WNL op Zondag
NOS NieuwsAangepast

Blokhuis: lek in onderzoek naar mondkapjesdeal Van Lienden

In het onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal van Sywert van Lienden is een notitieboek met daarin persoonlijke aantekeningen van een van de onderzoekers kwijtgeraakt. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Kamer. Volgens Blokhuis staan er onder andere namen in het aantekeningenboek.

Een "anoniem persoon" heeft het in bezit, maar vooralsnog niet teruggegeven. De vinder heeft wel melding van de vondst gemaakt bij onderzoeksbureau Deloitte, dat het onderzoek naar de deal uitvoert.

Volgens Blokhuis is er sprake van een datalek dat is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Welke gevolgen dit heeft voor het onderzoek is nog niet duidelijk. Betrokkenen zullen volgens de staatssecretaris zo snel mogelijk worden geïnformeerd. Blokhuis zegt de gang van zaken "ten zeerste te betreuren".

Miljoenenwinst

Ondernemer en opiniemaker Van Lienden en twee zakenpartners kwamen in mei dit jaar in opspraak omdat ze een miljoenenwinst boekten op een omstreden mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid. De drie, bekend van de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie, zeiden in media herhaaldelijk niets te verdienen aan de verkoop van mondkapjes via die stichting, terwijl ze een deel van hun producten via een BV verkochten en zo toch geld verdienden.

Bij deze deal hield de ondernemer meer dan 9 miljoen euro over aan de levering van de mondkapjes. Die bleven vervolgens ongebruikt, omdat er te veel werden ingekocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl