Hoofdkantoor van de VTB bank in Moskou
NOS NieuwsAangepast

Zeven grote Russische banken uit internationale betalingsverkeer gezet

De Europese Commissie heeft concreet bekendgemaakt welke Russische banken worden uitgesloten van het Internationale betalingssysteem Swift. Het gaat om een zevental banken, waaronder de op een na grootste van Rusland. Financiële transacties zoals overschrijvingen en betalingen zijn met deze banken vanaf vandaag niet of nauwelijks meer mogelijk.

Het gaat om de volgende banken: VTB Bank, Vnesheconombank, Sovcombank, Bank Rossiya, Promsvyazbank, Novikombank en Bank Otkritie. Gisteren lekten een paar namen van deze banken al uit. VTB Bank is de op een na grootste bank van Rusland.

Ruslands grootste bank Sberbank en ook Gazprombank staan niet op de uitsluitingslijst, omdat ze vooralsnog belangrijk zijn voor de gasbetalingen. De beide banken hebben al wel Amerikaanse restricties opgelegd gekregen. De Europese bankfilialen van Sberbank in Oostenrijk, Kroatië en Slovenië zijn inmiddels opgedoekt en verkocht als gevolg van Europese sancties.

Volgens de Commissie is naar schatting 80 procent van de Russische banken nu geraakt door de verschillende financiële sancties, waarvan sommige al in 2014 getroffen zijn naar aanleiding van de inname van de Krim. Met de uitsluiting van de zeven banken wordt een kwart van de Russische bankensector geraakt.

Banken afsluiten van Swift heeft de voorkeur boven handelsblokkades, aangezien die alle Russen treffen en financiële sancties gerichter sectoren en banken raken die van doen hebben met de oorlog in Oekraïne, aldus de Commissie.

Verlammend

Volgens Klaas Knot van De Nederlandsche Bank is afkoppeling van Swift een zware sanctie die verlammend werkt op de financiële gang van zaken in Rusland, terwijl het maar weinig gevolgen heeft voor de financiële markt buiten Rusland.

De lijst van gesanctioneerde banken wordt volgens de EC continu bijgewerkt en eventueel aangevuld. Sommige lidstaten vinden dat er ook andere banken bij moeten en ook banken uit Belarus gesanctioneerd moeten worden.

Swift is de internationale financiële berichtendienst waarmee banken wereldwijd verbinding leggen met elkaar voor financiële transacties. De helft van het internationale betalingsverkeer loopt via Swift.

Beursdrama

De beurs van Moskou is sinds vrijdag gesloten na de dramatische beursdag op de dag van de inval. De Moscow-index verloor toen bijna 40 procent, met enorme koersverliezen van aandelen van banken en industrie.

Daarentegen wordt op buitenlandse beurzen nog wordt wel gehandeld in sommige Russische aandelen en is de koers compleet ingestort. Op de Londense beurs noteert het aandeel van grootbank Sberbank een verlies van 85 procent, olie- en gasbedrijf Gazprom 83 procent, en oliereus Rosneft 64 procent.

Betalingssysteem Swift: zo werkt het

Afkoppeling van Swift betekent niet dat er helemaal geen internationale betalingen meer kunnen, maar het wordt lastig en omslachtig. Voor banken die de sancties omzeilen en via omwegen toch betalingen verrichten met Russische banken dreigen boetes en tegensancties.

Door Russische banken af te koppelen van Swift is Rusland wereldwijd afgesloten van het internationale betalingsverkeer. Niet alleen de Europese en Amerikaanse banken maar ook Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse banken zijn eraan gehouden.

Advertentie via Ster.nl