NOS Nieuws

Ook Belgen gaan prijzen van energie en brandstof compenseren

Ook Belgen kunnen de komende maanden een compensatie verwachten voor de gestegen energie- en brandstofprijzen. De regering in Brussel verlaagt vanaf april de btw op gas en elektriciteit van 21 naar 6 procent. Mensen die nog stookolie gebruiken, krijgen een cheque van 200 euro.

Net als in Nederland wordt de accijns op benzine en diesel verlaagd. Er gaat 17,5 cent per liter af, wat een besparing oplevert van een tientje bij een tank van 60 liter. De maatregel gaat komend weekend in en duurt zeker tot eind juni.

Maatregelen in Nederland

De Nederlandse regering besloot vrijdag tot een pakket maatregelen die koopkrachtverlies door de grote prijsstijgingen moeten dempen. Minima krijgen een hogere tegemoetkoming via de gemeenten en de eerder toegezegde eenmalige compensatie wordt verhoogd tot 800 euro.

Sommige maatregelen gaan hier wel later in dan bij de zuiderburen. Zo wordt de verlaging van de btw op energie op 1 juli doorgevoerd en die van de accijnzen op benzine (17 cent) en diesel (11 cent) op 1 april.

In Nederland moeten sommigen vanwege de hoge prijzen al maatregelen nemen. Seifu kan de kosten van het woon-werkverkeer iet meer opbrengen. Daarom gaat hij minder werken in het verpleeghuis, om ergens anders als zzp'er meer te kunnen verdienen:

Hoge benzineprijs dwingt Seifu tot zoeken naar ander werk: 'Heel erg zonde'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl