In Marioepol is een theater gebombardeerd
NOS Nieuws

Veel slachtoffers gevreesd na aanval op theater Marioepol

Er is nog steeds niets bekend over het aantal slachtoffers na een luchtaanval van Russische troepen op een theater in Marioepol.

Volgens de locoburgemeester van de zwaar belegerde stad schuilden er in het theater tussen de 1000 en 1200 mensen. Ook op eerder gemaakte videobeelden is te zien dat er veel mensen binnen zijn. Wanneer die beelden precies gemaakt zijn, is op dit moment niet duidelijk.

Het theater is volgens lokale Twitteraccounts grotendeels verwoest. In het Twitterbericht hieronder is te zien hoe het theater eruitzag en wat ervan over is na het bombardement.

Een adviseur van de burgemeester van Marioepol zegt dat de ingang van de schuilkelder in het theater onder puin bedolven is. Door de constant doorgaande Russische beschietingen is het volgens hem onmogelijk om het puin weg te halen en te zoeken naar slachtoffers.

De Oekraïense minister van Buitenlandse zaken noemt de aanval "weer een verschrikkelijke oorlogsmisdaad" en zei dat het onmogelijk was dat Rusland niet wist dat er burgers werden opgevangen in het theater.

Azov-bataljon

Het Russische ministerie van Defensie ontkent luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op een theater in Marioepol, meldt staatspersbureau RIA.

In een reactie wijst het Russische ministerie naar het Azov-bataljon, de extreemrechtse militie die de stad jaren geleden heroverde op pro-Russische rebellen. Het ministerie spreekt van een "bloedige provocatie" van de kant van de anti-Russische militie.

Ook zouden Russische militairen een konvooi hebben aangevallen met burgers die Marioepol probeerden te ontvluchten. Vijf mensen, onder wie een kind, zijn daarbij gewond geraakt, aldus de Oekraïense autoriteiten. Het konvooi zou naar de stad Zaporizja onderweg zijn geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl