vrijdag 18 maart) in het nieuwe blog.

 • Inmiddels 200 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren

  Er is meer Russisch geld bevroren dan begin deze week werd gemeld door minister Kaag van Financiën. Zij schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat er 6 miljoen euro aan Russische tegoeden is bevroren in Nederland. Volgens de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, gaat het inmiddels om 200 miljoen euro. Dat maakte hij bekend in Nieuwsuur.

  Knot zegt dat het verschil zo groot is omdat nog niet alle bevriezingen van tegoeden waren doorgegeven. Het bedrag van 6 miljoen riep vragen op, omdat een land als België bijvoorbeeld al 10 miljard euro heeft bevroren. Knot verwacht niet dat we in Nederland ook aan zo'n bedrag komen. "Die vergelijking met België is niet helemaal fair. België speelt een veel grotere rol in het internationale betalingsverkeer."

  In Nederland verlopen de meeste banden met Rusland via een trustkantoor. "Dat is een administratiekantoor, maar de bezittingen bevinden zich gewoon niet in Nederland. Daar valt weinig te bevriezen."

  Wel worden trustkantoren gedwongen om te stoppen met financiële dienstverlening aan Russische klanten, inmiddels zijn er zo'n honderd meldingen binnengekomen van trustkantoren. Maar dat levert "geen spectaculaire bedragen" op, zegt Knot.

 • 65 van 100 gestrande Turkse burgers uit Marioepol weg

  Van de honderd Turkse burgers die nog in de belegerde stad Marioepol zaten, zijn er 65 inmiddels gevlucht. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

  Gisteren maakte de Turkse minister van Buitenlandse Zaken bekend dat er nog zeker honderd mensen vastzaten in de stad, die al dagenlang het doelwit van Russische beschietingen is. In een gemeenschappelijke persconferentie met zijn Oekraïense ambtgenoot riep hij op tot een 24 uur durend staakt-het-vuren. Vandaag konden in totaal 3810 mensen de stad ontsnappen, zei vicepremier Veresjtsjoek.

  Volgens de Oekraïense autoriteiten voerden de Russen afgelopen zondag nog een bombardement uit op een moskee in de stad. Daar hielden zich op dat moment 80 mensen schuil.

  De Turkse president Erdogan heeft ondertussen aangeboden te bemiddelen in het conflict. Hij nodigde Zelensky en Poetin uit voor afrondende vredesbesprekingen in Turkije.

 • Vluchtelingen opgevangen in Bredase gevangenis de Koepel

  In de gevangenis De Koepel in Breda worden voorbereidingen getroffen voor de opvang van 400 Oekraïense vluchtelingen. De cadetten van de Koninklijke Militaire Academie helpen daarbij, schrijft defensie op Facebook. "Zij steken de handen uit de mouwen om te helpen met tillen, het in elkaar zetten van bedden en het leggen van tegels. Alles om zo snel mogelijk een warme en veilige opvang te creëren voor de Oekraïense vluchtelingen."

  Facebook Defensie Ondersteuningscommando
 • Geen Europese Marsmissie meer dit jaar, zegt ESA

  Door de oorlog in Oekraïne zal er dit jaar geen Europese Marsmissie meer plaatsvinden. Dat zegt het Europees Ruimteagentschap ESA.

  Het agentschap had het tweede deel van het zogenoemde ExoMars-programma dit jaar willen optuigen met de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos. Maar dat is zowel praktisch als politiek gezien niet meer mogelijk, zegt ESA.

  "De lancering gaat dit jaar niet door", schrijft ESA in een verklaring. Volgens persbureau EPA komt het er in de praktijk op neer dat het Europees Ruimteagentschap de komende jaren geen Marsmissie zal kunnen uitvoeren. EPA meldt dat de eerstvolgende lanceermogelijkheid in 2024 is, maar deskundigen vragen zich af of dat haalbaar is.

 • Schade bombardement op theater Marioepol nog niet duidelijk

  Een dag na het bombarderen van het theater in Marioepol, zijn de gevolgen van de aanval nog niet volledig vastgesteld. Weliswaar is duidelijk dat er overlevenden zijn die onder het puin vandaan worden gehaald, maar hoeveel mensen er zijn gered is niet vast te stellen. De Oekraïense politica Olga Stefanysjyna sprak vanochtend over 130 mensen die de luchtaanval hebben overleefd. Reddingswerkers zijn nog altijd ter plaatse.

  Lees hieronder het hele artikel:

 • Moederbedrijf Burger King: franchisenemer wil niet sluiten

  Het moederbedrijf van Burger King wil de fastfoodrestaurants in Rusland wel sluiten, maar is daar contractueel niet toe in staat. Dat heeft Restaurant Brands International Inc gezegd. Burger King heeft een joint venture met het Russische bedrijf en de twee zijn dus samen eigenaar. Het verkopen van het Burger King-deel aan de Russen stuit op een njet.

  Vooralsnog weigert de Russische franchisenemer van Burger King de 800 filialen dicht te doen. "Willen we alle Burger King-activiteiten in Rusland per direct opschorten? Ja. Kunnen we vandaag een opschorting afdwingen? Nee", schrijft het bedrijf in een verklaring.

  Andere ketens kondigden eerder aan voorlopig wel alle activiteiten in Rusland te staken vanwege de invasie. Het ging onder meer om McDonald's:

  'Onduidelijk wat ze met sluiting McDonald's willen bereiken'
 • VS: stilte China over invasie spreekt boekdelen

  Dat China de invasie van Poetin nog niet heeft veroordeeld, spreekt wat de Verenigde Staten betreft boekdelen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd.

  De Amerikaanse president Biden en president Xi Jinping telefoneren morgen met elkaar over de oorlog in Oekraïne. Volgens Blinken zal Biden zijn Chinese ambtgenoot duidelijk maken dat de VS China verantwoordelijk houdt, als dat land ervoor kiest Moskou te steunen.

  President Poetin en Xi Jinping ontmoetten elkaar in februari in Peking - dus vóór de invasie in Oekraïne - en sloten "een vriendschap die geen grenzen kent", waarbij samenwerking "op geen enkel terrein werd uitgesloten". De toenadering baart het Westen grote zorgen. Het Witte Huis vreest dat China militaire uitrusting aan Rusland zal leveren.

 • Ook Blinken spreekt van oorlogsmisdaden in Oekraïne

  Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft gezegd dat Rusland in Oekraïne oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Volgens hem zijn deskundigen in de Verenigde Staten bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal. "Het opzettelijk aanvallen van burgers is een oorlogsmisdaad", zei Blinken vandaag tegen journalisten. "Wat de Russen doen, is moeilijk anders te zien", voegde hij toe.

  Gisteren noemde de Amerikaanse president Biden Poetin een oorlogsmisdadiger, tot grote verontwaardiging van het Kremlin.

 • 'Europese energiebedrijven dreigen in acute geldproblemen te komen'

  Europese energiebedrijven dreigen in acute geldproblemen te komen door de enorme prijsstijgingen op de markt voor gas, olie en stroom. In het ergste geval valt een groot energiebedrijf om en ontstaat een domino-effect in de sector, net zoals ten tijde van de bankencrisis, zeggen handelaren tegen Het Financieele Dagblad.

  "De markt zit nu in een trein met aan beide kanten een afgrond. Hoe langer prijzen hoog blijven hoe groter de kans is dat dat treintje de afgrond in rijdt", aldus een energiehandelaar in Nederland, die niet met zijn naam in de krant wil.

 • Neppremier Oekraïne belde Britse minister

  De Britse minister van Defensie Ben Wallace zegt vandaag gebeld te zijn door iemand die zich voordeed als de Oekraïense premier. Wallace, die nu in Polen is, zegt dat hij de oplichter doorkreeg door een reeks "misleidende vragen". Vervolgens heeft hij het gesprek beëindigd.

  Volgens Wallace zit Rusland erachter: "Alle Russische desinformatie, verdraaiing en smerige trucjes kunnen de aandacht niet afleiden van mensenrechtenschendingen en de illegale invasie in Oekraïne. Een wanhopige poging."

  Het is nog onduidelijk hoe de neppremier de minister aan de lijn kon krijgen. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Volgens de BBC bestaat de vrees dat het gesprek is opgenomen en dat Wallace' woorden verknipt naar buiten worden gebracht.

 • Italië wil theater herbouwen

  Italië wil Oekraïne helpen bij het herbouwen van het theater in Marioepol. Het gebouw werd gisteren door een luchtaanval met de grond gelijk gemaakt. Onbekend is nog hoeveel slachtoffers daarbij vielen. Honderden Oekraïners schuilden juist in het theater voor luchtaanvallen.

  "Theaters in alle landen zijn van de hele mensheid", aldus minister van Cultuur Dario Franceschini.

 • Aantal slachtoffers Marioepol nog onduidelijk

  Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er gisteren zijn gevallen bij het bombardement op een theater in Marioepol, zegt de gemeenteraad van de stad. Duidelijk is wel dat er in ieder geval overlevenden zijn. Honderden mensen schuilden in het theater voor Russische luchtaanvallen.

  "Ondanks continue aanvallen wordt puin zoveel mogelijk opgeruimd en worden er mensen gered. Informatie over slachtoffers wordt nog geverifieerd", aldus de gemeenteraad. Er zijn geen cijfers bekendgemaakt over het aantal mensen dat is gered.

  Volgens de gemeenteraad zijn er zo'n 30.000 mensen gevlucht uit de stad. 350.000 Oekraïners zitten verdeeld over de stad in schuilplaatsen.

 • Kabinet: geen werkvergunning Oekraïners, mogelijk tijdelijke onderwijsvoorzieningen

  Oekraïners kunnen binnenkort zonder werkvergunning aan de slag in Nederland, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Het kabinet hoopt dat de vrijstelling voor de vergunningsplicht op 1 april in kan gaan. Werkgevers moeten er op het moment dat ze een Oekraïner in dienst nemen wel melding van maken.

  In de brief zegt het kabinet ook rekening te houden met 15.000 tot 25.000 Oekraïense kinderen die als vluchteling naar Nederland komen en leerplichtig zijn. Voorbereidingen voor het onderwijs worden nu getroffen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzoekt nu of er ook docenten uit de Oekraïense gemeenschap geworven kunnen worden.

  Als er in sommige regio's niet voldoende plek is voor Oekraïense leerlingen, komen er tijdelijke voorzieningen.

 • 'Arnie' spreekt zich uit over oorlog

  Schwarzenegger over Oekraïne: 'Dit is niet de oorlog van het Russische volk'

  Acteur en voormalig gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger heeft zich uitgesproken tegen de Russische invasie van Oekraïne. Dat deed hij in een videoboodschap van ruim negen minuten, waarin hij het ook over zijn eigen familiegeschiedenis heeft.