liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nachthoreca zet openingsactie door • Kuipers: 'noodzaak coronapas steeds gewogen'

liveblog gesloten

'Volgende week verdere versoepeling coronaregels'

Waarschijnlijk worden er volgende week verdere versoepelingen aangekondigd door het kabinet. Dat zeggen Haagse bronnen tegen Nieuwsuur.

De besmettingen lopen naar verwachting eerst nog iets op, waardoor het drukker zal worden in de ziekenhuizen. "Maar er worden geen drama's meer verwacht, zeker niet meer op de IC's", zegt politiek verslaggever Arjan Noorlander.

"Concreet moet je waarschijnlijk denken aan vollere voetbalstadions, vollere theaters, misschien het nachtleven dat toch weer open zou kunnen."

LCPS verzorgt spreiding patiënten onder 18 jaar

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) helpt sinds afgelopen week ook bij de spreiding van ziekenhuispatiënten onder de 18 jaar. Dat heeft waarnemend LCPS-voorzitter Ina Kuper in een persconferentie bekendgemaakt. Het LCPS doet dit op verzoek van de Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde (NVK).

Als een ziekenhuis te maken heeft met grote drukte kunnen kinderen in een ander ziekenhuis terecht. "Het kan zijn dat er piekdrukte is vanwege covid, maar de kans is veel groter dat het vanwege andere ziektebeelden is. Zo leidt het RS-virus in perioden van het jaar tot bezettingsproblemen op kinderafdelingen", aldus Kuper.

NVK-voorzitter en OMT-lid Károly Illy noemt de hulp van het LCPS "heel goed nieuws voor zieke kinderen en hun ouders". "Weten dat je de zorg krijgt die je nodigt hebt, ook als het druk is in het ziekenhuis, is een hele geruststelling."

Nachthoreca wil zaterdagopening doorzetten

Overleg met minister Adriaansens (Economische Zaken) heeft de initiatiefnemers van de actie De Nacht Staat Op niet op andere gedachten gebracht. De clubs en poppodia die meedoen aan de protestactie in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Haarlem zijn nog steeds van plan om zaterdagavond hun deuren te openen, melden brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC).

De nachthoreca is het er niet mee eens dat clubs al zo lang dicht zijn vanwege de coronamaatregelen. Volgens de nu geldende regels moet de horeca om 22.00 uur sluiten en is een zitplaats verplicht.

Minister Adriaansens zei afgelopen vrijdag dat ondernemers die zich niet aan de regels houden een boete riskeren. Volgens Pieter Kroon van het OAC heeft de minister in het overleg aangegeven wel "iets van perspectief" te willen bieden voor de nachthoreca.

Kuipers: 'noodzaak coronapas steeds opnieuw gewogen'

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zegt dat de noodzaak van het coronatoegangsbewijs ook deze week opnieuw gewogen wordt, en dat steeds rekening gehouden wordt met alle grondrechten. Hij reageert daarmee op de grote populariteit van de petitie Onverdeeld Open.

Het manifest tegen het coronabewijs, een initiatief van oud-staatssecretaris Mona Keijzer, is al bijna 600.000 keer ondertekend. Volgens Kuipers geeft de populariteit van de petitie aan "dat er veel weerstand is" tegen het coronabewijs. "Dat geluid was er ook al wel."

Het kabinet houdt alleen vast aan coronatoegangsbewijzen zolang "het proportioneel is en nog in enige mate helpt", aldus Kuipers. "Op het moment dat we er vanaf kunnen, willen we daar dolgraag vanaf."

RIVM meldt 77.648 positieve tests, achterstand van 191.000

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 77.648 nieuwe positieve tests gemeld.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 77.045 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 13 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Hierbij moet worden opgemerkt dat het RIVM grote achterstanden heeft. Er zijn 191.000 positieve testen van de afgelopen 21 dagen die nog verwerkt moeten worden. In werkelijkheid zijn er dus meer positieve testen dan nu uit de cijfers blijkt.

4 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 4 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 9 doden per dag, tegen 8 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

Geen test meer nodig voor gevaccineerde toerist naar Griekenland

Toeristen die volledig gevaccineerd zijn en naar Griekenland reizen, hoeven vanaf vandaag geen negatieve coronatest meer te laten zien. Zij kunnen binnenkomen met het Europese covid-19-certificaat.

Mensen die hersteld zijn van corona moeten een bewijs hebben dat maximaal 180 dagen geldig is. Voor niet of gedeeltelijk gevaccineerden geldt dat ze nog steeds een negatieve PCR-test (maximaal 72 uur oud) of negatieve antigeentest (minder dan 24 uur oud) moeten kunnen tonen.

De eis dat ook gevaccineerde reizigers een negatieve test moesten laten zien, werd door Griekenland in december ingevoerd om de verspreiding van de omikronvariant af te remmen.

Coronabezetting in ziekenhuizen gestegen met 149

De totale bezetting van coronapatiënten in de ziekenhuizen is toegenomen met 149. Er liggen nu 1493 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1344), van wie 214 op de IC (gisteren: 211), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het is de grootste stijging in één dag sinds december 2020, maar dat komt waarschijnlijk door het feit dat een aantal ziekenhuizen afgelopen tijd alleen het aantal patiënten dat vanwege corona in het ziekenhuis lag rapporteerde en niet alle patiënten die om een andere reden in het ziekenhuizen lagen en ook besmet bleken te zijn. Vanaf vandaag geven alle ziekenhuizen weer het complete aantal patiënten door met een coronabesmetting.

In de ziekenhuizen zijn de afgelopen dag 154 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 14 nieuwe patiënten bij.

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

Recordgroei voor coronapas-actie, petitiewebsite net niet overbelast

De handtekeningenactie tegen de coronapas is de snelst groeiende in het bestaan van petities.nl, zegt de oprichter van de website tegen de NOS. Sinds vrijdag groeit het aantal ondertekeningen gestaag, met op piekmomenten 20.000 per uur. Op dat aantal is de site begrensd, bij meer zou de server plat komen te liggen.

Petities.nl is volgens oprichter Reinder Rustema wel "een beetje fraudegevoelig". Zo kunnen mensen de petitie meerdere keren ondertekenen als ze verschillende IP-adressen gebruiken en verschillende apparaten. Maar uit steekproefonderzoek blijkt volgens hem dat het gaat om zeer kleine aantallen. "Van 800.000 ondertekeningen blijven er bijvoorbeeld 790.000 over."

Op moment van schrijven is de petitie voor de afschaffing van het coronatoegangsbewijs 611.491 keer ondertekend. Belangstellenden moeten volgens Rustema soms drie tot zes keer de pagina verversen voordat ze kunnen ondertekenen. "Als we iedereen tegelijk binnen zouden laten, raakt de site overbelast."

Een andere petitie in coronatijd ging voor korte tijd even snel als de coronapas-petitie. Dat was de handtekeningenactie van een arts die wilde dat een feest van Radio 538 niet doorging. Maar die actie bleef niet zo lang populair, omdat de lokale autoriteiten besloten het feest af te gelasten.

Bloedbanken: antistoffen bij 97 procent van donoren

Zo'n 97 procent van de bloeddonoren in Nederland heeft antistoffen tegen covid-19. Volgens bloedbank Sanquin is dat grotendeels het gevolg van de vaccinatiecampagne.

Het gaat om statistieken in de periode september tot en met december 2021. Daaruit wordt opnieuw duidelijk dat mensen die ingeënt zijn en een besmetting hebben doorgemaakt, de meeste antistoffen in hun bloed hebben.

Mensen boven de 60 jaar oud hadden overwegend minder antistoffen dan mensen beneden de 40. Zeker bij de leeftijdsgroepen die AstraZeneca of Janssen kregen, zijn minder antistoffen gemeten. Jongeren van 18 tot en met 24 jaar hebben vaker een infectie meegemaakt dan de andere leeftijdsgroepen.

Afgelopen weken zat kwart van alle leraren thuis, blijkt uit peiling

De afgelopen weken was gemiddeld zo'n 25 procent van de leraren afwezig, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De belangenvereniging baseert zich op een peiling onder duizend schooldirecteuren in het basis- en voortgezet onderwijs.

Twee weken geleden zat gemiddeld nog 18 procent van de docenten thuis volgens AVS. "We zien dat de besmettingen onder leerlingen oplopen, maar vooral de afwezigheid van leraren zorgt nu dat er regelmatig toch klassen naar huis moeten", zegt AVS-voorzitter Doornbos. "Op veel scholen is het overeind houden van het onderwijs op dit moment de focus."

Nog eens 24 deelnemers van Winterspelen besmet

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen bij de Winterspelen in Peking is opgelopen tot 385. De afgelopen dag meldde de organisatie nog eens 24 besmettingen van deelnemers, onder wie twaalf sporters of teambegeleiders.

Gisteren werden 74.000 testen afgenomen. Bij het Nederlandse team, dat meedoet met 42 atleten aan de Spelen, is tot dusverre niemand positief getest op het coronavirus.

Quarantaineplicht voor ongeboosterden bij terugkeer uit 12 landen

Voor twaalf landen buiten de EU is het reisadvies voor ongeboosterden aangescherpt vanwege het snel oplopende aantal besmettingen daar. Daarom geldt vanaf dinsdag een quarantaineplicht voor reizigers die terugkeren uit Albanië, Bolivia, Bosnië en Herzegovina, Costa Rica, Guyana, Libanon, Noord-Macedonië, Panama, Servië, Suriname, Tunesië en Turkije.

Alleen reizigers die minimaal zeven dagen voor hun terugreis een boosterprik hebben gekregen, hoeven niet verplicht in quarantaine. Wel moeten zij, net als alle andere reizigers, een negatieve coronatest kunnen laten zien bij aankomst. Een PCR-test mag bij vertrek maximaal 48 uur oud zijn, een sneltest niet meer dan 24 uur.

De twaalf landen gelden vanaf dinsdag als zeerhoogrisicogebied. Voorheen was dat nog hoogrisicogebied. De kleurcode blijft overigens hetzelfde voor de groep landen: oranje.

Reisbranche ziedend

De belangenorganisatie voor de reisbranche ANVR is naar eigen zeggen ziedend over de aanscherping van de reisadviezen voor de twaalf landen. Volgens voorzitter Frank Oostdam is het hoog tijd dat de protocollen waarop de reisadviezen zijn gebaseerd worden aangepast.

"De regels van de afgelopen twee jaar zijn verouderd. Het gaat nu om de status van de reiziger en niet om het aantal besmettingen op de bestemmingen."

Hogescholen geven eerstejaars weer extra tijd voor studiepunten

Eerstejaars studenten in het hoger beroepsonderwijs krijgen opnieuw een jaar extra tijd om hun verplichte studiepunten te halen. "Het opschorten van het bindend studieadvies geeft onze studenten extra lucht", zegt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen.

Het zogenoemd bindend studieadvies, bsa, werd ook de afgelopen twee jaar opgeschort vanwege de coronapandemie. Limmen erkent dat studenten dit graag al eerder in het schooljaar hadden willen weten.

"Aanvankelijk leek het erop dat dit studiejaar aanzienlijk meer 'live' onderwijs gegeven zou worden. Maar de lockdown vanaf half december en de omikrongolf direct daaropvolgend hebben ervoor gezorgd dat toch weer veel lessen online moesten worden gegeven of zelfs niet konden doorgaan." Daarom vinden de hogescholen het terecht dat eerstejaars extra tijd krijgen.

Petitie tegen coronatoegangsbewijs ruim 550.000 keer ondertekend

De petitie om het coronatoegangsbewijs in Nederland af te schaffen is in een paar dagen ruim 550.000 keer ondertekend. De handtekeningenactie is opgezet door de zogenoemde coalitie Onverdeeld Open, waarvan oud-staatssecretaris Mona Keijzer mede-initiatiefnemer is.

De actievoerders zijn tegen de coronapas "in al zijn verschijningsvormen", omdat die meer schade zou veroorzaken dan voorkomen. De maatregelen noemen ze een inperking van de grondrechten. De omgangsregels zouden daarnaast niet voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Onlangs concludeerde onderzoekers dat invoering van het zogenoemde 2G of 3G systeem nauwelijks het aantal besmettingen remt. Minister Kuipers schreef onlangs in een Kamerbrief dat dit onderzoek van de TU Delft "belangrijke inzichten biedt". Desondanks blijft de coronapas volgens Kuipers van toegevoegde waarde om de samenleving eerder te kunnen heropenen.

Israëliërs kunnen weer zonder coronapas naar sportschool

Sinds vandaag mag iedereen in Israël weer zonder coronapas naar de sportschool of film. De zogenoemde Groene Pas blijft nog wel noodzakelijk voor toegang tot evenementen of nachtclubs waar voldoende afstand houden onmogelijk is.

Het besluit is genomen omdat de coronapas voor een theater-, film- of sportschoolbezoek niet meer effectief is volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid. "Aangezien omikron ook gevaccineerden infecteert, heeft de Groene Pas op veel plaatsen zijn effectiviteit verloren", zei Nachman Ash van het ministerie tegen Israëlische media. Hij voegde eraan toe dat deze werkwijze past bij het "leven met het virus".

Nederlandse onderzoekers concludeerden halverwege januari dat een coronatoegangsbewijs nauwelijks het aantal besmettingen remt. Minister Kuipers van Volksgezondheid zei onlangs dat de pas nog steeds noodzakelijk is in deze fase van de pandemie.

Australië heropent grenzen voor geboosterde reizigers

Na bijna twee jaar gaat Australië weer volledig open voor reizigers. Vanaf 21 februari zijn toeristen weer welkom, mits ze de boosterprik hebben gehad, maakte premier Morrison bekend.

Daarmee komt een einde aan een pakket reisbeperkingen dat tot het strengste en langstlopende ter wereld behoort. Eerder werden reisbeperkingen al wel voor enkele groepen opgeheven. Zo konden backpackers en arbeidskrachten sinds 1 december vorig jaar weer het land in.

Minder besmettingen en ziekenhuisopnames op Caribische eilanden

Op de zes Caribische eilanden van het koninkrijk is het dagelijks aantal geregistreerde besmettingen en ziekenhuisopnames fors teruggelopen. De autoriteiten versoepelen daarom de coronamaatregelen.

Het ANP meldt dat er op 16 januari op Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba bij elkaar 16.930 actieve besmettingen met corona werden geregistreerd. Een week later, op 23 januari, waren dat 9638 gevallen. Op zondag 6 februari ging het in totaal om 2094 gevallen. Een daling van bijna 15.000 gevallen in drie weken.

De hoeveelheid ziekenhuisopnames van coronapatiënten is eind vorig week ook fors teruggelopen. Op 23 januari waren er 113 opnames, tegenover 38 op 6 februari.

Op diverse manieren wordt er versoepeld: zo liet Aruba vorige week de testverplichting voor volledig gevaccineerde reizigers vervallen en verkortte Curaçao de avondklok.

Burgemeester Ottawa roept noodtoestand uit vanwege blokkade truckers

De burgemeester van Ottawa heeft de noodtoestand in de Canadese hoofdstad uitgeroepen vanwege de aanhoudende blokkade door vrachtwagenchauffeurs. Die zijn woedend over het Canadese coronabeleid en in het bijzonder over de verplichte vaccinatie van truckers die op de Verenigde Staten rijden.

Burgemeester Watson zegt dat er meer betogers dan politiemensen zijn en dat de betogers daarmee de dienst uitmaken. "Het is volledig ontspoord." Hij zegt dat het uitroepen van de noodtoestand de ernst van de situatie weergeeft en hij wil meer steun vanuit de overheid. Concrete maatregelen kondigde hij niet aan.

Opnieuw minder treinen door personeeluitval

Vanwege personeelstekort, mede door coronabesmettingen en quarantaineverplichting, bij de verkeersleiding van ProRail op Utrecht Centraal rijden er vandaag opnieuw minder treinen. De NS kampt met hetzelfde probleem en daardoor kunnen reizigers sinds vandaag met nog meer vertraging te maken krijgen.

Er is sowieso minder treinverkeer tussen 07.00 en 15.00 uur op de trajecten Alphen aan den Rijn - Houten, Eindhoven - Amsterdam, Den Haag - Amersfoort, en Rotterdam - Arnhem. Ook op andere trajecten rijden er minder treinen tot en met 21 februari.

Reizigers krijgen het advies de reisplanner in de gaten te houden.