NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Boosterprik op termijn ook onder de 60 • Coronapas breder ingezet

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 2 november.
 • Coronapas mogelijk ook op het werk
 • Boosterprik eerst voor 60+, daarna kunnen ook anderen hem krijgen
 • Vanaf 6 november wordt het weer verplicht om een mondkapje te dragen in winkels.
 • Het coronatoegangsbewijs wordt vanaf 6 november breder ingezet.
 • Vanaf 3 november wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar 'werk minstens de helft van de tijd thuis'.
 • Bij het RIVM zijn de afgelopen week 54.000 positieve testen gemeld, een stijging van 39 procent.
Liveblog gesloten
 • Blog gesloten

  We sluiten voor vandaag het corona-liveblog. De komende dag is er weer een nieuw blog met het laatste coronanieuws. Fijne nacht!

 • Gommers verrast over maatregel in amateursport

  Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, zegt verrast te zijn over de maatregel van het kabinet om het coronatoegangsbewijs ook in de amateursport in te voeren. "Volgens mij hebben we die maatregel niet zo besproken. Voor mij komt die ook een beetje uit de lucht vallen", zegt hij in het NPO Radio 1-programma Langs De Lijn En Omstreken.

  Gommers zegt zich niet te kunnen herinneren of het OMT hierover gesproken heeft. Maar de beslissing an sich vindt hij niet opmerkelijk. "Het kabinet moet allerlei afwegingen maken en maakt uiteindelijk besluiten: hoe kunnen we die besmettingen met elkaar omlaag brengen? En als je geen maatregelen wil in bepaalde bedrijfstakken wil kun je hiervoor kiezen. Dat is niet aan Diederik Gommers."

  Volgens Gommers is het "niet speciaal" van virologisch belang om deze maatregel te nemen. "Het is van belang dat wij met elkaar ons gedrag zo aanpassen dat de kans dat je iemand ontmoet die het virus met zich meedraagt zo klein mogelijk is. En bij sporten en zeker bij contactsporten kom je heel dicht bij elkaar. Dan kan je besluiten om deze maatregel te nemen. Of het verstandig is, daar ga ik niet over."

 • Gezondheidsraad: geen medische noodzaak voor derde prik 60-minners

  Er is nog geen medische noodzaak om mensen onder de 60 jaar een derde prik te geven, zegt Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad in Nieuwsuur. Op dit moment is er volgens Kullberg geen aanwijzing dat de bescherming terugloopt.

  Tijdens de persconferentie zei demissionair minister Hugo de Jonge dat de boosterprik eerst voor 60+-ers wordt ingezet. Daarna kunnen ook mensen onder de 60 jaar hem krijgen.

  Dat komt volgens Kullberg niet overeen met het advies van de Gezondheidsraad. "Wij hebben geadviseerd om mensen een booster aan te bieden waarvoor een medische noodzaak duidelijk is. Dat zijn op dit moment de alleroudsten en de meest kwetsbaren."

 • KNVB roept Tweede Kamer op om maatregelen over toegangsbewijs terug te draaien

  De KNVB roept de Tweede Kamer op het nieuwe kabinetsbeleid dat op zaterdag ingaat voor amateursportverenigingen tegen te houden. Vanaf die dag moeten zowel deelnemers aan als publiek van amateursportwedstrijden vanaf 18 jaar een geldig coronatoegangsbewijs laten zien.

  Net als sportkoepel NOC*NSF heeft de bond grote vraagtekens bij de haalbaarheid van de maatregel. "Het amateurvoetbal heeft met alle coronamaatregelen meebewogen maar dit is gewoon een brug te ver en niet handhaafbaar", stelt de bond in een persbericht. "De termijn waarop de maatregel ingaat, komend weekend, is helemaal onhaalbaar. Krijgen verenigingen die deze stap niet (tijdig) kunnen nemen dan een boete? Het leidt allemaal tot grote onrust en trekt een zware wissel op verenigingen, vrijwilligers en voetballers."

  Buitenlucht

  "Voetbal is bovendien veilig", zegt de bond. "Het aantal langere contactmomenten is minimaal en voor het veldvoetbal bevindt men zich in de frisse buitenlucht. Er zijn dan ook geen coronabrandhaarden bekend die de oorsprong op het voetbalveld hadden."

  De Kamer debatteert morgen over de nieuwe coronamaatregelen.

 • Veiligheidsberaad: extra maatregelen 'helaas noodzakelijk'

  "Noodzakelijk en proportioneel". Zo omschrijft het Veiligheidsberaad bestaande uit 25 burgemeesters de extra coronamaatregelen die vanavond zijn aangekondigd. "Om, met de snel oplopende besmettingscijfers, de belasting van de zorg acceptabel te houden en de kwetsbaren in de samenleving te beschermen is het helaas nodig om deze stap te zetten", staat in een persverklaring.

  De burgemeesters benadrukken het belang van het naleven van de basisregels en de extra maatregelen. "Een maatregel als het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte werkt alleen als hij door iedereen wordt nageleefd", schrijven zij. Na de naleving komt de controle en "pas als laatste" heeft handhaving een functie.

  Over de handhaving zelf wil Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, niet in detail treden. Volgens Bruls zal er kritisch worden gekeken of de handhaving wel uitvoerbaar is in combinatie met de andere taken van de politie en de gemeente.

 • Gemengde reacties in Rotterdam op coronamaatregelen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gemengde reacties in Rotterdam op coronamaatregelen
 • Ook strengere coronamaatregelen in Griekenland

  Ook in Griekenland zijn nieuwe coronamaatregelen genomen. Anders dan eerder werd gedacht gaan in het hele land dezelfde strengere maatregelen gelden voor niet-gevaccineerden. Eerder werd er rekening mee gehouden dat er zou worden ingezet op maatregelen in de regio's waar de meeste besmettingen zijn.

  Niet-gevaccineerden moeten een negatief testbewijs laten zien in de horeca, in banken en in winkels. De plicht geldt niet voor supermarkten, apotheken en kerken. Er komen strenge controles. Zaken die zich niet aan de regels houden krijgen minstens 5000 euro boete en kunnen tijdelijk worden gesloten. De Griekse minister van Volksgezondheid kondigde een nieuwe campagne aan om niet-gevaccineerden over te halen zich toch te laten inenten. In Griekenland is ongeveer 61 procent van de hele bevolking volledig ingeënt, dat is onder Europees gemiddeld (64,7 procent).

 • NOC*NSF: QR-codes controleren bij sportclubs is lastig haalbaar

  Sportkoepel NOC*NSF heeft grote vraagtekens bij de praktische uitvoerbaarheid van het nieuwe kabinetsbeleid dat op zaterdag ingaat voor amateursportverenigingen. Deelnemers aan en publiek van amateursportwedstrijden moeten vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs tonen voordat zij een sportzaal of sportpark mogen betreden.

  "Als je naar de schouwburg gaat, zet je voor de deur een persoon neer die de QR-codes controleert, maar sportparken hebben vaak meerdere ingangen", zegt algemeen directeur Marc van den Tweel in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. "Waar haal je de mensen vandaan die bij al die ingangen gaan controleren? Hoe ga je dat organiseren? Dit is moeilijk haalbaar en heeft een negatief effect op verenigingen in Nederland."

  Onbegrip

  De directeur zegt dat bij de sportclubs en bonden die hij tot nu toe gesproken heeft vooral onbegrip heerst over de nieuwe maatregelen. "Wat je in de coronacrisis hebt gezien, is dat mensen minder zijn gaan bewegen. Ze zijn dikker en ongezonder geworden. Sporten is veilig en nodig voor een gezond Nederland."

  "Het gaat hier om ruim vijf miljoen sporters. Die moet je in beweging houden en dat kan gewoon veilig. We willen niet weglopen voor onze verantwoordelijkheden, maar uit onderzoeken blijkt dat sporten veilig is."

 • Kabinet: er komt geen vaccinatieplicht, maar 2G niet uitgesloten

  Het kabinet gaat vaccinaties niet verplichten en houdt vast aan het beleid om niet-gevaccineerden zo veel mogelijk te informeren en hen zelf tot een andere keuze te laten komen. "Maar je moet ook eerlijk zijn dat het niet uit te sluiten is in de toekomst", zegt demissionair minister De Jonge.

  Hij noemde als voorbeeld de keus om hele bedrijfstakken te sluiten, of een 2G-beleid in te voeren. "Dan kom je toch al gauw uit op 2G", zegt De Jonge. 2G betekent dat alleen nog gevaccineerden en genezen corona-patiënten een QR-code kunnen krijgen. Een negatieve test is dan niet meer genoeg.

  Zo'n 13 procent van de Nederlanders is nu niet gevaccineerd. De Jonge: "Ongeveer de helft zal er ook nooit voor gaan kiezen. De andere helft is een groep hele verschillende mensen. Je moet ze bijna uit elkaar rafelen. Wie zijn dat dan, waar wonen ze dan en wat is hun twijfel. Daar zijn we nu mee bezig. Maar ze zullen eerder overtuigd worden door een leraar, een leeftijdsgenoot of hun huisarts dan door de overheid."

  'Mensen hebben een vrije keuze'

  De belangrijkste twijfel van mensen die zich niet laten vaccineren is het gevolg van onzekerheid over de korte termijn waarin het vaccin is ontwikkeld, zegt De Jonge. "En wat mensen ook in een donker hoekje op internet lezen is dat je er onvruchtbaar van wordt. Dat is niet waar, maar het is belangrijk om serieus op deze vragen in te gaan met informatie", zegt De Jonge. Ook demissionair premier Rutte zegt dat het kabinet geen andere koers gaat varen om de vaccinatiegraad te verhogen: "Mensen hebben een vrije keus. Wij gaan geen mensen proberen te overtuigen of over te halen, we geven informatie."

  De Jonge zegt dat de bredere inzet van het coronatoegangsbewijs niet neerkomt op een vaccinatieplicht. "Ik geef toe dat het onhandig is voor mensen zonder vaccinatie om die testen te doen. Maar we willen de horeca open houden. Als daar iemand werkt of rondloopt die een besmetting doorgeeft dan gaat het ineens heel snel."

 • Horeca wil steun nu QR-check ook verplicht wordt op terras

  Volgens branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar het terras weer een harde klap voor veel ondernemers. Zij hebben een omzetdaling gezien sinds gasten het toegangsbewijs moeten laten zien. "Onbegrijpelijk, omdat het voor onze leden wél een grote financiële impact heeft", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

  De coronasteun is per 1 oktober stopgezet. Na de aankondigingen van vanavond pleit de branchevereniging opnieuw voor meer financiële steun. Zo willen zij meer aanvullende steun middels maatwerk, schuldsanering en het versterken van het eigen vermogen. Volgens KHN zit slechts 45 procent van de horecaondernemingen niet financieel in de problemen.

 • FNV: Grote zorgen over gebruik toegangsbewijs op de werkplek

  Een van de mogelijke maatregelen die op de coronapersconferentie werden genoemd was de mogelijkheid voor bedrijven om het coronatoegangsbewijs op de werkplek in te zetten. De FNV zet grote vraagtekens bij deze maatregel. "Hiermee schend je grondrechten en het leidt tot indirecte vaccinatiedwang. Het kabinet stapt hier wel erg makkelijk overheen", stelt vicevoorzitter Kitty Jong.

  "En wat is het gevolg als je naar huis wordt gestuurd, maar in jouw functie is thuiswerken niet mogelijk? De tweedeling neemt hierdoor stevig toe."

  Problemen

  Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het goed dat het kabinet de mogelijkheid om het toegangsbewijs op de werkvloer in te voeren onderzoekt. Maar een plicht gaat te ver, stellen zij. "Dit leidt tot nieuwe problemen in een tijd van krapte."

  De organisaties zeggen verder blij te zijn dat verder geen lockdowns of beperkende sluitingstijden worden ingevoerd. "Dit moeten we ook koste wat kost voorkomen. De rek is er echt uit bij ondernemers en eigenlijk de hele samenleving. We kunnen ook niet blijven jojoën met maatregelen. Stabiliteit van beleid is essentieel."

  Ook roepen de organisaties hun leden op om de basismaatregelen goed te blijven naleven. Ze kondigen aan dat de ondernemersorganisaties onder de leden materiaal gaan verspreiden "om de bewustwording weer te vergroten".

 • Demonstranten naar de Koekamp

  De politie heeft de groep demonstranten die zich op de Turfmarkt had verzameld vanwege de persconferentie, naar de Koekamp gestuurd. De demonstratie was vooraf niet aangemeld, zegt de politie. Eerder op de avond werd er met zwaar vuurwerk naar agenten gegooid.

 • Winkeliers: 'We kunnen leven met mondkapjes, niet met toegangspas'

  Met de mondkapjesplicht in winkels die zaterdag weer ingaat, kan winkeliersvereniging INretail leven, zegt directeur Jan Meerman in een extra uitzending van het NOS Radio 1 Journaal.

  Voor de verplichting om coronatoegangsbewijzen te tonen bij winkels, waartoe op 12 november mogelijk wordt besloten, heeft de vereniging minder begrip. Meerman: "Wij vrezen voor de veiligheid van onze medewerkers. Je krijgt discussies aan de deur. Mensen krijgen dan van alles naar hun hoofd geslingerd. Er wordt gescholden en mensen spugen."

  Ook denkt de vereniging dat het controleren van coronatoegangsbewijzen bij winkels praktisch onhaalbaar is. "Binnen anderhalve week moet hier al een besluit over vallen. Je praat over miljoenen klanten per dag. We hebben niet eens genoeg mensen om dit te controleren."

 • Uitbreiding van het coronatoegangsbewijs

  Het coronatoegangsbewijs is vanaf 6 november verplicht voor:

  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen
  • Casino's
  • Locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen
  • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is, zoals musea en monumenten.
  • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen
  • Geplaceerde en ongeplaceerde evenementen, dus evenementen met en zonder vaste zitplaatsen zoals festivals, feesten en optredens
  • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen
  • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd
  • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines
  • Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel

  Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.

 • Demonstratie tijdens persconferentie

  Tijdens de persconferentie van het demissionaire kabinet hebben 200 tot 300 mensen een lawaaiprotest gehouden. Zij zijn door de politie teruggedreven, daarbij werd ook de wapenstok ingezet.

  De betogers hadden zich verzameld voor het ministerie van Justitie, waar de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd gehouden. Het gebouw werd eerder op de dag al extra beveiligd, nadat er oproepen op sociale media waren rondgegaan om te demonstreren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstratie tegen coronamaatregelen tijdens persconferentie