NOS NieuwsAangepast

'Russen in stadhuis van Cherson' • Vrees voor uitval verwarming deel Kiev

  • Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne
  • Zware explosie gehoord in Kiev
  • Pensioenfondsen verkopen Russische beleggingen
  • Oligarch Abramovitsj gaat Chelsea verkopen
  • Grote meerderheid VN roept Rusland op: trek troepen terug uit Oekraïne
liveblog gesloten

Internationaal Strafhof start onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne

Het Internationaal Strafhof in Den Haag begint formeel met het verzamelen van bewijs van oorlogsmisdaden in Oekraïne sinds 2013, toen het conflict in het zuidoosten van het land begon. Het onderzoek is officieel van start gegaan nadat 39 landen daartoe een verzoek hadden ingediend, laat aanklager Karim Khan weten. Onder die landen is ook Nederland.

Rusland is geen lid van het Strafhof en ook Oekraïne is dat niet. De Oekraïense regering had eerder al laten weten toch een onderzoek te willen.

Vluchten uit Kiev met twee katten

Een koffer heeft ze niet meegenomen, alleen een toilettas en haar twee katten. Olena (37) besloot gisterochtend te vertrekken uit Kiev en kwam vanavond aan in Przemysl, vertelt ze aan NOS-redacteur Christiaan Paauwe in Polen:

"Ik was weer de hele nacht wakker. Mijn intuïtie zei dat ik moest vertrekken met mijn katten. Veel mensen zijn gebleven, dat begrijp ik niet goed. Sommigen hebben hun zoon of echtgenoot in het leger en willen bij ze blijven, maar het is te gevaarlijk. Toen ik de deur van mijn huis dichttrok, begreep ik dat ik misschien nooit terug zou komen."

"Ik betaalde een taxi gestoord veel geld om mij naar het station te rijden. Normaal loop ik dat in een paar minuten, maar dat was lastig met de twee katten in hun reistas. Op het station was niet duidelijk wanneer er een trein zou komen. Toen er een op een ander perron aankwam, ben ik erheen gerend. Een echtpaar moest mij helpen om op tijd te zijn met de katten."

"Ik was zo opgelucht toen bleek dat de trein naar Lviv ging. De wagons waren wel bomvol met vrouwen en kinderen. Er was geen plek om te zitten. Niemand kon naar de wc, kinderen moesten huilen en het duurde 12 uur om in Lviv te komen. De katten vonden het ook verschrikkelijk om zo lang in een tas te zitten. Daarna moesten we nog een trein pakken naar Przemysl. Normaal duurt dat een paar uur, nu zaten we nog twaalf uur in een volle trein. Het was een helse rit, maar het heeft mij wel gered. Vrienden uit Krakau komen mij nu ophalen."

Olena uit Kiev

Burgemeester Cherson: Russen in onze straten en in stadhuis

De burgemeester van de Zuid-Oekraïense havenstad Cherson zegt dat er Russische troepen in de stad zijn en dat ze ook al in het stadhuis zijn. Eerder zei Rusland al dat het de controle over de stad had, maar dat werd door de Oekraïense regering en de Verenigde Staten weersproken.

Nu zegt de burgemeester dat er geen Oekraïense militairen meer in de stad zijn. "Alleen nog burgers en mensen die hier willen LEVEN", meldt hij in een verklaring. Hij roept burgers op alleen met daglicht naar buiten te gaan.

Het Russische leger zegt dat de stad "volledig onder controle" is van de Russen. Alle essentiële diensten zouden gewoon functioneren en er zou geen tekort zijn aan voedsel of andere levensbehoeften. Er worden volgens een legerwoordvoerder gesprekken gevoerd met de lokale autoriteiten.

Wendy van Dijk niet naar Pools-Oekraïense grens

Presentatrice Wendy van Dijk doet op de landelijke actiedag voor Oekraïne geen verslag bij de Pools-Oekraïense grens, meldt Giro 555. De organisatie had eerder op de avond per abuis bekendgemaakt dat de presentatrice zou afreizen naar de grens om verhalen van Oekraïense vluchtelingen te laten horen.

Van Dijk krijgt wel een rol in het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne, maar wat ze precies gaat doen is nog niet bekend. Het programma wordt maandagavond van 20.30 uur tot 23.00 uur uitgezonden op NPO1, RTL4 en SBS6.

Oekraïners halen wapenvergunning

Oekraïense mannen staan massaal in de rij voor een wapenvergunning in Lviv, ziet onze verslaggever Mustafa Marghadi.

Oekraïners in de rij voor een wapenvergunning: 'Wil mezelf en mijn stad beschermen'

Zweden: Russische gevechtsvliegtuigen in Zweeds luchtruim

De Zweedse luchtmacht zegt dat vier Russische gevechtsvliegtuigen woensdag ongeoorloofd het Zweedse luchtruim binnen zijn gekomen. Dat gebeurde boven de Oostzee, ten oosten van het eiland Gotland.

"Vanwege de huidige situatie zijn we erg bezorgd over dit incident", zegt luchtmachtcommandant Carl-Johan Edstrom. "Dit is onprofessioneel en onverantwoordelijk gedrag van Russische kant."

Zweedse gevechtsvliegtuigen zijn in de buurt van de Russische toestellen geweest en hebben foto's gemaakt, aldus de luchtmacht.

Explosie in Kiev was geen directe raketaanval

De explosie in de buurt van het centraal station van Kiev is het gevolg van wrakstukken van een door Oekraïne neergehaalde Russische raket. Dat zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De wrakstukken raakten een leiding van het warmtenet van de stad, wat de explosie veroorzaakte. Volgens het ministerie is er veel minder schade aangericht dan wanneer de raket het eigenlijke doelwit had geraakt. Het is nog altijd onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Mogelijk was het doelwit van de raket het Oekraïense ministerie van Defensie, dat dicht bij het station ligt.

Overheid kondigt testen sirenes extra aan

Op iedere eerste maandag van de maand, dus ook op 7 maart, worden de 4278 sirenes in Nederland getest. Het testen van de sirenes zal dit keer extra worden aangekondigd.

De overheid vreest dat anders onrust ontstaat als mensen de sirenes horen, vanwege de oorlogssituatie in Oekraïne.

Legerwinkels worden leeggekocht

Er is grote vraag naar militaire beschermingsmiddelen in Oekraïne. In Nederland zijn veel spullen bijna uitverkocht. Ook bij deze zaak in Deventer komen mensen om kogelwerende vesten en helmen te kopen en die vervolgens naar Oekraïne te brengen.

'Gekkenhuis' bij legerwinkels: kogelwerende vesten en helmen niet aan te slepen

Oekraïne: raketinslag bij centraal station, vrees voor uitval verwarming

De zware explosie die een uur geleden rond het centrale station van Kiev werd gemeld, is volgens het kantoor van de Oekraïense president Zelensky veroorzaakt door een raketinslag. In het station worden duizenden mensen opgevangen, vooral vrouwen en kinderen. Volgens spoorwegmaatschappij Ukrzaliznytsia heeft het gebouw lichte schade opgelopen. Onduidelijk is of er slachtoffers zijn.

Gevreesd wordt ook dat een deel van de stad zonder verwarming kan komen te zitten, omdat door de explosie een warmtecentrale verwoest kan zijn. In Kiev is het momenteel rond het vriespunt.

De treinen rijden wel gewoon.

Nederlander in Zuid-Oekraïne: 'Russen willen naar Odessa'

De Nederlander Bas Agterbos woont met zijn Oekraïense vrouw en twee jonge kinderen vlakbij de Zuid-Oekraïense stad Mykolajiv. Die plaats ligt op de route naar de kustplaats Odessa. Hij vertelt wat er nu om hen heen gebeurt en waarom hij zich zorgen maakt. "Als Cherson valt, zijn wij daarna aan de beurt. De Russen willen naar Odessa."

H&M stopt verkoop in Rusland

De Zweedse H&M Group, een van de grootste modebedrijven ter wereld, staakt tijdelijk alle verkoopactiviteiten in Rusland. Het bedrijf zegt zeer bezorgd te zijn over de situatie in Oekraïne.

Rusland is de op vijf na grootste afzetmarkt ter wereld voor het modebedrijf en in het laatste kwartaal van 2021 verantwoordelijk voor 4 procent van de omzet. H&M opende recent nog nieuwe winkels in Rusland. Ook andere merken die onder het bedrijf vallen, zoals COS en Arket, zullen voorlopig niet meer verkrijgbaar zijn in Rusland.

Eerder besloten Nike en luxe webwinkel Net-a-Porter geen bestellingen meer naar Rusland te verzenden.

Pensioenfondsen verkopen Russische beleggingen

Pensioenfondsen ABP gaat en BpfBOUW gaan hun beleggingen in Russische bedrijven verkopen. Pensioenfonds ABP is het grootste Nederlandse pensioenfonds en heeft voor zo'n 520 miljoen euro aan beleggingen in het land. Dat is minder dan 0,1 procent van het belegd vermogen. Pensioenfonds BpfBOUW heeft zo'n 58 miljoen euro in Rusland gestoken, 0,07 procent van het belegd vermogen.

ABP zegt in een verklaring geschokt te zijn door de Russische inval in Oekraïne en het geweld dat daarmee gepaard gaat. Het ambtenarenpensioenfonds verkocht de afgelopen jaren al beleggingen in Russische bedrijven en producenten van fossiele brandstoffen.

"De verkoop van de resterende beleggingen kan enige tijd kosten, omdat de marktomstandigheden op het moment ingewikkeld zijn. De verkopen zullen, zodra deze verantwoord mogelijk zijn, door onze vermogensbeheerder APG worden uitgevoerd. Gezien de onzekerheid op de financiële markten volgt ABP nauwlettend de gevolgen hiervan voor onze beleggingen", zegt ABP.

Ook BpfBOUW wijst op de onzekerheid op de financiële markt. "De verkoop kan door de moeilijke situatie op de markt wel even duren. Dit komt doordat Rusland op de lokale beurzen geen verkooporders meer van buitenlandse beleggers accepteert. BpfBOUW gaat tot verkoop over zodra dat verantwoord kan."

Zware explosie gehoord in Kiev

In de Oekraïense hoofdstad Kiev is een zware explosie gehoord. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van het land vond de explosie plaats in de buurt van het centraal treinstation. Het is niet duidelijk waardoor de explosie veroorzaakt is en of er slachtoffers zijn.

Kerkklokken in Nederland luiden voor Oekraïne: 'We zijn helemaal ontregeld'

In heel Nederland luidden aan het einde van de middag kerkklokken voor vrede in Oekraïne. In Utrecht konden mensen ook een kaarsje branden en een boodschap achterlaten op het kruis van The Passion.

Kerkklokken in Nederland luiden voor Oekraïne: 'We zijn helemaal ontregeld'

Demonstraties voor Oekraïne en voor Rusland

Op meerdere plekken is vandaag gedemonstreerd. Zo waren in Brussel honderden mensen op de been om hun steun te tonen voor Oekraïne, en lieten in Beiroet demonstranten zien dat ze achter het Russische leger in Oekraïne stonden.

De protesten in foto's:

  • Isopix
    Demonstratie in Brussel, België
  • Isopix
    Demonstratie in Brussel, België
  • EPA
    Protest in Beiroet, Libanon
  • EPA
    Protest in Beiroet, Libanon

Nieuwe strafmaatregelen VS voor Rusland en Belarus

De Verenigde Staten leggen opnieuw sancties op aan Rusland en Belarus. Het Witte Huis zegt dat de Russische defensie-industrie hard geraakt zal worden en "nog jarenlang verzwakt zal zijn" door de sancties.

Vanmiddag werd al bekend dat Russische luchtvaartmaatschappijen het Amerikaanse luchtruim niet meer in mogen. Ook wordt een werkgroep opgericht met de naam 'KleptoCapture' die de taak heeft om Russische oligarchen financieel uit te kleden.

Belarus krijgt dezelfde strenge exportcontroles opgelegd als die op 24 februari van kracht zijn geworden voor Rusland. Zo hoopt de VS te voorkomen dat goederen, waaronder (defensie-)technologie en software, via Belarus naar Rusland worden getransporteerd.

Georgië wil lid worden van Europese Unie

Georgië gaat morgen bij de Europese Unie een verzoek indienen om lid te worden, meldt regeringspartij Georgische Droom.

"Dit is een historische keuze", zegt partijprominent Kakha Kaladze, de burgemeester van de hoofdstad Tbilisi. "Ons pad richting Europa is onomkeerbaar. Georgië verdient het om lid te zijn van de Europese familie." In Georgië waren de afgelopen dagen massale protesten tegen de Russische invasie in Oekraïne.

Georgië was vroeger een Sovjet-republiek. In 2008 brak er een oorlog uit tussen Rusland en Georgië, waarbij het laatstgenoemde land twee opstandige, pro-Russische regio's kwijtraakte. Rusland erkent die regio's, Abchazië en Zuid-Ossetië, als onafhankelijk.

Gisteren zei het Europees Parlement dat Oekraïne het kandidaat-lidmaatschap van de EU moet krijgen. Het is niet de verwachting dat Georgië, als het al kandidaat-lid mag worden, binnen een paar jaar lid kan worden van de Europese Unie. Toetredingsprocedures duren vaak vele jaren.

Abramovitsj gaat Chelsea verkopen

De Russische miljardair Roman Abramovitsj gaat de Londense voetbalclub Chelsea verkopen. Dat laat de 55-jarige Rus weten in een verklaring op de website van de club. Hij zegt dat het besluit om de club te verkopen in het belang van de club, de fans, de medewerkers en de sponsoren en partners is.

Geld dat met de verkoop wordt opgehaald wil Abramovitsj helemaal besteden aan een goed doel ten bate van de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Ook zegt de miljardair, die een vermogen vergaarde met olie, dat hij leningen die hij aan de club heeft verstrekt niet terug hoeft.

Afgelopen weekend besloot Abramovitsj, die nauwe contacten heeft met president Poetin, al een stap terug te doen bij de club, al is onduidelijk wat dat betekende. Hij deed dat nadat het Britse parlement met sancties had gedreigd tegen vermogende Russen vanwege de oorlog in Oekraïne. Londen is onder hen geliefd als verblijfplaats.

Wandelaars uit Rusland, Belarus niet welkom bij Nijmeegse Vierdaagse

Wandelaars uit Rusland en Belarus mogen niet meedoen aan de komende editie van de Vierdaagse in Nijmegen. "Wij volgen de oproep van sportkoepel NOC*NSF aan aangesloten sportorganisaties om sporters en sportteams uit Rusland en Belarus uit te sluiten van deelname aan sportevenementen", zo meldt een woordvoerder aan Omroep Gelderland.

Er deden de afgelopen jaren weinig mensen uit beide landen mee aan het wandelevenement. In 2016 waren het 28 burgers en vier militairen en sinds 2017 liepen er maar één militair en tussen de 13 en 23 burgers mee, allen uit Rusland. Uit Belarus deden de afgelopen jaren geen wandelaars mee.

Journalisten kritisch over weren Russische staatsmedia

De Russische staatsmedia RT en Sputnik worden door de EU zo goed als volledig geweerd. Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie kondigde dit zondag al aan en nu is het officieel bekrachtigd. In Nederland heeft RT geen uitzendlicentie, dat betekent dat providers de zender niet uit hun programmering hoeven te halen. Wel wijst alles erop dat providers straks de websites moeten blokkeren.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten is bezorgd over de mediablokkade. Volgens de NVJ is het niet aan staten om nieuwskanalen indirect te laten blokkeren en ondermijnt de EU daarmee de fundamenten van een vrije pers.

Oekraïne helpt Russische moeders hun zoons vinden

Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een website gelanceerd waarop Russische families vermiste Russische militairen kunnen vinden. Op de website komt informatie te staan over gevangengenomen, gewonde en gedode soldaten. Er is ook een hulplijn opgezet die Russen kunnen bellen.

Moeders zijn welkom om in Kiev hun zoons te komen ophalen, schrijft de krant The Moscow Times op basis van informatie van het ministerie. "We brengen je naar Kiev waar je zoon aan je overgedragen wordt. In tegenstelling tot de fascisten van Poetin voeren wij geen oorlog tegen moeders en hun gevangengenomen kinderen".

Het Telegram-bericht op het account van het Oekraïense parlement

Grote meerderheid VN roept Rusland op: trek troepen terug uit Oekraïne

Een overgrote meerderheid van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de Russische invasie in Oekraïne veroordeeld en eist het terugtrekken van de troepen uit Oekraïne. 141 van de 193 leden stemden voor een resolutie waarin dit staat, 5 landen tegen en 35 landen onthielden zich van stemming.

De landen die zich schaarden aan de kant van Rusland waren Belarus, Eritrea, Noord-Korea en Syrië, zo bleek tijdens de spoedzitting. Het was voor het eerst sinds 1997 dat de Algemene Vergadering voor een spoedzitting bijeenkwam.

Een aangenomen resolutie in de Algemene Vergadering is juridisch niet bindend, maar heeft wel grote symbolische betekenis. Rusland maakte echter duidelijk dat het niet van plan is zich iets van de stemmingsuitslag aan te trekken.

Moskou: bijna 500 Russische militairen omgekomen in Oekraïne

Voor het eerst sinds de Russische invasie van Oekraïne meldt Rusland een officieel dodental. Er zouden tot nu toe 498 Russische militairen gesneuveld zijn, zegt het ministerie van Defensie. Nog eens 1597 soldaten zijn gewond geraakt.

De Oekraïense onderminister van Buitenlandse Zaken meldde eerder vandaag dat er aan Oekraïense kant 352 mensen zijn omgekomen.

Het aantal van 498 gesneuvelde Russen strookt niet met het dodental dat Oekraïne opgeeft. President Zelensky zei vandaag dat er bijna 6000 Russische militairen zijn omgekomen. Moskou zegt op zijn beurt dat er aan Oekraïense kant zeker 2870 dodelijke slachtoffers zijn.

Staakt-het-vuren zal besproken worden, zegt Rusland

Rusland verwacht morgenochtend opnieuw met Oekraïne te onderhandelen in Belarus. Volgens de Russische onderhandelaar Vladimir Medinsky zal een wapenstilstand worden besproken,

Het Russische leger zal morgen een veiligheidscorridor creëren voor de Oekraïense delegatie, schrijft het Russische staatspersbureau Tass. Eerder was het de bedoeling dat de onderhandelingen vanavond in Belarus zouden plaatsvinden.

De Oekraïense onderhandelaar Mychajlo Podoljak bleef vaag over het nieuwe tijdstip en de aanwezigheid van de Oekraïense delegatie.

EA Sports haalt Russische teams uit FIFA-games

Gamefabrikant EA Sports haalt het Russische nationale voetbalteam en alle Russische clubs uit verschillende FIFA-games. Het gaat om de spellen FIFA 22, FIFA Mobile en FIFA Online. Het bedrijf roept via sociale media op tot vrede en een einde aan de invasie van Oekraïne.

Ook verwijdert EA de Russische en Belarussische nationale teams en clubs uit het ijshockeyspel NHL 22, laat het bedrijf via sociale media weten.

'Russische colonne naar Kiev gaat opsplitsen'

De opmars van de tientallen kilometers lange Russische colonne naar Kiev gaat gestaag door, al zijn er op sommige plekken logistieke problemen. Eigenlijk is er sprake van meerdere colonnes, zegt bijzonder hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga in Nieuws & Co. Hij verwacht dat die opsplitsen in oostelijke en westelijke richting als ze Kiev bereiken, zodat ze de stad kunnen omsingelen.

Wat de Russen doen als ze voor Kiev liggen is nog de vraag, zegt Osinga: ze kunnen de stad bombarderen, of met tanks en pantserwagens de bebouwde kom in trekken, wat zeer gevaarlijk is voor de Russische troepen. Door de stad te belegeren kunnen de Russen president Zelensky zwaar onder druk zetten: hij moet zich overgeven, of er komt een zwaar bombardement op Kiev. Rusland lijkt wat betreft artillerie en in de lucht het overwicht te hebben, maar vanuit een stad is de verdedigende partij doorgaans in het voordeel. Osinga benadrukt dat Kiev tijd wint met elke dag waarop de Russen elders in het land worden tegengehouden en bestreden.

Aantal slachtoffers

Osinga vreest dat het aantal slachtoffers tot nu toe hoog ligt. De aantallen komen van de strijdende partijen, en zijn dus niet te verifiëren: zo claimt Oekraïne dat er 5800 Russen zijn omgekomen, terwijl aan Oekraïense zijde tussen de 1500 en 2500 doden zouden zijn. Osinga wijst erop dat de VS in Afghanistan tussen de 2500 en 2700 doden heeft geteld in eigen gelederen, in twintig jaar tijd. Vergeleken daarbij is deze oorlog, die nog geen week duurt, dus "waanzinnig bloedig" te noemen, zegt hij.

Op onderstaande foto zijn Oekraïense soldaten zichtbaar die anti-tankobstakels plaatsen in Kiev:

Oekraïense soldaten plaatsen anti-tankobstakels in Kiev

Oekraïense burgers blokkeren toegang tot kerncentrale

Oekraïense burgers proberen Russische militairen tegen te houden door de toegangsweg naar de stad Enerhodar te blokkeren. In die stad, in het zuiden van het land, ligt de grootste kerncentrale van Europa.

Oekraïense burgers blokkeren toegang tot kerncentrale

Maandag landelijke actiedag op radio en tv voor slachtoffers oorlog Oekraïne

Komende maandag is er een landelijke actiedag op radio en tv voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. NPO1, RTL4 en SBS6 brengen maandagavond van 20.30 tot 23.00 uur samen een tv-programma om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers, zo melden de elf samenwerkende hulporganisaties.

De tv-uitzending wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. In de studio ontvangen Jeroen Pauw en Eva Jinek gasten aan tafel. Wendy van Dijk doet vanaf de Pools-Oekraïense grens verslag van de actuele situatie ter plekke.

Ook radiozenders komen in actie. Van 06.00 uur tot 21.00 uur is er een speciale uitzending van Radio555, die op NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime wordt uitgezonden. De uitzending komt vanuit Beeld en Geluid, waar ook het belpanel van Giro 555 is ondergebracht. Ook online wordt aandacht gevraagd voor de actie.

Oekraïne wil VN-onderzoek naar Russische misdaden

De Oekraïense onderminister van Buitenlandse Zaken heeft bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève een staande ovatie gekregen. Minister Dzjaparova vroeg daar om steun voor het opzetten van een VN-onderzoek naar misdaden van Rusland in Oekraïne.

"We worden op inhumane wijze aangevallen. Maar dit is niet de tijd om te huilen, dat zullen we doen na onze overwinning", zei de onderminister tegen de raad. Volgens Dzjaparova zijn er sinds de inval van Rusland 352 Oekraïners omgekomen, onder wie zestien kinderen.

Gisteren liepen nog zo'n honderd diplomaten de zaal uit toen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov de raad toesprak.

Sancties

In een spoedzitting van Algemene Vergadering van de Verenigde Naties woensdag zei de Amerikaanse delegatie dat Rusland van plan is nog harder van leer te trekken in Oekraïne. De Amerikanen spoorden de vergadering aan om te stemmen voor een resolutie die sancties afkondigt tegen Rusland.

Malta verkoopt geen paspoorten meer aan rijke Russen

Malta verkoopt voorlopig geen paspoorten meer aan zeer rijke mensen uit Rusland en Belarus. De regering geeft als reden dat "recente ontwikkelingen" het onmogelijk maken om de achtergrond van potentiële kopers te controleren.

Het besluit komt na jaren van felle kritiek uit binnen- en buitenland op de verkoop van paspoorten. Russen die zich met hun Maltese paspoort vestigen in bijvoorbeeld Nederland, zijn moeilijk vindbaar. Hetzelfde geldt voor bankrekeningen die ze openen en bedrijven die ze oprichten.

Oekraïne vraagt om hulp bij atoomagentschap

Oekraïne heeft het Internationale Atoomagentschap IAEA om dringende hulp gevraagd om de veiligheid van zijn nucleaire installaties te waarborgen. IAEA-baas Rafael Grossi is daarover in gesprek met zowel Kiev als Moskou, zo zei hij bij een bijeenkomst van het atoomagentschap in Wenen. Onderzocht wordt nu hoe de infrastructuur, de kerncentrales en het personeel ondersteund kunnen worden.

Het is volgens hem echter onwaarschijnlijk dat IAEA-experts op korte termijn naar Oekraïne afreizen, vanwege de veiligheidsrisico's.

Grossi meldde op de bijeenkomst ook dat Rusland naar eigen zeggen de grootste Oekraïense kerncentrale onder controle heeft, die in de zuidoostelijke stad Zaporizja. In totaal telt Oekraïne 15 kernreactoren in vier centrales. "Wij willen ervoor zorgen dat er geen radioactieve stoffen vrijkomen", zei de topfunctionaris. "De veiligheid van de nucleaire installaties en mensen in Oekraïne kan het best worden gewaarborgd als dit gewapende conflict nu eindigt."

Volgens het atoomagentschap moet er ook gezorgd worden dat personeel van de kerncentrales op een veilige manier zijn werk kan doen. De medewerkers moeten volgens hem onder geen beding te lange diensten draaien of onder druk gezet worden. "Dat kan leiden tot fouten", waarschuwde hij.

De stand van zaken in Oekraïne:

Polen houdt duizenden ziekenhuisbedden vrij voor Oekraïners

Polen houdt 7000 ziekenhuisbedden vrij voor de verzorging van gewonde Oekraïners. De bedden zijn beschikbaar voor zowel gewonde vluchtelingen als voor Oekraïners die gewond zijn geraakt bij de oorlog in het buurland, zegt de minister van Volksgezondheid.

In Polen zijn sinds het begin van de oorlog zo'n 500.000 vluchtelingen uit Oekraïne opgenomen, zegt de regering. Een woordvoerder zegt dat niet alleen de overheid, maar ook de burgers zich zeer inzetten voor de Oekraïners.

Persbureau: Oekraïne wil vanavond praten met Rusland

Oekraïne heeft ingestemd met nieuwe onderhandelingen met Rusland, meldt het private Oekraïense persbureau Unian op basis van delegatieleider David Arachamija van Oekraïne. De gesprekken zouden vanavond moeten plaatsvinden.

Ook Rusland is bereid om vanavond te gaan praten met Oekraïne. Eergisteren werd in Belarus gesproken tussen de twee partijen. Die gesprekken leidden niet tot directe resultaten. De Oekraïense president Zelensky zei gisteren dat hij voorstander is van gesprekken, maar pas als Rusland stopt met het bombarderen van steden.

In beeld: forse schade door beschietingen in Charkov

Op sociale media verschijnen veel beelden van forse schade in de Oost-Oekraïense stad Charkov. Zo is onder meer de schade rond het stadhuis van de stad te zien. Op de laatste twee foto's in onderstaande carrousel is veel schade te zien aan een school in Charkov. De locatie van die school is geverifieerd door de NOS.

Volgens de Oekraïense hulpdiensten zijn vandaag vier mensen omgekomen bij beschietingen door de Russen. De gouverneur zei vanochtend dat er in de stad sinds gisteren zeker 21 doden zijn gevallen.

  • Telegram
    De deur van het stadhuis is verwoest
  • Telegram
    Verwoestingen op straat in Charkov
  • Telegram
    Verwoestingen op straat in Charkov
  • Telegram
    Verwoestingen op straat in Charkov
  • Telegram
    Een klaslokaal is verwoest
  • Telegram
    Een school in Charkov is verwoest

Advocaten MH17-verdachte zetten verdediging voort

De advocaten van de Russische MH17-verdachte Oleg Poelatov blijven hun verdediging voortzetten. Advocaten Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate laten dat desgevraagd weten in een verklaring. Poelatov was in 2014, toen vlucht MH17 werd neergehaald, plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk. Tegen hem is levenslang geëist door het OM.

"Het is, juist in tijden als deze, nodig dat de principes van een democratische rechtsstaat overeind blijven", melden ze. "Dat 'the rule of law' in ere wordt gehouden. En dat vereist een eerlijk proces."

Volgens de advocaten verdient iedere verdachte toegang tot rechtsbijstand. Ze zeggen ook dat ze "niet kunnen, niet mogen en niet willen buigen voor de schendingen van rechtsstatelijke principes elders in de wereld". "Het is de taak van een strafrechtadvocaat om een verdachte bij te staan en te blijven staan ter zitting en op die manier bij te dragen aan het in stand houden van onze rechtsstaat. Wij zullen dat dan ook blijven doen."

Vrees voor honderden doden in Marioepol

In de Zuid-Oekraïense stad Marioepol wordt gevreesd voor honderden doden na aanvallen van het Russische leger. De locoburgemeester van de stad zegt tegen de BBC dat een wijk aan de rivier, waar 130.000 mensen wonen, "vrijwel totaal verwoest" is.

"We kunnen het aantal slachtoffers daar niet tellen, maar we denken dat er honderden mensen dood zijn", zegt hij telefonisch tegen de Britse omroep. "Het Russische leger gebruikt alle wapens die ze hebben hier. Artillerie, raketten, vliegtuigen. Ze proberen de stad te verwoesten." Volgens loco-burgemeester Orlov probeert het Oekraïense leger de stad te verdedigen, maar gedragen de Russen zich als "piraten".

Ook de burgemeester van de stad sloeg vanmiddag alarm. Volgens hem houden de Russische troepen bewoners van Marioepol tegen als ze proberen te vluchten en is er geen water meer in de havenstad, met zo'n half miljoen inwoners.

Nederland levert medicijnen en medische hulpmiddelen aan Oekraïne

Nederland stuurt medicijnen en medische hulpmiddelen naar Oekraïne. Het gaat onder meer om antibiotica, pijnstillers, 10.000 paar handschoenen, 10.000 paar beschermende jassen en 50.000 mondmaskers. De goederen zijn afkomstig van het ministerie van VWS en gaan vandaag op transport naar Polen, waar ze worden overgedragen. Er gaan ook spullen mee, die vanuit de zorgsector zijn aangeboden. Daarbij gaat het onder meer om 10.000 infuussets en tachtig infuuspompen.

Russen claimen Cherson in handen te hebben, Oekraïne ontkent dat

Diverse media en het Russische ministerie van defensie meldden dat de stad Cherson in het zuiden van Oekraïne volledig door het Russische leger is ingenomen, maar Oekraïense autoriteiten spreken dat tegen. Op beelden die door bewoners van de stad zijn gedeeld, zijn Russische voertuigen in het centrum te zien:

Russen claimen overwinning Cherson, Oekraïne ontkent dat

Podcast De Dag: verslag doen van de oorlog

Verschillende Nederlandse journalisten doen vanuit Oekraïne of aan de grenzen van dat land verslag van de oorlog. Onder zware omstandigheden, maar vanuit de overtuiging dat juist nu betrouwbare informatie over wat er gebeurt belangrijk is.

Gert-Jan Dennekamp was al in Oekraïne voor de invasie begon. Hij vertelt in podcast De Dag hoe hij het land, dat hij al jaren goed kent, in korte tijd verwoest ziet worden en hoe hem dat ook persoonlijk raakt.

Noortje Deutekom maakt voor het NOS Jeugdjournaal reportages over de vele Oekraïense vrouwen en kinderen die in Polen de grens over komen. Vaak hebben zij hun vaders of broers moeten achterlaten. Hoe doe je voor kinderen verslag van zulk groot verdriet? De podcast is hier terug te beluisteren.

Voorzitter Oekraïense parlement vraagt steun voor versneld EU-lidmaatschap

De voorzitter van het Oekraïense parlement, Roeslan Stantsjoek, vraagt de Nederlandse Tweede Kamer om steun voor het verzoek van Oekraïne om snel lid te kunnen worden van de Europese Unie. Dat zei hij vandaag in een videogesprek met zijn Nederlandse collega, Kamervoorzitter Bergkamp. Verder hoopt hij dat de Tweede Kamer zich uitspreekt voor een 'no-fly zone' boven Oekraïne en voor een vredesmissie van de Verenigde Naties, zo mogelijk met deelname van Nederlandse blauwhelmen.

Kamervoorzitter Bergkamp heeft de verzoeken doorgestuurd aan de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken en aan het kabinet.

Oekraïne vraagt paus om met Poetin te praten

Oekraïne heeft paus Franciscus gevraagd om met president Poetin te praten. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Iryna Veresjtsjoek laten weten.

De regering in Kiev hoopt dat de paus de Russische president ertoe kan bewegen humanitaire corridors toe te staan om burgers in oorlogsgebieden te helpen.

ING doet geen nieuwe zaken meer met Russische bedrijven

ING gaat geen nieuwe zaken meer doen met Russische bedrijven als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Daarnaast ziet de bank tot nader order af van vergoedingen voor transacties naar Oekraïne voor particulieren, zodat mensen geld kunnen sturen naar dierbaren. Ook doneert de bank 3 miljoen euro aan Unicef voor hulp aan kinderen in de getroffen gebieden.

ING blijft zijn huidige internationale klanten in Rusland ondersteunen. De bank is al bijna 30 jaar actief in Oekraïne. De bank zegt dat de prioriteit ligt bij de veiligheid en het welzijn van de medewerkers in het land. "We blijven in nauw contact met hen en doen er alles aan om hen te helpen veilig te blijven. We blijven ook in contact met onze collega's in Rusland, die ook voor nieuwe uitdagingen staan", aldus de bank.

Hoe effectief zijn de Oekraïense drones?

De laatste dagen circuleren steeds meer video's gemaakt door Oekraïense drones die Russische doelen aanvallen: tanks, konvooien, brandstoftrucks.

Twee experts over de effectiviteit van het slimme wapen:

'Ruim 2000 burgers gedood sinds begin invasie'

Meer dan 2000 burgers zijn gedood sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne bijna een week geleden. Dat meldden de Oekraïense autoriteiten en hulpdiensten vandaag.

Honderden gebouwen als transportfaciliteiten, ziekenhuizen, kinderdagverblijven en huizen zijn verwoest, schrijven de autoriteiten in Kiev. "ieder uur komen kinderen, vrouwen en de onze troepen om het leven", aldus de verklaring. De hulpdiensten proberen zoveel mogelijk levens te redden, door branden te blussen en explosieven onklaar te maken.

De verwoesting na een bombardement bij een overheidsgebouw in Charkov

Verslaggever in Lviv: 'Mannen teruggestuurd om te vechten tegen de Russen'

Verslaggever in Lviv: 'Mannen teruggestuurd om te vechten tegen de Russen'

Brussel verbiedt uitzendingen Russische staatsmedia in EU

Het Russische persbureau Sputnik en vijf zenders van televisienetwerk RT mogen niet meer uitzenden in de EU. De Europese Commissie maakte eerder deze week al bekend een dergelijk verbod te willen. Zojuist is de wetgeving officieel gepubliceerd waarmee het per direct ingaat.

De zenders RT English, RT in het Verenigd Koninkrijk, RT Duitsland, RT Frankrijk en RT Spanje mogen geen informatie meer verspreiden in de EU. Volgens de EU maken deze media zich schuldig aan het publiceren van propaganda. Het is nu aan de nationale mediatoezichthouders om te controleren of ze daadwerkelijk van tv, radio en internet verdwijnen. Onder andere Google, Facebook, Twitter en TikTok hebben al toegezegd het verbod te zullen respecteren.

"De systematische manipulatie van informatie en desinformatie door het Kremlin is een actief middel in de aanval op Oekraïne", zegt de EU-buitenlandchef Borrell. "Vandaag nemen we een eerste en belangrijke stap tegen Poetins manipulatie."

Grote vraag is hoe Rusland op deze sanctie zal reageren. Duitsland had begin februari al een uitzendverbod op RT. Het Kremlin sloeg gelijk terug en verbood de wereldomroep Deutsche Welle nog actief te zijn in Rusland. De accreditatie van deze journalisten werd ingetrokken.

'Kruisraket raakt stadhuis van Charkov'

Het stadhuis van Charkov is geraakt door een kruisraket, zegt de plaatsvervangend gouverneur. De Oost-Oekraïense stad wordt al langer geteisterd door beschietingen. De gouverneur zei vanochtend dat er in Charkov sinds gisteren zeker 21 mensen om het leven zijn gekomen en 112 mensen zijn gewond geraakt. Later vandaag zei de burgemeester van Charkov dat vanochtend nog eens vier mensen omgekomen zijn bij beschietingen.

Nog eens 60 asielzoekers aangekomen in Ter Apel

Gisteravond zijn nog eens 62 Oekraïners aangekomen in het asielzoekerscentrum Ter Apel, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Hiervan heeft ongeveer de helft asiel aangevraagd. Dat aantal komt boven op de in totaal 80 Oekraïners die zich eerder in Ter Apel gemeld hebben. Ook van die groep vroeg ongeveer de helft daadwerkelijk asiel aan.

Hoe ontwikkelt de oorlog in Oekraïne zich?

Hoe gaat het nu verder met de oorlog in Oekraïne? Defensiedeskundige Bob Deen vertelt wat de vervolgstappen kunnen zijn.

Terugkijken: hoe ontwikkelt de oorlog zich? Defensiedeskundige Bob Deen legt uit wat er gebeurt

Russische en Belarussische paralympiërs mogen naar Spelen

Paralympiërs uit Rusland en Belarus mogen onder neutrale vlag meedoen aan de Paralympische Spelen in Peking, heeft het Internationaal Paralympisch Comité besloten.

Het IPC neemt deze maatregel vanwege de Russische invasie in Oekraïne. De Paralympics beginnen vrijdag.

EU sluit zeven Russische banken uit van betaalsysteem Swift

Zeven Russische banken worden uitgesloten van het internationale betalingssysteem Swift, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Overboekingen en betalingen zijn met deze banken vanaf vandaag niet of nauwelijks meer mogelijk.

Het gaat onder meer om de VTB Bank, de op een na grootste bank van Rusland. Ruslands grootste bank Sberbank en ook Gazprombank worden vooralsnog niet uitgesloten, omdat ze belangrijk zijn voor de gasbetalingen.

Verwoestingen in Zjytomyr na Russische luchtaanval

Woonwijk in Zjytomyr verwoest door Russische luchtaanval

EU eens over sancties tegen Belarus

De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens over nieuwe sancties tegen Belarus, omdat het Rusland ondersteunt bij de invasie in Oekraïne. Dat meldt het Franse voorzitterschap van de EU op Twitter. Rusland is Oekraïne binnengevallen vanuit onder meer Belarus.

Europese Commissievoorzitter Von der Leyen noemde president Loekasjenko eerder "de andere agressor in deze oorlog". Het is de bedoeling dat onder meer de Belarussische hout- en staalindustrie door de strafmaatregelen wordt getroffen. De sancties worden van kracht zodra ze zijn verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie, de Europese versie van de Staatscourant.

De EU voerde vorig jaar ook al vergaande sancties in tegen Belarus. Aanleiding was de gedwongen landing van een vliegtuig in Minsk met daarin de kritische blogger Roman Protasevitsj en diens vriendin. De twee werden na de landing vastgezet.

Zo'n 20.000 Oekraïners vluchtten naar Tsjechië

Sinds het begin van de Russische invasie zijn zo'n 20.000 mensen vanuit Oekraïne naar Tsjechië gevlucht, zei premier Fiala in het parlement. Voor de vluchtelingen is een speciale telefoonlijn in gebruik genomen die 24 uur per dag bereikbaar is. Daarnaast worden in alle regio's in Tsjechië opvangcentra ingericht.

De bereidheid om te helpen is groot onder de Tsjechen. Gisteravond werd bij een benefietconcert in het centrum van Praag zo'n 7 miljoen euro aan donaties opgehaald.

Burgemeester: 'Vier doden bij beschietingen in Charkov'

In de Oekraïense stad Charkov zijn nog eens vier mensen omgekomen bij beschietingen vanochtend. Dat melden de hulpdiensten en de burgemeester van de stad. De burgemeester zegt dat Charkov regelmatig met raket- en luchtaanvallen wordt bestookt. Bij die luchtaanvallen worden woonwijken gebombardeerd, aldus de burgemeester, die door persbureau Reuters wordt geciteerd.

"Charkov is een Russisch sprekende stad. Elke vierde persoon in Charkov heeft familieleden in Rusland. Maar de houding van de stad ten opzichte van Rusland is totaal anders dan voorheen", zei hij in een online videoverklaring.

De regionale gouverneur zei vanochtend dat er in Charkov sinds gisteren zeker 21 mensen om het leven zijn gekomen. Zeker 112 mensen zijn gewond geraakt.

Brand in een universiteitsgebouw in Charkov

Dronebeelden: Russische voertuigen vernietigd bij Marioepol

Op dronebeelden van gisteravond is te zien dat het Oekraïense leger Russische militaire voertuigen vernietigt. Het gaat om het dorpje Staryi Krym, in de buurt van Marioepol. De beelden zijn verspreid door het Oekraïense leger.

Oekraïense leger vernietigt Russische voertuigen in de buurt van Marioepol

Kremlin: wij zijn klaar voor nieuw gesprek met Oekraïne

Het is nog altijd niet duidelijk hoe het verdergaat met de gesprekken tussen Oekraïne en Rusland. Volgens het Kremlin zijn Russische functionarissen klaar voor een tweede gespreksronde, maar is het de vraag of Oekraïense onderhandelaars komen opdagen. Maandag was er een eerste ontmoeting tussen de landen, in buurland Belarus.

De Oekraïense president Zelensky zei gisteren dat de besprekingen kunnen doorgaan als Rusland stopt met het bombarderen van Oekraïense steden.

In beeld: Oekraïense vluchtelingen in Moldavië en Polen

  • AFP
    Oekraïense vluchtelingen in Moldavië, in de buurt van de plaats Palanca
  • Reuters
    Oekraïense vluchtelingen rusten uit in een tent in de Poolse grensplaats Medyka
  • AFP
    Een gevlucht meisje in Moldavië
  • Reuters
    Een geïmproviseerde opvang in Przemysl, Polen

Oppositieleider Navalny: 'Laten we tegen de oorlog vechten'

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny roept vanuit de gevangenis op Twitter op om massaal te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne. "Ik ben zelf geboren in de Sovjet-Unie. De belangrijkste zin uit mijn jeugd was 'strijden voor vrede'. Ik roep iedereen op om de straat op te gaan en te vechten voor vrede."

Navalny, die ruim een jaar vastzit in de strafkolonie IK-2, 100 kilometer ten oosten van Moskou, zegt dat er niet langer gewacht kan worden. "Ja, misschien zullen er de eerste dag maar een paar mensen de straat op gaan. En op de tweede dag nog minder. Maar we moeten op onze tanden bijten, onze angst overwinnen en een einde aan de oorlog eisen. Iedere persoon die gearresteerd wordt, moet worden vervangen door twee nieuwkomers."

De oppositieleider gaat ook in op de Russen die al de straat op gingen om te protesteren. "Poetin is niet Rusland. En als er iets is in Rusland waar je trots op kunt zijn, dan zijn het de 6824 mensen die zijn gearresteerd die de straat op gingen met uithangborden met 'Geen oorlog' erop. Om de oorlog te stoppen, moeten we de gevangenissen vullen met onszelf. Alles heeft een prijs en nu, in de lente van 2022, moeten we die prijs betalen. Er is niemand die het voor ons zal doen. Laten we niet alleen tegen de oorlog zijn, maar laten we tegen de oorlog vechten."

NOS-verslaggevers bij de grens tussen Hongarije en Oekraïne

Verslaggevers Heleen d'Haens en Tijn Sadée zijn bij een grenspost tussen Oekraïne en Hongarije, waar Oekraïense vluchtelingen aankomen. Ze vertellen over de situatie daar en beantwoorden vragen van kijkers.

Charkov, voor en na een luchtaanval

Centrum van Charkov voor én na een luchtaanval

Oekraïne: Russen hebben Cherson niet ingenomen

Het Oekraïense ministerie van Defensie spreekt tegen dat de zuidelijke havenstad Cherson volledig in handen is van de Russen. Dat meldt CNN. Het ministerie van Defensie in Moskou zei vanochtend dat de stad was ingenomen door Russische troepen.

Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie zegt dat er "volgens onze informatie" nog altijd wordt gevochten. "De stad is niet helemaal ingenomen, sommige delen hebben wij nog onder controle." Het is onduidelijk wat er klopt van deze claim.

Advocatenkantoor op Zuidas wil relatie met Russische klanten 'herzien'

Advocatenkantoor Houthoff in Amsterdam gaat kijken of ze hun relatie met bepaalde Russische cliënten kunnen herzien. Dat staat in een verklaring. Wat het herzien van de relatie precies inhoudt, wordt niet toegelicht. Houthoff is een van de grootste advocatenkantoren van Nederland en wordt bekritiseerd omdat het onder meer de Russische staat en het Russische staatsbedrijf Gazprom als klanten heeft.

Gisteren werd bekend dat minister Kaag (Financiën) in Europees verband extra sancties wil opleggen aan trustkantoren die Russisch geld beheren.

Houthoff zegt dat het vanwege de geheimhoudingsplicht zeer ongebruikelijk is met een dergelijk bericht te komen. Tot dusver wilde het bedrijf op de Zuidas niets kwijt over de Russische connectie.

Live Q&A bij de grens Hongarije/Oekraïne

Zometeen om 10.40 uur begint een live Q&A bij de grens van Oekraïne met Hongarije. Verslaggevers Heleen D'Haens en Tijn Sadée staan daar en zullen antwoord geven op gestelde vragen, bijvoorbeeld over hoe het met de vluchtelingenstroom uit Oekraïne zit en hoe de noodhulp eruitziet. Stel je vragen over de situatie aan de grens op Facebook en YouTube.

De livestream is ook hier te volgen.

Zelensky: '6000 Russische doden. En waarvoor?'

Zelensky: '6.000 Russische doden. En voor wat?'

'Marioepol nog in Oekraïense handen, wel gevechten met Russen'

De zuidelijke stad Marioepol is in handen van het Oekraïense leger, maar er zijn gevechten met Russische troepen. Dat melden de lokale autoriteiten.

De Russen hebben volgens de autoriteiten ook burgerdoelen beschoten, waaronder woonblokken en ziekenhuizen. Het is niet te controleren of dat klopt.

Marioepol is een havenstad met zo'n half miljoen inwoners aan de Zee van Azov.

Foto's van de ravage na Russische raketaanval op tv-toren Kiev

Een CNN-correspondent heeft foto's op Twitter gedeeld in de omgeving van de tv-toren in Kiev, die gisteren door een Russische raketaanval werd geraakt.

Oproep om kerkklokken te luiden voor Oekraïne

In heel Nederland luiden aan het einde van de middag kerkklokken voor vrede in Oekraïne. Als het aan de Raad van Kerken ligt doen alle kerken in het land tussen 17.15 en 17.30 uur mee. Direct na het luiden van de kerkklokken begint in de Domkerk in Utrecht een speciale oecumenische dienst.

Voor katholieken is het Aswoensdag; Paus Franciscus heeft opgeroepen om vandaag te vasten en te bidden voor vrede in Oekraïne.

Hoe staat het ervoor in Oekraïne?

CDA-leider Hoekstra: regeerakkoord herzien vanwege Oekraïne

CDA-leider Hoekstra vindt dat er vanwege de oorlog in Oekraïne nog eens goed moet worden gekeken naar het regeerakkoord. "Ik denk dat we terug naar de tekentafel moeten", zegt de minister van Buitenlandse Zaken in een interview met De Telegraaf. "Dan moeten we de vraag beantwoorden: wat betekent het als we meer prioriteit geven aan defensie?"

Hoekstra verwacht niet dat het hele regeerakkoord op de schop moet, maar zegt wel: "In het verleden hebben we vaker gezien dat een coalitieakkoord na een tijd verouderd is en dat je opnieuw moet onderhandelen over de afspraken. Het is voor Den Haag wellicht ongemakkelijk, maar geopolitiek houdt zich niet aan het Nederlandse coalitieakkoord."

Hij vindt dat er "in de volle breedte" moet worden bezien wat het ophogen van het defensiebudget betekent voor het beleid van het kabinet. "De mensen in het land verwachten dat wij het zwaarste ook echt het zwaarste laten wegen."

Nederlander in Kiev: 'Het is heel surrealistisch hier'

Ondanks de noodsituatie in Kiev is Nederlander Peter Dijkstra nog steeds in Oekraïne. Vluchten zit er voorlopig niet in. "Ik heb gekeken naar de situatie met treinen op dit moment, dat wordt gezien als de veiligste optie. Daar is het vrouwen en kinderen eerst, zoals het hoort, dus daar ga ik niet tussen zitten. Als die allemaal weg zijn en er rijden nog treinen, dan pak ik de trein misschien nog wel."

Brand en schade in Charkov na Russische luchtaanval

Bij een Russische luchtaanval op de stad Charkov is de economiefaculteit van de universiteit geraakt, net als een kantoor van de Oekraïense veiligheidsdienst. Na de aanval brak brand uit. De Oekraïense overheid meldt dat er drie gewonden zijn.

Brand en schade na Russische luchtaanval in Charkov

Zelensky: 6000 Russen gedood sinds Russische invasie

De Oekraïense president Zelensky zegt in een vandaag opgenomen video dat bijna 6000 Russen zijn gedood in de eerste zes dagen van de oorlog. Volgens Zelensky kunnen de Russen zijn land niet innemen met bommen en luchtaanvallen. Daarnaast verwees hij nogmaals naar de historische grond waar de tv-toren stond die gisteren door een Russische aanval werd geraakt. Op diezelfde plek vond in de Tweede Wereldoorlog een massamoord op Joden plaats.

"Deze aanval bewijst dat voor veel mensen in Rusland ons Kiev absoluut vreemd is. Ze weten niets over Kiev, over onze geschiedenis. Maar ze hebben allemaal de opdracht om onze geschiedenis uit te wissen, ons land uit te wissen, ons allemaal uit te wissen."

Belgische journalist in Kiev: 'Vrij werken is niet makkelijk'

De Belgische journalist Bruno Beeckman is in Kiev, waar hij met de trein naartoe is gereisd. "Op het station speelden zich hallucinante taferelen af. Mensen zijn Kiev aan het verlaten. Normaal gesproken wonen hier 3 miljoen mensen. Schattingen van het aantal mensen dat in Kiev blijft, variëren van een half tot twee miljoen mensen. Gisteren vertrok een van de laatste evacuatietreinen. Een fotograaf die ik ken was daarbij, hij zag hartverscheurende taferelen van vrouwen en kinderen die de laatste plaatsen in die trein probeerden te bemachtigen."

De tv-toren werd bestookt, maar de communicatie werkt nog. "Gisteren heb ik ook nog gesproken met kennissen en contacten in Charkov, ook daar werkt alles nog. Dat is hoopgevend." Vanuit Kiev werken wordt ook lastiger, zegt Beeckman. "Als je buiten loopt, word je tegengehouden en moet je documenten laten zien. Het ministerie van Informatie organiseert wel trips voor journalisten naar de frontlinie en ziekenhuizen, maar vrij werken is niet altijd makkelijk. Het is vooral zaak om rustig te blijven, je perskaart laten zien, want je kunt natuurlijk hun bezorgdheid ook begrijpen."

Oekraïense tennisster Svitolina wint van Russische, prijzengeld naar leger

De Oekraïense tennisster Elina Svitolina heeft in Monterrey de eerste 3000 euro bij elkaar gespeeld voor het leger in haar thuisland. Ze kreeg het prijzengeld door, saillant genoeg, te winnen van een Russische. Deze Anastasia Potapova kwam onder een neutrale vlag in actie. Svitolina won in twee sets.

De Oekraïense had moeite om haar emoties te onderdrukken. "Ik ben in een erg verdrietige bui, maar ik ben blij dat ik hier tennis", zei ze na afloop. Svitolina benadrukte meermaals dat ze haar Russische opponenten niets verwijt, mits ze zich uitspreken tegen de invasie.

Rusland claimt inname havenstad Cherson

Rusland heeft de zuidelijke havenstad Cherson ingenomen, meldt het Russische staatspersbureau RIA. Het medium baseert zich op het Russische ministerie van Defensie.

Een aantal uur geleden meldden andere media al dat de Russen de stad hadden ingenomen. The Guardian schreef dat het treinstation en de haven afgelopen nacht in handen kwamen van de Russische troepen.

De BBC meldde op basis van een lokale politicus dat bij de slag om de stad zeker 200 mensen zijn omgekomen. In Cherson wonen ongeveer een kwart miljoen mensen.

Faculteitsgebouw in Charkov geraakt na raketaanval

In Charkov is de economiefaculteit van de universiteit geraakt bij beschietingen. Op beelden is te zien dat er brand is uitgebroken en dat het pand deels is ingestort. In de omgeving zit een kantoor van de Oekraïense veiligheidsdienst. Mogelijk was dat het doelwit van de aanval.

Brand en schade na oorlogsgeweld in Charkov

Borne stelt voormalig azc beschikbaar voor vluchtelingen

De gemeente Borne wil vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in het voormalig asielzoekerscentrum Azelo. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten, melden regionale media.

Volgens de burgemeester gaat het "per definitie om een verblijf van tijdelijke aard". Het gemeentebestuur gaat volgens RTV Oost vandaag nog in gesprek met omwonenden over de opvang. Hoeveel vluchtelingen er gehuisvest kunnen worden, is nog niet duidelijk.

Bijna half miljoen mensen naar Polen gevlucht

Sinds het begin van de Russische invasie, vorige week donderdag, zijn ruim 450.000 mensen vanuit Oekraïne naar Polen gevlucht. Dat zegt de Poolse minister van Binnenlandse Zaken Szefernaker.

Gisteren kwamen 98.000 mensen binnen, maandag staken ruim 100.000 mensen uit Oekraïne de grens over.

Sommige Oekraïners gaan juist de andere kant op, om hun land te helpen in de strijd tegen de Russen:

'Dit is voor mij een enkele reis'

Gouverneur Charkov: afgelopen dag zeker 21 doden

Door beschietingen in de stad Charkov in het oosten van Oekraïne zijn de afgelopen dag zeker 21 mensen om het leven gekomen, zegt de gouverneur volgens persbureau Reuters. Minstens 112 mensen zijn gewond geraakt.

In Charkov zijn het afgelopen uur opnieuw hevige explosies gemeld. Op sociale media worden beelden gedeeld van schade na de beschietingen.

De stad is al dagen het toneel van hevige gevechten. Gisteren sloeg een raket in op een gebouw van het stadsbestuur, in het centrum van de stad.

Protest in Sint-Petersburg

  • AFP
    Een demonstrant knielt in het centrum van Sint-Petersburg uit protest tegen de Russische invasie, dinsdagavond
  • AFP
    Ordetroepen nemen haar mee

Oud-minister Voorhoeve haalde vluchtelingen op bij Poolse grens

Voormalig minister van Defensie Joris Voorhoeve (76) heeft zes Oekraïense vluchtelingen onderdak verleend op zijn vakantieadres in Duitsland. De oud-minister vertrok zaterdagochtend naar de Poolse grens met zijn 18-jarige zoon en twee anderen. Daar ontmoetten ze Ira met haar moeder en vier kinderen, in de leeftijd van 4 tot 14 jaar. Ze komen uit Charkov.

"Toen ik beelden zag van mensen die in de vrieskou met tassen vol spullen het land probeerden te ontvluchten dacht ik bij mezelf: dit kan toch niet?", zegt Voorhoeve in De Telegraaf.

"Hoewel een goede nacht slaap en een fijn onderkomen hun goed doet, zie ik vooral veel huilende gezichten", aldus de oud-minister. "Hun straat in Charkov is door een raketinslag compleet vernietigd en daarmee staat ook hun leven voorgoed op z'n kop."

Aandelenbeurs Moskou nog niet open

De aandelenbeurs in Moskou blijft ook vandaag dicht, voor de derde dag op rij. De handel werd aan het begin van de week stilgelegd nadat de waarde van de roebel was gekelderd door de economische sancties van het Westen.

Het is nog niet bekend of de beurs morgen wel opengaat. De Russische centrale bank moet daarover nog een besluit nemen.

'Cherson in Russische handen'

Het Russische leger heeft volgens verschillende media de zuidelijke havenstad Cherson veroverd. Op beelden is te zien dat Russische legervoertuigen door de straten rijden. De Britse krant The Guardian schrijft dat het treinstation en de haven van de stad afgelopen nacht in Russische handen is gekomen. Ook CNN heeft beeld in handen waaruit zou blijken dat de stad is gevallen, met Russen prominent in het centrum van de stad op beeld dat door de nieuwszender is geverifieerd.

Bij de slag om de stad zouden zeker 200 mensen zijn omgekomen, schrijft de BBC op basis van een lokale politicus.

'Russen mogen land niet meer uit met veel buitenlands geld'

De Russische president Poetin heeft een decreet ondertekend waarmee het Russen wordt verboden om met meer dan 10.000 dollar (ongeveer 9000 euro) aan buitenlandse valuta het land te verlaten. Dat schrijft de BBC.

Door de oorlog in Oekraïne en de vele sancties aan het adres van Rusland is de roebel in duikvlucht geraakt. De Russische munt verloor maandag, na het openen van de beurzen, direct meer dan 20 procent van zijn waarde ten opzichte van de euro. Onder meer in Moskou stonden afgelopen weekeinde lange rijen voor pinautomaten.

Russen lopen voor een ledpaneel langs in Sint-Petersburg met daarop koersen van valuta

Biden in State of the Union: 'Rusland zal na oorlog in Oekraïne zwakker zijn'

Niet eerder was de Russische president Poetin zo geïsoleerd van de rest van de wereld en vroeg of laat zal Rusland de prijs betalen voor de oorlog in Oekraïne. Dat zei de Amerikaanse president Biden in zijn eerste State of the Union.

Biden trapte zijn belangrijke speech, die ruim een uur duurde, af met de situatie in Oekraïne. Hij wees daarbij naar de Oekraïense ambassadeur in de VS, die in de zaal zat. Ze kreeg een staande ovatie van de Congresleden, die met speldjes, stickers en Oekraïense vlaggetjes hun steun betuigden aan het land.

'Russische parachutisten landen in Charkov'

Russische parachutisten zouden zijn geland in Charkov. Volgens het Oekraïense leger hebben de militairen na landing een militaire medische kliniek aangevallen. "Er brak een strijd uit tussen de indringer en de Oekraïense verdedigers", staat geschreven op een Telegramkanaal van het leger.

Er wordt al dagen zwaar gevochten om de Oost-Oekraïense stad. Gisteren sloeg er een raket in op het Vrijheidsplein in het centrum van de stad, op een gebouw van het stadsbestuur.

Lavrov krijgt het woord en de zaal loopt (bijna helemaal) leeg

Als de Russische minister Lavrov het woord krijgt bij de VN Mensenrechtenraad staat een groot deel van de diplomaten in de zaal op. Ze vertrekken uit woede om de oorlog in Oekraïne. Toch verlaat niet iedereen de zaal tijdens de opgenomen toespraak.

Lavrov krijgt het woord en de zaal loopt (bijna helemaal) leeg

Amerika sluit luchtruim voor Russische toestellen

De Amerikaanse regering sluit het luchtruim voor toestellen uit Rusland. Dat maakte de Amerikaanse president Biden zojuist bekend in de State of the Union, het jaarlijkse overzicht van de president van de stand van zaken in het land.

Als Russische tegenreactie zal Rusland waarschijnlijk ook het luchtruim sluiten voor Amerikaanse vliegtuigen. De grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen besloten al eerder om tijdelijk niet meer gebruik te maken van het Russische luchtruim.

Met de beslissing sluit de Amerikaanse overheid zich aan bij een groot aantal landen dat het luchtruim ook al heeft gesloten voor Russische toestellen. Over de gevolgen hiervan schreven we eerder dit artikel:

Boeing stopt met levering van onderdelen, technische ondersteuning aan Rusland

Vliegtuigbouwer Boeing stopt tijdelijk met activiteiten in Rusland, meldt het Amerikaanse bedrijf. Ook zal het bedrijf geen onderdelen meer leveren aan Russische luchtvaartmaatschappijen of technische ondersteuning bieden. De maatregel treft onder meer de grootste Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot, die meer dan vijftig Boeings bezit.

Boeing ziet zich door de oorlog in Oekraïne ook genoodzaakt om het kantoor in Kiev te sluiten.

Moskou dreigt Russische versie van Wikipedia te blokkeren

De Russische mediawaakhond Roskomnadzor heeft gedreigd de Russische versie van Wikipedia te blokkeren.

Wikipedia kreeg de waarschuwing vanwege een artikel dat ging over de Russische inval in Oekraïne. De mediawaakhond klaagde over "illegaal gedistribueerde informatie". Roskomnadzor viel onder meer over over het noemen van "berichten over vele slachtoffers bij het Russische leger en onder de Oekraïense bevolking".

De Russische Wikipedia plaatste op Twitter een afbeelding van de waarschuwing. Gisteren liet de VN weten dat ten minste 136 Oekraïense burgers om het leven zijn gekomen sinds Rusland het land binnenviel, onder wie dertien kinderen.

Frans wassenbeeldenmuseum verwijdert beeld van Poetin

Het wassenbeeldenmuseum Grévin in Parijs heeft gisteren het beeld van Vladimir Poetin verwijderd als reactie op de oorlog in Oekraïne. Volgens museumdirecteur Yves Delhommeau werd het beeld afgelopen weekend beschadigd door boze bezoekers.

Het beeld was sinds 2000 te zien. Het is niet de eerste keer dat Poetins beeltenis werd beschadigd. In 2014 ging een Oekraïense vrouw het beeld te lijf met een stuk hout. Musée Grévin is het oudste wassenbeeldenmuseum van Europa.

Het hoofd van het wassen beeld van Poetin wordt opgeslagen

Oekraïense regering: vier doden bij kruisraketaanval in Zjytomyr

Vier mensen, onder wie een kind, zijn om het leven gekomen door een Russische kruisraket die bij een wooncomplex terechtkwam in de Oekraïense stad Zjytomyr. Dat meldt de adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken Anton Gerashchenko. Volgens hem had de raket eigenlijk een vliegbasis in de buurt moeten raken.

Zjytomyr ligt op zo'n 130 kilometer van Kiev. In Kiev wekten verschillende nieuwsberichten van gisteren de indruk dat een grote aanval op Kiev ophanden zou zijn. Zo waren er meldingen dat een 60 kilometer lang konvooi met tienduizenden Russische militairen de Oekraïense hoofdstad tot op 20 kilometer genaderd is.

Het Russische ministerie van Defensie kondigde aan regeringsgebouwen te gaan beschieten en waarschuwde omwonenden te vertrekken.

Een journalist van The Wall Street Journal deelde beelden van de situatie, kort na de raketinslag. De beelden zouden zijn gemaakt door Oekraïense hulpdiensten:

Een kijkje aan de Hongaarse grens: 'Veel Oekraïners wachten hier op familie'

Verslaggever Heleen D'Haens is aan de Hongaars-Oekraïense grens, waar volgens de VN al zo'n 85.000 Oekraïners naar toe zijn gevlucht.

Een kijkje aan de Hongaarse grens: 'Veel Oekraïners wachten hier op familie'

Ook België sluit ambassade in Kiev

In navolging van vele andere landen sluit België zijn ambassade in Kiev, meldt het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Al het personeel van de ambassade heeft het land inmiddels verlaten. Het ambassadepersoneel was eerder uit veiligheidsoverwegingen al overgeplaatst naar de Franse ambassade. Belgen die nog in Oekraïne zijn, kunnen terecht bij consulaire teams die aanwezig zijn op verschillende grenspunten met Oekraïne, zo laat het ministerie weten.

Deze teams bevinden zich in de Poolse plaats Medyka, het Slowaakse Koïce, het Roemeense Suceava en het Moldavische Chisinau. De Nederlandse ambassade in Kiev werd eerder al verplaatst naar Lviv. Inmiddels werkt het ambassadepersoneel vanuit Polen.

In beeld: gebouwen verlicht in kleuren van Oekraïne

Ook deze nacht zijn op veel plekken weer steunbetuigingen te zien voor de Oekraïners. Overal ter wereld zijn gebouwen opnieuw verlicht in de kleuren van de Oekraïense vlag.

  • EPA
    Het Opera House in Sydney
  • AFP
    Het gemeentehuis in Toulouse
  • EPA
    Het culturele complex Dongdaemun Design Plaza in Seoul

Biden: 'Dictators die geen prijs betalen voor geweld, veroorzaken nog meer chaos'

De Amerikaanse president Biden zal in zijn State of the Union de aanval van de Russen in Oekraïne opnieuw veroordelen, blijkt uit vrijgegeven stukken tekst waarover onder meer persbureau Reuters schrijft. De State of the Union is het jaarlijkse overzicht van de president van de stand van zaken in het land en zijn plannen voor het komende jaar.

"In onze geschiedenis hebben wij geleerd dat dictators meer chaos veroorzaken als ze geen prijs betalen voor hun geweld", zal de president onder meer gaan zeggen. "Ze blijven doorgaan. En de kosten voor de VS en de wereld zullen blijven stijgen."

De president zal verder onder meer zeggen dat de Russische president Poetin zeer weinig heeft gedaan om de oorlog te voorkomen. "Poetins oorlog was met voorbedachte rade en niet uitgelokt. Hij weigert pogingen tot diplomatie. Hij dacht dat het Westen en de NAVO niet zouden antwoorden", stelt Biden. "En hij dacht dat hij hier een wig tussen ons kon drijven. Poetin had het fout. We waren er klaar voor."

IMF en Wereldbank steunen Oekraïne

De Wereldbank gaat Oekraïne de komende maanden steunen met 3 miljard dollar. 350 miljoen dollar daarvan moet snel beschikbaar zijn. Ook het Internationaal Monetair Fonds werkt aan een steunpakket. Dat moet een waarde krijgen van 2,2 miljard dollar.

Vanwege de oorlog in Oekraïne gaan de prijzen van grondstoffen snel omhoog, zeggen beide instellingen in een gezamenlijke verklaring. Daarmee stijgt de inflatie ook en de armsten worden daar de dupe van, zeggen ze. De steunpakketten moeten ervoor zorgen dat de economische gevolgen van de oorlog enigszins gedempt worden.

COA regelt 2000 opvangplekken voor Oekraïense asielzoekers

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat landelijk 2000 plekken regelen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Utrecht op vragen uit de raad. "Alle vervolgplekken die daarna nodig zijn, zijn de verantwoordelijkheid van de gemeenten met financiële compensatie vanuit het Rijk. Daar houden wij rekening mee in de verkenning naar mogelijke opties." Als er de komende week al vluchtelingen in Utrecht aankomen, worden die opgevangen in hotels of via informele netwerken als kerken, schrijft het college.

Het kabinet heeft recent besloten dat Oekraïners langer visumvrij in Nederland mogen blijven. Normaal gesproken is die periode negentig dagen, als ze beschikken over een biometrisch paspoort. Die periode wordt nu verlengd. Daarmee hoeven Oekraïners die langer dan negentig dagen blijven ook niet gelijk asiel aan te vragen.

Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne

Goedenacht. In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne woensdag 2 maart. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.