Modder, vuurwerk en onrust: Utrecht-Vitesse had weinig met voetbal te maken

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Vitesse

Voor de bikkels en vechtvoetballers was FC Utrecht-Vitesse (1-1) een heerlijke wedstrijd. Geen drie passes achter elkaar kwamen aan en het was negentig minuten lang buffelen in de wind op een drassig veld.

De wedstrijd werd tot twee keer toe stilgelegd omdat Vitesse-supporters zich niet konden gedragen en vuurwerk het veld op gooiden.

Al na enkele minuten veranderde het grasveld in de Galgenwaard in een ondergelopen weiland. Technisch volmaakt voetbal was er niet meer bij. "Na de warming-up zeiden we: het gaat niet om voetballen, maar om spelen zonder risico", zei Vitesse-trainer Thomas Letsch na afloop.

De wedstrijd zou worden beslist op basis van onderlinge duels en werklust. Of een individuele fout.

Reacties na wanorde FC Utrecht-Vitesse: 'Hoort niet in voetbal thuis'

Binnen het kwartier was het al zo ver. Een slappe terugspeelbal van Vitesse-verdediger Jacob Rasmussen op zijn doelman Jeroen Houwen kwam stil te liggen in een plas water in het strafschopgebied. Utrecht-aanvaller Moussa Sylla was er rap bij en kreeg de bal door de inkomende Houwen tegen zich aan geschoten, zo het open doel in.

Dat deed het toch al broze zelfvertrouwen van de Vitesse-defensie geen goed. De ploeg van Thomas Letsch verloor de laatste drie competitiewedstrijden. Afgelopen donderdag in de Europa League bij Rapid Wien (2-1) gaf de tweede helft nog wat hoop, maar zondag hadden de Vitesse-fans opnieuw een vervelende middag.

Vuurwerk

Voor een deel van de meegereisde Vitesse-supporters was het even genoeg. Ze gooiden vuurwerk het veld op en tussen de stoeltjes. Even later zou ook richting supporters van de thuisploeg vuurwerk zijn gegooid. Scheidsrechter Allard Lindhout legde de wedstrijd stil en zocht met de spelers de kleedkamer op ter overleg.

De wedstrijd lag een half uur stil door vuurwerk van Vitesse-fans

Intussen probeerde Vitesse-icoon Nicky Hofs met drukke armgebaren het Arnhemse uitvak tot rust te brengen. Toen een half uur later de adrenaline en woede weer was gezakt, werd de wedstrijd hervat.

Elleboogstoot

Die lange onderbreking kwam de staat van het veld en daarmee het spel niet ten goede. De witte uitshirts van Vitesse - met de Arnhemse skyline op de borst - werden in de tweede helft steeds smeriger, terwijl het druk zocht naar de gelijkmaker. Intussen volbracht FC Utrecht geen fatsoenlijke aanval meer.

De hoop van Vitesse op een punt vervloog na een overduidelijke elleboogstoot van invaller Adrian Grbić op de wenkbrauw van Mike van der Hoorn. De Oostenrijker kon gaan douchen. Toch was Utrecht niet in staat de wedstrijd op slot te gooien.

Vitesse bleef knokken. Utrecht kwam goed weg toen de Arnhemmers - ook na een seintje van de VAR - een duidelijke penalty niet kregen na een overtreding op Loïs Openda. "Ik kan niet begrijpen hoe een scheidsrechter anders kan beslissen na het zien van de beelden", zei Letsch over de beslissing.

Scheidsrechter Lindhout over penalty-beslissing: 'Niet goed gedaan'

In de tweede van zeven minuten blessuretijd kreeg Vitesse alsnog een beloning voor de vechtlust. Danilho Doekhi kopte een voorzet blind op doel, die zo in de verre hoek viel: 1-1.

Tweede keer stilgelegd

Reden voor de Vitesse-fans om de laatste meegesmokkelde fakkels opnieuw op het veld en de naastgelegen tribune te gooien. Scheidsrechter Lindhout kon niets anders doen dan de partij tussen de nummer zes en zeven uit de eredivisie nog een keer stilleggen.

Op de website van Vitesse verscheen kort na de wedstrijd een reactie waarin algemeen directeur Pascal van Wijk spreekt over "onacceptabel wangedrag" en "een dieptepunt, waarmee Vitesse en het voetbal sterk in diskrediet worden gebracht."

Na een korte onderbreking waarin enkele Utrecht-supporters bij het uitvak de confrontatie zochten, werden de overgebleven minuten uitgespeeld. Het bleef bij 1-1 en dat was gezien het spelniveau terecht.