President Zelensky geeft de Poolse premier een hand
NOS NieuwsAangepast

Zelensky bedankt zijn bezoek: 'Met zulke vrienden kan Oekraïne Rusland verslaan'

De Oekraïense autoriteiten zijn de premier van Polen, Tsjechië en Slovenië erg dankbaar voor hun bezoek aan Kiev. "Met zulke vrienden kan Oekraïne Rusland verslaan", zei president Zelensky in een video op Facebook.

Terwijl de buitenwijken werden beschoten, waren de drie EU-leiders per trein naar de Oekraïense hoofdstad afgereisd.

Na afloop van de ontmoeting gaven ze een gezamenlijke persconferentie:

Oost-Europese delegatie bezoekt Kiev: 'EU-lidmaatschap voor Oekraïne"

Vicepremier Kaczynski van Polen, die ook aanwezig was, riep op tot het instellen van een internationale vredemissie in Oekraïne.

"Ik denk dat het nodig is een vredemissie, via de NAVO of mogelijk een brede internationale structuur, te sturen", zei Kaczynski op een persconferentie samen met Zelensky. "Het moet een missie zijn die zichzelf kan verdedigen en die opereert op Oekraïens grondgebied", citeert persbureau Reuters de woorden van de Poolse vicepremier.

Het is een opvallende suggestie van Kaczynski, want de NAVO wil niet direct betrokken raken bij de oorlog om een verdere escalatie te voorkomen.

Risicovol

Het bezoek van de drie Europese leiders is vooral van symbolische betekenis, zegt verslaggever Kysia Hekster vanuit de Oekraïense stad Lviv. "Dat ze er zijn, daar gaat het om." Volgens Hekster is het een risicovol bezoek. "Blijkbaar hebben zij gedacht dat Poetin het niet in zijn hoofd zal halen om een trein aan te vallen met Europese regeringsleiders. Ze willen laten zien dat ze niet bang zijn."

Een Poolse regeringswoordvoerder meldt dat de reis onder strikte geheimhouding gepland was.

Doel van het bezoek was volgens Tsjechische premier Fiala de "ondubbelzinnige steun van de EU aan de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne" overbrengen. President Zelensky verweet de Europese Unie en de NAVO eerder zijn land te weinig te steunen.

De leiders probeerden de Oekraïense bevolking moed in te spreken en bespraken met Zelensky de situatie:

'We zullen jullie nooit in de steek laten'

Het is voor het eerst sinds de inval van Rusland bijna drie weken geleden dat buitenlandse leiders een bezoek aan het land brengen. De Poolse premier Morawiecki zei het als zijn taak te beschouwen om het land op zo'n "historisch belangrijk moment" te steunen.

Ook de Oekraïense premier is de Europese delegatie erg dankbaar voor hun bezoek aan het door oorlog geteisterde land. Hij stelt dat deze daad een plek zal krijgen in de geschiedenisboeken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl