Vladimir Poetin houdt een toespraak tijdens een judotoernooi in Wladiwostok in september 2019.
NOS SportAangepast

Internationale judobond schorst erelid Poetin; Tsjechië wil niet tegen Rusland voetballen

Vladimir Poetin is niet langer erevoorzitter en ambassadeur van de internationele judofederatie. De beslissing is genomen "in het licht van de oorlogshandelingen in Oekraïne", zo meldt de IJF in een officiële verklaring.

De invloed van Poetin, zelf in het bezit van de zwarte band in het judo, op het internationale judo is groot. Zo geldt voorzitter Marius Vizer als een persoonlijke vriend van de Russische president.

Ook de Europese judobond EJU wordt voorgezeten door een Rus, Sergej Solovejtsjik. Beide federaties steunen bovendien in grote mate op Russische sponsoren.

Grand Slam Kazan geschrapt

Vrijdag werd al bekend dat het grandslamtoernooi in het Russische Kazan, dat in mei zou worden gehouden, is geschrapt. De judofederatie liet een verklaring uitgaan van voorzitter Vizer, waarin de Russische inval in Oekraïne "een gevolg van ondoelmatige communicatie op internationaal niveau" werd genoemd.

Marius Vizer, voorzitter van de internationale judobond IJF, in een tête-à-tête met Vladimir Poetin bij Olympische Spelen in 2012.

Vizer vervolgde: "Wij, de sportgemeenschap, moeten eensgezind en sterk blijven, elkaar en onze gezamenlijke waarden steunen om vrede en vriendschap, harmonie en eenheid te bevorderen."

Ook Tsjechië wil niet tegen Rusland voetballen

Na Polen en Zweden heeft ook Tsjechië laten weten niet tegen Rusland te willen voetballen in de play-offs om een ticket voor het WK in Qatar. "Het is niet mogelijk om in de huidige situatie tegen Rusland te spelen, zelfs niet op neutraal terrein", meldt de Tsjechische voetbalbond in een verklaring.

Rusland zou in een eerste play-off tegen Polen spelen in Moskou, waarna de winnaar van dat duel op 29 maart in de Russische hoofdstad tegen Tsjechië of Zweden zou moeten spelen voor een plek op het WK.

De voetbalbonden van Zweden, Polen en Tsjechië hadden eerder deze week in een brief aan de UEFA en de FIFA al laten weten niet in Rusland te willen spelen vanwege de oorlog in Oekraïne. Ze drongen aan op een alternatieve locatie, waar de FIFA vooralsnog niet op inging.

Inmiddels willen de drie landen helemaal niet meer tegen Rusland spelen. "De Russische invasie is illegaal en erg verkeerd", zei voorzitter Karl-Erik Nilsson van de Zweedse voetbalbond. "Rusland kan niet deelnemen aan de play-offs zolang deze waanzin voortduurt. We kunnen ons moeilijk voorstellen dat de FIFA onze oproep niet volgt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl