liveblog

Utrecht en Vitesse spelen gelijk na wanorde op tribune • PSV weer op tweede plek na zege op Heerenveen

Vandaag vijf wedstrijden in de eredivisie:

Updates ontvangen van dit liveblog op je smartphone? Vink dan het belletje aan.

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Vergeet niet vanavond om 23.15 uur in te schakelen op NPO 1 voor Studio Voetbal. Vanavond zijn Pierre van Hooijdonk, Theo Janssen, Ibrahim Afellay en Arno Vermeulen te gast.

UTR-VIT | 90+7' Einde wedstrijd

Na meerdere keren oponthoud en flink wat blessuretijd, is de laatste wedstrijd van deze zondag afgelopen. Vitesse sleept een punt uit het vuur, het blijf bij 1-1.

PSV-HEE | Wedstrijdverslag

Noni Madueke viert met Joey Veerman zijn treffer voor PSV

PSV na rust langs Heerenveen, maar het wisselvallige spel geeft te denken

PSV heeft een bewogen week, waarin algemeen directeur Toon Gerbrands zijn vertrek aankondigde, afgesloten met een 3-1 overwinning op sc Heerenveen. De drie punten zitten in de tas, een aanval van Feyenoord op de tweede plaats werd daarmee afgeslagen, maar het wisselvallige spel geeft te denken.

Zo vrijuit en sprankelend als PSV vorige week, aan de hand van een ontketende Noni Madueke, speelde tegen Vitesse (0-5), zo moeizaam waren de Eindhovense exercities deze week in de Conference League (1-0 zege op Maccabi Tel Aviv) en de eredivisie.

UTR-VIT | Wedstrijd gaat verder

Ondertussen zijn er flink wat Utrecht-aanhangers verhaal gaan halen bij het uitvak, maar de wedstrijd op het veld gaat inmiddels verder.

UTR-VIT | 90+4' Weer vuurwerk op het veld

Wederom ligt het spel stil omdat er vanuit het uitvak vuurwerk op het veld is gegooid.

UTR-VIT | 90+2' DOELPUNT VITESSE!

Vitesse komt met tien man alsnog op gelijke hoogte. Een hoge bal komt op het hoofd van Vitesse-verdediger Danilo Doekhi. De bal valt vervolgens in de verre hoek.

UTR-VIT | 86' Geen strafschop voor Vitesse

Openda wordt door Janssen vastgehouden in het strafschopgebied en gaat neet. De VAR vraagt scheidsrechter Lindhout naar het scherm te komen, maar die blijft bij zijn beslissing om geen penalty toe te kennen.

PSV-HEE | Dramatische reeks Heerenveen

Heerenveen verliest voor het eerst in de clubgeschiedenis 6 opeenvolgende eredivisiewedstrijden. De laatste club die in de eredivisie 6 opeenvolgende wedstrijden verloor zonder daarin zelf te scoren was Sparta, onder Frank Rijkaard in maart-april 2002 (7 op rij).

Heerenveen verloor zijn laatste 6 eredivisiewedstrijden, met een doelsaldo van 1-12.

Heerenveen is de enige ploeg die nog geen punt pakte in 2022. Alle andere ploegen pakten minstens 2 punten dit kalenderjaar (Go Ahead Eagles en SC Cambuur 2).

PSV-HEE | 90+4' Afgelopen

PSV heeft het in de eerste helft even lastig met Heerenveen, maar een sterke periode vlak na rust betekent een 3-1 overwinning voor de thuisploeg. Daardoor neemt PSV weer de tweede plek in de competitie over van Feyenoord.

UTR-VIT | 65' RODE KAART VITESSE

Gbric, die een kwartier geleden in het veld was gekomen om wat te doen aan de achterstand van Vitesse, mag weer naar binnen. De aanvaller deelt een elleboog uit aan Mike van der Hoorn en dat levert hem een directe rode kaart op.

PSV-HEE | 84' Musaba vergeet te scoren

Een uitgelezen mogelijkheid voor Heerenveen om nog een spannende slotfase te ontketenen. Musaba kan na een strakke voorzet vrij inschieten, maar neemt iets te veel tijd. Mauro kan nog net de bal uit het lege doel houden.

UTR-VIT | Vitesse-trainer Letsch grijpt in, brengt aanvaller voor verdediger

UTR-VIT | 46' Tweede helft

De wedstrijd in Utrecht is ook weer van start gegaan.

PSV-HEE | 50' DOELPUNT PSV!

De Eindhovenaren denderen na rust over Heerenveen heen. Joey Veerman zorgt tegen zijn oude club voor de 3-1.

PSV-HEE | 46' DOELPUNT PSV!

Er is wat chagrijn bij de PSV-aanhang omdat Noni Madueke en Cody Gakpo in de kleedkamer achterblijven. Dat gevoel is al snel weg want vlak na rust schiet Mario Götze de Eindhovenaren weer op voorsprong. Zijn schot wordt eerst aangeraakt en glipt onder de hand van keeper Mulder door het doel in.

UTR-VIT | Wedstrijd weer van start

Na wat oponthoud vanwege het vuurwerk op het veld rolt de bal weer in Utrecht.

PSV-HEE | 45+2' Rust in Eindhoven

PSV begon voortvarend en kwam verdiend op voorsprong, maar na de gelijkmaker van Heerenveen is het wat minder geworden.

PSV-HEE | 43' Gutierrez naar de kant

De Mexicaan moet vlak voor rust noodgedwongen het veld verlaten. Een ongelukkige actie, waarbij hij Amin Sarr van de bal probeert te krijgen, betekent voor hem einde wedstrijd. Vinicius komt binnen de lijnen.

PSV-HEE | 37' DOELPUNT SC HEERENVEEN!

Halilovic tekent voor de gelijkmaker in Eindhoven. Met een hard schot, dat via Boscagli in het doel valt, maakt hij er 1-1 van. Het is het eerste doelpunt van Heerenveen in zeven wedstrijden.

UTR-VIT | 26' Wedstrijd stil, vuurwerk vanuit het uitvak

De wedstrijd in Utrecht ligt even stil omdat er vuurwerk op het veld is gegooid vanuit het vak met de 'supporters' van Vitesse. De spelers zijn inmiddels naar binnen gegaan.

Vuurwerk op het veld in Utrecht

PSV-HEE | 21' Geweldige kans Heerenveen

Tibor Halilovic komt in een kansrijke positie op de rand van de zestien van PSV, maar het schot van de middenvelder mist richting en gaat naast. Daar was Heerenveen best gevaarlijk.

UTR-VIT | 14' DOELPUNT FC UTRECHT!

Een gelukje voor de thuisploeg. Een terugspeelbal van Vitesse-verdediger Rasmussen valt stil in de modder waarna Sylla de bal tegen keeper Houwen aan glijdt. De bal schiet daarna door, blijft door de modder een halve meter voor de lijn liggen, maar Sylla werkt hem alsnog over de lijn.

PSV-HEE | 13' DOELPUNT PSV!

Met wat geluk komt de bal voor de voeten van Madueke, die verwoestend hard uithaalt. PSV op een verdiende voorsprong.

De Jong scoort ouderwetse tiki-taka-goal voor Barça

Na een heerlijke aanval, die veel weg heeft van de aanvallen die FC Barcelona opzette in de dagen van Xavi, Iniesta en Messi, is het Frenkie de Jong die aan het eindstation staat. De Nederlander verzorgt zo de 2-0 in het uitduel met Valencia.

Even later schiet Aubameyang de 3-0 binnen. De van Arsenal overgekomen aanvaller was met zijn eerste treffer in het Barça-shirt ook al verantwoordelijk voor de eerste Catalaanse treffer.

TWE-GAE | Wedstrijdverslag

Even tumult tijdens de Overijsselse derby

FC Twente voorkomt in boeiend duel maar net een nederlaag tegen Go Ahead Eagles

FC Twente heeft op het nippertje een punt overgehouden aan de Overijsselse derby tegen Go Ahead Eagles. De ingevallen Joshua Brenet zorgde een minuut voor het verstrijken van de reguliere speeltijd voor de 2-2.

De ploeg van trainer Ron Jans verloor op de ranglijst de aansluiting met nummer vier AZ, dat nu drie punten voorsprong heeft.

FEY-CAM | Wedstrijdverslag

Alireza Jahanbakhsh

Met twee prachtgoals poetst Feyenoord ketser van 'kale kletser' weg tegen Cambuur

Pareltjes waren het, de goals waarmee Feyenoord SC Cambuur versloeg in Rotterdam-Zuid. De ploeg van trainer Arne Slot won uiteindelijk met 3-1, waarmee de tweede plek voorlopig van PSV werd overgenomen.

Het waaide en regende in De Kuip, maar zowel de 1-1 van Luis Sinisterra als de 3-1 van Alireza Jahanbaksh maakte het voor de 47.500 toeschouwers de moeite waard het slechte weer te trotseren.

We spelen weer

De wedstrijden die om 16.45 uur op het programma stonden zijn begonnen.

UTR-VIT | Wat feitjes op een rij

- Vitesse won vorig jaar in Utrecht met 3-1. Toch is de balans in het voordeel van FC Utrecht,d at twintig van de 35 duels wist te winnen. De Arnhemmers waren negen keer de bovenliggende partij, zes keer bleef het onbeslist.

- In 1997 boog Utrecht een achterstand van 1-2 om in een 5-3 overwinning.

- Slechts één punt scheidt beide teams op de ranglijst. Vitesse verloor zijn laatste 3 duels, Utrecht wist maar 3 van zijn laatste 11 duels te winnen. Vitesse staat zesde, Utrecht zevende.

PEC-GRO | Samenvatting

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - FC Groningen

PSV-HEE | Wat feitjes op een rij

- Joey Veerman (14 goals, 21 assists) was in 71 eredivisieduels voor Heerenveen 35 keer direct betrokken bij een doelpunt. Sinds zijn vertrek scoorden de Friezen niet in de eredivisie.

- De laatste 3 eredivisiegoals van Heerenveen werden gemaakt door de vertrokken Veermannen: Henk (2) en Joey (1). De laatste Heerenveen-treffer van een andere speler was een doelpunt van Rami Al Hajj in de thuiswedstrijd tegen PSV op 28 november (1-1).

- Van de dertig eerdere edities won Heerenveen er vier. De laatste keer was in februari 2009, toen het PSV met 3-2 klopte. PSV boekte thuis achttien zeges, acht duels eindigden onbeslist.

UTR-VIT | Opstellingen

• NOS
    Opstelling FC Utrecht
  • NOS
    Opstelling Vitesse

Vitesse-trainer Thomas Letsch moet ook voor het uitduel met FC Utrecht een streep door de naam van Riechedly Bazoer zetten. De steunpilaar van de Arnhemmers is nog steeds ziek. Hij miste afgelopen donderdag ook de verloren Conference League-wedstrijd van Vitesse tegen Rapid Wien (2-1).

TWE-GAE | 90+5' Einde wedstrijd

Ook in Enschede zit de wedstrijd erop. Twente vecht zich terug van een 0-2 achterstand, krijgt zelfs nog kansen op meer, maar het blijft bij 2-2.

FEY-CAM | 90+3' Afgelopen in De Kuip

In Rotterdam is de wedstrijd afgelopen. Feyenoord wint uiteindelijk vrij eenvoudig met 3-1 van Cambuur.

TWE-GAE | 90+2' Geweldige kans Twente

Daar was bijna de winnende voor Twente, maar Van Wolfswinkel raakt de bal niet goed genoeg om hem richting de goal te krijgen.

