PSV na rust langs Heerenveen, maar het wisselvallige spel geeft te denken

Bekijk de samenvatting van PSV - sc Heerenveen

PSV heeft een bewogen week, waarin algemeen directeur Toon Gerbrands zijn vertrek aankondigde, afgesloten met een 3-1 overwinning op sc Heerenveen. De drie punten zitten in de tas, een aanval van Feyenoord op de tweede plaats werd daarmee afgeslagen, maar het wisselvallige spel geeft te denken.

Zo vrijuit en sprankelend als PSV vorige week, aan de hand van een ontketende Noni Madueke, speelde tegen Vitesse (0-5), zo moeizaam waren de Eindhovense exercities deze week in de Conference League (1-0 zege op Maccabi Tel Aviv) en de eredivisie.

Knal Madueke

Tegen het onzekere Heerenveen, dat met zes opeenvolgende nederlagen naar Eindhoven was gekomen, verzuimde PSV door te drukken na een knappe openingsgoal van Madueke in het eerste kwartier.

De ervaren Heerenveen-doelman Erwin Mulder, die na een gebroken duim voor het eerst sinds 26 september 2021 weer in het doel stond, had geen antwoord op Madueke's knal hoog in het doel. De Engelse aanvaller had zich daarvoor al slim vrijgespeeld.

Alleen in Volendam zal Veerman niet juichen: 'Dan word ik vermoord'

Maar net als tegen Maccabi Tel Aviv donderdag, toen PSV ook snel op voorsprong was gekomen, lukte het de formatie van trainer Roger Schmidt, die onlangs ook zijn vertrek aankondigde, niet om de wedstrijd naar zijn hand te zetten.

Sterker, Heerenveen kwam er steeds beter in en profiteerde na 36 minuten van een falende organisatie bij PSV, waarbij met name Philipp Max niet vrijuit ging. De vrijgelaten Tibor Halilovic kon met een van richting veranderd schot 1-1 maken.

PSV mocht daarna van geluk spreken dat het niet met een achterstand ging rusten, nadat Erick Gutiérrez een kopbal van Siem de Jong van de lijn had gehaald.

Tibor Halilovic viert de 1-1 voor sc Heerenveen in het uitduel met PSV
  • ANP
    Noni Madueke haalt uit voor de 1-0 van PSV tegen sc Heerenveen
  • ANP
    Mario Götze viert de 2-1

Zonder de licht geblesseerde Cody Gakpo en Madueke, waarmee PSV voorzichtig omgaat na zijn hamstringblessure, leek de thuisploeg een pittige tweede helft tegemoet te gaan. Toch stond het binnen vijf minuten 3-1.

Mario Götze scoorde via een Fries been. Een paar minuten later was Joey Veerman, die deze winter van Heerenveen naar PSV was overgekomen, het eindstation na een sterk staaltje hoog druk zetten van de Eindhovense formatie.

IJver niet beloond

PSV was daarna van goede wil om de score nog verder uit te bouwen (kansen voor Götze, Bruma en Ritsu Doan), maar zag de ijver niet worden beloond.

Van een flinke terugval zoals voor rust was dit keer geen sprake bij de ploeg van Schmidt, al moest Mauro Júnior in het slotkwartier nog een aansluitingstreffer voorkomen door met een sliding een inzet van Anthony Musaba van de lijn te halen.

Een nerveuze slotfase bleef PSV daarmee bespaard.