Schade in Rotterdam na de rellen van vrijdagavond
NOS NieuwsAangepast

173 mensen opgepakt na rellen, 'veel zullen volgen'

Er zijn 173 mensen gearresteerd na de rellen in het afgelopen weekend en er zullen er nog veel volgen. Zij zullen "met de volle zwaarte van het recht" ter verantwoording worden geroepen, schrijft minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Hij wijst er nog eens op dat er snelrecht tegen de relschoppers wordt ingezet en dat de schade op hen zal worden verhaald. "De politie en het Openbaar Ministerie zetten alles op alles."

Grapperhaus vindt dat de politie de afgelopen dagen weer heeft laten zien waartoe ze in staat is. Hij spreekt zijn waardering uit voor "mensen die zonder uitzondering een sterke motivatie hebben om zich in te zetten voor de Nederlandse samenleving en een stap naar voren zetten, ook in die situaties waarin er sprake is van bijzonder moeilijke omstandigheden."

In Rotterdam liep vrijdagavond een protest tegen de coronamaatregelen uit de hand. De politie schoot gericht op een aantal relschoppers. Het afgelopen weekend waren er rellen in onder meer Den Haag, waarbij onder meer zwaar vuurwerk en stenen werden gegooid naar hulpverleners. Volgens Grapperhaus ging het op sommige plekken om "zeer georganiseerd geweld", zonder aanwijsbare maatschappelijke of politieke intentie.

Volgens de minister van Justitie en Veiligheid merkt de politie dat er door de coronamaatregelen een tweedeling is ontstaan. "Het is belangrijk dat we daarover in gesprek blijven met elkaar. Wat er afgelopen weekend is gebeurd, heeft echter niks meer met een discussie te maken. Hier zal ik samen met burgemeesters, het OM en de politie altijd sterk tegen blijven optreden."

Een overzicht van de rellen van dit weekend in beeld:

Een weekend rellen in beeld, zo ging het eraan toe in verschillende steden

De eerste verdachten van de rellen in Rotterdam staan morgenmiddag voor de rechter tijdens een snelrechtzitting, meldt het Openbaar Ministerie. Het gaat om drie verdachten: een man uit Rotterdam, een man uit Delft en een vrouw uit Spijkenisse. Zij zouden voorwerpen hebben gegooid naar de politie.

Daarnaast zitten nog drie andere verdachten vast voor de ongeregeldheden in Rotterdam. Zij zullen later voor de rechter moeten komen. Een van deze mannen zou met een ijzeren staaf geprobeerd hebben een agent te slaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl