Een vrouw poseert voor het truckersprotest in Ottawa
NOS NieuwsAangepast

Bont gezelschap protesteert in Ottawa tegen coronabeleid Trudeau

In de Canadese hoofdstad Ottawa hebben duizenden mensen geprotesteerd bij het parlementsgebouw. Eerder op de dag kwam het zogeheten Vrijheidskonvooi aan in de hoofdstad. Het konvooi bestaat uit truckers uit het hele land die in de stad zijn om te betogen tegen het coronabeleid van de Canadese regering.

Hoe dichter het konvooi Ottawa naderde, hoe meer truckers zich aansloten. Maar ook niet-truckers voegden zich bij het protest.

Correspondent Marieke de Vries, die in Ottawa is, zegt dat het gaat om een bont gezelschap. "Dus niet alleen vrachtwagenchauffeurs, maar ook onder anderen moeders die zich zorgen maken omdat ook kinderen gevaccineerd moeten worden als ze bijvoorbeeld binnen willen ijshockeyen. Alle lagen van de bevolking, alle beroepsgroepen hebben elkaar gevonden."

De Vries benadrukt tegelijkertijd dat het gaat om een minderheid van de Canadezen. "Bijna 90 procent is gevaccineerd en houdt zich aan de regels. Ottawa is in lockdown, behalve de betogers is er bijna niemand op straat."

'Flagrant extremisme'

Volgens de Canadese publieke omroep CBC heeft premier Trudeau met zijn gezin hun woning in het centrum van de stad om veiligheidsredenen verlaten, maar een woordvoerder van de regering wilde dat niet bevestigen. De premier zit in quarantaine omdat een van zijn kinderen positief getest is op het coronavirus.

Ook zondag wordt er nog geprotesteerd. De politie maakt zich zorgen over de omvang van het protest en de mogelijkheid dat er geweld uitbreekt. Veiligheidsminister Marco Mendicino zei tegen CBC dat sommige demonstranten "flagrant extremisme" tentoonspreidden, inclusief oproepen de regering omver te werpen. Tegelijkertijd roepen enkele organisatoren op sociale media de demonstranten op geen geweld te gebruiken.

De Canadese legerchef Wayne Eyre beklaagde zich er op Twitter over dat sommige betogers op het Graf van de Onbekende Soldaat dansten en het Nationale Oorlogsmonument daarbij "ontheiligden".

Trudeau zei deze week dat het konvooi een protest is van "een radicale minderheid", die niet representatief is voor het gedachtegoed van de Canadezen en onacceptabele meningen verkondigde.

'Gehoorzaam geweest'

Het Vrijheidskonvooi vertrok zes dagen geleden uit Vancouver, in het westen van het land. Zo'n 2700 vrachtwagenchauffeurs maken er deel van uit. Onderweg sloten anderen, dus ook niet-truckers, zich aan. Ook vanuit andere delen van Canada zijn mensen naar Ottawa gekomen - waar het momenteel zo'n 20 graden onder nul is.

Het truckersprotest was ingegeven door de vaccinatieverplichting voor chauffeurs die van en naar de Verenigde Staten willen rijden. Maar inmiddels is de onvrede breder en gaat het om het hele beleid van de regering-Trudeau. De betoger zeggen dat ze net zo lang blijven tot die is opgestapt.

Bekijk hier beelden van het protest:

Toeteren tegen de coronamaatregelen in Ottawa

"We zijn twee jaar gehoorzaam geweest en hebben ons aandeel geleverd. Het is nu gewoon tijd dat we ons leven terugkrijgen", aldus een van de demonstranten tegen de NOS.

Een andere demonstrant vergelijkt het protest met Canada's populairste sport: ijshockey. "Als iemand de regels overtreedt dan grijpt de scheidsrechter in. Wij zijn die scheidsrechter. En we gaan ervoor zorgen dat het weer wordt zoals het hoort te zijn... dat je vrij bent om te doen wat je wil."

Van de chauffeurs die regelmatig de grens tussen de VS en Canada passeren is 90 procent volledig gevaccineerd, stelt werkgeversorganisatie The Canadian Trucking Alliance. Voor de Canadese bevolking ligt dat percentage op 77. De werkgeversorganisatie staat niet achter het protest. "Dit is niet hoe onvrede over het regeringsbeleid moet worden geuit", aldus een woordvoerder.

Demonstranten zeggen in gesprek met de NOS voorlopig rond het parlementsgebouw te willen blijven om zo afschaffing van de vaccinatieplicht af te dwingen. Het protest kan de komende dagen het transport van voedingsmiddelen en andere goederen frustreren.

Volgens de demonstranten moet er een einde komen aan de coronamaatregelen in Canada:

Canadese truckers zijn coronabeleid zat: 'Geef onze vrijheid terug'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl