AFP
NOS WielrennenAangepast

Steeds meer sportbonden mijden Rusland: FINA, UCI en schaakbond nemen maatregelen

Na de Europese voetbalbond UEFA en de internationale autosportfederatie FIA hebben ook andere sportbonden aangekondigd Rusland voorlopig te mijden. Het gaat om zwemfederatie FINA, de wielerbond UCI en schaakbond FIDE.

Dat betekent dat die drie internationale sportbonden voorlopig geen wedstrijden meer in Rusland zullen organiseren. Daarmee geven zij gehoor aan een oproep van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) na de inval van Rusland in Oekraïne deze week.

De internationale judobond heeft het grandslamtoernooi in Kazan, dat zou plaatsvinden in het weekend van 20 mei, geannuleerd. Internationale volleybalbond FIVB verplaatste de loting voor het WK volleybal voor vrouwen van Polen naar Zwitserland. Opmerkelijk is dat het WK voor mannen, dat eind augustus wordt gehouden in Rusland, nog wel steeds op de planning staat.

World League waterpolo

De waterpoloërs van Rusland en Griekenland zouden elkaar op 8 maart in Sint-Petersburg treffen voor de World League, maar de FINA gaat een andere locatie zoeken. De World Series-wedstrijd in Kazan voor schoonspringers en synchroonzwemsters (8, 9 en 10 april) is afgelast. De WK kortebaan van eind dit jaar in Kazan (17 tot en met 22 december) blijft voorlopig wel op de kalender staan.

De zwembond FINA volgde dus ook. Het liet weten het liefst 'politiek neutraal' te willen blijven, maar van geweld altijd afstand te nemen. "De FINA maakt zich grote zorgen om de escalatie van het conflict in Oekraïne", staat te lezen in een statement.

AFP
De Italiaan Alessandro Miressi tijdens de WK zwemmen 2021

Voor de wielerbond UCI was het wellicht eenvoudiger zich achter de oproep van het IOC te scharen. Er staan voorlopig geen grote wielerwedstrijden in Rusland op de agenda. De UCI heeft als teken van solidariteit de Oekraïense vlag gehesen op het hoofdkantoor in de Zwitserse stad Aigle.

Ook WK schaken weg

Eerder vandaag liet de internationale schaakbond FIDE al weten de 44e Schaakolympiade weg te halen uit Moskou. Schakers van over de hele wereld zouden daar deze zomer deelnemen aan het toernooi, maar ook dat evenement wordt verplaatst.

ANP
Magnus Carlsen

De FIDE haalde het WK met pijn in de maag weg uit Rusland, waar schaken razend populair is. Die beslissing bleek echter onvermijdelijk. "De snel verslechterende geopolitieke situatie heeft het bestuur echter gedwongen om deze moeilijke stap te zetten", aldus de federatie.

Wereldkampioen Magnus Carlsen liet ook van zich horen over de situatie in Oekraïne. "Vrede is cool. Oorlog bepaald niet", schreef de Noor op Twitter.

Advertentie via Ster.nl