NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Russen in stadhuis van Cherson' • Vrees voor uitval verwarming deel Kiev

 • Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne
 • Zware explosie gehoord in Kiev
 • Pensioenfondsen verkopen Russische beleggingen
 • Oligarch Abramovitsj gaat Chelsea verkopen
 • Grote meerderheid VN roept Rusland op: trek troepen terug uit Oekraïne
Liveblog gesloten
 • Internationaal Strafhof start onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne

  Het Internationaal Strafhof in Den Haag begint formeel met het verzamelen van bewijs van oorlogsmisdaden in Oekraïne sinds 2013, toen het conflict in het zuidoosten van het land begon. Het onderzoek is officieel van start gegaan nadat 39 landen daartoe een verzoek hadden ingediend, laat aanklager Karim Khan weten. Onder die landen is ook Nederland.

  Rusland is geen lid van het Strafhof en ook Oekraïne is dat niet. De Oekraïense regering had eerder al laten weten toch een onderzoek te willen.

 • Vluchten uit Kiev met twee katten

  Een koffer heeft ze niet meegenomen, alleen een toilettas en haar twee katten. Olena (37) besloot gisterochtend te vertrekken uit Kiev en kwam vanavond aan in Przemysl, vertelt ze aan NOS-redacteur Christiaan Paauwe in Polen:

  "Ik was weer de hele nacht wakker. Mijn intuïtie zei dat ik moest vertrekken met mijn katten. Veel mensen zijn gebleven, dat begrijp ik niet goed. Sommigen hebben hun zoon of echtgenoot in het leger en willen bij ze blijven, maar het is te gevaarlijk. Toen ik de deur van mijn huis dichttrok, begreep ik dat ik misschien nooit terug zou komen."

  "Ik betaalde een taxi gestoord veel geld om mij naar het station te rijden. Normaal loop ik dat in een paar minuten, maar dat was lastig met de twee katten in hun reistas. Op het station was niet duidelijk wanneer er een trein zou komen. Toen er een op een ander perron aankwam, ben ik erheen gerend. Een echtpaar moest mij helpen om op tijd te zijn met de katten."

  "Ik was zo opgelucht toen bleek dat de trein naar Lviv ging. De wagons waren wel bomvol met vrouwen en kinderen. Er was geen plek om te zitten. Niemand kon naar de wc, kinderen moesten huilen en het duurde 12 uur om in Lviv te komen. De katten vonden het ook verschrikkelijk om zo lang in een tas te zitten. Daarna moesten we nog een trein pakken naar Przemysl. Normaal duurt dat een paar uur, nu zaten we nog twaalf uur in een volle trein. Het was een helse rit, maar het heeft mij wel gered. Vrienden uit Krakau komen mij nu ophalen."

  Olena uit Kiev NOS
 • Burgemeester Cherson: Russen in onze straten en in stadhuis

  De burgemeester van de Zuid-Oekraïense havenstad Cherson zegt dat er Russische troepen in de stad zijn en dat ze ook al in het stadhuis zijn. Eerder zei Rusland al dat het de controle over de stad had, maar dat werd door de Oekraïense regering en de Verenigde Staten weersproken.

  Nu zegt de burgemeester dat er geen Oekraïense militairen meer in de stad zijn. "Alleen nog burgers en mensen die hier willen LEVEN", meldt hij in een verklaring. Hij roept burgers op alleen met daglicht naar buiten te gaan.

  Het Russische leger zegt dat de stad "volledig onder controle" is van de Russen. Alle essentiële diensten zouden gewoon functioneren en er zou geen tekort zijn aan voedsel of andere levensbehoeften. Er worden volgens een legerwoordvoerder gesprekken gevoerd met de lokale autoriteiten.

 • Wendy van Dijk niet naar Pools-Oekraïense grens

  Presentatrice Wendy van Dijk doet op de landelijke actiedag voor Oekraïne geen verslag bij de Pools-Oekraïense grens, meldt Giro 555. De organisatie had eerder op de avond per abuis bekendgemaakt dat de presentatrice zou afreizen naar de grens om verhalen van Oekraïense vluchtelingen te laten horen.

  Van Dijk krijgt wel een rol in het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne, maar wat ze precies gaat doen is nog niet bekend. Het programma wordt maandagavond van 20.30 uur tot 23.00 uur uitgezonden op NPO1, RTL4 en SBS6.

 • Oekraïners halen wapenvergunning

  Oekraïense mannen staan massaal in de rij voor een wapenvergunning in Lviv, ziet onze verslaggever Mustafa Marghadi.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oekraïners in de rij voor een wapenvergunning: 'Wil mezelf en mijn stad beschermen'
 • Zweden: Russische gevechtsvliegtuigen in Zweeds luchtruim

  De Zweedse luchtmacht zegt dat vier Russische gevechtsvliegtuigen woensdag ongeoorloofd het Zweedse luchtruim binnen zijn gekomen. Dat gebeurde boven de Oostzee, ten oosten van het eiland Gotland.

  "Vanwege de huidige situatie zijn we erg bezorgd over dit incident", zegt luchtmachtcommandant Carl-Johan Edstrom. "Dit is onprofessioneel en onverantwoordelijk gedrag van Russische kant."

  Zweedse gevechtsvliegtuigen zijn in de buurt van de Russische toestellen geweest en hebben foto's gemaakt, aldus de luchtmacht.

 • Explosie in Kiev was geen directe raketaanval

  De explosie in de buurt van het centraal station van Kiev is het gevolg van wrakstukken van een door Oekraïne neergehaalde Russische raket. Dat zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

  De wrakstukken raakten een leiding van het warmtenet van de stad, wat de explosie veroorzaakte. Volgens het ministerie is er veel minder schade aangericht dan wanneer de raket het eigenlijke doelwit had geraakt. Het is nog altijd onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

  Mogelijk was het doelwit van de raket het Oekraïense ministerie van Defensie, dat dicht bij het station ligt.

 • Overheid kondigt testen sirenes extra aan

  Op iedere eerste maandag van de maand, dus ook op 7 maart, worden de 4278 sirenes in Nederland getest. Het testen van de sirenes zal dit keer extra worden aangekondigd.

  De overheid vreest dat anders onrust ontstaat als mensen de sirenes horen, vanwege de oorlogssituatie in Oekraïne.

 • Legerwinkels worden leeggekocht

  Er is grote vraag naar militaire beschermingsmiddelen in Oekraïne. In Nederland zijn veel spullen bijna uitverkocht. Ook bij deze zaak in Deventer komen mensen om kogelwerende vesten en helmen te kopen en die vervolgens naar Oekraïne te brengen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Gekkenhuis' bij legerwinkels: kogelwerende vesten en helmen niet aan te slepen
 • Oekraïne: raketinslag bij centraal station, vrees voor uitval verwarming

  De zware explosie die een uur geleden rond het centrale station van Kiev werd gemeld, is volgens het kantoor van de Oekraïense president Zelensky veroorzaakt door een raketinslag. In het station worden duizenden mensen opgevangen, vooral vrouwen en kinderen. Volgens spoorwegmaatschappij Ukrzaliznytsia heeft het gebouw lichte schade opgelopen. Onduidelijk is of er slachtoffers zijn.

  Gevreesd wordt ook dat een deel van de stad zonder verwarming kan komen te zitten, omdat door de explosie een warmtecentrale verwoest kan zijn. In Kiev is het momenteel rond het vriespunt.

  De treinen rijden wel gewoon.

 • Nederlander in Zuid-Oekraïne: 'Russen willen naar Odessa'

  De Nederlander Bas Agterbos woont met zijn Oekraïense vrouw en twee jonge kinderen vlakbij de Zuid-Oekraïense stad Mykolajiv. Die plaats ligt op de route naar de kustplaats Odessa. Hij vertelt wat er nu om hen heen gebeurt en waarom hij zich zorgen maakt. "Als Cherson valt, zijn wij daarna aan de beurt. De Russen willen naar Odessa."

 • H&M stopt verkoop in Rusland

  De Zweedse H&M Group, een van de grootste modebedrijven ter wereld, staakt tijdelijk alle verkoopactiviteiten in Rusland. Het bedrijf zegt zeer bezorgd te zijn over de situatie in Oekraïne.

  Rusland is de op vijf na grootste afzetmarkt ter wereld voor het modebedrijf en in het laatste kwartaal van 2021 verantwoordelijk voor 4 procent van de omzet. H&M opende recent nog nieuwe winkels in Rusland. Ook andere merken die onder het bedrijf vallen, zoals COS en Arket, zullen voorlopig niet meer verkrijgbaar zijn in Rusland.

  Eerder besloten Nike en luxe webwinkel Net-a-Porter geen bestellingen meer naar Rusland te verzenden.

 • Pensioenfondsen verkopen Russische beleggingen

  Pensioenfondsen ABP gaat en BpfBOUW gaan hun beleggingen in Russische bedrijven verkopen. Pensioenfonds ABP is het grootste Nederlandse pensioenfonds en heeft voor zo'n 520 miljoen euro aan beleggingen in het land. Dat is minder dan 0,1 procent van het belegd vermogen. Pensioenfonds BpfBOUW heeft zo'n 58 miljoen euro in Rusland gestoken, 0,07 procent van het belegd vermogen.

  ABP zegt in een verklaring geschokt te zijn door de Russische inval in Oekraïne en het geweld dat daarmee gepaard gaat. Het ambtenarenpensioenfonds verkocht de afgelopen jaren al beleggingen in Russische bedrijven en producenten van fossiele brandstoffen.

  "De verkoop van de resterende beleggingen kan enige tijd kosten, omdat de marktomstandigheden op het moment ingewikkeld zijn. De verkopen zullen, zodra deze verantwoord mogelijk zijn, door onze vermogensbeheerder APG worden uitgevoerd. Gezien de onzekerheid op de financiële markten volgt ABP nauwlettend de gevolgen hiervan voor onze beleggingen", zegt ABP.

  Ook BpfBOUW wijst op de onzekerheid op de financiële markt. "De verkoop kan door de moeilijke situatie op de markt wel even duren. Dit komt doordat Rusland op de lokale beurzen geen verkooporders meer van buitenlandse beleggers accepteert. BpfBOUW gaat tot verkoop over zodra dat verantwoord kan."

 • Zware explosie gehoord in Kiev

  In de Oekraïense hoofdstad Kiev is een zware explosie gehoord. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van het land vond de explosie plaats in de buurt van het centraal treinstation. Het is niet duidelijk waardoor de explosie veroorzaakt is en of er slachtoffers zijn.

 • Kerkklokken in Nederland luiden voor Oekraïne: 'We zijn helemaal ontregeld'

  In heel Nederland luidden aan het einde van de middag kerkklokken voor vrede in Oekraïne. In Utrecht konden mensen ook een kaarsje branden en een boodschap achterlaten op het kruis van The Passion.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kerkklokken in Nederland luiden voor Oekraïne: 'We zijn helemaal ontregeld'