Vier miljoen voor scholing coronazorg • Italië schrapt verplichting mondkapje op veel plekken
- Welkom in het coronaliveblog van dinsdag 8 februari.
- RIVM-onderzoek: booster beschermt 68 procent tegen omikroninfectie
- OMT-lid De Jong begrijpt 'roep om versoepelingen'
- 'Leed van nabestaanden vergroot door bezoekbeperkingen'
Publiek hoeft niet weg bij ABN Amro-tennistoernooi
Het publiek van een tenniswedstrijd op het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam mocht vandaag ook na 22 uur blijven zitten. Toeschouwers van de wedstrijd tussen de Griek Tsitsipas en de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina kregen van een omroeper te horen dat ze de wedstrijd mochten afkijken. Die duurde tot ongeveer twintig minuten na 22 uur. Volgens de huidige coronaregels moet eigenlijk alles om 22 uur dicht.
Bij de daaropvolgende wedstrijd tussen Zapata Miralles uit Spanje en de Nederlander Botic van de Zandschulp, die nu bezig is, is geen publiek aanwezig.
Kabinet zet 4 miljoen opzij voor scholing coronazorg
Het kabinet investeert 4 miljoen euro om mensen die werken in de zorg bij te scholen, zodat ze kunnen bijspringen in de zorg voor coronapatiënten. Dat schrijft zorgminister Kuipers in een Kamerbrief in reactie op adviezen van de zogenoemde taskforce Ondersteuning Optimale Inzet Zorgverleners. Eén van die adviezen ging over combibanen voor mensen met onderwijs-, management- en onderzoeksfuncties in de zorg.
Na scholing kunnen zij bijspringen in de directe zorgverlening op momenten dat dit nodig is. Daarnaast moeten van de 4 miljoen euro mensen die geïnteresseerd zijn om in de zorg te gaan werken, beter begeleid worden. Voor "het optimaliseren van de toegankelijkheid tot de zorgsector" heeft het kabinet 0,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.
The New York Times: Productie Janssen-vaccin in Leiden tijdelijk stilgelegd
Farmaceutisch bedrijf Janssen uit Leiden is tijdelijk gestopt met de productie van zijn coronavaccin, meldt The New York Times. Volgens de krant is Janssen, dat onderdeel uitmaakt van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J), al maanden geleden gestopt met het produceren van het coronavaccin.
In plaats daarvan is de Nederlandse fabriek bezig met een experimenteel vaccin tegen het RS-virus, dat zal worden gebruikt voor een klinische proef bij oudere volwassenen in rijke landen, zegt een bron tegen de krant. Zelfs als het effectief blijkt te zijn, zal dit RSV-vaccin naar verwachting pas over enkele jaren beschikbaar zijn.
Een woordvoerder van J&J zegt tegen de krant dat het bedrijf nog honderden miljoenen doses op voorraad heeft en kan blijven leveren. Het vaccin van Janssen was al minder in trek in vergelijking met andere vaccins, bijvoorbeeld omdat het minder effectief is dan de mRNA-vaccins. In juni vorig jaar werd besloten dat mensen onder de 44 jaar geen Janssen-vaccin meer krijgen vanwege een zeer zeldzame maar ernstige bijwerking. In Nederland zijn ruim 800.000 prikken gezet met het Janssenvaccin.
Italië schrapt verplichting mondkapje op veel plekken
De Italiaanse regering heeft vandaag de verplichting om buitenshuis mondmaskers te dragen opgeheven. Dit besluit komt nu het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames al een aantal weken afneemt in Italië. Het dodental blijft overigens wel hoog, met dagelijks tussen de 300 en 450 slachtoffers, schrijft Reuters.
Volgens de nieuwe regels is het van 11 februari tot ten minste 31 maart alleen nodig om gezichtsmaskers te dragen in drukke ruimtes en op openbare binnenlocaties.
De regering streeft ernaar om vanaf 1 maart de capaciteit in sportstadions gestaag te verhogen. De ministers van zorg en sport zijn van plan om vanaf die datum de capaciteitslimieten te verhogen tot 75 procent van de capaciteit voor buitenstadions en 60 procent voor overdekte arena's. De limieten liggen momenteel op respectievelijk 50 en 35 procent.
Zorgautoriteit: ziekteverzuim in ziekenhuizen toegenomen
Het ziekteverzuim in de ziekenhuizen is de afgelopen week verder toegenomen, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het verzuim in de hele zorgketen neemt toe. Ook huisartsen en de thuiszorg hebben een hoog ziekteverzuim. "Dit is de grootste uitdaging voor de zorg op het moment", schrijft de zorgautoriteit.
Op verpleegafdelingen is het verzuim opgelopen van 9 procent naar 10 procent. Hoewel de ervaren druk op de IC's opnieuw iets afneemt, is ook hier het verzuim toegenomen. 10,3 van het IC-personeel zit thuis. Een week geleden was dat 9,7 procent.
Desondanks hebben ziekenhuizen hun operatiecapaciteit de afgelopen week wel weer iets verder opgeschroefd. Die capaciteit ligt nog 14 procent onder het niveau van voor de pandemie, maar dat was een week eerder 15 procent. Het aantal ziekenhuizen dat alle kritiek planbare zorg binnen zes weken kan leveren, is ook toegenomen. Dat zijn nu 66 van de 73 ziekenhuizen, tegen 63 vorige week. De termijn voor kritiek planbare zorg van zes weken is ingesteld om gezondheidsschade bij patiënten te voorkomen.
Jachtenbouwer krijgt meer opdrachten door coronapandemie
Kuipers: 'Openhouden van de samenleving wordt het uitgangspunt'
Het openhouden van de samenleving wordt het uitgangspunt voor het nieuwe coronabeleid, zegt zorgminister Kuipers in een Kamerbrief. "Het beleid zal niet meer primair gevoerd worden vanuit de belasting van de zorg, maar vanuit een breder perspectief." Daarbij gaat het ook om maatschappelijke en sociaal-economische aspecten, zegt Kuipers. "We bewegen met de herziene doelstellingen weg van uitsluiting van risico's naar meer beheersing daarvan en naar een zo normaal mogelijke manier van leven."
Eerder ging het kabinet uit van vier doelen: acceptabele belasting van de zorg, beschermen van kwetsbaren, zicht houden op het virus en beperking van de economische en maatschappelijke schade.
"Een open vitale samenleving vraagt om scherpe keuzes en een andere weging van belangen", zegt de minister. "Ook bij deze weging van belangen dienen maatregelen te allen tijde proportioneel te zijn en dienen de grondrechten zo min mogelijk te worden beperkt. Zo kan het onderwijs als belangrijke sector voor de ontwikkeling van onze kinderen prioriteit krijgen in de besluitvorming en zo lang mogelijk uitgezonderd blijven, indien contact beperkende maatregelen onverhoopt weer nodig zijn."
Kuipers zegt ook dat er rekening gehouden moet worden met een nieuwe boostercampagne. "Ik heb de Gezondheidsraad daarom gevraagd uiterlijk 10 februari te adviseren over het nut en de noodzaak van een additionele boostcampagne in de komende maanden."
Trouwe fans Evert en Jeanine kijken dit keer schaatsen vanaf de bank
RIVM: groei besmettingen vlakt af, piek komt dichterbij
Volgens het RIVM lijkt het erop dat de piek in het aantal besmettingen binnenkort wordt bereikt. Het aantal positief getest mensen nam afgelopen week wel toe, maar minder hard dan vorige week.
De afgelopen drie weken had het RIVM een forse achterstand in het aantal gerapporteerde positieve testen. Door een nieuwe manier van werken is deze achterstand van zo'n 317.184 positieve testen vanaf vandaag weggewerkt.
Hierdoor is het aantal positieve testen van afgelopen week wel flink vertekend: het RIVM rapporteert 824.304 positieve testen, zo'n 300.000 meer dan vorige week. Een deel hiervan betreft dus een correctie van een administratieve achterstand.
Dat het aantal besmettingen al weken oploopt, terwijl de groei in minder mate in de ziekenhuizen is terug te zien, komt mede doordat het virus nog altijd niet hard rondgaat onder mensen boven de 60. Vooral onder kinderen en tieners is het aantal besmettingen hoog. In beide leeftijdsgroepen is al wel een daling te zien, meldt het RIVM.
'Leed van nabestaanden vergroot door bezoekbeperkingen'
Nabestaanden van patiënten die de eerste coronagolf overleden zijn op de IC van het Erasmus MC in Rotterdam, hebben hier aanzienlijk ernstigere klachten aan overgehouden dan nabestaanden van mensen die vóór de coronapandemie op de IC overleden. Het gaat dan om klachten als depressies, angst en gecompliceerde rouw.
Dit blijkt uit onderzoek van het academisch ziekenhuis waarvoor nabestaanden een vragenlijst hebben ingevuld, acht weken nadat hun dierbare was overleden. Dat gebeurde zowel voor als tijdens de corona-uitbraak. De omstandigheden op de IC spelen hier volgens de onderzoekers waarschijnlijk een belangrijke rol in. Tijdens de eerste coronagolf was familiebezoek op veel Nederlandse IC's niet of nauwelijks mogelijk.
"We kunnen het niet keihard bewijzen met onze studie, maar we weten vrijwel zeker dat de bezoekbeperkingen een grote rol hebben gespeeld bij het ontstaan van die ernstige klachten", zegt onderzoeker Margo van Mol op de site van het Erasmus. "De familiegerichte zorg die wij op de IC van het Erasmus MC bieden aan patiënten en hun naasten, kwam tijdens die eerste golf volledig op zijn kop te staan."
De onderzoekers zeggen dat het van groot belang is dat er voor de naasten van patiënten geen bezoekbeperkingen zijn.
OMT-lid De Jong begrijpt 'roep om versoepelingen'
OMT-lid Menno de Jong heeft tegen zender AT5 gezegd te begrijpen dat mensen vragen om meer versoepelingen. "De roep om versoepelingen begrijp ik volledig en is ook terecht. De lockdown heeft ons een betere uitgangspositie gegeven. De boostercampagne en -graad zijn op gang gekomen. We krijgen steeds meer inzicht in omikron, ook in Nederland. En de bezetting in de ziekenhuizen is ook behoorlijk beter dan toen we in lockdown gingen. Daarom is er meer ruimte om te denken aan versoepelen."
De Jong zei ook wat voor versoepelingen dat kunnen zijn. "Dan kun je denken aan hogere bezetting in de cultuursector of uitbreiding van openingstijden in de horeca. Het is denk ik niet verstandig om de hele samenleving weer open te gooien. Het is belangrijk om versoepelingen met enige geleidelijkheid te laten gebeuren."
Het Outbreak Management Team (OMT) komt deze vrijdag weer samen voor overleg en voor een nieuw advies aan het kabinet. De nachthoreca heeft aangekondigd zaterdag weer open te gaan. "Het zou fantastisch zijn als zo'n actie een soort experiment wordt voor 1G", zegt De Jong.
De timing van de demonstratie noemt wel hij onhandig. "Omdat er net volgende week een weegmoment aankomt. Komende vrijdag spreken we hierover ook in het OMT. Het protest is volkomen te begrijpen, ik begrijp de emoties en hun beweegredenen."
Hockeysters niet naar India vanwege besmettingsgevaar in Nederland
De Nederlandse hockeysters reizen volgende week niet af naar India voor een tweeluik met de Indiase nationale ploeg voor de Pro League. De medische commissie van de hockeybond kwam vorige maand een negatief reisadvies, dat na onderling overleg met de selectie werd overgenomen.
Het besluit is niet gebaseerd op de situatie in India, maar juist in Nederland. Vanwege het hoge aantal omikronbesmettingen in Nederland zou een in Nederland opgelopen besmetting die in India wordt ontdekt, kunnen leiden tot een verplichte quarantaine en het uitstellen van de terugreis.
De ploeg zou zes dagen in het Aziatische land verblijven. Als alternatief wordt een trainingskamp in eigen land belegd.
Rutte volgende week voor het eerst niet bij coronapersconferentie
Premier Rutte is volgende week dinsdag voor het eerst niet bij de coronapersconferentie. Minister Kuipers van Volksgezondheid zal de journalisten alleen te woord staan.
Rutte is dinsdag bij het debat over de Regeringsverklaring in de Eerste Kamer. Maar hij zegt dat het hem ook wel goed uitkomt om de persconferentie niet te doen, omdat hij zo langzamerhand ook "een beetje weg" wil van zijn rol tot nu toe.
Hij wil "normaliseren" dat de minister van VWS de persconferenties doet. Hij vindt "eigenlijk al langer dat elke twee weken zo'n persconferentie met zijn tweeën wat zwaar aangezet is".
Sinds de eerste coronapersconferentie op 12 maart 2020 nam Rutte bijna steeds als eerste het woord. Op 25 januari begon Ernst Kuipers.
Besmettingscijfers later en inclusief onderrapportage
Het RIVM komt vandaag later dan normaal met de besmettingscijfers van afgelopen week. Daarbij is de achterstand weggewerkt, zegt het instituut.
De afgelopen drie weken waren er door een technische storing zo'n 191.000 meldingen blijven liggen. Dat kwam door de manier waarop de cijfers werden verwerkt. Voor elke positieve test werd handmatig een dossier aangemaakt. Pas daarna werd een positieve test naar het RIVM gestuurd, zei de ICT-projectleider bij de GGD eerder.
"Vanaf vandaag gaan de nieuwe en de eerdere, nog niet aan het RIVM gemelde, positieve testen, rechtstreeks vanuit de teststraten naar het RIVM. Door deze inhaalslag meldt het RIVM vandaag een extra hoog aantal positieve testen", zegt het instituut nu. Normaal worden de weekcijfers iedere dinsdag rond 15.00 uur bekendgemaakt.
1580 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen zijn 210 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 19 nieuwe patiënten bij. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1580 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1493), van wie 226 op de IC (gisteren: 214), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Niet drukker bij commerciële teststraten nu ctb voor half miljoen mensen vervalt
Bij de commerciële teststraten is het niet drukker geworden nu het vaccinatiebewijs van zo'n half miljoen mensen op basis van vaccinatie vervalt. Bij mensen die negen maanden na de laatste inenting nog geen boosterprik hebben gehaald, vervalt vanaf vandaag het coronatoegangsbewijs (ctb). In dat geval krijgen ze met een negatieve testuitslag alsnog toegang.
Tot drukte bij commerciële teststraten leidt dat nog niet. Er zijn niet meer testafspraken geboekt dan normaal, meldt Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang. "Op dit moment zien we geen vreemde aantallen", zegt een woordvoerder.
Voor dinsdag staan zo'n 12.000 testafspraken ingepland. Dat aantal kan nog oplopen doordat mensen op het laatste moment een coronatest regelen. Vorige week dinsdag voerden de testlocaties zo'n 38.000 testen uit.
Bij de GGD's neemt het gemiddeld aantal tests af. In de week tot gisteren werd 2,7 procent minder getest dan in de week daarvoor.
Aantal boosterprikken per dag toegenomen bij vrije inloop-locaties
Het aantal mensen dat een boosterprik laat zetten, is afgelopen week flink toegenomen. Dat was vooral het geval bij de vrije inloop, waar mensen zonder afspraak voor een prik kunnen komen. Gemiddeld werden op die manier 11.000 tot 12.000 prikken per dag gezet. Sinds 2 februari is dat aantal gestegen naar ruim 17.000 prikken per dag.
Koepelorganisatie GGD GHOR vermoedt dat daar drie oorzaken voor zijn. "Mensen die corona hebben gehad mogen na drie maanden alsnog hun booster halen, anderen komen omdat hun ccoronatoegangsbewijs niet meer up to date is of omdat ze op vakantie willen", zegt een woordvoerder.
Bij boosterprikken waar mensen een afspraak voor moeten maken, is geen scherpe toename te zien.
RIVM-onderzoek: booster beschermt 68 procent tegen omikroninfectie
Vaccinaties en doorgemaakte corona-infecties beschermen minder goed tegen de omikronvariant dan tegen de deltavariant. Boostervaccinaties verhogen de bescherming tegen omikron weer, blijkt uit RIVM-onderzoek naar de gegevens van ruim een half miljoen mensen die zich lieten testen bij de GGD.
De kans op een besmetting met de deltavariant was na de basisvaccinaties 76 procent kleiner en na een infectie 78 procent kleiner, dan wanneer je niet was gevaccineerd en niet eerder een corona-infectie had opgelopen. Bij omikron was dit 33 procent na vaccinatie en 25 procent na infectie. Na een booster steeg de bescherming naar 93 procent bij delta en naar 68 procent bij omikron.
"Mensen die volledig gevaccineerd zijn met de basisserie én eerder een corona-infectie hadden, waren beter beschermd tegen de delta- en omikronvariant dan mensen die alleen gevaccineerd zijn, of alleen een eerdere infectie hadden", concludeert het RIVM.
De vraag is wel hoelang het beschermende effect van de boosters zal aanhouden. Er is tussen 22 november 2021 en 19 januari 2022 alleen gekeken naar de BA.1-variant van omikron. De besmettelijkere subvariant BA.2-wordt naar verwachting de komende tijd dominant in Nederland.
Uit eerdere onderzoeken werd al duidelijk dat het risico op ziekenhuisopname bij covid-19 sterk wordt verminderd door de boosterprik. In dit onderzoek keek het RIVM uitsluitend naar besmettingen. De tests werden geanalyseerd door twee grote laboratoria, die specifiek kijken naar de variant waarmee iemand is besmet.
Het onderzoek is nog niet door vakgenoten beoordeeld en in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd.
Betogers Nieuw-Zeeland willen keuzevrijheid
"Over je eigen lichaam moet je ook zelf kunnen beslissen", zegt deze Nieuw-Zeelandse actievoerder:
Truckers blokkeren parlement Nieuw-Zeeland
Een konvooi van honderden auto's, vrachtwagens en motoren heeft straten rond het Nieuw-Zeelandse parlement in de hoofdstad Wellington geblokkeerd. Een paar duizend demonstranten uit het hele land verzamelden zich in de hoofdstad om te protesteren tegen coronamaatregelen, waaronder de vaccinatieplicht.
De demonstranten blokkeerden straten rond het parlementsgebouw en hielden toespraken. Het protest viel samen met de opening van het parlementaire jaar. Maandag werd in de Australische hoofdstad Canberra een soortgelijke actie gehouden.
En in de Canadese hoofdstad Ottawa werd zondag de noodtoestand uitgeroepen vanwege de aanhoudende demonstraties. Maandagavond (lokale tijd) werd een belangrijke grensovergang met de VS geblokkeerd.
Truckers in Ottawa mogen tien dagen niet meer toeteren, oordeelde de rechter. Inwoners hadden geklaagd over het luidruchtige protest. Het toeterverbod ontneemt de truckers niet hun recht om te demonstreren, zei de rechter.
Diederik Gommers toch niet weg bij OMT
Diederik Gommers blijft toch nog langer lid van het Outbreak Management Team (OMT), zegt hij tegen NU.nl. Eerder zei hij nog deze maand te stoppen als corona-adviseur van het kabinet, omdat ook zijn voorzitterschap van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) eindigt.
Gommers blijft omdat "de coronacrisis zich op een kantelpunt bevindt" en de rol van het OMT in een volgende fase nog onduidelijk is.
"Je wordt knotsgek van covid-19 en we worden iedere keer verrast, maar voor mij als medicus is die ziekte heel boeiend. Vanuit medisch oogpunt vind ik het heel aantrekkelijk om daarover mee te denken", zegt Gommers tegen NU.nl.
Coronatoegangsbewijs vervalt bij half miljoen mensen
Het coronatoegangsbewijs (ctb) vervalt vanaf vandaag bij ongeveer een half miljoen mensen, omdat hun volledige vaccinatie meer dan negen maanden geleden is en ze nog geen boosterprik hebben genomen. Het ctb van mensen die corona hebben gehad, vervalt als hun herstelbewijs ouder dan zes maanden is.
In deze gevallen moeten mensen zich laten testen als zij bijvoorbeeld naar een restaurant of theater willen, of alsnog een boosterprik halen. Diegene bij wie de geldigheid van de QR-code verloopt, krijgt dat te zien in de CoronaCheck-app.
De beperkte geldigheid hangt samen met nieuwe Europese afspraken. De EU-lidstaten wilden de termijnen op elkaar afstemmen. Ze hebben bepaald dat de geldigheid van het coronabewijs voor gevaccineerden die binnen de EU willen reizen nog maar negen maanden (270 dagen) is.
Volgens het RIVM lopen ongeveer 2,6 miljoen mensen de komende maanden kans het groene vinkje kwijt te raken.
Canadese premier Trudeau roept truckers op om met protest te stoppen
De premier van Canada, Justin Trudeau, heeft de truckers die al dagen in Ottawa aan het protesteren zijn tegen het Canadese coronabeleid gevraagd om het protest te stoppen. "De demonstranten proberen onze economie, onze democratie en het dagelijkse leven van onze medeburgers te blokkeren. Het moet stoppen", zei Trudeau maandagavond in het Lagerhuis, aldus CBC News.
"De mensen van Ottawa verdienen het niet om in hun eigen buurten lastiggevallen te worden", zei hij ook. Het was de eerste keer dat Trudeau weer in het openbaar is verschenen sinds zijn coronabesmetting op 31 januari. Hij kondigde geen nieuwe maatregelen tegen de truckers aan.
Noodtoestand
Gisteren riep de burgemeester van Ottawa de noodtoestand in de Canadese hoofdstad uit vanwege de aanhoudende blokkade door de vrachtwagenchauffeurs. De chauffeurs zijn woedend over het Canadese coronabeleid en in het bijzonder over de verplichte vaccinatie van truckers die op de Verenigde Staten rijden.
Volgens burgemeester Watson geeft het uitroepen van de noodtoestand de ernst van de situatie weer. Hij wil meer steun vanuit de overheid.
De burgemeester sprak gisteren van een "overmacht" aan truckers waar zijn agenten niet meer tegen kunnen optreden:
'Fabrikant achter coronablaastest paste testuitslagen aan'
Fabrikant Breathomix, het bedrijf achter een voorheen veelbelovende corona-ademtest, zou testuitslagen hebben aangepast in het eigen voordeel, meldt het Financieele Dagblad. Dat gebeurde tijdens een proef bij de GGD, blijkt uit een forensisch onderzoeksrapport dat in handen is van de krant. De apparaten leken door de aanpassingen beter te werken.
Breathomix noemt het "een menselijke fout". Het door het ministerie van Volksgezondheid (VWS) ingehuurde bureau NFIR vond ook geen bewijs voor kwade opzet, maar noemt die verklaring minder aannemelijk. De ademtesten zijn uiteindelijk nooit op brede schaal ingezet.
Begin vorig jaar werd de samenwerking tussen het bedrijf en VWS gestart. Het RIVM vroeg de Leidse start-up Breathomix - dat ziektes opspoort door adem te analyseren - om een coronatest te ontwikkelen. De verhoudingen tussen de twee verslechterden al snel, meldt het FD. Het Outbreak Management Team adviseerde in september tegen de blaastest toen drie GGD's de test niet aan de praat kregen. Daarop zegde VWS het contract met Breathomix op.
Het is onduidelijk of de aanpassingen, die in juni vorig jaar plaatsvonden, ook een rol hebben gespeeld bij het opzeggen van het contract.
Breathomix en VWS staan vrijdag voor de rechter vanwege bijna 25 miljoen aan onbetaalde rekeningen voor geleverde blaasapparatuur. De fabrikant meent nog miljoenen tegoed te hebben omdat het 1800 blaasapparaten heeft geproduceerd maar claimt dat het ministerie maar de helft van de rekening heeft betaald.
Bronnen tegen Nieuwsuur: 'Volgende week verdere versoepeling coronaregels'
Waarschijnlijk worden er volgende week verdere versoepelingen aangekondigd door het kabinet. Dat zeiden Haagse bronnen gisteren tegen Nieuwsuur. De besmettingen lopen naar verwachting eerst nog iets op, waardoor het drukker zal worden in de ziekenhuizen. "Maar er worden geen drama's meer verwacht, zeker niet meer op de IC's", zei politiek verslaggever Arjan Noorlander gisteren.
"Concreet moet je waarschijnlijk denken aan vollere voetbalstadions, vollere theaters, misschien het nachtleven dat toch weer open zou kunnen."
Lees meer hier:
Goedemorgen!
Welkom in het liveblog van dinsdag 8 februari. Het coronaliveblog van gisteren is hier terug te vinden.