NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen • Tests nog niet naar Belgisch lab

 • Welkom in het coronablog van donderdag 4 november.
 • Afgelopen etmaal waren er 10.272 positieve tests, dat zijn er 1102 meer dan gisteren
 • Coronacijfers lopen op, maar testen bij GGD neemt af
 • Start carnavalsseizoen afgelast in Noord- en Midden-Limburg
 • Recordaantal besmettingen in Duitsland.
Liveblog gesloten
 • Steeds minder mensen laten zich testen bij de GGD

  Hoewel de coronacijfers oplopen gaan steeds minder mensen met klachten naar de testlocaties. Het is niet duidelijk waarom de testbereidheid steeds lager is, terwijl testen volgens deskundigen juist belangrijk is, ook als je al gevaccineerd bent.

  "Als je gevaccineerd bent, kun je nog steeds het virus bij je dragen en ook overdragen aan mensen die kwetsbaar zijn of ongevaccineerd. De enige manier om dit virus te stoppen is om besmette mensen te detecteren en tijdig te isoleren om te voorkomen dat ze anderen besmetten", zegt epidemioloog Esther Metting.

  Het aantal zelftesten neemt wel toe, blijkt uit cijfers van het RIVM. Maar zelftesten zijn niet betrouwbaar genoeg voor mensen die symptomen hebben.

 • Groep 8 uit Voorschoten krijgt deze week weer thuisonderwijs

  Dat het aantal coronabesmettingen toeneemt, merken ze ook in het onderwijs. Sinds 20 september hoeft niet meer de hele klas naar huis als een medeleerling corona heeft: alleen leerlingen die dicht bij de positief geteste klasgenoot zijn geweest, moeten in quarantaine. Maar nu steeds meer leerlingen besmet raken, raadt de GGD aan om toch de hele klas te laten thuisblijven als drie of meer kinderen corona hebben.

  Het NOS Jeugdjournaal ging langs bij een basisschool in Voorschoten, die (opnieuw) thuisonderwijs moet geven. Vorige week moest groep 7 thuisblijven, deze week is het de beurt aan groep 8, waar 19 van de 31 leerlingen positief getest zijn op corona.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Deze klas krijgt weer thuisonderwijs: 19 van de 31 leerlingen positief getest
 • Weense restaurants alleen nog voor gevaccineerden en genezen coronapatiënten

  Alleen als je gevaccineerd bent of genezen van corona kun je nog naar een restaurant in Wenen vanaf eind volgende week. Deze zogenoemde 2G-regel (gevaccineerd of genezen) gaat ook gelden bij kappers, andere contactberoepen en bij bijeenkomsten met meer dan 25 personen. Hiermee hoopt de Weense burgemeester Michael Ludwig het aantal besmettingen in zijn stad omlaag te krijgen.

  Vorige week had de Oostenrijkse bondskanselier Schallenberg al aangekondigd beperkingen in te voeren voor ongevaccineerde burgers als de bezettingsgraad van de IC's oploopt. Schallenberg zei toen dat er te veel vaccinweigeraars en -twijfelaars zijn. Het percentage gevaccineerden ligt in Oostenrijk iets onder het Europees gemiddelde.

  In september besloten ook een aantal Duitse deelstaten de 2G-regel in te voeren voor horecabezoek en culturele evenementen. Dat leverde nogal wat kritiek op; zo werd er onder andere gezegd dat dit een heimelijke vorm van vaccinatieplicht is.

  Het liefst ziet burgemeester Ludwig dat de nieuwe regels voor Wenen ook landelijk worden ingevoerd: "De situatie is ernstig. De pandemie is nog lang niet voorbij".

 • Vanaf januari striktere regels in middelgrote bedrijven in VS

  De Amerikaanse president Biden kondigt vrijdag nieuwe maatregelen aan om de vaccinatiegraad in zijn land omhoog te krijgen. The Washington Post schrijft dat bedrijven met meer dan 100 werknemers vanaf 4 januari ervoor moeten zorgen dat het personeel is ingeënt tegen het coronavirus of wekelijks wordt getest. Ook moet het personeel betaald verlof krijgen als ze zich willen laten vaccineren of als ze moeten herstellen van eventuele bijwerkingen.

  Vandaag maakte de regering Biden al bekend dat alle zorgmedewerkers op 4 januari volledig gevaccineerd moeten zijn. Het gaat om in totaal 17 miljoen zorgmedewerkers die werken bij 76.000 medische instellingen die financiële steun krijgen van de federale overheid.

 • De 11devande11de gaat niet door in Noord- en Midden-Limburg

  De start van het carnavalsseizoen op 11 november gaat niet door in Noord- en Midden Limburg. Dat hebben de burgemeesters besloten vanwege de gezondheidsrisico's. Vorig jaar werd een streep gezet door het gehele carnavalsseizoen, zo ver gaan de burgemeesters nu nog niet.

  Morgen komen de burgemeester van Zuid-Limburg bij elkaar. Zij beslissen dan over het al dan niet doorgaan van de 11devande11de.

  Het is nog niet duidelijk wanneer de Brabantse burgemeesters hierover een beslissing nemen. Wel meldt de carnavalsorganisatie in Eindhoven dat 'Elluf Elluf in Lampegat' doorgaat. "In navolging van de Rijksoverheid vragen wij van iedereen om de eigen verantwoordelijkheid te nemen zodat we er samen een mooi en veilig feest van kunnen maken. Zorg voor die QR-code en blijf thuis met klachten! In Lampegat kunnen wij dit!", schrijft de organisatie op de eigen website.

 • Ook Duitsland begint met boosterprikken

  Inwoners van Duitsland die langer dan zes maanden geleden zijn gevaccineerd, kunnen binnenkort een boosterprik krijgen. Dat melden Duitse media op basis van ingeziene stukken. De extra prik komt eerst beschikbaar voor ouderen, zorgpersoneel en mensen met een zwak afweersysteem. Daarna kan de rest van de bevolking zich opnieuw laten inenten.

  De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, en de organisaties van artsen zijn de nieuwe richtlijnen overeengekomen na felle discussie. Zij konden het aanvankelijk niet eens worden over wie een booster zou moeten kunnen krijgen. Zo was er het voorstel om bij de ouderen alleen 70-plussers een extra vaccin te geven.

  Tot nu toe was het wel al mogelijk om in sommige gevallen een extra prik te halen, maar daar was geen landelijk beleid voor. Volgens het Duitse Robert Koch Instituut hebben zo'n 2,3 miljoen Duitsers tot dusver al een extra prik gekregen.

 • Coronatests voorlopig nog niet naar Belgisch lab

  Coronatests die in Nederland zijn afgenomen worden voorlopig nog geanalyseerd door Nederlandse laboratoria. VWS wilde de opdracht gunnen aan een Belgisch megalab, maar de definitieve gunning is uitgesteld, laat het ministerie weten. Reden is dat andere laboratoria die meedongen rechtszaken hebben aangespannen tegen de aanbesteding.

  Het Belgische Synlab won de Europese aanbesteding om vanaf volgende maand een groot deel van de Nederlandse tests te analyseren. Een gloednieuw Utrechts lab bleek gelijkwaardig aan Synlab, waarna een notaris uiteindelijk via loting een winnaar aanwees. Met de order is een bedrag van zo'n twee miljard euro gemoeid.

  De rechter doet waarschijnlijk in december uitspraak in de rechtszaken en pas daarna wordt duidelijk of VWS kan overgaan tot de definitieve gunning. De huidige contracten met laboratoria blijven voorlopig gelden, waardoor er volgens het ministerie geen gevolgen zijn voor mensen die zich willen laten testen op corona.

  In die oude contracten staat een garantieregeling, die bepaalt dat de laboratoria gegarandeerd betaald krijgen voor tienduizenden tests, ook al worden die niet afgenomen door de GGD's. In het nieuwe contract is die garantieregeling geschrapt.

 • Artsen Zonder Grenzen roept Moderna op om vaccinatietechnologie te delen met WHO

  Coronavaccinproducent Moderna heeft in het derde kwartaal van dit jaar 5 miljard dollar winst gemaakt, omgerekend is dat 4,3 miljard euro. Een astronomisch bedrag vindt hulporganisatie Artsen zonder Grenzen en daarom is het volgens hen de hoogste tijd dat Moderna het productieproces van het vaccin deelt met de branche van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in Zuid-Afrika.

  Moderna, zo redeneert Artsen zonder Grenzen, heeft een aanzienlijke overheidsfinanciering gekregen voor de ontwikkeling van het coronavaccin en daarom heeft het bedrijf de plicht om wereldwijd iedereen te helpen met het beschermen tegen COVID-19 en de pandemie te beëindigen.

  Ook roept de hulporganisatie de Amerikaanse president Biden op om Moderna te dwingen de technologie te delen. "Amerikaanse belastingbetalers hebben het Modernavaccin mogelijk gemaakt", zegt Carrie Teicher van Artsen zonder Grenzen-VS. "Nu moet het bedrijf zijn best gaan doen om de wereld te vaccineren."

 • Meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen, voor het eerst sinds juli

  Voor het eerst sinds 18 juli zijn er op één dag meer dan 10.000 coronabesmettingen geregistreerd. Afgelopen etmaal kwamen er 10.272 positieve tests bij, dat zijn er 1102 meer dan gisteren. Sinds het begin van de coronacrisis, bijna twintig maanden geleden, zijn er in Nederland vijftien dagen geweest met meer positieve tests.

  Afgelopen week werden er 58.375 positieve testuitslagen geregistreerd bij het RIVM. Dat is het hoogste weektotaal sinds 22 juli. Het komt neer op gemiddeld bijna 8400 nieuwe gevallen per dag.

 • Griekenland gaat 8000 politiemensen en inspecteurs inzetten

  In Griekenland zullen vanaf zaterdag 6 november, als er nieuwe coronamaatregelen ingaan, ongeveer 8000 politiemensen en 400 inspecteurs uit de publieke sector worden ingezet voor naleving van de regels. Prioriteit wordt gegeven aan ondernemers die al eerder zijn betrapt op overtredingen. Zij riskeren een boete van 5000 euro en tijdelijke sluiting van hun zaak als ze de regels overtreden.

  Afgelopen dinsdag kondigde minister van Volksgezondheid Thanos Plevris strengere regels aan voor mensen die niet of niet volledig zijn gevaccineerd. Zo moeten zij een negatieve sneltest of pcr-test tonen om banken, openbare gebouwen, winkelcentra, winkels, uitgaansgelegenheden en kapperszaken binnen te mogen. Deze eis geldt niet voor supermarkten en levensmiddelenwinkels, apotheken en religieuze ruimtes.

  De maatregelen worden genomen vanwege de stijging van het aantal besmettingen en vanwege het hoge aantal ziekenhuisopnamen. Het overgrote deel van patiënten op de reguliere ziekenhuisafdelingen en op de IC is niet gevaccineerd.

  De heilige synode van de Grieks-orthodoxe kerk heeft priesters en gelovigen opnieuw opgeroepen zich te laten vaccineren. De synode heeft dat al herhaaldelijk gedaan omdat er relatief veel priesters zijn die weigeren zich te laten inenten. De bisschop van het eiland Lesbos gaat nog iets verder. Hij dreigt 35 niet-gevaccineerde priesters in zijn bisdom op non-actief te zetten, zonder doorbetaling van hun salaris. Hij geeft ze een week de tijd om hun eerste prik te halen.

 • Kamer wil eerder beginnen met boosterprik voor ouderen

  Ouderen moeten eerder dan in december een boostervaccinatie kunnen krijgen. De Tweede Kamer heeft een motie daarover aangenomen van de fractie Den Haan en D66. In het debat over de coronamaatregelen zei demissionair minister De Jonge gisteren dat het niet goed mogelijk is om al eerder te beginnen. De Kamer neemt daar geen genoegen mee.

  Het demissionaire kabinet wil in december beginnen met het toedienen van boostervaccins voor 60-plussers en mensen die in een instelling wonen. Zo moet de weerstand tegen het virus vergroot worden. Mensen van 80 jaar en ouder worden allereerst uitgenodigd.

  Met de mogelijkheid van een derde prik neemt het kabinet een advies van de Gezondheidsraad over. De Tweede Kamer is daar blij mee, maar wil dus dat er meer haast mee wordt gemaakt.

 • Derde verdachte vast voor handel valse vaccinatiebewijzen

  Er is een derde verdachte opgepakt voor handel in valse vaccinatiebewijzen. Het gaat om een 52-jarige vrouw uit de omgeving van Utrecht. Ze werkte als doktersassistente bij dezelfde Amsterdamse huisartsenpraktijk als de twee Amsterdamse collega's die eerder deze week werden aangehouden.

  Alle vrouwen zitten vast en in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. De drie worden ervan verdacht dat ze tientallen mensen hebben geholpen aan een vaccinatiebewijs, zonder dat die mensen daadwerkelijk een of twee prikken hadden ontvangen. Ze zouden daarvoor betalingen van 500 tot 1000 euro per vaccinatiebewijs hebben gekregen.

 • 1327 coronapatiënten in het ziekenhuis, stijging zet door

  In de ziekenhuizen is de bezetting opnieuw toegenomen. Er liggen nu 1327 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren 1310), van wie 273 op de IC (gisteren 250), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

 • Acht provincies donkerrood op Europese coronakaart

  In acht provincies in Nederland is het aantal besmettingen zo hard gestegen dat ze donkerrood zijn geworden op de Europese kaart van coronagevallen. Dat betekent dat voor de provincies Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Utrecht, Zuid-Holland, Friesland en Flevoland het hoogste waarschuwingsniveau geldt.

  Alleen Noord-Holland, Noord-Brabant, Drenthe en Groningen blijven nog op rood staan, maar de verwachting is dat die volgende week ook donkerrood zullen kleuren.

  Het is voor het eerst sinds eind juli dat delen van Nederland op het hoogste niveau komen te staan. Begin oktober was Nederland nog helemaal oranje, het een na laagste niveau.

 • Uitgeprocedeerden weigeren steeds vaker coronatest bij uitzetting

  Het lukt steeds slechter om uitgeprocedeerde asielzoekers daadwerkelijk te laten vertrekken uit Nederland. Het aantal uitzettingen dat geannuleerd is stijgt. De oorzaak is meestal dat mensen weigeren mee te werken aan een coronatest, blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie die De Telegraaf heeft opgevraagd.

  Dit jaar ging zo'n 60 procent van de ruim 3000 geplande vluchten niet door, terwijl de afgelopen jaren het percentage annuleringen rond de 50 procent lag. In 940 gevallen moest de vlucht geschrapt worden omdat de betrokkene weigerde mee te werken aan een coronatest. Volgens het ministerie is dat dus inmiddels de belangrijkste reden dat uitzettingen van uitgeprocedeerden niet doorgaan.