Satellietbeelden van het Russische militaire konvooi ten noorden van Kiev
NOS NieuwsAangepast

Enorm Russisch konvooi bedreiging voor Kiev, maar ook kwetsbaar doelwit

Een Russisch militair konvooi dat op weg is naar Kiev is veel groter dan gedacht. Op satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar is te zien dat het konvooi ruim 60 kilometer lang is. Eerder werd gedacht dat het konvooi 27 kilometer lang was. Door bewolking en lagere beeldkwaliteit waren de satellietbeelden toen niet volledig.

De colonne bevindt zich zo'n 20 kilometer ten noorden van de Oekraïense hoofdstad. Volgens Maxar tonen satellietbeelden ook dat in het zuiden van Belarus, op een afstand van zo'n 32 kilometer van de grens met Oekraïne, gevechtshelikopters en grondtroepen klaarstaan.

Het konvooi bestaat uit onder meer tanks, gepantserde voertuigen en artillerie. "Maar wat opvalt is dat het gros van het materieel in het konvooi bestaat uit vrachtwagens", zegt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp. "Niemand weet wat daarin zit. Dat kunnen militairen zijn, maar het kan ook om materieel gaan. Naar verluidt bestaat het konvooi voor een kleiner deel uit andere voertuigen als tanks of pantservoertuigen."

"Defensie-experts verbazen zich over de route die Rusland met dit konvooi neemt", zegt Groot Koerkamp. "Veel van de wegen die vanuit de richting van Belarus komen gaan door bebost gebied. Dat zijn smalle wegen. Zo'n konvooi is daar ongelooflijk kwetsbaar."

Pieter Cobelens noemt zo'n lang konvooi "vanuit militair perspectief niet al te verstandig". Hij is generaal buiten dienst en oud directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). "Tenzij je 100 procent zeker weet dat je tegenstander je daar niet al te veel dwars kan zitten." Rusland zou er dan van overtuigd moeten zijn dat het dominant is in de lucht.

Bekijk hier de satellietbeelden van het konvooi:

'Russisch konvooi van meer dan 60 kilometer lang'

Het enorme konvooi zal - als het aankomt - veel betekenen voor de slagkracht van de Russen. In het konvooi is hoogstwaarschijnlijk ook bevoorrading aanwezig. Hier schortte het volgens analisten aan in de eerste dagen van de invasie door Rusland.

Maar Cobelens benadrukt dat het konvooi kwetsbaar is. Hij wijst op de middelen die de Oekraïners hebben, zoals drones. Gisteren claimde het Oekraïense leger dat het een Russische raketwerper vernietigd heeft met een droneaanval. Zo'n aanval zou ook veel kunnen betekenen bij het vertragen van het konvooi.

"Dit is een gigantisch konvooi. Het zou me verbazen als daar geen verliezen geleden worden. Het is een zeer aantrekkelijk doelwit", zegt Cobelens. Al wijst hij erop dat er in het konvooi ook ongetwijfeld luchtverdedigingswapens aanwezig zijn. "Maar als je maar veel rommel maakt in het begin van het konvooi is het erg ingewikkeld op het wegenstelsel van Oekraïne om daar alternatieven voor te vinden."

Cobelens ziet dat er in het westen van het land nog steeds Oekraïense luchtstrijdkrachten actief zijn. Oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm ziet dat ook. "Als die eventueel hierop worden gezet, zou dat weleens heel slecht kunnen zijn voor die Russen", zei hij zei vanochtend in Spraakmakers op NPO Radio 1.

De Oekraïners zijn zich bewust van deze kwetsbaarheid, zegt Groot Koerkamp. "Ze weten precies waar dit konvooi vandaan komt. Er is zeker één brug opgeblazen die het moeilijk maakt om door te dringen tot Kiev. Men wacht op dit konvooi. Dit is een prelude op de gevechten die nog gaan komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl