Trucks blokkeren het centrum van Ottawa
NOS Nieuws

Burgemeester Ottawa roept noodtoestand uit vanwege blokkade truckers

De burgemeester van Ottawa heeft de noodtoestand in de Canadese hoofdstad uitgeroepen vanwege de aanhoudende blokkade door vrachtwagenchauffeurs. Die zijn woedend over het Canadese coronabeleid en in het bijzonder over de verplichte vaccinatie van truckers die op de Verenigde Staten rijden.

Burgemeester Watson zegt dat er meer betogers dan politiemensen zijn en dat de betogers daarmee de dienst uitmaken. "Het is volledig ontspoord." Hij zegt dat het uitroepen van de noodtoestand de ernst van de situatie weergeeft en hij wil meer steun vanuit de overheid. Concrete maatregelen kondigde hij niet aan.

De burgemeester sprak van een "overmacht" aan truckers waar zijn agenten niet meer tegen kunnen optreden:

'Dit is de ernstigste noodsituatie ooit in onze stad'

Het truckersprotest legt het centrum van de hoofdstad al tien dagen lam. Bewoners klagen over het in hun ogen lakse optreden van de autoriteiten, die de demonstranten te veel hun gang zouden laten gaan.

De politie heeft op zondag enkele demonstranten naar een andere plek gestuurd en straten afgezet. Ook zijn agenten druk met het verzamelen van bewijsmateriaal voor eventuele rechtszaken.

Daarnaast is het sinds gisteren verboden om de vrachtwagenchauffeurs te helpen. Het Canadese CTV News meldt dat er "een aantal" mensen zijn gearresteerd omdat ze brandstof hebben geleverd aan de truckers. De truckers hebben de brandstof onder meer nodig omdat het zeer koud is in de hoofdstad.

Correspondent Lucas Waagmeester:

"Dit weekend zwol het wat aan qua aantal mensen. En het protest is nog net zo aanwezig en luidruchtig, als je de demonstraten en de bewoners van Ottawa moet geloven. Het protest beperkt zich tot een aantal blokken voor de deur van het nationale parlement in de hoofdstad, Parliament Hill, en downtown, dat daar tegenover ligt, waar heel veel restaurants en winkels zijn.

Het gaat daar nog steeds om enkele duizenden mensen, veel van hen in zware trucks die de straten blokkeren, toeteren en scanderen. Er wordt gekampeerd in de vrachtwagens en gebarbecued op straat.

De concrete aanleiding van het protest waren de internationale vrachtwagenchauffeurs die het niet eens zijn met de maatregel dat zij, als ze terugkomen uit de Verenigde Staten, gevaccineerd moeten zijn of in quarantaine moeten. Maar dat breidde zich uit naar een veel algemenere eis van de demonstranten om gewoon een einde te maken een alle lockdowns en coronabeperkingen. En de groep is dus ook veel breder geworden; het is dus een protest van het hele smaldeel van de bevolking dat zich keert tegen de coronamaatregelen.

Hoewel er hier en daar extremistische dingen worden gezegd - er zitten ook elementen in van extreem rechts in die groep demonstranten - is het protest wel al een week lang vreedzaam. En dat maakt het voor de politie wel heel lastig om hard in te grijpen. Het is een verstoring van de openbare orde, maar het is moeilijk om te beargumenteren dat dit anderen in de stad echt in gevaar brengt.

Dus de regering lijkt absoluut niet van plan om aan de eisen tegenmoet te komen, maar wil wel van de blokkade af. Maar hoe ze dat dan gaan doen? We gaan wel echt richting een ontknoping, het lijkt zich te verharden. Misschien wordt er toch wel rekening mee gehouden dat er een soort confrontatie komt met die vrachtwagenchauffeurs, maar het is op dit moment niet te zeggen hoe dat eruit gaat zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl