NOS Sport

Svitolina wint eerste 3.000 euro voor Oekraïense leger, ten koste van Russin

Svitolina verslaat Russin Potapova en verdient 3.000 euro voor leger Oekraïne

Gehuld in het geel en blauw van haar thuisland Oekraïne is Elina Svitolina in Monterrey teruggekeerd op de tennisbaan. In de eerste ronde van het plaatselijke WTA-toernooi maakte ze korte metten met de Russische Anastasia Potapova.

Na afloop poseerde ze met haar rechterhand op het hart. "Op de missie", schreef ze erbij.

Svitolina wilde aanvankelijk helemaal niet in actie komen tegen speelsters uit Rusland en Belarus, omdat de tennisfederatie in haar ogen te lang wachtte met een standpunt wat betreft de oorlog in Oekraïne. Dat kwam er dinsdag alsnog, waarna ze toch besloot de baan op te gaan.

Slechts drie games werden Potapova gegund, die nu onder een neutrale vlag actie kwam: 6-2, 6-1.

Verdrietige bui

"Ik ben in een erg verdrietige bui, maar ik ben blij dat ik hier tennis", zei Svitolina, die zichtbaar moeite had haar emoties te onderdrukken. "Ik was gefocust. Vanaf het begin was het belangrijk om klaar te zijn voor alles wat op mijn pad komt."

Haar prijzengeld gaat zoals ze eerder al had aangekondigd naar het Oekraïnse leger, wat voor deze partij neerkomt op 3.000 euro. Voor de winnares van het toernooi ligt ruim het tienvoudige klaar.

De 27-jarige Svitolina, die meerdere malen benadrukte haar Russische opponenten niets te verwijten mits ze zich uitspreken tegen de oorlog, won het toernooi twee jaar geleden. De voormalige nummer drie van de wereld is deze week als eerste geplaatst in Mexico.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl