NOS Nieuws

'BA.2-subvariant omikron wordt komende tijd dominant'

Een besmettelijkere subvariant van omikron wordt naar verwachting de komende tijd dominant in Nederland. Dat bevestigt het RIVM na berichtgeving van NU.nl. De vraag is alleen nog wanneer de zogeheten BA.2-subvariant de oorspronkelijke omikron-subvariant (BA.1) heeft verdrongen.

Het was al langer bekend dat er meerdere subvarianten bestaan van de omikronvariant. Het RIVM houdt met steekproeven bij welke er rondgaan in Nederland. Op basis daarvan wordt verwacht dat het aantal gevallen van BA.2 gaat toenemen.

Subvariant BA.2 lijkt volgens het RIVM vooralsnog niet tot ernstigere ziekteverschijnselen te leiden na besmetting dan BA.1.

Meer besmettingen

RIVM-epidemioloog Susan van den Hof zei eerder te verwachten dat de nieuwe subvariant wel effect zal hebben: "Het zal leiden tot nog meer besmettingen. En het aantal mensen dat in het ziekenhuizen zal komen, zal daardoor nog meer kunnen stijgen."

Of de subvariant minder gevoelig is voor coronavaccins wordt nog onderzocht. Een lid van het COVID-19 Response Team van de WHO, Boris Pavlin, zei deze week dat vaccins een vergelijkbare bescherming bieden tegen de verschillende subvarianten van omikron. Pfizer/BioNTech en Moderna ontwikkelen momenteel vaccins die zijn aangepast aan de omikronvariant.

In Denemarken, dat inmiddels vrijwel alle beperkende maatregelen heeft losgelaten, is BA.2 al dominant. Hoofd infectieziektenbestrijding van het RIVM Jaap van Dissel zei vorige week dat de subvariant daar zo snel kon rondgaan door een aantal superspreading events, zoals feesten.

Dat BA.2 de afgelopen weken ook in Nederland vaker voorkomt, blijkt bijvoorbeeld uit deze grafiek van de getelde BA.1- en BA.2-gevallen in Amsterdam:

BA.2 is inmiddels in 57 landen vastgesteld volgens de volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Wereldwijd zijn er meer dan tienduizend besmettingen met de subvariant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl