NOS NieuwsAangepast

Theater Marioepol grotendeels verwoest, 'Russen staan reddingswerk niet toe'

Een dag na het bombarderen van het theater in Marioepol, zijn de gevolgen van de aanval nog niet volledig vastgesteld. Weliswaar is duidelijk dat er overlevenden zijn die onder het puin vandaan worden gehaald, maar hoeveel mensen er zijn gered is niet vast te stellen. De Oekraïense politica Olga Stefanysjyna sprak vanochtend over 130 mensen die de luchtaanval hebben overleefd.

Volgens de locoburgemeester van Marioepol schuilden er 1000 tot 1200 mensen in het theater, dat door Russische luchtaanvallen met de grond gelijk werd gemaakt. Rusland ontkent overigens het theater te hebben gebombardeerd.

Op beelden, gepubliceerd op Telegram door het ultranationalistische Oekraïense Azov-bataljon, is meer te zien van de verwoesting van het gebouw:

Eerste bewegende beelden van gebombardeerd theater in Marioepol

Bij de beelden staat de tekst: "Oekraïense veiligheidstroepen werden onder vuur genomen toen ze burgers uit het puin probeerden te redden. Niet alleen hebben de Russen twee krachtige bommen op een schuilplaats voor burgers geworpen, maar ze staan ook niet toe dat mensen die vastzitten worden gered."

Het Azov-bataljon is een voormalige burgermilitie die nu onderdeel uitmaakt van de Nationale Garde. Veel leden hebben extreemrechtse denkbeelden en de Wolfsangel - een symbool dat de nazi's ook gebruikten - is te zien op hun embleem.

'90 procent stad verwoest'

Een hulpverlener zegt in een video dat er volgens haar zo'n 800 mensen in het theater zaten toen het gebouw werd aangevallen: "We maakten eten. Er konden misschien honderd mensen wegrennen." De rest van de mensen is onder het puin terechtgekomen, zegt de hulpverlener.

Italië heeft aangeboden de middelen ter beschikking te stellen om het theater te herbouwen, zei de Italiaanse minister van Cultuur op Twitter: "Theaters in alle landen zijn van de hele mensheid."

Ook de rest van de stad ligt in puin, zei locoburgemeester Serhiy Orlov vandaag tegen verschillende media. "Geen gebouw is onbeschadigd. Ofwel verwoest, ofwel beschadigd." Hij schat dat 80 tot 90 procent van de stad vernietigd is.

Meer foto's van de verwoesting van het theater. De beelden zijn geverifieerd door de NOS:

  • Telegram / Azov-bataljon
  • Telegram / Azov-bataljon
  • Telegram / Azov-bataljon

Tot nu toe konden zo'n 30.000 mensen uit de zuidelijke havenstad wegkomen. 350.000 inwoners houden zich schuil voor de Russische luchtaanvallen, zegt de gemeenteraad van Marioepol.

De Verenigde Staten spreken van Russische oorlogsmisdaden. Gisteren noemde president Biden de Russische president Poetin al een oorlogsmisdadiger. Zo ver wilde Bidens minister van Buitenlandse Zaken Blinken vandaag niet gaan. Hij hield het bij een algemenere vaststelling: "Het opzettelijk aanvallen van burgers is een oorlogsmisdaad. Wat de Russen doen, is moeilijk anders te zien."

Op de wegen rondom Marioepol staan lange files:

Inwoners ontvluchten kapotgeschoten Marioepol

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl