PEC Zwolle-trainer Dick Schreuder zet het neer

PEC Zwolle na Ajax beste ploeg in 2022: 'Maar nog steeds hele zware situatie'

Als hekkensluiter in de eredivisie zit er niets anders op: je moet positief blijven. Met 4 overwinningen in 22 wedstrijden heeft PEC Zwolle weinig om over te glimlachen. Alhoewel, van de laatste vier wedstrijden wonnen de Zwollenaren er drie. Een stuiptrekking of langdurige opleving?

PEC put moed uit de kleine dingen. Vorige week zaterdag verliet het - na bijna een half jaar onderaan te hebben gebungeld - de laatste plaats in de eredivisie. Een bemoedigend treetje hoger. Dat directe concurrenten Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard ook wonnen en PEC zondag weer naar de laatste plaats viel, maakte even niets uit.

'Geloof is terug'

De punten die Schreuders ploeg pakte in 2022 - winst op Willem II, Heerenveen en Cambuur, gelijkspel tegen NEC - geven zijn jongens moed. Alleen koploper Ajax deed het in 2022 voor deze speelronde met vier zeges beter. "Na de winterstop valt het de goede kant op", zegt Schreuder, "maar we zitten nog steeds in een hele zware situatie."

Mees de Wit en trainer Dick Schreuder na de 3-4 overwinning op Cambuur

Toch voelt het alsof er een nieuwe wind waait door het MAC³PARK-stadion in Zwolle. "Het is goed dat we zijn aangesloten en dat het geloof terug is, hopelijk ook bij de supporters, want die hebben we nodig."

Essentieel in het gevecht tegen degradatie: mentale veerkracht. Geen weekend slap voetballen. "Het is ook mentaal, daar zijn we constant mee bezig", zegt Schreuder. "Om te blijven geloven in elkaar en in de nieuwe ideeën die we aanbrachten met de technische staf."

'Moeten professionaliseren'

Die nieuwe ideeën gaan verder dan een peptalk in de kleedkamer of een schouderklopje. De oudere broer van Club Brugge-trainer Alfred Schreuder voerde tactische veranderingen door, die de familie Schreuder kan dromen.

"Ik geloof in het hoge druk zetten, ook als je geen snelheid achterin hebt. Het gaat erom op welke manier en welk moment je dat doet", vertelt Schreuder. "Ik heb een positieve ontwikkeling gezien in de manier waarop ik wil trainen, en dat ook wel geëist."

De invloed van de in november begonnen hoofdtrainer is ook zichtbaar buiten de lijnen. In de 'randvoorwaarden', noemt Schreuder het. "Zoals eten, krachttraining en de velden. Daar moeten grote stappen in gemaakt worden, professionaliseren."

De Wit trainde met grote sterren in Portugal en scoort nu voor PEC

Zwolle switchte van een 4-3-3-formatie naar 5-3-2 - of 3-5-2, zo u wilt - met 'backs' die hoog staan en worden aangemoedigd om aan te vallen. Een van die 'backs' is Mees de Wit, op de linkerflank de belichaming van de hernieuwde Zwolse energie.

"Een nieuwe trainer, een nieuwe formatie, vol drukken en we maken nu ook gewoon goals. We zitten er goed in", zegt De Wit enthousiast. De linksbenige buitenspeler - die opgeleid werd bij Ajax, bij (Jong) Sporting Lissabon werd omgetoverd tot opkomende back en weer terugkeerde in de eredivisie - is met vier goals topscorer van PEC.

"De sfeer is heel goed in de kleedkamer en op de training, alleen we beseffen wel dat we nog steeds laatste staan en dat elke wedstrijd lastig is", zegt De Wit. "Het is heel spannend onderin en ik denk dat die clubs ook de druk voelen als wij blijven winnen."

Eerst maar eens FC Groningen, de club die vandaag in het vizier ligt van Zwolle. Om 12.15 uur gaat PEC's strijd tegen degradatie verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl