NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Zorgelijke stemming' in OMT-overleg • Informatiecampagne coronavaccin in elf talen

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het coronablog van woensdag af. Inmiddels hebben we een nieuw liveblog geopend met het belangrijkste coronanieuw van donderdag.

 • 'Stemming tijdens Outbreak Management Team-overleg zorgelijk'

  De stemming tijdens het overleg van het Outbreak Management Team (OMT) dat vanavond plaatsvond, was "zorgelijk". Dat zei OMT-lid Karoly Illy naderhand in de talkshow Jinek. OMT-lid Ernst Kuipers schoof aan bij de talkshow Op1.

  Over eventuele nieuwe coronamaatregelen lieten de OMT-leden weinig los. Wel benadrukte Kuipers dat het aantal coronabesmettingen op korte termijn omlaag moet. "De dagelijkse instroom van patiënten stijgt snel en maatregelen als 1,5 meter afstand en mondkapjes zijn niet meer genoeg." Ook Illy zegt dat strenge maatregelen "onontkoombaar" zijn om het virus onder controle te krijgen. "Zolang mensen zich niet laten vaccineren of met klachten de deur uitgaan moeten we wel."

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 23.789 nieuwe positieve tests gemeld, een nieuw dagrecord. Ten opzichte van gisteren zijn er 785 positieve tests meer. Ziekenhuizen in Nederland zullen op korte termijn een groot deel van hun planbare zorg moeten afzeggen, of hebben dat al gedaan.

  Kuipers meent dat het kabinet nu "moet handelen", omdat het effect van de maatregelen pas na twee weken zichtbaar zal zijn in de ziekenhuisbezetting en in het aantal besmettingen.

 • Limburgs ziekenhuis vraagt besmette medewerkers om toch te werken

  Vanavond werd bekend dat alle ziekenhuizen in Nederland een groot deel van de planbare zorg gaan afzeggen. En dat is niet alles: in het Zuyderland ziekenhuis in Zuid-Limburg is de nood zo hoog, dat zelfs medewerkers die besmet zijn met corona moeten doorwerken. Ziekenhuisbestuurder David Jongen noemt het in Nieuwsuur een absolute noodgreep:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Limburgs ziekenhuis vraagt besmette medewerkers om toch te werken
 • Ziekenhuizen zeggen groot deel planbare zorg af

  De ziekenhuizen in Nederland zullen op korte termijn een groot deel van hun planbare zorg moeten afzeggen, of hebben dat al gedaan. Daarmee gaat de crisis in de zorg een nieuwe fase in, laat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) weten.

  Concreet zullen in de nieuwe fase bijvoorbeeld heupvervangingen en liesbreukcorrecties vrijwel niet meer uitgevoerd worden. Ingrepen waarbij patiënten niet in een ziekenhuisbed hoeven te verblijven, kunnen nog wel doorgaan.

  Limburgse ziekenhuizen gaan een stap verder en zeggen in veel gevallen ook ernstige planbare zorg af, meldt NRC. Hieronder vallen onder meer hartoperaties, hersenoperaties en kankeroperaties.

 • Informatiecampagne over coronavaccinatie in elf talen

  Advertenties en informatie over het nemen van een coronavaccinatie worden vanaf deze week in elf talen verspreid in wijken met een lage vaccinatiegraad. De informatie is onder meer beschikbaar in het Bulgaars, Roemeens en Amhaars, een taal die in Ethiopië gesproken wordt. Informatie over vaccinaties was al beschikbaar in onder meer het Engels, Duits, Frans en Arabisch.

  Met de campagne moet het percentage mensen met minstens één prik, dat nu ongeveer op 88,5 procent staat, zeker tot boven de 90 procent stijgen, zegt demissionair minister De Jonge tegen persbureau ANP. "Dat moet lukken."

  De Jonge was vanmiddag zelf in een moskee in Den Haag die als vaccinatielocatie is ingericht. Mensen kunnen daar zonder afspraak terecht voor een prik of met vragen over het vaccin. De minister meent dat dit soort initiatieven Nederland aan een vaccinatiegraad helpen "die wekelijks nog steeds tienden omhooggaat". In Den Haag richten die initiatieven zich bijvoorbeeld op het vaccineren bij moskeeën, terwijl het volgens De Jonge in de Biblebelt beter zou werken de huisarts de prik te laten geven.

 • ECDC: boosterprik voor alle volwassenen, prioriteit voor 40-plussers 

  Europese landen, waaronder Nederland, moeten zo snel mogelijk zorgen dat alle mensen van 18 jaar en ouder een boosterprik kunnen krijgen. Die oproep doet de Europese gezondheidsdienst ECDC. Daarbij zeggen ze dat 40-plussers prioriteit moeten krijgen.

  De organisatie roept de aangesloten landen ook op om snel beperkingen in te voeren. De ECDC wijst erop dat feestjes en familiebezoek rond de kerstdagen en nieuwjaar tot een nieuwe golf coronabesmettingen kunnen leiden.

  Dat de kerstperiode een brandhaard zou kunnen worden, komt niet alleen door de deltavariant en het nu al hoge aantal besmettingen. Het ECDC verwacht ook 'maatregelmoeheid'. Daardoor zouden mensen meer risico's kunnen nemen. "Dit wordt de tweede feestdagenperiode tijdens deze pandemie, en mensen willen misschien de afgelopen winter compenseren".

  Coronabeperkingen zijn volgens het ECDC een "directe manier om de verspreiding onder controle te krijgen". Boosterprikken "verlengen de controle over de verspreiding na de directe impact van de maatregelen".

 • Italië breidt vaccinatieverplichting uit

  Ongevaccineerden in Italië krijgen vanaf 15 december geen toegang meer tot bioscopen, restaurants, hotels en sportscholen. Ook heeft het kabinet de vaccinatieplicht uitgebreid naar schoolpersoneel, politieagenten en militairen. Voor zorgmedewerkers was het coronavaccin al verplicht.

  Vanaf 6 december moet iedereen die met het openbaar vervoer wil reizen, gevaccineerd, hersteld zijn van het coronavirus of negatief getest zijn. De maatregelen gelden in eerste instantie tot 15 januari.

  Volgens de laatste cijfers is 84,7 procent van de Italianen van 12 jaar en ouder gevaccineerd.

  Italiaanse premier Mario Draghi tijdens de coronapersconferentie EPA
 • Duitsland wil een vaccinatieplicht voor specifieke groepen

  Aankomend bondskanselier Olaf Scholz wil een vaccinatieplicht invoeren voor mensen die werken met kwetsbaren. Het bestrijden van de pandemie ziet hij als zijn topprioriteit, als hij naar verwachting begin december het stokje overneemt van Angela Merkel als regeringsleider van Duitsland.

  Naast een vaccinatieplicht is hij van plan een crisisteam aan stellen dat de corona-aanpak zal coördineren tussen de landelijke en regionale politiek. Gisteren werd al bekend dat het Duitse leger een coronavaccinatie gaat verplichten voor defensiepersoneel.

 • De Jonge hakt nog geen knopen door over invoering 1G-maatregel

  Demissionair minister De Jonge ziet veel haken en ogen in de invoering van de 1G-maatregel. In dat systeem krijgen mensen alleen ergens toegang als ze negatief getest zijn op het coronavirus. Dus ook als iemand volledig is gevaccineerd of corona heeft gehad, is een test nodig.

  De Tweede Kamer vroeg het kabinet vorige week de verschillende aspecten van dat systeem uit te werken. Onder meer coalitiepartij ChristenUnie ziet er op plekken met grote besmettingsrisico's een alternatief in voor 2G, het stelsel waarbij mensen alleen toegang hebben als ze volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van corona. Het kabinet diende maandag een wetsvoorstel in om invoering van 2G mogelijk te maken. Het OMT heeft nu ook allerlei facetten van 1G in kaart gebracht.

  In een brief aan de Kamer schrijft De Jonge dat 1G voor veel mensen aanleiding kan zijn om sectoren waar dat stelsel zou kunnen gaan gelden minder te bezoeken.

  Hij voegt eraan toe dat 1G "hooguit mogelijk" lijkt op zorgvuldig geselecteerde sectoren. Daarvoor moeten dan de precieze consequenties voor testaantallen en de financiële gevolgen nader worden onderzocht. Volgens de minister moet het debat over een eventuele inzet van het systeem worden gevoerd. Hij hakt er nu nog geen knopen over door. In zijn brief benadrukt de minister dat nog veel onbekend is en dat hij geen internationaal voorbeeld kent waar alleen een negatieve test geldig is om toegang te krijgen tot bepaalde sectoren.

 • WHO: zorgen over gevaccineerden die zich niet aan maatregelen houden

  Gevaccineerde mensen moeten zich aan coronamaatregelen blijven houden om besmetting te voorkomen, waarschuwt WHO-directeur Tedros. De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen dat gevaccineerden door een vals gevoel van veiligheid het idee hebben dat de pandemie voorbij is. "Vaccins redden levens maar ze voorkomen de overdracht niet volledig, benadrukt Tedros.

  Voor de komst van de deltavariant leken vaccins de overdracht met ongeveer 60 procent te verminderen. Nu is dat gedaald tot zo'n 40 procent, zegt Tedros. De besmettelijkere deltavariant heerst nu over de hele wereld. Bijna alle andere varianten en de originele soort van het coronavirus zijn verdrongen.

