Elina Svitolina doneert haar prijzengeld aan het leger in Oekraïne
NOS SportAangepast

Svitolina weigert te spelen tegen Russen en doneert prijzengeld aan Oekraïens leger

De Oekraïense tennisster Elina Svitolina gaat het prijzengeld dat ze wint op de komende WTA-toernooien doneren aan het leger in Oekraïne. "Ik heb mijn ouders daar, mijn oma en mijn oom en tante", zegt Svitolina tegen Eurosport.

"Het pijnlijkste is dat ik mij compleet nutteloos voel. Ik wil ze helpen, ik wil iets doen." Svitolina hoort van vrienden hoe het er in de steden aan toe gaat, hoe ze daar zonder water en elektriciteit zitten, geen eten hebben en om de haverklap geluiden horen van vliegtuigen en bommen.

"Ik probeer veel contact met ze te houden over hoe het gaat en hoe ik ze kan helpen." Svitolina roept haar tenniscollega's op de Oekraïners te steunen. "Ik denk dat we vanuit hier meer kunnen doen en de tennisgemeenschap ons kan helpen. Daarom doneer ik mijn prijzengeld aan het leger van mijn land", aldus Svitolina.

Svitolina wil niet tegen Russen spelen

Svitolina, de nummer vijftien van de wereld, liet later op de dag weten dat ze voorlopig niet tegen Russische of Belarussische tennissters uit wil komen. Oorspronkelijk zou ze dinsdagavond in het Mexicaanse Monterrey tegen de Russische Anastasia Potapova spelen, maar Svitolina weigert dat.

"Ik neem het de Russische sporters niet kwalijk, zij zijn niet verantwoordelijk voor de invasie van mijn moederland. Sterker nog, dat zij zich uitspreken tegen de oorlog, is essentieel."

De Oekraïense tennisbond heeft de internationale tennisfederatie (ITF) en de organisaties van de mannen- en vrouwentoernooien (ATP en WTA) gevraagd om Rusland en Belarus per direct te schorsen. Dat zou betekenen dat die landen geen recht hebben op het organiseren van tennistoernooien en ook niet deel mogen nemen aan individuele toernooien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl