Coronapas op meer plekken, mondkapjesplicht komt terug
Het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar meer sectoren en de mondkapjesplicht keert terug. Dat kondigt het demissionaire kabinet volgens ingewijden morgen aan vanwege de oplopende besmettingscijfers.
Vanaf vrijdag is de coronapas verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea.
Het kabinet heeft ook gesproken over het invoeren van de coronapas op het werk en in het hoger onderwijs en het mbo, maar volgens de ingewijden gaat dat niet op korte termijn gebeuren. Voor een QR-code op het werk is ook een wetswijziging nodig, waar de Tweede Kamer dan mee moet instemmen.
Verder komt de mondkapjesplicht terug in publieke binnenruimtes zoals gemeentehuizen en bibliotheken en bij contactberoepen zoals kappers. De kans is volgens bronnen groot dat mondkapjes ook weer verplicht worden in winkels, maar een definitief besluit daarover wordt morgen pas verwacht.
Thuiswerken
Een maatregel die wordt aangescherpt is het thuiswerkadvies, ruim een maand nadat het advies was ingetrokken. Het demissionaire kabinet wil voortaan dat mensen de helft van de tijd thuiswerken.
Eind vorige week werd al duidelijk dat het ongeveer deze kant op zou gaan, omdat het kabinet zich zorgen maakt. De afgelopen weken liep het aantal nieuwe besmettingen op, net als het aantal ziekenhuisopnames. Gisteren sloegen de academische ziekenhuizen alarm, omdat ze verwachten dat de vraag om IC-capaciteit de komende weken te groot zal worden.
Morgenavond is er een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge waarin ze de maatregelen officieel bekendmaken en toelichten. De verwachting is dat het kabinet over twee weken gaat kijken of de maatregelen voldoende zijn geweest.
Het kabinet sluit niet uit dat er later nog gesproken wordt over de invoering van een coronapas op het werk. Ook de zogenoemde 2G-regel is niet volledig van tafel als mogelijke maatregel. 2G betekent dat alleen nog gevaccineerden en genezen corona-patiënten een QR-code kunnen krijgen. Een negatieve test is in dat geval dus niet meer genoeg.
Minister De Jonge wil nu nog niet ingaan op de maatregelen, maar dat ze onvermijdelijk zijn staat voor hem vast: