In 2018 werd op het Vrijthof in Maastricht de start van het carnavalsseizoen gevierd
In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Burgemeesters zetten streep door aftrap carnaval in Noord- en Midden-Limburg

De aftrap van het carnaval in Noord- en Midden-Limburg op 11 november gaat niet door. Dat besluit is genomen tijdens ingelast overleg tussen burgemeesters van verschillende gemeenten in Noord- en Midden-Limburg, meldt 1Limburg.

De burgemeesters bespraken of de geplande evenementen na de verscherpte coronamaatregelen wel door kunnen gaan. Belangrijk punt op de agenda was de officiële start van het Limburgse carnavalsseizoen, op 11 november in Roermond. Daarbij werden 17.000 mensen verwacht.

De burgemeesters besloten een streep te halen door 'Roermond' en andere evenementen. De Sjeng Kraft Kompenei, de drijvende kracht achter het evenement in Roermond, liet eerder al weten zich neer te zullen leggen bij het besluit van de burgemeesters.

Evenementen die het komende weekend staan gepland staan, kunnen gewoon doorgaan. Over de Sinterklaasintochten wordt maandag in het landelijk Veiligheidsberaad opnieuw overlegd. Dan wordt er ook een besluit over genomen. Het Sint Nicolaas Comité in Roermond trok gisteren zelf al de stekker uit de geplande intocht. Volgens de organisatie is het onmogelijk om een intocht te organiseren met de verscherpte maatregelen.

Druk op de zorg

"We hebben in Noord- en Midden-Limburg te maken met stijgende cijfers. Dat vertaalt zich weer in de zorg. Neem een voorbeeld aan ziekenhuis VieCuri dat te maken had met een opnamestop. Daarnaast is het ziekteverzuim in de zorg hoog. Dit moeten we ons niet aan willen doen", legt burgemeester Antoin Scholten van Venlo als voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord uit.

Het besluit om de evenementen te schrappen is unaniem genomen. Scholten benadrukt dat de besmettingscijfers omlaag moeten. Dat de carnavalsevenementen niet doorgaan heeft dus deels te maken met de druk op de zorg. "Mensen uit de zorg smeekten ons om de juiste besluiten te nemen."

Jammer maar veiligheid staat voorop

"We zagen het al wel aankomen", zegt Marcel Peeters van carnavalsvereniging D'n Dreumel uit Horst over het schrappen van de aftrap van carnaval. "We waren net weer aan het opstarten, we hadden eerder al een activiteit gehad en dan zie je dat het dorp weer blij is om los te kunnen gaan." Begrip voor het besluit heeft hij wel. "We willen ook geen onnodige risico's lopen", zegt hij. "Of op je geweten hebben dat er een coronagolf is geweest omdat de feestjes zo nodig door moesten gaan."

Op het eventueel afgelasten van het 'echte' carnaval, eind februari 2022, wil hij nog niet vooruitlopen. "We kijken gewoon nog niet zo ver. Maar het gaat nu wel in een sneltreinvaart", waarmee hij doelt op de oplopende besmettingen. "Maar we moeten binnenkort ook investeringen doen in licht en geluid en artiesten. Dat kan dan een financieel risico worden als het op het laatste moment niet doorgaat."

Zo werd carnaval dit jaar gevierd:

Hossend door de huiskamer: 'Het is een andere manier van carnaval vieren'

Carnaval is bij uitstek een feest van vaste gebruiken. "Daarom alleen al zou het fijn zijn als het doorgaat", zegt Peeters. "Normaal gesproken is de prins er voor een jaar. Omdat het vorig jaar niet doorging, is hij er nu al voor het tweede jaar. Het moet niet gekker worden dat het nóg langer gaat duren. Dat gaat tegen de tradities in."

'Niet het allerbelangrijkste'

Ook Roy Dambacher van de oudste carnavalsvereniging van het land, het Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus, kijkt nog niet ver de toekomst in. "Vorig jaar werd alles al in een vroeg stadium afgeblazen. Dit jaar hebben we er bewust voor gekozen om zoveel mogelijk te organiseren alsof het gewoon doorgaat", zegt hij. "Uiteraard wel met de nodige slagen om de arm." Hij stelt dat het nagenoeg onmogelijk is om op het laatste moment nog van alles te organiseren als het toch door kan gaan. "Afzeggen kan altijd, hoe pijnlijk dat ook is."

Ook hij kan begrip opbrengen voor het besluit. "Een hoop mensen zaten echt weer te wachten op een feestje", zegt hij. "Maar carnaval is natuurlijk niet het allerbelangrijkste." Hij wijst op de drukte in de zorg: "We zien ook hier dat het ziekenhuis een opnamestop heeft. Hoe graag we ook willen feesten, de veiligheid staat voorop."

Zuiden nog niet duidelijk

Op dit moment is het besluit alleen nog voor het noorden en midden van de provincie genomen. De burgemeesters in het zuiden van Limburg gaan morgen met elkaar om tafel. Armand Peereboom van de Tempeleers in Maastricht zegt dat nauwlettend in de gaten te houden. "We volgen uiteraard de regels van overheid en de veiligheidsregio op", zegt hij.

"De vraag is nu of we met een herfstpiek te maken hebben of is het een teken aan de wand dat het aantal besmettingen doorzet?" Hij wil nog geen conclusies trekken of het feest in februari wel of niet door kan gaan. "We zijn hoopvol en gaan uit van een goed scenario."

Over evenementen in het zuiden van Limburg is nog geen besluit genomen. De desbetreffende burgemeesters gaan morgen met elkaar in gesprek. Het is nog niet duidelijk wanneer de Brabantse burgemeesters hierover een beslissing nemen.

Advertentie via Ster.nl