TWE-GAE | 89' DOELPUNT FC TWENTE

Daar is dan de treffer voor Twente. Joshua Brenet met een hoge voorzet die pardoes achter de Eagles-goalie valt.

TWE-GAE | 85' Druk Twente neemt toe

Waar in Rotterdam de spanning al lange tijd uit de wedstrijd is, gaat het in Twente nog alle kanten op. De thuisploeg krijgt steeds meer kansen en de 2-2 hangt in de lucht. Go Ahead houdt voorlopig nog met hangen en wurgen stand.

PSV-HEE | Opstellingen

• NOS
    Opstelling PSV
  • NOS
    Opstelling sc Heerenveen

PSV moet het tegen sc Heerenveen stellen zonder Phillipp Mwene, die donderdag in het Conference League-duel met Maccabi Tel Aviv (1-0 zege) een tik tegen zijn knie kreeg.

Hierdoor is linkspoot Mauro Júnior opnieuw de gelegenheidsrechtsback in het elftal van trainer Roger Schmidt, die ook nog verdediger Armando Obispo mist vanwege een hoofdblessure.

TWE-GAE | 73' DOELPUNT FC TWENTE!

Ondanks 11 Go Ahead-spelers in de zestien maakt Twente de aansluitingstreffer. Vlap ziet zijn inzet via verdediger Kramer binnenvallen.

TWE-GAE | 68' Unnerstall houdt Twente in de race

Twente moet alle zeilen bijzetten om niet verder op achterstand te komen. Keeper Unnerstall heeft alle moeite met een hard schot van Oratmangoen.

FEY-CAM | 67' Feyenoord blijft gevaarlijk

Sinisterra is twee keer dicht bij zijn tweede treffer. De Colombiaan maakt het eerst Stevens lastig met een schot in de korte hoek, daarna kopt hij op de paal.

TWE-GAE | 62' Twente dringt aan

In Enschede is de thuisploeg hard op zoek naar de aansluitingstreffer, maar afgezien van wat kleine kansjes en veel voorzetten komt er weinig gevaar van Twente.

FEY-CAM | 57' Geel voor Aursnes, mist AZ-uit

Een onhandige actie van Aursnes, de middenvelder beroert de bal met zijn arm, levert hem een gele kaart op. Dat betekent dat de Noor het belangrijke uitduel met AZ van volgende week mist door een schorsing.

FEY-CAM | 50' DOELPUNT FEYENOORD!

Jahanbakhsh is een wedstrijd begonnen met ploeggenoot Sinisterra. Wie maakt de mooiste treffer vandaag? De Iraniër blijkt dynamiet in zijn linkervoet te hebben en schiet met een kiezelhard schot de bal via de onderkant van de lat binnen.

Alireza Jahanbakhsh viert zijn treffer tegen Cambuur

TWE-GAE | 48' DOELPUNT GO AHEAD EAGLES!

Vlak voor rust scoorde Go Ahead en ook vlak na rust ligt de bal in het doel. Unnerstall werkt een schot zo in de voeten van Cordoba, die gecontroleerd binnenschiet voor de 0-2.

De bal rolt weer

We spelen weer bij Feyenoord-Cambuur en Twente-Go Ahead.

Rondje langs de velden: Frankrijk

Justin Kluivert bezorgt Nice drie punten

Na glansrol in Franse beker is Kluivert ook goud waard voor Nice in Ligue 1

Over speeltijd had Justin Kluivert bij Nice niet te klagen, maar tot voor kort lukte het de aanvaller zelden beslissend te zijn. De februarimaand blijkt echter een vruchtbare, tegen Angers (1-0 zege) was Kluivert voor de tweede keer in drie wedstrijden goud waard voor zijn tijdelijke werkgever.

TWE-GAE | 45+1' DOELPUNT GO AHEAD EAGLES!

Op slag van rust ook een goal in Enschede. Eagles-aanvaller Lidberg komt bij een corner goed voor zijn man en kopt de 0-1 binnen.

FEY-CAM | 45' DOELPUNT FEYENOORD!

Feyenoord op voorsprong in De Kuip. Kökcü krijgt alle ruimte om uit te halen van net buiten de zestien. Zijn schot valt via het been van een Cambuur-verdediger in het doel. Het is alweer de vijfde treffer van de Turks internationale dit jaar en zijn zesde van dit seizoen.

De middenvelder heeft voor de vierde wedstrijd op rij gescoord.

TWE-GAE | 42' Vlap net naast

Op slag van rust een hele goede kans voor Twente. Vlap krijgt de bal op zo'n 13 meter van de goal en krult hem naar net naast de paal.

FEY-CAM | 36' Linssen mist een-op-een

Een goede dieptepass van Jahanbakhsh op Linssen zorgt ervoor dat de Feyenoord-spits alleen voor keeper Stevens opduikt. Linssen heeft net te veel tijd nodig waardoor Doke Schmidt tijd krijgt om in te grijpen.

TWE-GAE | 32' Twente dringt aan

In Enschede is er nog niet gescoord, maar het is wel duidelijk dat de thuisploeg de bovenliggende partij is. Twente is het meest op de helft van Go Ahead te vinden, maar hele grote kansen heeft het nog niet opgeleverd.

FEY-CAM | 26' Feyenoord ontsnapt

Cambuur is niet naar De Kuip gekomen om zich rustig naar de slachtbank te laten leiden. De Friezen worden weer gevaarlijk via een hoge voorzet. Van dichtbij komt de bal tegen Geertruida aan waarna Bijlow goed bij de les moet zijn om de bal uit zijn doel te houden.

FEY-CAM | 24' DOELPUNT FEYENOORD!

Feyenoord poetst de achterstand op Cambuur weg, en hoe! Luis Sinisterra neemt een hoge bal knap aan, legt hem voor zijn rechter en haalt verwoestend uit. De bal valt in de kruising van het doel.

Rondje langs de velden: Italië

Teun Koopmeiners is bij Atalanta opgeschoven naar de positie van aanvallende middenvelder

In Koopmeiners blijkt bij Atalanta ook een aardige nummer 10 te schuilen

Dat Teun Koopmeiners geen 'one-trick pony' is, wist men in Alkmaar en omstreken al langer. Koopmeiners, defensieve middenvelder van beroep, speelde in het shirt van AZ een kwart van zijn wedstrijden als centrumverdediger.

Ook bij Atalanta bewijst hij op meerdere posities uit de voeten te kunnen. Al schoof Koopmeiners er de andere kant op, naar voren. De laatste wedstrijden opereerde de drievoudig Oranje-international er als aanvallende middenvelder - en niet onverdienstelijk. Al bleef zijn inbreng tegen Fiorentina (1-0 nederlaag) beperkt.

FEY-CAM | 17' DOELPUNT SC CAMBUUR!

Cambuur op voorsprong in De Kuip. Een diepe bal wordt door Trauner volledig verkeerd ingeschat. Vervolgens pikt Tom Boere de bal op, stuurt hij Trauner de verkeerde kant op en rondt hij netjes af door de bal in de verre hoek te schieten.

TWE-GAE | 14' Kansje voor Cordoba

Een uitbraak van Go Ahead in Enschede. Cordoba komt gevaarlijk door, zoekt de verre hoek, maar Unnerstall kan de bal net naast tikken.

FEY-CAM | 13' Kansje voor Til

Til met de kopkans. Een voorzet van Jahanbakhsh komt op het hoofd van de middenvelder, die er niet genoeg kracht achter kan zetten. Makkelijke redding voor keeper Stevens.

TWE-GAE | 7' Drukte voor het Eagles-doel

In Enschede een hachelijk moment voor het doel van Go Ahead. Een ouderwetse scrimmage levert bijna een kans op voor Vlap en Rots, maar beide Twente-spelers krijgen de bal niet goed voor hun voeten.

FEY-CAM | Eerste gevaar van Feyenoord

Na een vlotte combinatie komt Kökcü gevaarlijk door in het Cambuur-strafschopgebied. De middenvelder lijkt neergehaald te worden door Kallon, maar de scheidsrechter en de VAR vinden het te licht.

Mees de Wit (l) in duel met Mo El Hankouri

Hekkensluiter PEC Zwolle heeft de eerste competitienederlaag in 2022 maar net kunnen voorkomen. Thuis tegen FC Groningen werd het 1-1. Yuta Nakayama maakte diep in blessuretijd de treffer van Laros Duarte ongedaan.

Daardoor kwam er nog geen einde aan de sterke reeks van de Zwollenaren na de winterstop, met nu elf punten uit vijf wedstrijden. PEC had met een zege zelfs op twee punten kunnen komen van Willem II, dat net boven de degradatiestreep staat. Dat gat bedraagt nu vier punten.

PEC-GRO | Ongeslagen PEC

PEC Zwolle (W3-G2-V0) blijft voor de 2de keer in de clubgeschiedenis ongeslagen in de eerste 5 eredivisiewedstrijden van een kalenderjaar, na twee zeges en twee gelijke spelen in 1979.

Alleen koploper Ajax (W5-G0-V0), nummer 4 AZ (W3-G2-V0) en hekkensluiter PEC (W3-G2-V0) zijn nog ongeslagen in de eredivisie in 2022.

PEC staat sinds speelronde 3 onafgebroken onderaan de ranglijst, maar staat nu wel gelijk met Sparta Rotterdam. De Spartanen hebben nog wel een beter doelsaldo en een wedstrijd tegoed.

PEC-GRO | Goudhaantje Nakayama

Yuta Nakayama's eerste eredivisieedoelpunt was een gelijkmaker in de 89ste minuut in eigen huis tegen FC Utrecht op 17 januari 2020 (3-3). Nakayama scoorde exact een jaar geleden voor het laatst in de eredivisie, op bezoek bij FC Emmen op 20 februari 2020 (3-2 verlies).

PEC-GRO | 90+6' Afgelopen

Einde wedstrijd in Zwolle. PEC blijft ongeslagen in 2022 en komt in punten op gelijke hoogte met Sparta, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

PEC-GRO | 90+4' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Diep in blessuretijd lijkt Nakayama een punt te redden voor de thuisploeg. De Japanner kopt raak uit een hoekschop. Even daarvoor was het al Saymak die de binnenkant van de paal raakte.

FEY-CAM | Wat feitjes op een rij

- Feyenoord begint voor het eerst sinds september 2018 onder Giovanni van Bronckhorst met dezelfde basisopstelling in 3 opeenvolgende eredivisie-wedstrijden. Justin Bijlow en Tyrell Malacia maakten allebei zowel toen als nu deel uit van het basiselftal.

- Feyenoord verspeelde nog nooit thuis punten tegen SC Cambuur. Het won alle zeven ontmoetingen (doelsaldo 22-4). De laatste editie was in het seizoen 2015/16, toen de Rotterdammers met 3-1 te sterk waren.

- De Friezen wachten sinds december op hun eerste zege. In Tilburg werd toen met 3-1 gewonnen van Willem II.

- Feyenoord mist Cyriel Dessers (woensdag uitgevallen in een oefenduel) en Reiss Nelson (geblesseerd op training).

PEC-GRO | 85' Gelukje voor PEC

Een doorgeschoten bal wordt door Strand Larsen met een omhaal richting doel gewerkt. PEC-keeper Lamprou denkt de bal naast zal gaan, maar hij komt op de paal. PEC met de schrik vrij.

FEY-CAM | Opstellingen

• NOS
    Opstelling Feyenoord
  • NOS
    Opstelling SC Cambuur

TWE-GAE | Wat feitjes op een rij

- Twente-speler Julio Pleguezuelo keert terug in de basis en speelt zijn 50ste eredivisieduel. De enige andere Spanjaard die deze mijlpaal bereikte voor Twente was Manuel Sánchez Torres (147 duels tussen 1978 en 1985). De geblesseerde Hilgers en Pierie ontbreken nog.

- Slechts 3 keer ging Go Ahead Eagles in Enschede met de volle buit aan de haal. FC Twente boekte 21 zeges, vier keer eindigde het treffen onbeslist

- Twente was tot de afstraffing tegen koploper Ajax (5-0) tien duels op rij ongeslagen. Go Ahead wacht al sinds eind november (Willem II, 0-1) op zijn volgende competitiezege.

PEC-GRO | 76' Weer een kans voor PEC

Met nog een kwartier te spelen komt Redan nog maar eens gevaarlijk voor het vijandelijke doel. Groningen-keeper Leeuwenburgh ligt echter uitstekend in de weg om de 1-1 te voorkomen.

TWE-GAE | Opstellingen

• NOS
    Opstelling FC Twente
  • NOS
    Opstelling Go Ahead Eagles

PEC-GRO | Geen tweede goal Groningen

Strand Larsen trekt Nakayama onderuit, schiet vervolgens op de uitkomende Lamprou, waarna De Leeuw de bal binnentikt. De vierde man Robin Gansner komt echter tussenbeide om de actie van Strand Larsen op Nakayama te benoemen. Doelpunt gaat niet door dus.

PEC-GRO | 46' Tweede helft onderweg

De bal rolt weer in Zwolle en het is de thuisploeg meteen met een grote kans. Redan komt gevaarlijk door, maar zijn inzet wordt door keeper Leeuwenburgh overgetikt.

PEC-GRO | 46' Bijna 0-2

Groningen bijna met de 0-2. Strand Larsen legt een hoge bal goed terug op Meijer, die vervolgens hard uithaalt. De bal gaat op de paal waardoor het bij 0-1 blijft. Een gevaarlijk ogende tegenstoot van PEC levert niks op.

Meteen daarna is het rust in Zwolle.

PEC-GRO | 37' DOELPUNT FC Groningen!

Daar is de openingstreffer en gezien het spelbeeld is het niet gek dat deze valt uit een standaardsituatie. Laros Duarte slalomt eerst fraaie door de PEC-verdediging, maar wordt neergehaald. Even later schiet hij zelf prachtig de toegekende vrije trap binnen.

FC Groningen viert de 0-1 van Laros Duarte

PEC-GRO | 34' Lamprou reddende engel

Eindelijk gebeurt er weer eens wat. Een diepe bal op Abraham wordt helemaal verkeerd ingeschat door Zwolle-verdediger Van Polen. Lamprou komt goed zijn doel uit en werkt de bal weg met zijn voeten.

PEC-GRO | 19' Grootste kans telt niet

Daar was de eerste echte grote kans van de wedstrijd. Groninger Abraham komt helemaal alleen voor keeper Lamprou, maar de Griekse goalie pakt de inzet. Veel maakte het niet uit, want het was buitenspel.

PEC-GRO | 15' Nog geen vuurwerk

Na een kwartiertje spelen valt er weinig tot niets te melden. Beide ploegen proberen tot aanvallen te komen, maar tot nu toe is er nog niet een in geslaagd.

PEC-GRO | 1' Aftrap!

Groningen heeft afgetrapt in Zwolle. De eredivisiezondag is begonnen!

Feest bij Feyenoord, Van Hanegem blaast 78 kaarsjes uit

Feyenoord-icoon Willem van Hanegem is vandaag 78 jaar oud geworden. Een paar jaar geleden werd 'De Kromme' geportretteerd in het 'Eindsignaal', de rubriek van Frank Heinen.

Eindsignaal: Willem van Hanegem

PEC-GRO | Wat feitjes op een rij

- PEC is goed op dreef sinds de winterstop. De Zwollenaren zijn ongeslagen en haalden 10 punten uit de laatste vier duels. Voor de winterstop wist PEC 9 keer te scoren, sinds de hervatting van de competitie heeft de ploeg uit Zwolle al 8 keer het net gevonden.

- Bart van Hintum speelde 97 eredivisieduels (4 goals) voor PEC Zwolle tussen 2011 en 2016, en verloor op 3 mei 2015 de bekerfinale met PEC tegen zijn huidige werkgever Groningen (0-2).

- Pelle Clement speelt zijn 150ste competitieduel als profvoetballer (tot vandaag 72 eredivisie, 54 Eerste Divisie, 23 Championship). Clement speelde 71 van zijn 72 eredivisie-duels in het shirt van Zwolle, na zijn debuut als Ajacied tijdens een 5-0 overwinning op NEC Nijmegen op 20 november 2016.

- De laatste zege van Groningen bij PEC was eind 2016 (0-4). In totaal boekte Groningen negen zeges en PEC zeven.

- PEC-FC Groningen was de bekerfinale van 2015. Groningen zegevierde toen met 2-0 dankzij twee treffers van de Slowaak Albert Rusnák.

Terug naar gisteren: Ten Hag prijst 'geduld, geloof en spirit' Ajax na moeizame winst op Willem II

Ten Hag prijst 'geduld, geloof en spirit' Ajax na moeizame winst op Willem II

Terug naar gisteren: Oranjevrouwen verslaan Finland op prestigieus Tournoi de France

Oranjevrouwen verslaan Finland op prestigieus Tournoi de France

PEC-GRO | Opstelling FC Groningen

Opstelling FC Groningen

Bij FC Groningen Mo El Hankouri terug in de basis. De aanvaller, die deze week zelf de aanvoerdersband afstond aan Michael de Leeuw omdat hij besloten heeft zijn aflopende contract niet te verlengen, neemt de plek in van Damil Dankerlui.

PEC-GRO | Opstelling PEC Zwolle

Opstelling PEC Zwolle

Jørgen Strand Larsen speelt zijn 100ste competitieduel. Tot nu toe speelde hij 48 duels voor Sarpsborg in de Noorse Eliteserien, en 51 duels voor Groningen in de eredivisie.

Strand Larsen (9 goals) kan de eerste speler worden die de dubbele cijfers haalt voor Groningen in een eredivisieseizoen sinds Tom van Weert in 2017/2018 (12).

Terug naar gisteren: Samenvattingen van de tot nu toe gespeelde duels

PEC-GRO | PEC Zwolle na Ajax beste ploeg in 2022: 'Maar nog steeds hele zware situatie'

Dick Schreuder

Als hekkensluiter in de eredivisie zit er niets anders op: je moet positief blijven. Met 4 overwinningen in 22 wedstrijden heeft PEC Zwolle weinig om over te glimlachen. Alhoewel, van de laatste vier wedstrijden wonnen de Zwollenaren er drie. Een stuiptrekking of langdurige opleving?

PEC put moed uit de kleine dingen. Vorige week zaterdag verliet het - na bijna een half jaar onderaan te hebben gebungeld - de laatste plaats in de eredivisie. Een bemoedigend treetje hoger. Dat directe concurrenten Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard ook wonnen en PEC zondag weer naar de laatste plaats viel, maakte even niets uit.

Stand van zaken in de eredivisie

Stand in de eredivisie

Programma en uitslagen eredivisie

Programma en uitslagen speelronde 23

Welkom!

Vandaag vijf wedstrijden in de eredivisie, met onder meer Feyenoord tegen SC Cambuur en PSV tegen sc Heerenveen. We beginnen om 12.15 uur eerst met hekkensluiter PEC Zwolle, dat het opneemt tegen FC Groningen. Alle ontwikkelingen op de velden zijn te volgen in dit liveblog.