NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Onderhandelingen morgen verder • Circa 29.000 mensen geëvacueerd

 • Welkom in het liveblog over dag 20 van de oorlog in Oekraïne.
 • Premiers Tsjechië, Slovenië en Polen aangekomen in Kiev.
 • Rusland legt sancties op aan president Biden.
 • Cameraman Fox News gedood bij Kiev.
 • Zelensky: Oekraïne beseft dat het geen lid kan worden van de NAVO.
Liveblog gesloten
 • Adviseur Zelensky vraagt Nederland om versnelde toetreding EU

  "Mark Rutte, wees alsjeblieft net zo actief met het versnellen van onze toetreding tot de EU, als met het steunen van ons land." Dat zegt een belangrijke adviseur van de Oekraïense president Zelensky tegen Nieuwsuur.

  Rutte sluit Oekraïens lidmaatschap van de EU niet uit, maar zegt dat de procedure jaren kan duren. Eerder vandaag gaf president Zelensky aan dat hij begrijpt dat een NAVO-lidmaatschap er niet in zit.

 • Aantal Oekraiense vluchteling passeert de grens van 3 miljoen

  Het aantal Oekraïense vluchtelingen is de grens van de 3 miljoen gepasseerd. Volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn nu 3.000.381 Oekraïners het land ontvlucht.

 • In Nederland tot nu toe voor 6 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren

  Nederlandse financiële instellingen hebben tot nu toe voor ruim 6 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren. Dat blijkt uit een brief van minister Kaag van Financiën aan de Tweede Kamer.

  Dat is een stuk lager dan in andere landen. In België werd bijvoorbeeld voor 10 miljard aan Russische tegoeden bevroren. In andere landen is ook beslag gelegd op zaken als luxe jachten en villa's, die op zichzelf al tientallen miljoenen euro's waard zijn.

  Bevroren zijn de tegoeden van 132 klantrelaties. Het is niet duidelijk om hoeveel personen het gaat, want op de lijst kunnen meerdere meldingen over één persoon staan. Kaag verwacht binnenkort een update te sturen van het totaal aantal bevroren tegoeden.

 • Onderhandelingen gaan morgen verder

  De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne zijn afgelopen. Morgen wordt er verder gepraat.

  Volgens een Oekraïense onderhandelaar zijn de onderhandelingen "een moeilijk en stroperig proces". Er zijn fundamentele tegenstellingen, maar er is ook zeker ruimte voor compromissen, twittert Michajlo Podoljak. In de tussentijd tot de volgende onderhandelingen wordt er in werkgroepen verder gewerkt.

 • De vrouw die op tv protesteerde: 'Het was mijn besluit'

  De tot een boete veroordeelde Russische televisie-medewerker Marina Ovsjannikova sprak bij het verlaten van de rechtbank met de pers. Gisteren liet ze live in de uitzending van het journaal op een Russische staatzender een papier zien met anti-oorlogsleuzen. Volgens Ovsjannikova was de actie helemaal haar eigen idee omdat ze tegen de Russische invasie is.

  De journaliste die gisteren live protesteerde tegen de invasie is weer vrij
 • Vandaag circa 29.000 mensen geëvacueerd

  Circa 29.000 mensen zijn vandaag geëvacueerd via humanitaire corridors, zegt een bron uit de omgeving van president Zelensky. De meesten, zo'n 20.000 mensen, vertrokken in hun eigen auto uit de zwaar belegerde stad Marioepol. Toch lukte het hulpkonvooien niet om de stad binnen te komen. Bussen om mensen uit de stad te evacueren en vrachtwagens vol voedsel en medicijnen worden nog steeds geblokkeerd door Russische troepen, zegt de burgemeester van Marioepol. Dat is al drie dagen zo. Alleen mensen die nog brandstof in de tank van hun privé-auto hadden, slaagden erin om weg te komen.

  Ook uit Soemy konden duizenden mensen geëvacueerd worden. Meer dan honderd bussen vol met burgers hebben de stad in twee konvooien verlaten, zegt het Rode Kruis tegen persbureau Reuters. Ze hebben de stad Poltava als eindbestemming.

  Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er de afgelopen 24 uur met hulp van Russische militairen ruim 36.000 mensen geëvacueerd. Het ministerie zegt dat Oekraïense troepen de evacuatiepogingen tegenwerken. Volgens Verenigde Naties zijn inmiddels bijna 3 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht en zijn er binnen Oekraïne 1,85 miljoen ontheemden.

 • Oekraïense kajakploeg gestrand in Turkije: 'Voelt je schuldig dat je nog leeft'

  Het olympische en paralympische kano- en kajakteam uit Oekraïne is gestrand in Turkije. Ze waren daar op trainingskamp en zitten nu vast. Correspondent Mitra Nazar zocht ze op.

  Oekraïense kajakploeg gestrand in Turkije: 'voelt je schuldig dat je nog leeft'
 • Ook jonge Oekraïense journalist omgekomen

  In Oekraïne zijn twee journalisten om het leven gekomen. Naast cameraman Pierre Zakrzewski (55) van Fox News werd ook de Oekraïense producer en fixer Oleksandra Kuvshynova (24) gedood. Ze kwamen om het leven in de buurt van Kiev toen hun auto geraakt werd door geweervuur.

  Een andere Fox News -correspondent, Benjamin Hall, raakte gewond bij de aanval. Hij ligt in het ziekenhuis.

 • '600 gebouwen verwoest in Charkov'

  Volgens de burgemeester van Charkov zijn in de stad 600 gebouwen verwoest. "Scholen, kinderdagverblijven, ziekenhuizen en klinieken zijn kapot. Het Russische leger beschiet ons constant vanaf de grond en vanuit de lucht", zegt hij. Hij zegt dat iedereen die dat wil nog altijd uit de stad weg kan met de trein of met de auto.

  Rusland voerde vandaag het aantal bombardementen op Kiev op. Een appartementencomplex en een metrostation werden daarbij vernield. Vanuit Marioepol konden burgers in 2000 auto's de stad ontvluchten langs een humanitaire corridor. Het was de grootste evacuatie tot nu toe vanuit de zwaar belegerde stad.

  NOS
 • Europese leiders per trein aangekomen in Kiev

  De Poolse premier Morawiecki twittert dat hij en de Tsjechische premier Fiala, zijn Sloveense ambtgenoot Janša en de Poolse vicepremier Kaczynski in de Oekraïense hoofdstad zijn aangekomen. Ze waren vanochtend per trein naar Kiev vertrokken om hun steun te betuigen aan president Zelensky.

 • 'Ik ben gevlucht, maar mijn vriend moet vechten'

  Alina (19) vluchtte weg uit Kiev omdat het te gevaarlijk werd. Haar vriend mocht niet mee, die moest blijven om te vechten.

  'Ik ben gevlucht, maar mijn vriend moet vechten'
 • Buitengewone vergadering NAVO op 24 maart met president Biden

  NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft een buitengewone vergadering belegd in Brussel op 24 maart. Daar spreken de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-landen over de Russische invasie van Oekraïne, de NAVO-steun aan Oekraïne en over het verder versterken van de verdediging van het NAVO-grondgebied. President Biden heeft aangekondigd bij de top aanwezig te zijn. Hij is dan al in Brussel voor een EU-top.

 • Beschietingen in Charkov tijdens evacuatie

  In Charkov openden Russische troepen het vuur tijdens de evacuatie van burgers. De video is door de NOS geverifieerd.

 • Rusland stapt uit Raad van Europa

  Rusland is officieel uit de Raad van Europa gestapt. Het land voorkomt zo dat de verdragsorganisatie, die de democratie en de rechtsstaat in Europa bewaakt, Rusland zelf de deur wijst.

  Rusland kondigde het vertrek aan vlak voordat er gestemd zou worden over het intrekken van het Russische lidmaatschap. Rusland kondigde meteen aan ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens op te zeggen, meldt de raad. Slechts één keer eerder stapte een lidstaat uit de verdragsorganisatie. Dat was Griekenland tijdens de militaire dictatuur.

  Als Rusland geen lid meer is, kunnen Russen hun recht niet meer halen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ook zou Rusland nu de doodstraf weer kunnen invoeren.

 • Russische troepen houden personeel en patiënten vast in ziekenhuis Marioepol

  Russische troepen hebben personeel en patiënten van het ziekenhuis in Marioepol in gijzeling genomen, zegt de loco-burgemeester van de stad.

  "We hebben informatie ontvangen dat het Russische leger ons grootste ziekenhuis heeft ingenomen, en ze gebruiken onze patiënten en artsen als gijzelaars", zei hij in een nieuwsuitzending.

  Het zou gaan om ongeveer 400 mensen. Het is niet duidelijk wat Rusland met de actie voor ogen heeft.