 • Ziekenhuis in Alkmaar huurt extra bewaking in tegen corona-agressie

  Ziekenhuispersoneel heeft steeds vaker te maken met geweld van patiënten en hun familieleden. Het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar heeft daarom naast de eigen portiers en beveiliging drie extra beveiligingsmensen ingehuurd, meldt het Noordhollands Dagblad.

  Voor beide ingangen worden binnenkort tenten geplaatst waar beveiligers de orde bewaken. Zo wil het ziekenhuis voorkomen dat er binnen de muren ruzies en discussies ontstaan wanneer te veel gasten tegelijkertijd bij een patiënt op bezoek willen of dat patiënten toch iemand meenemen naar een afspraak in het ziekenhuis.

  De extra beveiligingsmaatregel zijn genomen op uitdrukkelijke wens van verpleegkundigen. Bij acute situaties in en rond het ziekenhuis kunnen ziekenhuismedewerkers een spoednummer bellen om de hulp van de beveiligers in te schakelen.

 • Voor het eerst blijft geen enkele gemeente coronavrij

  De afgelopen 24 uur is het coronavirus in alle 352 gemeenten in Nederland vastgesteld. Geen enkele gemeente bleef coronavrij. Dat is voor het eerst sinds het begin van de pandemie, meer dan 600 dagen geleden.

  Het aantal gemeenten zonder positieve tests is flink gedaald sinds het begin van de huidige golf, maar tot en met gisteren was er steeds minstens één gemeente waar geen besmetting werd geconstateerd. Vaak was het een van de Waddeneilanden Schiermonnikoog, Vlieland, Ameland, of de gemeente Rozendaal bij Arnhem. Dit zijn de kleinste gemeenten van Nederland.

  De afgelopen dag hadden Schiermonnikoog, Ameland en Vlieland elk één positieve test onder hun inwoners. Rozendaal telde drie nieuwe gevallen, In de gemeente Oudewater waren dat er vier en in Terschelling en Zoeterwoude elk vijf.

  Schiermonnikoog heeft het laagste aantal positieve tests tot nu toe. Sinds het begin van de epidemie zijn op het eiland 52 mensen positief getest. Schiermonnikoog was ook de laatste gemeente waar het virus opdook; het Waddeneiland bleef tot oktober vorig jaar coronavrij. Vlieland heeft 110 bevestigde gevallen, Rozendaal 163, Ameland 310 en Terschelling 481. Rozendaal en Vlieland zijn de enige gemeenten waar nog geen enkel sterfgeval door corona is geregistreerd.

  Amsterdam heeft opgeteld de meeste positieve tests van Nederland (137.392), Rotterdam de meeste sterfgevallen (1007).

 • Poetin kreeg experimenteel neusvaccin toegediend

  De Russische president Poetin heeft naar eigen zeggen een experimenteel Spoetnik-neusvaccin tegen het coronavirus toegediend gekregen. Zondag kreeg de president een boosterprik van het Spoetnik-vaccin; een dag later kreeg hij het vaccin in de vorm van een spray. Het middel wordt nog getest en is nog niet goedgekeurd door toezichthouders.

  Ook het Nederlandse bedrijf Intravacc werkte begin dit jaar in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid aan de ontwikkeling van een vaccin in de vorm van een spray.

 • Kappersklanten vrezen lockdown; proberen afspraak te verplaatsen

  Kappers merken een toename van het aantal klanten dat een afspraak naar voren wil halen, nu het kabinet mogelijk met nieuwe maatregelen komt om de toenemende coronabesmettingen te beteugelen. Branchevereniging ANKO (Algemene Nederlandse Kappers Organisatie) bevestigt de toename na een rondgang van de NOS langs verschillende kapperszaken. "Klanten bellen steeds vaker op om hun afspraak naar voren te schuiven".

  Volgens een woordvoerster van de ANKO vrezen klanten een nieuwe lockdown, die de branche opnieuw op slot zou gooien. Sommige klanten zeggen hun afspraak inmiddels ook af uit vrees voor besmetting, aldus de branchevereniging.

  Over welke maatregelen het kabinet wil nemen, is nog niets bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat er vrijdag een nieuwe coronapersconferentie is.

 • 23.789 nieuwe positieve tests, nieuw dagrecord

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 23.789 nieuwe positieve tests gemeld, een nieuw dagrecord. Ten opzichte van gisteren zijn er 785 positieve testen meer.

  Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 22.417 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 32 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  2535 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2535 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2540), van wie 505 op de IC (gisteren: 488), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  50 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 50 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 39 doden per dag, tegen 27 doden per dag een week eerder.