Politie op de Grote Markt in Groningen
NOS NieuwsAangepast

Ongeregeldheden in meerdere steden, bijna dertig aanhoudingen

In verschillende steden van het land was het gisteravond opnieuw onrustig op straat. In onder meer Enschede en Groningen zijn vernielingen aangericht en was sprake van vuurwerkoverlast. In die steden is een noodbevel van kracht, wat de politie meer ruimte geeft om in actie te komen en beperkingen op te leggen.

Ook in Roosendaal was het onrustig. Daar werd onder meer brand gesticht bij een basisschool. Ook werd er zwaar vuurwerk afgestoken en daardoor vloog een auto in brand. Vijftien mensen zijn daar opgepakt voor verstoring van de openbare orde, meldt de politie. Tijdens de politieactie werd de wijk Langdonk afgesloten.

In het centrum van Enschede waren veel agenten op de been na een oproep om te gaan rellen in de stad. Er werd een noodbevel ingesteld, dat om 20.30 uur inging en tot 07.00 uur van kracht was. Het stelt de politie in staat om "zo nodig op te treden tegen de relschoppers, straten af te sluiten en plekken te ontruimen en samenscholingen te verbieden".

Voor zover bekend zijn in Enschede vijf arrestaties verricht.

Beelden van de onrust in Enschede en Groningen:

Noodbevel in Enschede na oproep om te rellen

In Groningen gold een noodbevel tot 05.00 uur. Ook daar ging online een oproep rond om te gaan rellen na een coronademonstratie. Het protest verliep vreedzaam, maar daarna werd in het centrum van de stad vuurwerk afgestoken en werden vernielingen aangericht.

Er is volgens de gemeente onder meer een winkelpui ingegooid, met fietsen gesleept en hier en daar brand gesticht. Ook een bushokje is vernield. De politie, die massaal aanwezig was, heeft rond 21.45 uur de Grote Markt leeggeveegd. Zeker drie mensen zijn gearresteerd.

In Tilburg kwamen tientallen jongeren bij elkaar in een park om vuurwerk af te steken. Zij vernielden daarbij een aantal prullenbakken. Een woordvoerder van de politie zegt tegen Omroep Brabant dat het niet duidelijk is om hoeveel jongeren het gaat. "Ik hoor geluiden van tussen de dertig en honderd personen. De waarheid zal ergens in het midden liggen." Voor zover bekend is er niemand opgepakt in Tilburg.

In Stein en Roermond geldt eveneens een noodverordening. In die gemeenten wordt preventief gefouilleerd. De noodverordening werd in die gemeenten afgekondigd na de rellen van eergisteravond. Zeker vijf mensen zijn daar aangehouden omdat ze verdovende middelen in bezit hadden.

Onrust rond voetbalstadions

Eerder op de dag was het gisteren ook onrustig rond verschillende voetbalwedstrijden in de eredivisie. In Rotterdam werden bij de Kuip 24 aanhoudingen verricht omdat er met vuurwerk naar de politie en ME werd gegooid.

Ook in Leeuwarden werd vuurwerk afgestoken voor het stadion van Cambuur en werd de ME ingezet. Politieagenten trokken hun wapens, maar er is niet geschoten. Drie mensen zijn aangehouden.

"De wijze waarop relschoppers vanavond hebben huisgehouden is crimineel", zei burgemeester Buma van Leeuwarden. "Respect voor de politie en brandweer, die onder moeilijke omstandigheden hebben opgetreden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl