NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Veiligheidsberaad: extra inspanning nodig voor handhaving • Opnamestop in ziekenhuis Weert

Liveblog gesloten
 • Grapperhaus hamert op handhaving, desnoods 'mystery guests'

  De coronaregels moeten strenger worden gehandhaafd, zei demissionair minister Grapperhaus van Justitie bij de uitloop van het Veiligheidsberaad. Om te zien waar het fout gaat in de handhaving van de coronatoegangspas komt er een "terugkerend nalevingsonderzoek". Ook zei Grapperhaus dat burgemeesters mystery guests mogen inzetten, oftewel undercover controleurs.

  Anticiperend op een nieuwe ronde coronamaatregelen sprak Grapperhaus de hoop uit dat de regels beter worden nageleefd. Volgens hem blijven vooral de horeca en sportkantines achter, terwijl het in de theaters en bioscopen juist heel goed gaat. "We moeten het de komende weken echt optimaal gaan doen, want we willen wegblijven van een zwaarder maatregelenpakket."

  De minister deed een beroep op ondernemers om secuur toe te zien op het gebruik van QR-codes. Ook heeft hij "een goed gesprek" gehad met burgemeesters over de handhaving van de regels. "Het gaat beter dan een paar weken geleden."

  Voor de handhaving van de coronaregels heeft het ministerie 45 miljoen euro beschikbaar gesteld aan gemeenten. Dat geld kan volgens Grapperhaus dus ook worden ingezet voor undercover controles.

 • Veiligheidsberaad: extra inspanning nodig voor handhaving

  Er is extra inspanning nodig om de huidige en toekomstige coronamaatregelen te handhaven, vindt voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad. "We hebben onvoldoende handhavers om alle ondernemingen, sportclubs en culturele instellingen af te lopen", zei hij na overleg.

  Bruls wees erop dat de handhaving beter kan. "Want in sommige branches wordt de coronapas, na een goede start, niet goed nageleefd." Daarom moet er volgens de voorzitter van de veiligheidsregio's een tandje bij worden gezet. Hij denkt dat dat kan binnen het huidige budget.

  Verder bevestigde Bruls dat er verscherpingen van de bestaande maatregelen aanstaande zijn, zonder in detail te treden.

  Haagse ingewijden meldden vandaag dat het demissionaire kabinet het coronatoegangsbewijs zal uitbreiden naar meer sectoren en dat de mondkapjesplicht terugkeert op een aantal publieke plekken. Morgenavond wordt dat bekendgemaakt op een persconferentie.

 • Opnamestop voor coronapatiënten in ziekenhuis Weert

  Ziekenhuis SJG in Weert heeft een opnamestop ingesteld voor patiënten met coronaklachten. De reden voor het besluit is een te grote toestroom van coronapatiënten, schrijft het St. Jans Gasthuis op zijn website.

  De opnamestop geldt totdat het aantal patiënten is teruggebracht "naar behapbare proporties". Het ziekenhuis wil zo de kwaliteit van de zorg bewaken en voorkomen dat "we daarin een kritische grens naderen". De reguliere spoedzorg, afspraken op de poliklinieken en operaties zonder opname gaan vooralsnog gewoon door.

  Volgens het SJG kampen andere ziekenhuizen in de buurt met dezelfde problemen. Vandaag werd bekend dat de ziekenhuisbezetting met coronapatiënten sinds juni niet meer zo hoog is geweest als nu.

  Bij het SJG werden vorige week nog extra noodgebouwen opgezet ANP
 • 'Duitse coronapatiënt overleden aan boord van vliegtuig'

  Volgens Duitse media is een 51-jarige coronapatiënt overleden aan boord van een vliegtuig. Zijn dood werd pas ontdekt nadat het vliegtuig was geland in Hamburg en de andere passagiers het toestel hadden verlaten. De man zou behalve corona al ernstige aandoeningen hebben gehad.

  De 51-jarige man uit de deelstaat Sleeswijk-Holstein zou zonder medereizigers zijn overgevlogen vanuit de Turkse stad Istanbul. Hij had een plek bij het raam en het leek alsof hij in slaap was gevallen, schrijven Duitse media. Pas nadat zijn overlijden was ontdekt, heeft een arts vastgesteld dat de man ook besmet was met covid-19.

  Hoe de man ondanks zijn besmetting aan boord is gekomen, blijft vooralsnog een vraag. Het is ook nog onduidelijk of andere passagiers aan boord van de vlucht besmet zijn geraakt. Alle mensen die direct voor of naast de man zaten, zijn in quarantaine geplaatst. Iedereen aan boord moest een mondkapje dragen.

 • Hoger onderwijs: invoering coronapas zou tot problemen leiden

  Hogescholen en universiteiten hebben grote praktische en ethische bezwaren tegen een invoering van de coronapas in hun onderwijs. Zo noemt de universiteitenkoepel VSNU zo'n coronatoegangsbewijs praktisch lastig "en misschien wel onuitvoerbaar".

  Volgens ingewijden wil het kabinet onderzoeken of de coronapas op korte termijn kan worden ingevoerd in het hoger onderwijs en het mbo. Daar is eerst een wetswijziging voor nodig. Voor sportscholen, zwembaden en zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen gaat de pas vanaf vrijdag gelden.

  "Als je bij een hogeschool in een kwartier 4000 studenten wil binnenlaten dan heb je 64 mensen nodig om ze te controleren", zegt een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen tegen het ANP. Daardoor zal de coronapas veel mankracht vereisen om te handhaven in het hoger onderwijs. De VSNU voorziet vergelijkbare complicaties. Daarnaast zou er ook vervangend onderwijs geregeld moeten worden voor studenten die geen pas kunnen of willen laten zien.

  Ook dierentuinen kritisch

  Dierentuinen verwachten minder bezoekers als het kabinet de maatregelen invoert voor doorstroomlocaties. De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen voorziet eveneens dat er meer personeel nodig is om de maatregelen te controleren.

  Morgen om 19.00 uur maakt het kabinet officieel bekend wat de volgende stappen zijn in de landelijke corona-aanpak. De afgelopen tijd is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer fors gestegen.

 • VS: grootschalige vaccinatie kinderen kan vanaf volgende week.

  Vanaf volgende week is de Verenigde Staten er klaar voor om kinderen van 5 jaar tot 11 jaar op grote schaal te vaccineren. Dat heeft de coördinator van het programma bekendgemaakt.

  Het Amerikaanse medicijnagentschap FDA gaf vorige week groen licht voor gebruik van dit vaccin voor kinderen. Zodra de CDC, het Amerikaanse RIVM, morgen met een advies komt hoe de inenting moet gebeuren, kan halverwege deze week de eerste prik worden gezet. Volgende week worden kinderen dan op grote schaal ingeënt.

  In totaal zo'n 28 miljoen kinderen komen in aanmerking voor inenting tegen covid-19. De komende dagen arriveren de eerste kindervaccins bij distributiecentra.

 • Zwembranche trekt aan de bel over coronamaatregelen

  Het herinvoeren van coronamaatregelen kan volgens de zwembranche leiden tot "zorgelijke problemen" in het zwemonderwijs. Dat schrijft branchevereniging Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid in een reactie op het nieuws dat de coronapas wordt uitgebreid en de mondkapjesplicht terugkeert.

  Een QR-codecontrole voor een bezoek aan het zwembad zou volgens NSWZ "een doodsteek zijn voor menig zwembad". Ouders zouden sneller overgaan tot het uitstellen van lessen, of er tijdelijk mee stoppen. Ook een herinvoering van afstand houden leidt tot problemen, stelt de branche. NSWZ koppelt dit alles aan het personeelstekort in de branche en de schade van ruim een half miljard euro van eerdere lockdowns.

  Morgen maakt het kabinet in een persconferentie bekend welke stappen er volgen om de toename van de coronacijfers te beteugelen. Volgens ingewijden wordt vanaf vrijdag de coronapas verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea.

 • Kabinet zegt versneld vaccins te doneren aan andere landen

  Het demissionaire kabinet belooft structureel vaccins te doneren aan armere landen via het Covax-programma. De eerste levering van 340.800 AstraZeneca-vaccins is vorige week vertrokken, overmorgen volgen er nog eens 633.100.

  Uiteindelijk worden er 10 miljoen doses AstraZeneca en BioNTech/Pfizer geleverd, meldt VWS-minister De Jonge. Er zijn afspraken gemaakt met deze twee farmaceuten dat alle vaccins die voor dit jaar nog niet geleverd zijn aan Nederland, direct aan Covax worden gedoneerd.

  Met fabrikanten Janssen en Moderna volgen naar verwachting deze week soortgelijke afspraken. Het ministerie heeft als doel in totaal evenveel vaccins te doneren als we in Nederland gebruiken. Die donaties zijn dan zowel aan Covax als bilateraal.

  Het kabinet had al eerder beloofd voor het einde van dit jaar 27 miljoen vaccins te doneren, maar volgens Oxfam Novib stond de teller in oktober nog maar op een half miljoen geleverde vaccins. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat ook andere rijke landen hun beloftes nog niet hebben waargemaakt. Van de 1,8 miljard toegezegde coronavaccins waren er tot dan toe 260 miljoen geleverd aan Covax, zo'n 14 procent.

 • 7744 nieuwe positieve tests, ziekenhuisbezetting op hoogste punt sinds juni

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7744 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 452 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7429 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 41 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting opnieuw toe. Er liggen nu 1212 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1122), van wie 236 op de IC (gisteren: 220), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dit is het hoogste aantal sinds begin juni.

  NOS

  Bij het RIVM werden 12 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 15 doden per dag, tegen 10 doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  NOS
 • De Jonge: zullen moeten doen wat nodig is om zorg te beschermen

  Hij wil er nog niet op vooruitlopen wat de maatregelen precies worden, maar volgens demissionair minister De Jonge is het onontkoombaar dat de coronaregels worden verscherpt. Dat is volgens hem de enige manier om te voorkomen dat de zorg overbelast raakt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: maatregelen hard nodig en onvermijdelijk
 • Coronapas op meer plekken, mondkapjesplicht komt terug

  Het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar meer sectoren en de mondkapjesplicht keert terug in publieke binnenruimtes en bij contactberoepen als kappers. Dat kondigt het demissionaire kabinet volgens ingewijden morgen aan vanwege de oplopende besmettingscijfers.

  Vanaf vrijdag is de coronapas verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea.

  Het demissionaire kabinet wil verder onderzoeken of de coronapas op korte termijn kan worden ingevoerd in het hoger onderwijs en het mbo. Het wil ook dat mensen de helft van de tijd thuiswerken.

 • Pandemie telt meer dan 5 miljoen doden

  De coronapandemie heeft volgens de telling van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit al aan meer dan 5 miljoen mensen het leven gekost. Bijna de helft van de slachtoffers viel in de VS, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. De VS alleen al telt 740.000 coronadoden, meer dan welk ander land dan ook.

  "Wat uniek is aan deze pandemie is dat hij het hardst toeslaat in welvarende landen", zegt Wafaa El-Sadr van de Columbia Universiteit in New York tegen persbureau AP. "Dat is de ironie van covid-19." Inwoners van welvarende landen leven gemiddeld langer en kennen daardoor ook meer patiënten met gezondheidsproblemen, wat hen kwetsbaarder maakt bij een coronabesmetting. Arme landen hebben vrijwel altijd een jonge bevolking. Jonge mensen worden minder ziek van corona.

  Het werkelijke aantal coronadoden is veel hoger dan 5 miljoen; volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO misschien wel twee of drie keer hoger. Vooral in arme landen is de testcapaciteit beperkt en sterven ook mensen die geen medische hulp hebben gekregen, zodat ook niet bekend is wat de doodsoorzaak is.

 • Vertrouwen in overheid in coronatijd tot dieptepunt gedaald

  Het vertrouwen in de landelijke en lokale overheid is in de coronaperiode sterk afgenomen. In een onderzoek van de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit naar de invloed van de coronapandemie op Nederland zegt 29 procent van de ondervraagden (veel) vertrouwen te hebben in de landelijke overheid. Het meetpunt was september van dit jaar. In april vorig jaar, aan het begin van de crisis, was dat nog 69 procent.

  Dat had mogelijk ook te maken met andere politieke ontwikkelingen, zoals de lange kabinetsformatie, de trage afhandeling van de toeslagenaffaire en de deels mislukte evacuaties uit Afghanistan. Maar het vertrouwen in de lokale overheid nam ook af. In september zei nog maar 37 procent van de ondervraagden daar vertrouwen in te hebben. In april vorig jaar was dat nog 60 procent.

  Om de betekenis van deze cijfers te duiden, vergeleken de onderzoekers ze met onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar het vertrouwen in parlement en regering, dat sinds 2008 wordt gedaan. Daaruit blijkt dat het vertrouwen in de regering nooit lager is geweest dan 40 procent en het vertrouwen in het parlement nooit lager dan 45 procent. Dat was in 2013 tijdens bezuinigingsoperaties.

  Na een vertrouwenscrisis is altijd herstel te zien, schrijven de onderzoekers, "maar de overheid moet van ver komen gelet op het zeer lage vertrouwensniveau van rond de 30 procent".

 • Israël laat weer toeristen toe, sector gematigd positief

  In Israël zijn vanaf vandaag voor het eerst sinds de corona-uitbraak van begin vorig jaar weer individueel reizende toeristen welkom. Het gaat goed in Israël met de coronabestrijding: het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt al ruim een maand. Met het winterseizoen en met name Kerstmis voor de deur gaan de grenzen weer open en zijn toeristen weer welkom.

  "Er zit wel een addertje onder het gras", zei correspondent Ties Brock in het NOS Radio 1 Journaal. Dat addertje is dat reizigers volledig gevaccineerd moeten zijn. In Israël betekent dat dat je je tweede prik korter dan zes maanden geleden hebt gehad. Als dat langer geleden is, moet je een boostershot hebben gehad of een corona-infectie hebben doorgemaakt. "Dus die grenzen gaan wel open, maar nog niet voor iedereen."

  De reissector reageert gematigd positief. In de grootste delen van de wereld hebben gevaccineerden nog geen derde vaccinatie gehad, ook in Nederland niet. "Dus is het de vraag hoeveel mensen nu kunnen komen", zei Brock. "Aan de andere kant is er ook opluchting dat hotels ook weer buitenlandse gasten kunnen ontvangen, want dat heeft de afgelopen twintig maanden bijna helemaal stilgelegen."

  Deze toeristen uit de VS hadden dit allemaal er voor over om naar Israël te reizen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Door veel hoepels moeten springen om naar Israël te kunnen'
 • Red Team stopt ermee, 'belang tegenspraak aangetoond'

  Het Red Team van deskundigen dat de overheid in de coronaperiode ongevraagd van advies voorzag stopt ermee, juist nu het aantal besmettingen en de ziekenhuis- en IC-opnames weer toenemen. "Er lijkt geen beroerder moment om de stekker uit het C19RedTeam te trekken", zegt het team in een verklaring. "Wij zien dat anders."

  Het team van deskundigen uit vooral de medische wereld, liet vorig jaar voor het eerst van zich horen. Wat het kabinet en het Outbreak Management Team wilden voorkomen gebeurde toch: de zorg raakte overbelast, de kwetsbaren werden hard getroffen en de groepsimmuniteit werd niet bereikt. "Omdat de overheid zelf geen tegenspraak organiseerde, vulden wij die leemte in", aldus het Red Team. De leden stelden adviezen op, traden op in de media en spraken met de Tweede Kamer. Snel, krachtig en kort ingrijpen was steeds de boodschap.

  Het Red Team vindt dat de overheid in de crisis die nu dreigt vooral politieke keuzes moet maken. "Waarbij de belangrijkste vraag is: is het in wettelijk en ethisch opzicht verantwoord om dit virus te laten circuleren? In die discussie heeft het C19RedTeam niets te zoeken." Daarin speelt volgens het team ook mee dat nieuwe kritische spelers zich in het publieke debat mengen.

  "We hopen dat we hebben aangetoond dat een 'Red Team' als het onze - met dezelfde mate van onafhankelijkheid - tijdens crises absoluut noodzakelijk is. Belangen, groepsdenken, loyaliteit en verwevenheid met de politiek kunnen een objectief advies, het belang van de samenleving als geheel en onafhankelijke wetenschap belangrijk vertroebelen."