1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
dpa
NOS NieuwsAangepast

Recordaantal besmettingen Duitsland, straks boosterprik voor iedereen

In Duitsland heeft gezondheidsinstituut RKI een recordaantal besmettingen gemeld. In een tijdsbestek van 24 uur testten 33.949 mensen positief op het coronavirus. Het is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Het vorige besmettingsrecord dateert van 18 december 2020, toen 33.777 mensen positief werden getest.

Hoewel sinds december vorig jaar een groot deel van de volwassen Duitse bevolking is gevaccineerd, zo'n 77,5 procent, loopt het aantal besmettingen nu toch weer snel op.

Duitsland gaat daarom boosterprikken geven aan inwoners die langer dan zes maanden geleden gevaccineerd zijn. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid na berichtgeving van Duitse media.

Lang was er onenigheid tussen de organisaties van artsen en gezondheidsminister Spahn, die vindt dat iedereen een 'opfrisprik' moet kunnen krijgen. Zijn standpunt zorgde voor verwarring - onder meer huisartsen kregen veel vragen binnen en stelden dat ze hun tijd beter anders konden besteden.

Vandaag is volgens Duitse media afgesproken de booster eerst algemeen beschikbaar wordt voor ouderen, zorgpersoneel en mensen met een zwak afweersysteem. Daarna kan de rest zich opnieuw laten prikken.

Minder IC-bedden, uitbraken in verpleeghuizen

Volgens gezondheidsminister Jens Spahn heeft Duitsland "op dit moment vooral te maken met een pandemie van de ongevaccineerden en die is gigantisch", zei hij op een persconferentie gisteren. In sommige regio's beginnen de IC's aardig vol te lopen.

Behalve dat het aantal gevaccineerden niet of nauwelijks stijgt, spelen ook andere factoren mee bij de toename van de besmettingen. Zo neemt bij ouderen de werkzaamheid van een vaccin iets af na een half jaar, waardoor ze alsnog besmet kunnen raken en anderen kunnen besmetten. Ook worden de coronamaatregelen niet altijd strak gevolgd, zoals de controle op toegangsbewijzen.

Op sommige plekken zijn er al minder lege IC-bedden voorhanden. Ook zijn er minder IC-verpleegkundigen beschikbaar als gevolg van burn-outs en collega's die vertrokken zijn. Hoe hoog de druk op de IC's is, verschilt per deelstaat. Verspreid over het land stellen ziekenhuizen nu al planbare operaties uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl