Hubert Bruls
NOS NieuwsAangepast

Bruls: werkgevers moeten personeel om coronabewijs kunnen vragen

Werkgevers moeten de mogelijkheid krijgen om personeel naar een coronabewijs te vragen. Dat vindt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. In Buitenhof zei hij dat de wetswijziging die daarvoor nodig is "eerder vandaag dan morgen" in gang moet worden gezet.

Volgens Bruls vraagt de huidige ontwikkeling van het coronavirus, waarbij de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames oplopen, om stevigere maatregelen. Zo stelt hij ook voor om de anderhalvemeterregel weer in te voeren.

Bruls zegt respect te hebben voor mensen die zich om principiële redenen niet willen vaccineren. "Maar zo'n principe is alleen wat waard als het je ook wat kost en als het wat betekent. Op dit moment vind ik dat we de volksgezondheid in het algemeen zwaarder moeten laten wegen dan wat iedereen individueel ervan vindt. Dat kunnen we ons niet permitteren."

FNV boos

Bij vakbond FNV vallen de woorden van Bruls slecht. "Het maakt mij bloedchagrijnig dat mensen die helemaal niet over die werkvloer gaan daar toch ineens een opvatting over denken te hebben", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong tegen de NOS. "Met welk mandaat zegt meneer Bruls dit soort dingen?"

De FNV-vicevoorzitter reageerde op de uitspraken van Bruls in het televisieprogramma Buitenhof:

Bruls voor uitbreiding coronatoegangsbewijs: 'Ook op het werk'

Het vastleggen van deze gegevens schendt de grondrechten van werknemers, zegt Jong. "Als je in een wetswijziging voor het eerst gaat vastleggen dat de medische privacy van mensen geschonden kan worden, wat gaat dit dan betekenen voor andere situaties dan de coronacrisis?"

Volgens Jong willen werkgevers deze informatie vooral hebben omdat ze ernaar willen handelen. "We horen al verhalen van mensen in de zorg die niet mogen komen werken omdat ze niet gevaccineerd zijn, en op eigen kosten naar huis worden gestuurd. Daar ben ik bezorgd over."

Veilige werkplek

De oproep van Bruls is wel in lijn met een eerder pleidooi van de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Werkgevers moeten kunnen zien of hun personeel is gevaccineerd, negatief is getest of is hersteld van een coronabesmetting, zeiden zij begin vorige maand. Dat zou nodig zijn om de werkplek veiliger te maken.

Een woordvoerder van VNO-NCW zegt vandaag daar nog steeds achter te staan. Zeker in sectoren waar het aan klanten moet worden gevraagd, zoals in de horeca en bij bioscopen, moet ook een mogelijkheid zijn voor werkgevers om de coronacheckapp te gebruiken, zegt de woordvoerder.

Op dit moment mogen werkgevers het personeel alleen naar hun vaccinatie vragen als daar belangrijke redenen voor zijn. Wat die redenen precies zijn, is niet vastgelegd. Een werknemer is niet verplicht te antwoorden wanneer een werkgever naar zijn vaccinatie vraagt. Ook mag de vaccinatiestatus door de werkgever op geen enkele manier worden geregistreerd.

Er zijn verschillende voorbeelden van bedrijven in Nederland die op de een of andere manier vragen naar de vaccinatiestatus van werknemers. Begin deze maand werd bijvoorbeeld bekend dat accountantskantoor Deloitte werknemers die naar hun werk komen steeksproefsgewijs naar een corona-QR-code vragen, en sinds augustus vraagt autoleasebedrijf Leaseplan alleen gevaccineerde mensen om naar kantoor te gaan.

In Italië moeten alle werknemers in de publieke en private sector sinds 15 oktober een coronatoegangsbewijs laten zien. Het is voor zover bekend het enige land waar zo'n regel geldt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl