Veiligheidsberaad: extra inspanning nodig voor handhaving • Opnamestop in ziekenhuis Weert
- Welkom in het coronablog van maandag 1 november
- Coronapas gaat gelden op meer plekken, mondkapjesplicht komt terug
- Brancheverenigingen kritisch over uitbreiding coronapas, ook hoger onderwijs voorziet problemen
- RIVM meldt 7744 nieuwe positieve tests, ziekenhuisbezetting hoogste sinds juni
- Wereldwijd vijf miljoen coronadoden geteld, maar werkelijke aantal hoger
Grapperhaus hamert op handhaving, desnoods 'mystery guests'
De coronaregels moeten strenger worden gehandhaafd, zei demissionair minister Grapperhaus van Justitie bij de uitloop van het Veiligheidsberaad. Om te zien waar het fout gaat in de handhaving van de coronatoegangspas komt er een "terugkerend nalevingsonderzoek". Ook zei Grapperhaus dat burgemeesters mystery guests mogen inzetten, oftewel undercover controleurs.
Anticiperend op een nieuwe ronde coronamaatregelen sprak Grapperhaus de hoop uit dat de regels beter worden nageleefd. Volgens hem blijven vooral de horeca en sportkantines achter, terwijl het in de theaters en bioscopen juist heel goed gaat. "We moeten het de komende weken echt optimaal gaan doen, want we willen wegblijven van een zwaarder maatregelenpakket."
De minister deed een beroep op ondernemers om secuur toe te zien op het gebruik van QR-codes. Ook heeft hij "een goed gesprek" gehad met burgemeesters over de handhaving van de regels. "Het gaat beter dan een paar weken geleden."
Voor de handhaving van de coronaregels heeft het ministerie 45 miljoen euro beschikbaar gesteld aan gemeenten. Dat geld kan volgens Grapperhaus dus ook worden ingezet voor undercover controles.
Veiligheidsberaad: extra inspanning nodig voor handhaving
Er is extra inspanning nodig om de huidige en toekomstige coronamaatregelen te handhaven, vindt voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad. "We hebben onvoldoende handhavers om alle ondernemingen, sportclubs en culturele instellingen af te lopen", zei hij na overleg.
Bruls wees erop dat de handhaving beter kan. "Want in sommige branches wordt de coronapas, na een goede start, niet goed nageleefd." Daarom moet er volgens de voorzitter van de veiligheidsregio's een tandje bij worden gezet. Hij denkt dat dat kan binnen het huidige budget.
Verder bevestigde Bruls dat er verscherpingen van de bestaande maatregelen aanstaande zijn, zonder in detail te treden.
Haagse ingewijden meldden vandaag dat het demissionaire kabinet het coronatoegangsbewijs zal uitbreiden naar meer sectoren en dat de mondkapjesplicht terugkeert op een aantal publieke plekken. Morgenavond wordt dat bekendgemaakt op een persconferentie.
Opnamestop voor coronapatiënten in ziekenhuis Weert
Ziekenhuis SJG in Weert heeft een opnamestop ingesteld voor patiënten met coronaklachten. De reden voor het besluit is een te grote toestroom van coronapatiënten, schrijft het St. Jans Gasthuis op zijn website.
De opnamestop geldt totdat het aantal patiënten is teruggebracht "naar behapbare proporties". Het ziekenhuis wil zo de kwaliteit van de zorg bewaken en voorkomen dat "we daarin een kritische grens naderen". De reguliere spoedzorg, afspraken op de poliklinieken en operaties zonder opname gaan vooralsnog gewoon door.
Volgens het SJG kampen andere ziekenhuizen in de buurt met dezelfde problemen. Vandaag werd bekend dat de ziekenhuisbezetting met coronapatiënten sinds juni niet meer zo hoog is geweest als nu.
'Duitse coronapatiënt overleden aan boord van vliegtuig'
Volgens Duitse media is een 51-jarige coronapatiënt overleden aan boord van een vliegtuig. Zijn dood werd pas ontdekt nadat het vliegtuig was geland in Hamburg en de andere passagiers het toestel hadden verlaten. De man zou behalve corona al ernstige aandoeningen hebben gehad.
De 51-jarige man uit de deelstaat Sleeswijk-Holstein zou zonder medereizigers zijn overgevlogen vanuit de Turkse stad Istanbul. Hij had een plek bij het raam en het leek alsof hij in slaap was gevallen, schrijven Duitse media. Pas nadat zijn overlijden was ontdekt, heeft een arts vastgesteld dat de man ook besmet was met covid-19.
Hoe de man ondanks zijn besmetting aan boord is gekomen, blijft vooralsnog een vraag. Het is ook nog onduidelijk of andere passagiers aan boord van de vlucht besmet zijn geraakt. Alle mensen die direct voor of naast de man zaten, zijn in quarantaine geplaatst. Iedereen aan boord moest een mondkapje dragen.
Hoger onderwijs: invoering coronapas zou tot problemen leiden
Hogescholen en universiteiten hebben grote praktische en ethische bezwaren tegen een invoering van de coronapas in hun onderwijs. Zo noemt de universiteitenkoepel VSNU zo'n coronatoegangsbewijs praktisch lastig "en misschien wel onuitvoerbaar".
Volgens ingewijden wil het kabinet onderzoeken of de coronapas op korte termijn kan worden ingevoerd in het hoger onderwijs en het mbo. Daar is eerst een wetswijziging voor nodig. Voor sportscholen, zwembaden en zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen gaat de pas vanaf vrijdag gelden.
"Als je bij een hogeschool in een kwartier 4000 studenten wil binnenlaten dan heb je 64 mensen nodig om ze te controleren", zegt een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen tegen het ANP. Daardoor zal de coronapas veel mankracht vereisen om te handhaven in het hoger onderwijs. De VSNU voorziet vergelijkbare complicaties. Daarnaast zou er ook vervangend onderwijs geregeld moeten worden voor studenten die geen pas kunnen of willen laten zien.
Ook dierentuinen kritisch
Dierentuinen verwachten minder bezoekers als het kabinet de maatregelen invoert voor doorstroomlocaties. De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen voorziet eveneens dat er meer personeel nodig is om de maatregelen te controleren.
Morgen om 19.00 uur maakt het kabinet officieel bekend wat de volgende stappen zijn in de landelijke corona-aanpak. De afgelopen tijd is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer fors gestegen.
VS: grootschalige vaccinatie kinderen kan vanaf volgende week.
Vanaf volgende week is de Verenigde Staten er klaar voor om kinderen van 5 jaar tot 11 jaar op grote schaal te vaccineren. Dat heeft de coördinator van het programma bekendgemaakt.
Het Amerikaanse medicijnagentschap FDA gaf vorige week groen licht voor gebruik van dit vaccin voor kinderen. Zodra de CDC, het Amerikaanse RIVM, morgen met een advies komt hoe de inenting moet gebeuren, kan halverwege deze week de eerste prik worden gezet. Volgende week worden kinderen dan op grote schaal ingeënt.
In totaal zo'n 28 miljoen kinderen komen in aanmerking voor inenting tegen covid-19. De komende dagen arriveren de eerste kindervaccins bij distributiecentra.
Zwembranche trekt aan de bel over coronamaatregelen
Het herinvoeren van coronamaatregelen kan volgens de zwembranche leiden tot "zorgelijke problemen" in het zwemonderwijs. Dat schrijft branchevereniging Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid in een reactie op het nieuws dat de coronapas wordt uitgebreid en de mondkapjesplicht terugkeert.
Een QR-codecontrole voor een bezoek aan het zwembad zou volgens NSWZ "een doodsteek zijn voor menig zwembad". Ouders zouden sneller overgaan tot het uitstellen van lessen, of er tijdelijk mee stoppen. Ook een herinvoering van afstand houden leidt tot problemen, stelt de branche. NSWZ koppelt dit alles aan het personeelstekort in de branche en de schade van ruim een half miljard euro van eerdere lockdowns.
Morgen maakt het kabinet in een persconferentie bekend welke stappen er volgen om de toename van de coronacijfers te beteugelen. Volgens ingewijden wordt vanaf vrijdag de coronapas verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea.
Kabinet zegt versneld vaccins te doneren aan andere landen
Het demissionaire kabinet belooft structureel vaccins te doneren aan armere landen via het Covax-programma. De eerste levering van 340.800 AstraZeneca-vaccins is vorige week vertrokken, overmorgen volgen er nog eens 633.100.
Uiteindelijk worden er 10 miljoen doses AstraZeneca en BioNTech/Pfizer geleverd, meldt VWS-minister De Jonge. Er zijn afspraken gemaakt met deze twee farmaceuten dat alle vaccins die voor dit jaar nog niet geleverd zijn aan Nederland, direct aan Covax worden gedoneerd.
Met fabrikanten Janssen en Moderna volgen naar verwachting deze week soortgelijke afspraken. Het ministerie heeft als doel in totaal evenveel vaccins te doneren als we in Nederland gebruiken. Die donaties zijn dan zowel aan Covax als bilateraal.
Het kabinet had al eerder beloofd voor het einde van dit jaar 27 miljoen vaccins te doneren, maar volgens Oxfam Novib stond de teller in oktober nog maar op een half miljoen geleverde vaccins. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat ook andere rijke landen hun beloftes nog niet hebben waargemaakt. Van de 1,8 miljard toegezegde coronavaccins waren er tot dan toe 260 miljoen geleverd aan Covax, zo'n 14 procent.
7744 nieuwe positieve tests, ziekenhuisbezetting op hoogste punt sinds juni
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7744 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 452 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7429 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 41 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
In de ziekenhuizen nam de bezetting opnieuw toe. Er liggen nu 1212 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1122), van wie 236 op de IC (gisteren: 220), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dit is het hoogste aantal sinds begin juni.
Bij het RIVM werden 12 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 15 doden per dag, tegen 10 doden per dag een week eerder.
In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.
De Jonge: zullen moeten doen wat nodig is om zorg te beschermen
Hij wil er nog niet op vooruitlopen wat de maatregelen precies worden, maar volgens demissionair minister De Jonge is het onontkoombaar dat de coronaregels worden verscherpt. Dat is volgens hem de enige manier om te voorkomen dat de zorg overbelast raakt:
Coronapas op meer plekken, mondkapjesplicht komt terug
Het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar meer sectoren en de mondkapjesplicht keert terug in publieke binnenruimtes en bij contactberoepen als kappers. Dat kondigt het demissionaire kabinet volgens ingewijden morgen aan vanwege de oplopende besmettingscijfers.
Vanaf vrijdag is de coronapas verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea.
Het demissionaire kabinet wil verder onderzoeken of de coronapas op korte termijn kan worden ingevoerd in het hoger onderwijs en het mbo. Het wil ook dat mensen de helft van de tijd thuiswerken.
Pandemie telt meer dan 5 miljoen doden
De coronapandemie heeft volgens de telling van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit al aan meer dan 5 miljoen mensen het leven gekost. Bijna de helft van de slachtoffers viel in de VS, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. De VS alleen al telt 740.000 coronadoden, meer dan welk ander land dan ook.
"Wat uniek is aan deze pandemie is dat hij het hardst toeslaat in welvarende landen", zegt Wafaa El-Sadr van de Columbia Universiteit in New York tegen persbureau AP. "Dat is de ironie van covid-19." Inwoners van welvarende landen leven gemiddeld langer en kennen daardoor ook meer patiënten met gezondheidsproblemen, wat hen kwetsbaarder maakt bij een coronabesmetting. Arme landen hebben vrijwel altijd een jonge bevolking. Jonge mensen worden minder ziek van corona.
Het werkelijke aantal coronadoden is veel hoger dan 5 miljoen; volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO misschien wel twee of drie keer hoger. Vooral in arme landen is de testcapaciteit beperkt en sterven ook mensen die geen medische hulp hebben gekregen, zodat ook niet bekend is wat de doodsoorzaak is.
Vertrouwen in overheid in coronatijd tot dieptepunt gedaald
Het vertrouwen in de landelijke en lokale overheid is in de coronaperiode sterk afgenomen. In een onderzoek van de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit naar de invloed van de coronapandemie op Nederland zegt 29 procent van de ondervraagden (veel) vertrouwen te hebben in de landelijke overheid. Het meetpunt was september van dit jaar. In april vorig jaar, aan het begin van de crisis, was dat nog 69 procent.
Dat had mogelijk ook te maken met andere politieke ontwikkelingen, zoals de lange kabinetsformatie, de trage afhandeling van de toeslagenaffaire en de deels mislukte evacuaties uit Afghanistan. Maar het vertrouwen in de lokale overheid nam ook af. In september zei nog maar 37 procent van de ondervraagden daar vertrouwen in te hebben. In april vorig jaar was dat nog 60 procent.
Om de betekenis van deze cijfers te duiden, vergeleken de onderzoekers ze met onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar het vertrouwen in parlement en regering, dat sinds 2008 wordt gedaan. Daaruit blijkt dat het vertrouwen in de regering nooit lager is geweest dan 40 procent en het vertrouwen in het parlement nooit lager dan 45 procent. Dat was in 2013 tijdens bezuinigingsoperaties.
Na een vertrouwenscrisis is altijd herstel te zien, schrijven de onderzoekers, "maar de overheid moet van ver komen gelet op het zeer lage vertrouwensniveau van rond de 30 procent".
Israël laat weer toeristen toe, sector gematigd positief
In Israël zijn vanaf vandaag voor het eerst sinds de corona-uitbraak van begin vorig jaar weer individueel reizende toeristen welkom. Het gaat goed in Israël met de coronabestrijding: het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt al ruim een maand. Met het winterseizoen en met name Kerstmis voor de deur gaan de grenzen weer open en zijn toeristen weer welkom.
"Er zit wel een addertje onder het gras", zei correspondent Ties Brock in het NOS Radio 1 Journaal. Dat addertje is dat reizigers volledig gevaccineerd moeten zijn. In Israël betekent dat dat je je tweede prik korter dan zes maanden geleden hebt gehad. Als dat langer geleden is, moet je een boostershot hebben gehad of een corona-infectie hebben doorgemaakt. "Dus die grenzen gaan wel open, maar nog niet voor iedereen."
De reissector reageert gematigd positief. In de grootste delen van de wereld hebben gevaccineerden nog geen derde vaccinatie gehad, ook in Nederland niet. "Dus is het de vraag hoeveel mensen nu kunnen komen", zei Brock. "Aan de andere kant is er ook opluchting dat hotels ook weer buitenlandse gasten kunnen ontvangen, want dat heeft de afgelopen twintig maanden bijna helemaal stilgelegen."
Deze toeristen uit de VS hadden dit allemaal er voor over om naar Israël te reizen:
Red Team stopt ermee, 'belang tegenspraak aangetoond'
Het Red Team van deskundigen dat de overheid in de coronaperiode ongevraagd van advies voorzag stopt ermee, juist nu het aantal besmettingen en de ziekenhuis- en IC-opnames weer toenemen. "Er lijkt geen beroerder moment om de stekker uit het C19RedTeam te trekken", zegt het team in een verklaring. "Wij zien dat anders."
Het team van deskundigen uit vooral de medische wereld, liet vorig jaar voor het eerst van zich horen. Wat het kabinet en het Outbreak Management Team wilden voorkomen gebeurde toch: de zorg raakte overbelast, de kwetsbaren werden hard getroffen en de groepsimmuniteit werd niet bereikt. "Omdat de overheid zelf geen tegenspraak organiseerde, vulden wij die leemte in", aldus het Red Team. De leden stelden adviezen op, traden op in de media en spraken met de Tweede Kamer. Snel, krachtig en kort ingrijpen was steeds de boodschap.
Het Red Team vindt dat de overheid in de crisis die nu dreigt vooral politieke keuzes moet maken. "Waarbij de belangrijkste vraag is: is het in wettelijk en ethisch opzicht verantwoord om dit virus te laten circuleren? In die discussie heeft het C19RedTeam niets te zoeken." Daarin speelt volgens het team ook mee dat nieuwe kritische spelers zich in het publieke debat mengen.
"We hopen dat we hebben aangetoond dat een 'Red Team' als het onze - met dezelfde mate van onafhankelijkheid - tijdens crises absoluut noodzakelijk is. Belangen, groepsdenken, loyaliteit en verwevenheid met de politiek kunnen een objectief advies, het belang van de samenleving als geheel en onafhankelijke wetenschap belangrijk vertroebelen."
Thailand versoepelt voor toeristen uit 63 landen
Toeristen uit 63 laagrisicolanden hoeven vanaf vandaag in Thailand niet meer in quarantaine. Ook Nederland is zo'n laagrisicoland. Bij aankomst moet wel een negatieve uitslag worden getoond van een PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen. Na aankomst volgt een nieuwe test, waarvan de uitslag in een speciaal hotel moet worden afgewacht.
Er zijn ook aanvullende regels. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan om de website van de Thaise ambassade in Den Haag te raadplegen, voordat een reis wordt geboekt.
Thailand heeft de inkomsten uit de toerisme-industrie dringend nodig. De voor Thailand zo belangrijke sector ligt sinds het begin van de pandemie bijna helemaal stil.
De bevolking ziet de versoepeling met gemengde gevoelens aan. In een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid zegt 92 procent van de ondervraagden bang te zijn voor een nieuwe coronagolf. Thailand heeft 70 miljoen inwoners. Vandaag zijn 8165 nieuwe besmettingen gemeld. In augustus waren dat er nog meer dan 23.000 op een dag.
Actiz: QR-code invoeren voor zorgpersoneel onhaalbaar
Actiz ziet niets in de invoering van een QR-code voor personeel in de zorg. De branchevereniging voor zorgorganisaties pleit voor herinvoering van basismaatregelen als thuiswerken, mondkapjes en de anderhalvemeterregel. Dit omdat het aantal besmettingen onder ouderen in verpleeghuizen ondanks de vaccinaties weer oploopt. Bij 300 van de 2500 locaties zijn besmettingen vastgesteld. Op diverse plekken worden corona-afdelingen ingericht en is een mondkapje weer verplicht.
"Bewoners worden niet meer doodziek, maar we kampen wel met een hoog ziekteverzuim onder personeel. Terwijl er al sprake was van een personeelstekort", zei bestuurslid Conny Helder in het NOS Radio 1 Journaal.
Het personeelstekort is ook de reden dat Helder een QR-code op de werkvloer niet ziet zitten. Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad pleitte daar gisteren wel voor. Volgens Helder is dat voor de zorg geen goed idee: "We hebben de luxe niet om mensen die niet ingeënt zijn, niet in te zetten. Zo simpel is het." Het kabinet maakt morgen naar alle waarschijnlijkheid bekend welke maatregelen worden ingevoerd om een nieuwe topdrukte in de zorg te voorkomen.
Disneyland Shanghai twee dagen dicht, 34.000 bezoekers negatief
Disneyland in de Chinese stad Shanghai is twee dagen dicht, omdat iemand die het pretpark zaterdag bezocht, zondag positief bleek te zijn. De 34.000 bezoekers moesten het park verlaten, maar niet voordat ze urenlang in de rij moesten staan voor een test. Iedereen testte negatief en voor zover bekend zijn er ook geen medewerkers besmet geraakt. "Het lijkt een beetje een overreactie van de autoriteiten die al langer doodsbenauwd zijn voor een nieuwe uitbraak", zei correspondent Sjoerd den Daas in het NOS Radio1 Journaal.
Net voor het weekend werden nog twee treinen stilgezet die onderweg waren naar Peking. Op beide treinen zat een spoorwegmedewerker die in contact was geweest met iemand die covid bleek te hebben. Zelf waren ze niet besmet en de honderden passagiers ook niet, maar ze moesten toch allemaal een week in quarantaine. "Dat is wel waar je vandaag de dag in China tegenaan kan lopen", aldus Den Daas.
China telt op het moment 59 besmettingen. verdeeld over een tiental provincies. "Voor China zijn dat er 59 te veel. Men neemt geen enkel risico", zei Den Daas. Staatsbedrijven en overheidsdiensten verbieden hun werknemers om te reizen en scholen vragen ouders om hun kinderen thuis te houden als ze op pad zijn geweest. "China blijft op slot en president Xi Jinping haakt om die reden ook niet aan bij de klimaattop in Glasgow. Hij stuurt een videoboodschap."
Minder seks, maar meer seksueel geweld tegen jongeren tijdens avondklok
Tijdens de avondklokperiode van begin dit jaar hadden jongeren (16-24 jaar) minder seks, maar kregen ze vaker met seksueel geweld te maken. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers en SOA Aids Nederland. Tijdens de avondklokperiode kreeg 8 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen met seksueel geweld te maken. In de zomer, toen de avondklok voorbij was, was dat 5 procent en 1 procent.
Volgens directeur Coenen van Rutgers is het verschil verklaarbaar. Een belangrijk deel van het seksueel geweld vindt plaats bij bekenden, een date of een vriendje. Door de avondklok moesten jongeren daar vaker overnachten, ook als ze dat eigenlijk niet wilden, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.
In het onderzoek is ook gekeken naar het effect van de coronabestrijding op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Jongeren die zich wilden laten testen, deden dat in de onderzochte periode vaak niet. "Voor 1 op de 5 geldt dat ze niet terechtkonden bij de zorg waar ze terecht wilden komen, omdat GGD's zo druk waren met coronabestrijding dat een deel van de soapoli's minder vaak open was. Dat zie je ook terug in deze cijfers", zei Coenen.
Australië versoepelt regels voor internationale reizigers
Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis kunnen gevaccineerde Australiërs die in het buitenland verblijven zonder aparte toestemming of quarantaine hun vaderland in. Het land heeft de coronaregels voor internationale reizigers enigszins versoepeld.
Vanochtend vroeg kwamen de eerste vluchten uit Singapore en Los Angeles aan in Sydney. Veel passagiers werden op de luchthaven emotioneel begroet door familie en vrienden, die ze vaak vele maanden niet hadden gezien. Luchtvaartpersoneel verwelkomde de passagiers met spandoeken, bloemen en chocoladekoekjes.
Vooralsnog gelden de inreisversoepelingen alleen voor Australische burgers en directe familie, mensen met een verblijfsvergunning en mensen uit Nieuw-Zeeland.
Het is de bedoeling dat het land op termijn ook wordt heropend voor internationale toeristen, zakenmensen en studenten. Inwoners van Singapore vormen de volgende groep die gebruik kunnen maken van de Australische inreisversoepelingen, vanaf 21 november.
Protesten in Marokko tegen vaccinatiepas
In Marokko is gisteren in verschillende steden gedemonstreerd tegen de coronavaccinatiepas die sinds 21 oktober nodig is voor activiteiten binnenshuis en voor binnen- en buitenlandse reizen.
In de hoofdstad Rabat waren voor de tweede keer deze week een paar honderd demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen de pas.
Sommige demonstranten probeerden door een politiecordon te breken en werden door de agenten met schilden uiteen gedreven. Sommige demonstranten raakten daarbij gewond. Ook in Casablanca, Tanger en Agadir werd gedemonstreerd.
De vaccinatiegraad in Marokko is met meer dan 58 procent van de bevolking de hoogste van het continent.
Woordvoerder Witte Huis besmet met coronavirus
De woordvoerder van het Witte Huis, Jen Psaki, is ondanks een vaccinatie besmet geraakt met het coronavirus. Psaki is niet met de Amerikaanse president Joe Biden meegereisd naar Glasgow voor de klimaattop en heeft hem dinsdag voor het laatst ontmoet. Die ontmoeting vond buiten plaats met mondmaskers op, zei Psaki in een verklaring.
Biden is volledig ingeënt tegen het coronavirus en heeft eind september een boostervaccinatie gehad.
Welkom!
Dit is het NOS-coronablog van maandag 1 november. Hier vind je het laatste nieuws uit binnen- en buitenland over het coronavirus.